Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 20 av 23
Vin
  1990 - Château d\'Yquem - Sauternes AOC
(France - Bordeaux - Sauternais Info)
Visa mer information
  Det här tycks om. Att det är åldrat botrytiserat (honung, saffran, lite skön vanilj...) går inte att dölja, men att det är Y:et chockar samtliga runt bordet. För inte tycker jag att det är sååå vansinnigt stort som etiketten säger. Självklar kompis till crème brûlée. Egentligen vill man bli golvad av, men när den stora kicken uteblir...ja då smyger snarare en liten besvikelse över mig. Inte lätt det här med vin...
Tål ett gäng år.
(vs2400 2014-04-30 Hemma)
  2010 - Louis Jadot - Echézeaux AOC
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Pampigt att bli bjuden på lite Grand Cru en sketen tisdag...men ska Ica och Maxi njutas ska det naturligtvis finnas Grand Cru i glasen. Visst är det gott, men aningen för slipat för min vulgära smak. Jätteproffsigt men på något sätt ändå väl anonymt. Får storpisk av grannglaset med Les Suchot. (vs2400 2013-04-30 Hos FB)
  nv - Lustau - Amontillado del Puerto - Amontillado - Jerez-Xerès-Sherry D.O.
(España - Andalucía Info)
Visa mer information
  Kan man dricka något mer lämpligt än en Amontillado till goa skinkor, ostar, korvar och oliver?? Tror inte det. Satans gott, helt enkelt. Den här Amontillado's träffar mitt i prick som aperitif. Färgen är imponerande i sin gyllenbruna prakt, doften skriker nötter och rancio. Väl i munnen möts vi av en knastertorr häftig smakupplevelse. Sällan man träffar på en skönare rensare. Inte för alla, men personligen ger det mig en klockren upplevelse. Fullständigt älskar sånt här... (vs2400 2010-02-28 Hemma)
  2003 - Domaine Bellegarde - Jurançon AOC - Cuvée Thibault
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  En söting krävs till vår rinnande Vacheron. En söt Jurançon på Petit Manseng brukar fixa jobbet. Och visst funkar denna angenäma söting riktigt bra. Invändningen är att Cuvée Thibault inte är riktigt typiskt och orsaken ligger i det extrema 2003. Undrar om inte värmen knäckt de stackars känsliga klasarna. Gott men inte med förväntad spänst och fräschör. Lite fattungt och honungsstinnt. Lite klumpigt helt enkelt. (vs2400 2010-02-13 Hemma)
  1994 - Graham's - Porto DO - Vintage Port
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Stor njutning. Stor upplevelse. Stort vin. Liten flaska. Gott det här...kraft, struktur, sötma, doftsensation, tanniner, balans, harmonisk, energi, kontemplation...en härlig upplevelse som avslutning på en bra kväll. Man kan säga att man dricker för lite Port, men om man njuter för ofta kanske man inte uppskattar dessa unika upplevelser. Ok 94 är ett lysande år vilket verkligen visar sig...bra nu och i många år framåt. (vs2400 2009-10-29 Hemam)
  2004 - La Pleine Lune - Christian Crittin - Marsanne - Légende d'Autonne
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Nja...inte riktigt vad jag vill ha...i små mängder funkar det, men på tok för sött och sliskigt. Här saknas fräschör! Väl mognad Marsanne från terasserade odlingar i Valais må vara hur exklusivt som helst, men när det inte håller måttet ska det ut!!
Det här går åt snabbt i alplandet, men med vetskapen om att de går igång på tok-malolaktiska vita överaskar det mig inte. Absolut inget fel på vinet, men inte min grej.
(vs2400 2009-06-13 Hemma)
  2003 - Weingut Karl Erbes - Ürziger Würzgarten - Riesling - Auslese - ***
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Karl Erbes huserar i Ürzig och är på långa vägar inte någon av byns mest namnkunniga odlare. Likväl är vinerna på tok för bra för att de ska falla i glömska. Vi har en svår årgång i glaset - 2003 - och vi har tidigare blivit lite besvikna på Erbes -03:or. Men här är det tummen upp. Denna auslese är dessutom märkt med *** så då måste det naturligtvis vara gott;-)
Tack och lov har den värsta babyfetman givit med sig och sötman har ersatts av läckra toner av dill och saltgurkspad. Låter gott eller hur...
Det här lurar vi i oss över en hel vecka, och då är det ändå en halvflaska som gäller. Håller imponerande bra. Skoj med överaskningar!!
