Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 13 av 13
Vin
  2010 - Benoît Dorsaz - Petite Arvine - Les Perches
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Den här lille (50 cl) har nu hängt med i fyra kvällar. Och som han jobbat...segt och obalanserat första kvällen, men allt bättre ut i veckan. För att avsluta i basen i kvällens bea (men jag fick en liten statusuppdatering). Kan bara säga att Dorsaz vet hur man ska hantera Petite Arvine. Det blir bara bättre och bättre för var kväll. Syrorna är som de ska när man har PA i glaset. Längden och friskheten likaså. Absolut inte på Rieslingkomplexitetsnivå, men ändå...Det här är skitbra. Vi snackar Rhône-mineralitet...knastrig och lysande sådan. Det här är underskattad dricka från ett avlägset (men ändå så nära) vinområde i Europa. Åk dit...leta...hitta...bli överraskad över den oerhörda kvalitet som finns där.
Det här kommer utvecklas fint de kommande 4-5 åren.
(vs2400 2012-07-14 Hemma)
  2010 - Cave du Poteu - Petite Arvine
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Babyhull i både doft och smak. Initialt alltså. Efter en liten stund i glaset är det ändå de primära doftaromerna som dominerar...päron...godis...pur ung dricka med andra ord. I munnen kombineras det som Petite Arvine fixar bättre än många andra vitingar...klingande syror, aningen restsötma och en stenig fet frukt. Återigen aningen primärt i nuläget, men framtida potential (ett-två år) så det räcker. En liten 'strunt'-hantverkare som levererar långt över prislappen. Petite Arvine är gott! (vs2400 2011-08-06 Hemma hos Patrik L)
  2008 - Benoît Dorsaz - Petite Arvine - Les Perches
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Ännu en goding som vunnit enormt med ett år på flaska. Frukt ersatt av mineraler. Ren, bra struktur, ljuvlig syra, stenhård, mineralbeska, ruggigt drickbar. På topp nu och något enstaka år framåt. Redigt roligt vin. (vs2400 2010-06-26 Hemma med FV)
  2003 - Carl Loewen - Leiwener Laurentiuslay - Riesling - Auslese - Fass 21
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Ljuvligt gott. Träffsäker avslutning på påskmiddagen. Serveras tillsammans med hemlagad ostkaka med rabarberkompott. Bra kombination.
En Mosel-03:a är av naturen snabbmognande och denna Auslese utgör inget undantag. Vi få redigt med dill och saltgurka i näsan. Den tropiska frukten är nästan utraderad. Lite grann finns fortfarande kvar. Mängder med citrus. Smakmässigt är det naturligtvis en söt kick, men även här har en del av sötman integrerarats. Enormt fylligt, bra längd och syrorna ligger fortfarande och lurar i bakgrunden. Satans goda droppar.
(vs2400 2010-04-03 Hemma)
  2002 - Theo Minges - Gleisweilerer Hölle - Riesling - Auslese
(Deutschland - Pfalz Info)
Visa mer information
  Bra balanserad Auslese. Sötman börjar vika ned sig till förmån för mer komplexitet. Vi hittar redigt med botrytis, knäckighet, tropisk frukt och citrus. Med tanke på Auslese-nivå samt Pfalz lyser mineralerna med sin frånvaro. Minges är en underskattad lirare som har svårt att nå ut med sina alster. Synd, med tanke på kvalitetsnivån. Detta är den sista av våra exemplar och de har hela tiden utvecklats till det bättre. Håller många år till. (vs2400 2009-08-14 Hemma)
  2008 - Benoît Dorsaz - Petite Arvine - Les Perches
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Ögonblicklig förälskelse. Petite Arvine får mig på knä. Sanslöst läskande och gott. Detta är den andra flaskan på kort tid och det blir bara bättre och bättre. Lysande syror, lättsam frukt, lagom längd och finfin balans. Läskande som sagt! (vs2400 2009-06-20 Svante)
  2008 - Benoît Dorsaz - Petite Arvine - Les Perches
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Här snackar vi syror. Stackars tänder...inte klokt vad kroppen får stå ut med...men belöningen i form av en Petite Arvine från Valais i Schweiz gör att man trots allt utsätter kropp och tänder för dessa sköna prövningar. Det här är charm i samspel mellan tropisk frukt och syror. Den här druvsorten har blivit en ny förälskelse sedan vistelsen i Valais. Schweizarna själva anser att man ska konsumera dessa vita varelser redigt unga. Inget att spara på. Min enda invändning mot detta är att syrorna antagligen skulle må ännu bättre om de fick en liten chans att integreras och lugna ner sig. Men det är småsaker i sammanhanget.
