Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 9 av 9
Vin
  2006 - Bucciarelli - Chianti Classico DOCG - Riserva
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Till risotton plockar IV fram den här skönheten. Bra och klassisk Sangiovese med alla de rätta attributen på plats. En liten anmärkning...lite väl %-hetta som rasslar igenom vid några tillfällen. Bortsett från det...skitbra och med 5 år till i sig. (vs2400 2015-05-15 Hos IV)
  1996 - Domaine Stéphane Magnien - Charmes-Chambertin AOC
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Till egen-odlad/slaktad/tillagad tupp måste det matchas bra i glasen. Fram med en magnum från 1996. Och det duger naturligtvis hur fint som helst. På egen hand aningen tunt (misstänker ganska stort uttag), men det är till maten vinet ska bedömas...då tittar frukt och mineralitet fram på ett förtjusande sätt. Ska absolut drickas här och nu. Fin mogen PN som verkligen presterar till maten. Läskande som ett naturvin. Kan inte vara annat än nöjd! (vs2400 2014-08-30 Hemma)
  2011 - Peter Jakob Kühn - Riesling - Trocken - 300m NN
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  Stor Riesling...både till format och innehåll. Vansinnigt ungt, men ibland går det inte att hejda sig. Inköpt enkom för detta ändamål och då ska man inte svaja till.
Det här är seriöst, bra tyngd, trevliga syror, aningen restsötma (möter upp de småheta tigerräkorna) och bra längd. Balanserat och jävligt gott.
Det här växer till sig de kommande fem åren.
(vs2400 2013-10-12 Sturköblot)
  2005 - Marcel Lapierre - Morgon AOC - Cuvée MMV
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Vad dricker man till Sturkö-kyckling? Vad skall man offra till fritt springande fåglar, uppväxt 15 meter från matbordet, feta och rediga (den största hade en slaktvikt på 2,6 kg), ägnade stor kärlek och omsorg. Tillagade på ett väldigt neutralt sätt (långsamt kokade under 2-3 timmar) och serveras lika neutralt med reducerad fond som pumpats med krossade valnötter. Visst kan vi dricka Sangiovese...eller Pinot Noir...eller en bra Chardonnay, men valet faller på Lapierre's specialare från 2005 på Magnum.
Vinet är helt osvavlat och har legat i vår källare i drygt 2 år.
Vi snackar vackert vin...en syn för gudar...doften är läckert nedtonad...lite rosenträ (väldigt Nebbiolo-lik), lite blommig, lite vackert rödfruktig. I munnen spelar elegans och harmoni i samklang. Lika vackert här. Otroligt Bourgognelik (Chambolle) med en aning sötma. Funkar förträffligt till de feta och läckra kycklingarna. Kanske ännu godare på egen hand, där sötman ger den lilla extra kicken. Hur gott som helst. Finns inga tecken på svackor. Inga krämpor här. Kan lätt fixa 4-5 år till i bra källare.
(vs2400 2013-09-21 Hemma)
  2003 - Calabretta - Etna DOC
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Ännu en skön överraskning. Ännu ett Etna-vin. Ännu en kaxig tanninattack. Bra utveckling, mustig, bra ruffighet, mörk men ändå positiv. Det här är gott. Flaskan följer med hem till Blekinge och gör sitt jobb utmärkt till söndagsragun. Att ha en sådan flaska liggande i källaren blir en vårlig målsättning. (vs2400 2013-04-06 Hemma hos IV)
  2011 - Zanotto - Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene DOC
(Italia - Veneto Info)
Visa mer information
  Vad ska man säga...en redig ögonöppnare. Att en Prosecco kan te sig så här...sanslöst.
Doftmässigt är det så primärt att en nybuteljerad Mosel-Riesling är det närmaste man kan komma på. Man riktigt känner att det här kommer bli hur kul som helst...och det blir det...det är det här vinet vi återkommer till under hela kvällen. Om än inte i glasen, så i diskussionen. Inget att analysera sönder, utan bara njuta och skratta till. Avväpnande!
(vs2400 2013-01-19 Hos IV)
  2007 - Domaine de la Janasse - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Det dricks för lite magnum. Det köps först och främst för lite magnum. Inte bara för pampigheten, utan framförallt för att det finns en extra växel i smak på dessa bamsar.
Här är det basnivå-CdP från Janasse och årgång 2007 som får ett litet extra lyft. Sötman är inte lika påtaglig som när vi testat normalstorleken. Det finns lite mer riv och nerv som ökar på komplexitet och djup. Gott som fan till de grillade filéerna av bambi. Naturligtvis är det fortfarande ett barnarov, men när det nalkas kalas är det ändå lite mer speciellt att plocka fram en magnum. Vi och prestige...
Om ni har ett gäng 07:or liggande...låt de ligga. Låt sötman krypa in än mer. Kommer att ta minst 5 år. Därefter kan vi börja nalla på förrådet.
Ändå skoj med CdP...trots varm sommarkväll levererar denna tunga pjäs (i dubbel bemärkelse).
(vs2400 2012-07-08 Hemma)
  2007 - Montevertine - Toscana IGT
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Montevertine i Magnum gör entré till kycklinganrättningen. Och maken till matvin får man leta efter. Här finns syror som matchar födan, frukten fyller ut, rensningseffekten är precis vad man vill uppnå, längden briljerar...ja ta mig fan är det inget annat än underbart. Så förbannat självklart beter sig Montevertine vid matbordet. Och dessutom i magnum. Vi har för få magnum hemma. (vs2400 2012-04-06 Hemma)
  2007 - Domaine Singla - Côtes du Roussillon AOC - La Crinyane - Vieilles Vignes
(France - Languedoc-Roussillon - Roussillon Info)
Visa mer information
  Snäll och lite väl inställsam. Men publikfriande och därmed klar favorit hos vardagsvinarna. Carignan och fat är inte min grej. Tanniner och fräschör smetas ut och personligheten suddas bort. Funkar trots allt till de goda lammfiléerna. (vs2400 2010-04-03 Hemma)
1
Lägg upp ny provning