Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 20 av 31
Vin
  2008 - Bucciarelli - Chianti Classico DOCG - Riserva
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Till en redig kalventrecôte är bra Sangiovese ett svårslaget alternativ. Bucciarelli är i princip en garant för klockren Sangiovese. Precis lagom med frukt för att fixa kalven. Bra balans. Fin representant för CC. Gillas. Håller lätt 5 år till. (vs2400 2015-11-28 Hemma)
  2006 - Castell'in Villa - Chianti Classico DOCG - Riserva
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Piptobak! Första gången jag hittar den lilla sköna egenskapen i den här hantverkarens viner...dessutom naturligtvis andra fina Sangiovesemarkörer...
Den här Riservan har pondus och struktur för bra många år till. Inget snack...men i vårt fall klockrent drickfönster här och 2-3 år framåt. Skitfina grejer!
(vs2400 2015-10-01 Hemma)
  2008 - Bucciarelli - Chianti Classico DOCG - Riserva
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Där den förra flaskan var lätt och spänstig, är den här lite mer ansatt av mörk frukt med begynnande mognad. Fortsatt en klockrent exempel på Sangiovese som vi vill ha den, men med anmärkningen att den här flaskan känns betydligt mer mogen. Allt är lite mörkare än förra gången. Inget gnäll...bara konstaterande...kvarvarande flaskor bör konsumeras inom 2 år. (vs2400 2015-06-03 Hemma)
  2006 - Bucciarelli - Chianti Classico DOCG - Riserva
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Till risotton plockar IV fram den här skönheten. Bra och klassisk Sangiovese med alla de rätta attributen på plats. En liten anmärkning...lite väl %-hetta som rasslar igenom vid några tillfällen. Bortsett från det...skitbra och med 5 år till i sig. (vs2400 2015-05-15 Hos IV)
  1995 - Castell'in Villa - Chianti Classico DOCG - Riserva
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Bdx-vibbar. Struktur. Känns fortfarande ungdomlig. Trodde på en 2005:a. Bra med fat. Med facit i hand känner man en viss fat-sötma. En redig biff och lite bea, då hade det här vinet verkligen kommit till sin rätt. Imponeras ändå av vinets struktur och relativa ungdomlighet. (vs2400 2015-05-15 Hos IV)
  2012 - La Porta di Vertine - Chianti Classico DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Drickes över två kvällar. Trevlig och lättsam. Ren röd frukt. Bra syror. Charm och direkthet. Riktig matlirare. Funkar absolut bäst tillsammans med enkel italiensk basföda. Uppvisar egentligen det som alltför få Sangiovese har...Skitgott och härligt ursprungstypiskt (som Sangiovese bör te sig alltså). (vs2400 2015-04-16 Hemma)
  2008 - Bucciarelli - Chianti Classico DOCG - Riserva
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Klass-Sangiovese till redigt fint pris. Precis som man vill ha sin Sangiovese. Bra körsbärsfrukt, elegant, ren, lätt och charmig. Italien på flaska liksom. Det här vill man gå vidare med. (vs2400 2014-12-25 Hemma)
  2008 - Castell'in Villa - Chianti Classico DOCG - Riserva
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Så där ja...bra Sangiovese är redigt vin. Och det här är bra Sangiovese. Här finns syrorna, här finns den balsamico-kryddade körsbärs-frukten och här finns de fina och rena tanninerna. Trevligt på egen hand, men alldelses storslaget vid matbordet. Varenda liten komponent i vinet framträder med större exakthet när drycken får lite motstånd från vår enkla onsdagsragu. Jättegott här och nu och fin framtid. Vill dock ha deras grejer innan rönnbären blir alltför framträdande. Smaksak hur man vill ha sina Castell'in Villa. (vs2400 2014-12-10 Hemma)
  2010 - Monteraponi - Chianti Classico DOCG - Baron' Ugo - Riserva
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Stoor Sangiovese. Ett vin som verkligen tar för sig...på ett positivt sätt. Klassisk elegans parad med välbyggd struktur. Borgar för fin framtid. I dagsläget finns aningen maffig frukt som ännu inte transformerats. Dessutom finns nog ett litet spökfat (antydan till rostad karaktär) trots garantier om botti/cement. Jämför man med en annan favorit, Montevertine, är det här maffigare och köttigare. Även mer kraft än många lågmälda Brunello. Det här har ett eget Sangiovese-uttryck som man bara måste gilla. Kommer garanterat gå vidare med den här baronen... (vs2400 2014-12-06 Hemma)
  2006 - Castell'in Villa - Chianti Classico DOCG - Riserva
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Till kvällen slanka lammfilé gör vi ett försök med en toscansk tappning av Bdx (inga fat, men på plats finns det gott om blyerts, ceder, järn).
