Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 20 av 33
Vin
  2009 - Jean-Marc Burgaud - Morgon AOC - Côte du Py - Javernieres
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Seriös Gamay minst sagt. Otroligt knuten i doften. Även efter ett par timmar i karaff är Javernieres doftsnål. Inga som helst problem med den varma årgången. Faten har slunkit in fint. Absolut ingen klunka-Gamay. Seriöst som sagt. Krävande och intressant. Slank och fina tanniner. Tankeväckande. Gillas skarpt. Tål lätt 3-4 år till. (vs2400 2015-12-25 Hemma)
  2013 - Jean-Paul Thévenet - Morgon AOC - Vieilles Vignes
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Imponerande gamay...minst sagt. Ligger helt i topp tillsammans med Dutraive. Och etiketten...
Satan vilken struktur. Mineraler. Tanniner som få Morgon. Visar bara en bråkdel av sin inneboende potential. Övriga flaskor får vila i minst 5 år. Ruggigt bra.
(vs2400 2015-12-12 Hemma)
  2009 - George Descombes - Morgon AOC
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Hur ska 09:orna stå sig...det är frågan när vi drar korken på en gammal favorit. Inga problem här inte...granit, kött, sötlakrits...förvånansvärt spänstig. Funkar ypperligt till vår ragu...ungefär som en Frappato.
Redigt gott. Inget att ligga vidare på, men heller ingen brådska att avsluta saldot.
(vs2400 2015-10-18 Hemma)
  2007 - Jean Foillard - Morgon AOC - 3,14
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Höga förväntningar...minst sagt. Risken är ju uppenbar att de knappast går att infria, men här är det faktiskt ingen risk. Redan färgen antyder stordåd. Fantastisk ren och blåröd. Fortfarande ungdomlig trots ett gäng år på nacken. När sedan doften lurar i väg mig till Chambolle kan det bara inte gå fel. Doften indikerar lätt en 1er Cru av god kvalitet från Chambolle. Trevlig % och bra komplexitet. Gamay-sötman finns där, men den kontrolleras av bra syrastruktur och redig mineralig frukt. Sanslöst gott. Definitivt ett av årets vinkickar. Högt upp på den listan! Håller lätt 5 år till. (vs2400 2015-08-27 Hemma)
  2012 - Jean Foillard - Morgon AOC - Côte du Py
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Ajajaj...sista flaskan av det här elixiret...
Här snackar vi Gamay och mineraler i samklang...löjligt fint. Finns en renhet som imponerar, en självklar pondus, en distinkt glädje...När Gamay kommer i den här dräkten går det inte att motstå...Finns bra många år kvar i den här rackaren...
(vs2400 2015-08-20 Hemma)
  2009 - Marcel Lapierre - Morgon AOC - Cuvée MMIX
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Tunga grejer. Saknar syror. Maffig frukt. Håller lätt 5 år till...antagligen mer än så. Påminner mer om södra Rhône till sin karaktär. En magnum kvar...den sparar vi de där 5-6 åren... (vs2400 2015-06-06 Hemma)
  1998 - Domaine J.Chamonard - Morgon AOC
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Gamay håller och utvecklas med stil. Bra mognad på nosen...lite PN-vibbar, lite Jura-vibbar...tycker om det här. Smakmässigt är det förvånansvärt fylligt...nedslipade tanniner, viss Gamay-sötma...men framförallt snackar vi bra utvecklat vin. Finns dessutom fler år att gå på. Testade ju 2012 för ett tag sedan och det påtagliga där var fruktighet snarare än mineralitet. Imponerande trevligt. (vs2400 2014-08-16 Skilleby)
  2012 - Domaine J.Chamonard - Morgon AOC
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Listan över kompetenta Gamay-kramare bara växer. Ännu ett tillskott i källaren som imponerar storligen. Lite lättare än flera andra, mer frukt än sten, mer Lapierre än Foillard. Så kan man sammanfatta Chamonard. Oavsett...skitgod och snabbförsvinnande. Värt att följa upp. (vs2400 2014-08-13 Hemma)
  2011 - George Descombes - Morgon AOC - Vermont
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Där Balagny tenderar att vara Volnay/Chambolle-lik, där är Descombes betydligt mörkare och tanninrikare. Men ändå väldigt Pinot-lik till vinernas karaktär. Och Vermont är nog den betydligt mest kaxiga och tanninrikaste av Descombes viner vi testat. Tänk en ung Gevrey-Chambertin av god kvalitet. Där någonstans hamnar Vermont på Bourgogne-skalan. Resterande flaskor får vila minst 3-4 år. (vs2400 2014-07-24 Hemma)
  2011 - Jean Foillard - Morgon AOC - Côte du Py
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Ännu ett användningsområde för klass-Beaujolais yppar sig här. Lysande till svensk husmanskost! Bara att testa till kallops...eller som här: oxrullader med klassiska svenska tillbehör...klockrent! (vs2400 2014-01-04 Hos LP)
  2005 - Marcel Lapierre - Morgon AOC - Cuvée MMV
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Vad dricker man till Sturkö-kyckling? Vad skall man offra till fritt springande fåglar, uppväxt 15 meter från matbordet, feta och rediga (den största hade en slaktvikt på 2,6 kg), ägnade stor kärlek och omsorg. Tillagade på ett väldigt neutralt sätt (långsamt kokade under 2-3 timmar) och serveras lika neutralt med reducerad fond som pumpats med krossade valnötter. Visst kan vi dricka Sangiovese...eller Pinot Noir...eller en bra Chardonnay, men valet faller på Lapierre's specialare från 2005 på Magnum.