Benoît Dorsaz är en av många briljanta vinmakare i Valais!!
(vs2400 2009-06-06 Avslutning druvan2)
  nv - Contini - Vernaccia di Oristano DOC - Antico Gregori
(Italia - Sardegna Info)
Visa mer information
  Ett mellanting mellan torr Madeira (Sercial eller Verdehlo), Marsala och torr Sherry (Amontillado eller Oloroso) - så kan man enklast förklara vad en Vernaccia di Oristano (vintyp och druvsort) är för något. Vi har letat oss till Sardinien och till byn Oristano. Det är inte alltför vanligt att denna vintyp letar sig bortanför Sardinien. I detta fallet har firman Contini jobbat med ett Solera-system (vinet är med andra ord årgångslöst) som varit verksam i ungefär 100 år. Av denna Cuvée har det endast producerats 4000 0.5-liters flaskor. Inga stora volymer direkt.
Det här är inget annat än ett rent kontemplationsvin - några valnötter och lite torkad frukt och en liten sipp AnticoGregori...njutbart!!
Vi har småsippat denna njutning i dryga 2 veckor. Inga dippar överhuvudtaget.
(vs2400 2009-01-16 Hemma)
  2002 - Virili Piero - Montefalco Sagrantino DOCG - Passito
(Italia - Umbria Info)
Visa mer information
  Pang, säger det. Alla undrar gemensamt vad som kan leverera sådan kraft på så få droppar. En Sagrantino Passito, är svaret. Vi har Montefalcos minsta producent i flaskan framför oss - Virili Piero heter denne lille herre. Endast några tusen flaskor om året buteljeras i garaget. Och endast några hundra av denna fantastiska Passito ser årligen dagens ljus.
Det här är koncentrerad kraft på ett sanslöst positivt sätt. Wow avslutar vi med!!
(vs2400 2008-08-30 Hemma)
  1996 - Rene Mure - Gewürztraminer - Alsace Grand Cru AOC - Vorbourg - Vendanges Tardives - Clos St Landelin
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Trots Vendanges Tardives på etiketten känns vinet förhållandevis torrt. Åren på nacken kanske...
Oavsett är det en publikdelare. Gewurztraminer har den egenskapen - antigen tumme upp eller tumme ned. Likaså i kväll.
Trots allt är det god kvalitet i glaset. Stort, långt, kraftigt - som synes en bra bit från elegans. Återigen Gewurztraminer...
(vs2400 2008-08-29 Hemma)
  2002 - Coume del Mas - Banyuls AOC - Quintessence
(France - Languedoc-Roussillon - Roussillon Info)
Visa mer information
  Ännu en kultförklarad producent från det allra sydligaste och soligaste Frankrike. Nu är vi i gränstrakterna till Spanien utmed Medelhavet. Coume del Mas gör både eftertraktade torra viner och solmogna Banyuls. Här är en modernt anlagd fruktig anrättning på 100 % Grenache Noir. Och vilken frukt sedan. Så mycket och så gott. Ändå finns här en imponerande återhållsamhet som gör upplevelsen av vinet grymt behaglig. Stort vin!
(vs2400 2008-07-11 Hemma)
  2003 - Domaine la Tour Vieille - Banyuls AOC
(France - Languedoc-Roussillon - Roussillon Info)
Visa mer information
  Ett dessertvin som verkligen tar för sig på ett positivt sätt. Även om det går att ha som kontemplationsvin är det till ost eller desserter som vinet kommer till sin rätt. Det här är en fruktig Banyuls och inte en som bygger på rancio-smaker. (vs2400 2007-10-26 Hemma)
  nv - Domaine les Remizières - Vin de Table VdT - Gourmandise Anne Sophie
(France - France Info)
Visa mer information
  Tungt och klumpigt. Borde druckits långt tidigare. Är dock bara 3 år. VdT-vin som inte håller. (vs2400 2007-05-19 Hemma)
1
Lägg upp ny provning