(vs2400 2009-03-14 Hemma)
  2005 - Château Doisy Daëne - Sauternes AOC
(France - Bordeaux - Sauternais Info)
Visa mer information
  Trevligt att stifta bekantskap med en Sauternes från 2005 alla redan nu. På tok för ung, men den levererar ändå förhållandevis redigt. Balansen finns på plats, botrytis, rök och angenäm fathantering likaså. Sötman är sådär härligt lagom och det beror på att syrorna bär vinet på ett förtjänstfullt sätt. Bra grejer helt enkelt som bara kommer att utvecklas till det bättre om 5-10 år. (vs2400 2008-12-05 Ost-vin Munskänkarna)
  2001 - Weingut Kurt Hain - Piesporter Falkenberg - Riesling - Eiswein
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Här ser man vad ålder gör med ett vin. En 2001:a är egentligen ingen ålder men nu är det Eiswein vi har i glaset. Enligt skolboken ska det skrika citrusskal om dessa dyra droppar - det har de tidigare flaskorna gjort - men med några år på nacken är det mer klassiska Rieslingtoner som klingar fram. Dill och mineraler i läcker harmoni - allt paketerat med balanserad sötma och syra. GOTT! (vs2400 2008-06-13 Hemma)
  1994 - Graham's - Porto DO - Vintage Port
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  En njutning från första sippen till den sista. Det är skillnad på vin och vin. Detta är VIN!! En perfekt avslutning på kvällen under stor tystnad och fullständig koncentration på innehållet i glaset. 1994 ÄR ett STORT år och vinet kommer fortsätta att växa under många år framåt. Buteljerad glädje (för oss) och stolthet (för producent)!! (vs2400 2008-04-03 Hemma)
  2002 - Pierre Frick - Sylvaner - Alsace AOC - Bergweingarten - Moelleux
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  En söt Sylvaner från Alsace (egentligen en Vendange Tardive men eftersom Sylvaner ej anses vara en nobel sort får man inta använda Vendange Tardive-appellationen). Pierre Frick har löst problematiken att klassa vinet som en vanlig Alsace AOC samt döpt vinet till Moelleux.
Frick gör viner som andan faller på, helt utan betänksamheter för vad myndigheterna ska tycka. Vinerna blir därefter: säregna, oftast unika, spännande och utmanande. Detta är ett sådant vin. Ta fram ölöppnaren och njut av en söt Sylvaner.
(vs2400 2008-02-03 Hemma)
  2001 - Weingut Johannishof - Rüdesheimer Berg Rottland - Riesling - Auslese
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  Stor årgång (2001) och en hyfsad producent ger en upplevelse som sätter sina spår. Vinets ursprungliga sötma börjar omvandlas till mer komplexa toner där botrytisen sticker ut med sin härliga karaktär. Vinet tål med lätthet 5 år ytterligare. Det man ska betänka är den lilla flaskan. (vs2400 2007-12-15 Hemma)
  1998 - Koehler-Ruprecht - Kallstadter Saumagen - Riesling - Auslese
(Deutschland - Pfalz Info)
Visa mer information
  Här är ett vin som befinner sig på väg mot mållinjen (eller till och med har passerat den). Känns trött och oxiderat. (vs2400 2007-09-29 Hemma)
  1997 - Kuentz-Bas - Pinot Gris - Alsace AOC - Vendanges Tardives - Cuvée Caroline
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Ett vin framställt på soltorkade druvor helt utan inblandning av botrytis. Nu 10 år efter skörden uppvisar vinet en fin och behaglig balans. Den intensiva sötman har lagt sig och istället är det mer komplexa dofter och smaker som ges en chans i glaset. Det vi upptäckte första kvällen var dock att vinet doftade oerhört reduktivt. Följande kvällar var det helt andra dofter som trängde ur glaset. Dekantera i god tid. (vs2400 2007-08-31 Hemma)
  2001 - Weingut Karl Erbes - Ürziger Würzgarten - Riesling - Auslese - ***
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Bra år (2001), bra vingård (Ürziger Würzgarten) och en Auslese från en hyfsad producent. Här blir resultatet riktigt riktigt bra. Har testat motsvarande vin från 2003 och blev då besviken. Här trillar de dock bitarna på plats på ett harmoniskt sätt. (vs2400 2007-08-25 Hemma)
  2003 - Domaine Bellegarde - Jurançon AOC - Cuvée Thibault
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  Alltid lika trevligt att avnjuta en söt Jurançon på Petit Manseng. Dessa bortglömda dessertviner är oftast väldigt pigga och fräscha eftersom druvorna plockas långt in på hösten (ibland så sent som i december) och de får inte vara angripna av botrytis. Endast rejält solmogna druvor kommer i fråga.
Dessa viner kan man ha till förvånansvärt mycket - choklad, smakrika ostar, gåslever osv.
(vs2400 2007-08-11 Hemma)
  2001 - Willi Haag - Brauneberger Juffer Sonnenuhr - Riesling - Auslese
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Det här vinet förtjänar sin fulla uppmärksamhet. Vinet är en dessert, en belöning, en ljuvlig stund och en fantastisk stor upplevelse. Ett stort vin från en liten producent. Urtypisk Mosel-Riesling från ett kanonår och en kanonvingård. NJUT!! (vs2400 2007-07-28 Hemma)
  1998 - Koehler-Ruprecht - Kallstadter Saumagen - Riesling - Auslese
(Deutschland - Pfalz Info)
Visa mer information
  En nästan 10 år gammal Riesling Auslee levererar fortfarande kickar och energi. Den primära frukten (i doft och smak) har ersatts av mer komplexa och intressanta egenskaper. (vs2400 2007-07-16 Hemma)
  1997 - Kuentz-Bas - Pinot Gris - Alsace AOC - Vendanges Tardives - Cuvée Caroline
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  En trevlig överraskning. Tveksamheten innan beror på flaskstorleken. Här har den lilla flaskan klarat uppgiften väl. Vinet är inget annat än en imponernade uppvisning av balans och harmoni. (vs2400 2007-06-16 Hemma)
  2006 - Bellingham - Chenin Blanc
(South Africa - Coastal Region - Paarl Info)
Visa mer information
  Inget stort vin men absolut helt korrekt. Lite väl häftig alkoholattack men annars ett rent och välgjort vin. (vs2400 2007-05-10 Hemma)
1 2
Lägg upp ny provning