Vinet är helt osvavlat och har legat i vår källare i drygt 2 år.
Vi snackar vackert vin...en syn för gudar...doften är läckert nedtonad...lite rosenträ (väldigt Nebbiolo-lik), lite blommig, lite vackert rödfruktig. I munnen spelar elegans och harmoni i samklang. Lika vackert här. Otroligt Bourgognelik (Chambolle) med en aning sötma. Funkar förträffligt till de feta och läckra kycklingarna. Kanske ännu godare på egen hand, där sötman ger den lilla extra kicken. Hur gott som helst. Finns inga tecken på svackor. Inga krämpor här. Kan lätt fixa 4-5 år till i bra källare.
(vs2400 2013-09-21 Hemma)
  2009 - Jean Foillard - Morgon AOC - Côte du Py
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  En lite saftigare och aningen svulstigare version av Côte du Py. Inte alls ett snäpp ned, men dricktemperaturen blir än viktigare...absolut ej över 15 grader. Lite större, lite mindre terroir, lite mer frukt...men fortsatt en Beaujolais som springer i åttor runt de flesta Gamay-flaskor med gemensamt ursprung. Hur gott som helst. Kvarvarande flaskor ryker inom 2-3 år. (vs2400 2013-08-24 Hemma)
  2011 - George Descombes - Morgon AOC
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Vad är lite småkärvt...fullknôkad med granit...rediga körsbär...lite granbarr...ett stort jävla sommarsmil...och ett redigt välmående. Naturligtvis en råsimpel Morgon från hantverkare Descombes.
Om man inte är lagd för fjolliga rosé-prylar, är det här det perfekta vid-grillen-vinet. Redigt med stekos i ansiktet...redigt med sol i ansiktet...redigt med Morgon i käften.
Så kan en vanlig torsdagskväll på Sturköbaren te sig. Spara grejerna...förstår faktiskt inte varför. Dunkas med lätthet ner i struparna de kommande veckorna. Kommer aldrig att bli bättre...
(vs2400 2013-06-20 Hemma)
  2010 - Jean Foillard - Morgon AOC - Côte du Py
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Skoj att återknyta bekantskapen med Côte du Py...det var ett litet tag sedan. Flaskan får chansen att leverera två kvällar och det är inget snack om att Côte du Py spinner trevligast kväll två. Mer komplex, mer Bourgogne-lik, mer seriöst vin helt enkelt. Men se för guds skull till att temperaturen i glaset ej överstiger 15 grader. Två helt skilda väsen. Allt positivt som förmedlas gäller under 15. Över 15 tappar vinet spänst, syror och det är sötma och % som sprider sig i munnen.
På rätt sida temperaturmarkeringen är det försvinnande gott! Mår bra av att ligga till sig några år till.
(vs2400 2013-05-18 Hemma)
  2007 - Marcel Lapierre - Morgon AOC - Cuvée MMVII
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Vad dricker man till Ica och Maxi (egenhändigt uppfostrade kycklingar av värdparet)? Varför inte en kraftfull Lapierre. Fungerar kanon. Den naturliga syran stöttar den rödlätta (men ändå kraftfullt mogna) frukten. Innehållet försvinner på ett nafs. Det säger bara slurp i flaskan. Gudagott med lite salmiaksmaksatta mineraler. Trots total avsaknad av svavel finns här absolut inga krämpor, men tycker ända att eventuellt kvarvarande flaskor ska drickas inom kort. (vs2400 2013-04-30 Hos FB)
  2010 - Marcel Lapierre - Morgon AOC
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Ett kärt återbesök. Lika spralligt god som tidigare försök. Inget motstånd. Här är det öppna spjäll som gäller...fullständigt ostoppbar charm. Drickbart...skojar ni.
