Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 20 av 34
Vin
  2004 - Mastroberardino - Taurasi DOCG - Radici - Riserva
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  Om Dogma försvann i rasande fart är Radici-Riservan mer kontemplativ. För det här är ett stort vin på alla fronter. Härlig begynnande mognadstoner i doften. Mörka vibbar...blåbär/slånbär/mörkblå plommon...här finns tjära, bra tryck i syror och tanniner, fortsatt maffig frukt...påminner inte så lite om en klass-Barolo...dock lite dovare/mörkare som på något sätt får oss till Taurasi. Aglianico på den här nivån platsar lätt bland Italiens storheter...lätt! Sanslöst fin nu, men med många års framtid inom sig. (vs2400 2014-08-27 Hemma)
  2010 - Musto Carmelitano - Aglianico del Vulture DOC - Serra del Prete
(Italia - Basilicata Info)
Visa mer information
  Ny trevlig bekantskap. Aglianico-karaktären går verkligen fram. Mustigt, maffigt med bra frukt (tänk slånbär), trevliga tanniner och italienska syror. Druvmaterialet känns ungt och spänstigt. Gott nu och håller ett par år till utan bekymmer. Kommer att gå vidare med det här. (vs2400 2014-06-04 Hemma)
  2007 - Mastroberardino - Taurasi DOCG - Radici
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  Förvånansvärt tillgängligt. Och var finns de ruffiga Aglianico-tanninerna? De finns där...under den förvånansvärt snygga frukten. Det här är inget annat än redigt bra Taurasi. Snyggt, personligt, förfinat ruffigt...tror man moderniserat en aning sedan sist...har man smugit in några välslipade fat? Om man nu gjort det har man lyckats förfina och förbättra på ett raffinerat sätt.
Ovanligt lättdrucket för en Taurasi...
Och till maten...en enkel pasta med gorgonzola (knôkad med pinjenötter) sticker Radici upp några snäpp till.
Invändningar...% sticker igenom på sina ställen.
Fyllt på lagret eftersom det här är bra och personligt.
Potential...tio år lätt!
(vs2400 2013-05-08 Hemma)
  1999 - Mastroberardino - Taurasi DOCG - Cento Trenti - Riserva
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  En lite murrigare italienare dyker upp i glaset. Skönt att inte behöva gissa eftersom jag plockat med mig denna jubileumsflaska. Kvällens fulaste etikett. Mycket mustascher på de äldre herrarna som hyllas på etiketten.
Vi lämnar det därhän och snackar om innehållet...här var det desto mörkare frukt...slånbär...murrigt...läder...söt piptobak. Doftar skitgott. Även här är det gott om tanniner, men mer mogna och mjukare sådana. Syror så det räcker, men de sticker inte ut på samma sätt som de tidigare italienarna. Döljs av den mer kompakt mörka och mogna frukten. Gott vin som tål att lagras ännu ett gäng år. Men samma sak här...kräver föda.
(vs2400 2013-04-27 CasaUlrik)
  2010 - Galardi - Roccamonfina IGT - Terra di Lavoro
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  Återigen dags för italienska tanniner...och mörk koncentrerad frukt. I dagsläget väl tuff att sänka, men här finns underliggande syror som kommer att blomma upp i framtiden. Behöver väl en tio år innan man åter vill skaka hand med den här moderne Aglianoico/Piedirosso-killen. Det här kommer bli bra. (vs2400 2013-04-27 CasaUlrik)
  2006 - d'Angelo - Aglianico del Vulture DOC - Valle del Noce
(Italia - Basilicata Info)
Visa mer information
  Elegant...knappast. Förfinat...knappast. Personligt...absolut. Ruffingt...absolut. Gott...absolut. Det här är redig bonna-dricka med komplexitet i vardande. Otroligt mörkt i sin karaktär...mörk frukt, mörkt kött...mörkt mörkt mörkt.
Men ändå redigt piggt i munnen. Visst finns här tyngd och tryck. Men även de klockrena italienska syrorna och numera även nedslipade tanniner. Ett vin att värmas av och glädjas över. Och prislappen är som bekant skrattretande bra!
(vs2400 2013-03-21 Hemma)
  2006 - d'Angelo - Aglianico del Vulture DOC - Valle del Noce
(Italia - Basilicata Info)
Visa mer information
  Mörka toner sveper upp ur den Aglianico-fyllda kupan. Plommon, slånbär, sviskon, nypon...dovt, dovt, dovt. Vi snackar murrig höst. Vi snackar dimhöljda vulkaniska bergstoppar. Vi snackar Valle del Noce. Det är gott, personligt, speciellt och så långt ifrån ett kommersiellt anslag man kan tänka sig.