På egen hand ger vinet definitivt förhoppningar...här finns bra stoppning, bra djup i frukt, sköna italienska syror, kanske aningen bristfälliga tanniner...kanske är det det sista som gör att matchningen inte funkar fullt ut. Beror delvis på tanninerna, men kraft/djup som man hittar i bättre Bdx och rediga Syrah-prylar saknas.
Intressant att ha fel...man lär sig!
När middagen passerats och ännu inte tomma glas...då återtar Sangiovesen initiativet. Intresseväckande, elegant, rent, aningen mer svulstigt än senast...det här kommer leva bra många år. Och det kommer garanterat att utvecklas positivt...6-pack på väg!
Skitgott, men ett litet felskär till middagen.
(vs2400 2013-03-23 Hemma)
  2006 - Castello di Monsanto - Chianti Classico DOCG - Il Poggio - Riserva
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Bra pryl. Inget snack. Faten är nästan borta, men de har tillfört...och retar en aning på slutet.
Klockren Sangiovese. Vi snackar briljant matvin. Gör sitt pass redigt bra. Syrorna sitter, frukten lyfter och tanniner ger stadga. Invändningen kommer efter middagen är avslutad...bär inte riktigt ännu på egen hand...ge Il Poggio ett år till...då bär det fullt ut.
(vs2400 2013-02-28 Hemma)
  1962 - Ruffino - Chianti Classico DOCG - Ducale
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Härligt gnistrande färg. Otroligt svårt att tänka sig att vi har ett 50-årigt vin i glaset. Hur friskt som helst. Doften är naturligtvis mogen, men inte tungt mogen som vissa gamlingar kan te sig. Förvånansvärt vital. Likaså i munnen. Grejerna lever och levererar. Enastående. Absolut inte kvällens bästa vin, men kanske det som förvånar och imponerar mest...med tanke på åldern. Gott att dricka. Absolut inte i närheten av att trilla över kanten. Kvällens överraskning. (vs2400 2013-01-26 Hos Magnus)
  2006 - Castell'in Villa - Chianti Classico DOCG - Riserva
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Knastertorrt. Behagligt. Vansinnigt elegant. Rensande...och vansinnigt rent. Sangiovese-rent som Sangiovese kan vara...ibland. Men inte är det Montevertine-syrligt och inte heller Brunello-djupt. Snarare är det ett uttryck som jag sällan upplever, ett elegant och egensinnigt uttryck som uppskattas. Här finns klockren frukt, samtidigt som det definitivt finns gediget källararbete. Bra hantverk rakt igenom. Här är det inte frågan om att försöka, försöka, försöka...utan snarare är det ett självklart arbete och respekt för ursprung och druvsort. Som ni förstår är det här fint...redigt Blekingefint. Ett vin att glädjas tillsammans med. En riktig historieberättare.
Potential...absolut.
(vs2400 2012-11-25 Hemma)
  2007 - Castello di Monsanto - Chianti Classico DOCG - Riserva
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Hmmm. Var ska vi börja med den här grabben? Här finns nämligen både gott och mindre gott att konstatera...vi kan väl börja med det som är lite mindre bra...det finns en lite väl övertydlig malo-tryckare i smakslutet...och om det tycker jag ju inte...min älskade fru stör sig inte på detta...men nu på morgonen känner vi bägge två att huvudet har fått sig en redig körare av Castello di Monsanto...icke acceptabelt. Finns det månne lite Tempranillo i juicen...gör det ju naturligtvis inte, men hur är det med svavlet...något lurt är det.
Ok, vi lämnar tråkigheterna och tittar på vinets fördelar...rättfram blommig Sangiovese, bra tryck, lagom läskande och lagom utmanande. Och alltid redigt gott. Fungerar utmärkt till föda (vildsvinspannbiffar) och förträffligt på egen hand. Angenäm CC helt enkelt.
Om det inte vore för malo-prylarna och...köraren i skallen...
(vs2400 2012-08-09 Hemma)
  1986 - Castell'in Villa - Chianti Classico DOCG - Riserva
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Förträfflig i nosen, men långtifrån lika lyckad i munnen. Gjort sitt helt enkelt. Gillar man åldrade grejer kanske det funkar, men här saknas frukt. För obalanserat för mina smaklökar. Trist. (vs2400 2012-06-23 Hemma med FV)
  2006 - Fattoria di Felsina - Chianti Classico DOCG - Rancia - Riserva
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Trevligt vin att följa under kvällen, men lika intressant är det att läsa de gamla noteringarna (2-3 år tillbaka). De första noteringarna svämmar över att fat-vibbar, som sedan lindras allt eftersom. Och nu är faten mer eller mindre uppätna...visst finns de där, tydligast känner vi av dem i slutet av munnen...en liten ekbeska yr runt en liten stund.