Det är egentligen löjligt att plocka detaljer, men är det någon teknisk pryl som ska framhållas är det renhet och briljanta syror. Energikick av sällsynt slag.
Att det finns så kallade vinälskare som väljer bort det här är fullständigt obegripligt. Och dessutom påsta att grejerna är felaktiga...säger inget mer...
(vs2400 2012-11-29 Hemma)
  2007 - Jean Foillard - Morgon AOC - Côte du Py
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  En annan hantverkare som vet hur man mejslar ut fina sköningar är Foillard. Ännu inte träffat på ett endaste snedsteg som bär hans namn på etiketten. Här är det första gången vi testar ett lite 'äldre' verk som bär hans signum.
Precis som förväntat är resultatet klockrent. Med betoning på rent. Finns ingen tandborstning som rensar som det här. Frisk, pigg, energisk, ren, studsande, skrattande, välmående...sådant är vinet och precis så känner vi oss. Och det är inte bara min fru och jag som går igång...även bananflugorna väljer med omsorg.

Foillards Morgon-viner är bra...det visste vi redan innan, men nu har vi även fått det bekräftat att de tål ett gäng år på rygg. De är svåra att spara, men om man lyckas glömma bort någon rackare gör det alltså inget...Gamay funkar ryggliggande...
(vs2400 2012-08-17 Hemma)
  2010 - Marcel Lapierre - Morgon AOC
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Snälla nån...så gott...så fint...så klunkbart. Och ja Franko...även detta är den briljanta 13/7-tappningen. Av de flaskor vi konsumerat (det är några stycken nu) är det ingen som har svajat. Samtliga levererar vibrerande godis. Här finns ingen ox...inget hönsavskräde...absolut inget avtändande. Endast kickande glädje med en kvalitet ingen kan blunda för...om man nu har lite sans för att gå utanför de gängse ramarna.
Skuttande frukt och tuggiga mineraler...svalkande gott när man dunkar ned godsakerna innan tempen når 15 grader. De kvarvarande flaskorna kommer knappast att se höstmörkret falla över Sturköbaren.
(vs2400 2012-05-24 Hemma)
  2010 - Jean Foillard - Morgon AOC - Côte du Py
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Upplyft...upprymd...berikad...sprallig...helt enkelt jävligt härlig inombords. Sicka grejer. Fantastisk glädjespridare. Balansen är fullständigt klockren...syrorna sitter där, fylligheten imponerar, tanninerna nafsar och den lilla Gamay-sötman stöttar. Sammantaget ger det ett lyft i munnen som är svår att beskriva. Det är så förbannat gott...livsfarligt gott. Karaktär, karaktär, karaktär för att inte tömma hela flaskan på studs. Korka igen och göm resten i kylen till dagen efter. Vill testa utvecklingspotentialen.
När man sitter där med de sista cl i glaset och kontemplerar, konstaterar jag att dricka bra Gamay är som att läsa en god text. Upplysande, intressant, lärorikt och redigt skoj. De här vinerna ger mig en helt ny dimension i mitt vinintresse. Jag säger bara tack!
Kvällen efter är det dags att känna på vinets framtid...och den är god. Mer struktur...mer ryggrad (mineraler och tanniner)...mer Bourgogne-lik (Pinot Noir-lik)...det här håller att ligga på i ett gäng år. Kommer naturligtvis bli annorlunda. Upp till var och en hur man vill ha sin Gamay-dricka. Problemet är bara ett...antalet flaskor är på tok för få...rackarna kommer att vara urdruckna långt innan 2017!
(vs2400 2012-03-20 Hemma)
  2010 - Marcel Lapierre - Morgon AOC
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Lika charmant som vanligt. Det här är fantastiskt drickabart...gott...charmigt...busigt...rent ut sagt så jävla bra. Inte en endaste flaska har svajat...full utdelning varje gång. Man blir tårögd! (vs2400 2012-03-14 Hemma)
1 2
Lägg upp ny provning