Till bords ikväll serveras vild gris och svarta bönor. Naturligtvis tillsammans med lite annat krämigt krafs. De underliggande syrorna i Valle del Noce dyker helt plötsligt upp och fungerar som ett spjut till maten. Rensar som sig bör. Förträffligt gott vin. Funktionellt och ruffigt. Perfekt nu när höstfärgerna tar form utanför fönstret.
(vs2400 2012-09-06 Hemma)
  2004 - Mastroberardino - Taurasi DOCG - Radici - Riserva
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  Här är nog något som inte stämmer. Absolut inte kork, men grejerna svajar fram och tillbaka. Ingen riktig styrsel om man bortser från syror och tanniner. Vi tar ett glas då och då under fyra kvällar, men Radicis magi vill aldrig infinna sig. Tunnel...kan så vara, låt oss hoppas det. Resterande flaskor får vila ut bra många år innan vi vågar närma oss... (vs2400 2012-08-24 Hemma)
  1999 - Mastroberardino - Taurasi DOCG - Radici - Riserva
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  Aglianico i form av Radici Riserva från Mastroberardino är en upplevelse. Och med drygt tio år på nacken erbjuder vinet en fascinerande resa. Vi snackar balans och harmoni...trots dess ruffighet...trots dess tanniner. När Aglianico kommer i en kostym som denna är det absolut ett av Italiens stora viner. Inget snack. Det är gott rakt upp och ned och till rätt föda är det förödande bra. Det här vinet uppvisar inga som helst luckor...en kassaskåpssäker investering! (vs2400 2012-07-20 Hemma)
  2005 - Elena Fucci - Aglianico del Vulture DOC - Titolo
(Italia - Basilicata Info)
Visa mer information
  Kompakt och svårtillgänglig doftmässigt. Italienska syror med bra tryck i både frukt- och tanninstruktur. Med luft så märker man av fathantering. Funkar bra till örtsprängd gris, men på egen hand tar malo- och fattoner över. Synd på så rar frukt. Hade nog hoppats att det skulle te sig aningen mer rustikt och ruffigt. Ruffigheten finns naturligt hos Aglianico, men här har man försökt tämja den aningen för mycket. Charm och ursprung naggas för mycket när man är där och pillar... (vs2400 2012-07-05 Hos IV)
  2006 - Salvatore Molettieri - Irpinia DOC - Cinque Querce
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  Så här ska en Aglianico te sig...italienska syror, djup mörk frukt och med en tanninstruktur som rycker och sliter med finess. Det här inget annat än en finurlig slugger som lätt framkallar applåder. Och de blir fler vid matbordet. Det är här Aglianico regerar och druvsorten gör det med bestämdhet.
Cinque Querce är ett vingårdsvin utanför appellationen Taurasi och vinet får 12 månader på en blandning av botti och småfat. Småfaten känns av dagen efter i form av skållebånk. Däremot är grejerna fint integrerade under drickfasen. Inget som stör.
Mer balanserat och förfinat än d'Angelos grejer från Basilicata. Aningen mer modernt än Mastroberardino motsvarigheter från Campania.
Oavsett liknelser är det här redigt bra grejer. Köpt på plats i Napoli. Tyvärr inga fler. Lever lätt vidare i 3-5 år.
(vs2400 2012-05-30 Hemma)
  2006 - d'Angelo - Aglianico del Vulture DOC - Valle del Noce
(Italia - Basilicata Info)
Visa mer information
  En riktig slitstark arbetshäst. Gör sitt jobb oavsett omgivning. River och sliter. Och alltid med fötterna fast förankrade i sin vulkaniska hemmiljö. Här är det blåkläder på.
Doften erbjuder tobak, lite skitigt stall, djuriskt...redigt ruffigt. Munnen får sitt av syror, mörk oborstad frukt och kaxiga tanniner. Inget förfinat överhuvudtaget. Helhetsintryck utan föda är att rönnbärssyrorna dominerar en aning. Till måltiden fyller frukten ut.
Den här typen av viner bör alltid finnas i en vettig vinkällare.
(vs2400 2012-05-13 Hemma)
  2007 - Le Vigne di Raito - Colli di Salerno IGT - Ragis
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  Nja...ännu ett vin som trillar ner i barrique-fällan (om än större - 500 liter) och där typicitet i druvsort går förlorad. Här blir det mestadels cola/vanilj/malo som döljer den garanterat fina Aglianico/Piedirosso-frukten. Tänk om grejerna hade fått gotta sig i lite slitna botti i stället. Kan lova att prylarna hade stått starkare när Vinosapien-munnen fått sitt.
Funkar dock mer än väl till kvällens ragu. Här döljs fat-kladdet förtjänstfullt. Efter maten blir det återigen väl sliskigt att avsluta kvällen med. Resterande del av flaskan går i sås-burkarna. Inga fler köp planeras av förståliga skäl.