Annars är det en fin Sangiovese-resa. Bra tryck i doften där bär, frukt och mineraler nu dominerar. I munnen är det de klockrena italienska syrorna, den fina fylligheten och de trevliga tanninerna som tar plats. Allt som allt ett bra vin som gör sitt jobb vid matbordet. I källaren ligger ett par flaskor till och väntar...de får ligga till sig under 2-3 år. Mer än så vill jag nog inte chanslagra.
(vs2400 2012-05-27 Hemma)
  2001 - Castell'in Villa - Chianti Classico DOCG - Riserva
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Det här är riktigt bra...rakt igenom! Klassiskt elegant och oerhört välbalanserat. Rysligt fint. Nosen skvallrar om en härlig kväll. Begynnande mognad och med bibehållen frukt. Till Sangiovesen serveras en långsamt tillagad (55 grader hela tiden) innerfilé av hjort. Gissa om Chiantin trivs...och det gör vi också. Ska vi vara lite kritiska så är det mot oss själva. Vildjuret behöver nog ett aningen mer kraftfullt vin (läs Bdx eller ett Syrah-dominerat) för att klara av djurets kraft och djup. Men ser man bara till vad som finns i glaset är vi lyckligt lottade. Läckra syror, finstämd frukt och välanpassade tanniner. Klockrent vin som verkligen visar vad man kan åstadkomma med Sangiovese i Chianti-land. Fler ska anskaffas om möjlighet finns!

ps
Vi öppnade först en 86:a...korkdjävulen hade satt sina klor i gamlingen! Inte mycket men tillräckligt.
ds
(vs2400 2011-12-31 Hemma)
  2007 - Castell'in Villa - Chianti Classico DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Ännu en härlig italienare som levererar vinkickar åt höger och vänster. Trodde att denna 'simpla' CC skulle vara av det mer traditionella slaget (det är det), men en sådan som inte öppnar upp drickbarhetsfönstret förrän vid 7-årsdagen. Men här är det fulla spjäll redan här och nu. Har ni möjligheten att köpa vinet...tveka absolut inte.
Nosen skriker Sangiovese av god kvalitet...balsamico, körsbär, rödfruktighet, mineraler...och man riktigt förnimmar att vinet har en härlig drickbarhet. Och det har det...lätta fina syror, solmogen (menar verkligen solmogen) röd frukt, ruggigt lyft i munnen och fina tanniner. Busgott i all sin enkelhet. Försvinner i samma takt som den härliga viltgrytan. När faten är tomma är flaskan likaså. Bättre betyg går inte att få.
Kommer antagligen bli bättre med några års vila, men jag fattar inte hur det ska gå till. Kvarvarande flaskor kommer att njutas inom kort. Och vid nästa Cph-besök får det nog bli nya CC-inköp.
(vs2400 2011-09-03 Hemma hos Svante)
  2001 - La Massa - Chianti Classico DOCG - Giorgio Primo
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Efter en diskussion med FV om fatlagrade Sangiovese med några års ryggläge, där FV och jag samstämmigt tycker att de blir slappa och läskedrycksaktiga, är det därför dags att rycka en styck sådan från källaren. Här gäller mestadels Sangiovese med aningen bistånd av Merlot som fått sig nästan två år på nya franska fat. Varningsflagg är därmed hissad.
Men ibland blir det ändå mer än ok. I detta fallet redigt bra dessutom. Enda invändningen är att den känns aningen mogen, men här finns fortfarande bra solmogen frukt, bra tryck, bra intensitet och allt serverat i en välbalanserad harmonisk helhet. Man har garanterat haft vettig frukt att jobba med från början och haft bra koll på vad man gjort i källaren. När vi sedan dukar fram lite farro och en enkel köttfärsröra (uppstöttad med sötma för att möta vinet) då fullständigt sjunger vinet. Funkar löjligt bra. Tanninerna slipas ned, syrorna sticker upp och den solmogna fruktsötman dämpas. Riktigt bra.
Skönt med positiva överraskningar i fatträsket.
Tills dagen efter...då känns faten i pannan.
(vs2400 2011-07-14 Hemma)
  2007 - Querciabella - Chianti Classico DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Vill man få ut full effekt gäller det att temperera grejerna. Blir det aningen för varmt dominerar sötman aningen för mycket. 15-16 grader är en vettig indikation. Väl där har man en drickbarhet som är skön att uppleva i skymningen. V ger denna unga Sangiovese en utmaning som inte är direkt enkel - Tzaziki. Funkar helt ok, men naturligtvis inte klockrent. Tzaziki är inte lätt oavsett vintyp.
Querciabella 2007 gör ändå bra ifrån sig under kvällen. Naturligtvis fina syror, fin kärnig bärighet, lagom kaxiga tanniner och sådär skön rödbärig karaaktär som Sangiovese kan visa upp i sin enkla form. Och som sagt...drickbar är bara förnamnet. Inget att ligga på, utan se till att avsluta 07:orna inom 2 år.
(vs2400 2011-07-06 Hemma)
1 2
Lägg upp ny provning