(vs2400 2012-01-30 Hemma)
  2001 - Terredora - Taurasi DOCG - CampoRe - Riserva
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  Mörk...mullrande...utvecklad...komplex...tilltalande...magnifik...tryck...som synes förbannat gott.
Det börjar redan vid öppnande...korken uppvisar en mörk mörk sida mot vinet och doften skvallrar om stordåd. Det fortsätter på samma sätt vid dekanteringen...omöjlig att värja sig mot...sicken sanslös doft...som sagt...magnifik.
Färgen är makalöst koncentrerad och utlovar vinkick modell stor. Och så fortsätter det hela kvällen...balansen i munnen är utmärkt, komplexiteten likaså och denna 2001:a fungerar självfallet som en utmärkt ledsagare till kvällens viltbiffar. Ska man hitta ett litet (betoning på litet) moment av irritation är det doften från bruk av nya fat. Den finns där av och till, men bara i nosen. Frukt och ryggrad gör att faten inte stör det minsta i munnen, utan stadgar bara upp detta briljanta Aglianicobygge. Fantastiskt gott vin!
(vs2400 2011-11-24 Hemma)
  2006 - d'Angelo - Aglianico del Vulture DOC - Valle del Noce
(Italia - Basilicata Info)
Visa mer information
  Den här Aglianico-tappningen är nog min favorit i d'Angelos portfölj. Bra stuns i frukten (inte ett spår av uttorkning), redigt druvtypisk, absolut inte elegant utan en självklar ruffig bonnig kaxig personlighet. Gillar dess direkthet.
Doften är inget annat än pur njutning...piptobak, slånbär, mörka plommon, nypolerad gammal båt...skön sensation.
Bra tryck och fin fyllighet i munnen, italienska syror, kraftiga och aningen opolerade tanniner (kommer dock att bli lugna och fina med åren). Kan inte låta bli att imponeras över detta vin. Visst finns det sirligare Aglianico-viner, men där infinner sig oftast en väl häftig rönnbärsassociation. Den finns här också, men den håller sig definitivt i bakgrunden och jag tror att den kommer att förbli där de kommande tre-fyra åren. Längre än så vill jag nog inte spara dessa härliga rackare. Gott och klockrent personlig.
(vs2400 2011-08-23 Hemma)
  2008 - Galadri - Roccamonfina IGT - Terra di Lavoro
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  Käftsmäll...en redigt mörk och tanninrik sådan. Men inte utan finess. Fathanteringen är ruggigt proffsig. Frukten finns där och breder ut sig allt mer under tiden i glaset. En liten bränd karaktär initialt, som sedan är puts väck. Men det är ändå tanniner och mörk frukt som driver. Bra syror under allt kraftfullt. Lite väl ungt och med stor framtid. Vad kan det vara då...Tannat...Sagrantino...och alldeles för sent...Aglianico. Drar till med Sagrantino och då är det naturligtvis Aglianico. Någon sådan här god rackare skulle man gärna ha undanstoppad till 2015. Gott vin som verkligen kräver lite feta goa konsistenser på fatet. (vs2400 2011-08-02 Hemma med Ulrik)
  2004 - d'Angelo - Aglianico del Vulture DOC - Vigna Caselle - Riserva
(Italia - Basilicata Info)
Visa mer information
  Rekorderliga grejer. Inget tjafs. Inget gulligull, utan redigt bonnatjut från Basilicata. Och naturligtvis är det Aglianico vi har i glaset. Lite vresig, lite kantig, men ändå fint trevlig. Ingenting man bjuder på till de som inte är vana vindrickare. Gommen behöver ett gäng flaskors träning. I vanliga fall är det Aglianicos tanniner som ställer till det, men här är det kombinationen av nämnda tanniner och de typiska italienska syrorna. Hade inte frukten stått upp, kanske det resulterat i ett vin som hade spretat betänkligt. Men denna botti-lagrade Vulture fixar matchen utan problem. Skönt vardagsvin! (vs2400 2011-03-02 Hemma)
  2001 - Terredora - Taurasi DOCG - CampoRe - Riserva
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  Här går det inte att slarva med luftning. Gör man det uppfattas nog vinet som väl ruffigt och 'brettigt'. Men med luft erbjuds vi inget annat än ett klockrent exemplar av Aglianico i toppklass. Doften öppnar upp med blommor, sötlakrits, tobak och en murrig mörk frukt. Och smakmässigt är det inget annat än en fullträff. Italienska syror, trevlig tanninstruktur, bra fyllighet och en härlig explosiv känsla i gommen. Rensar redigt oavsett maträtt. Det här är ett vin som tar för sig, ingen blyg rackare här inte.
Mognaden börjar visa sig, men här finns utrymme för positiv utveckling. Men egentligen är den i en härlig drickfas här och nu. Vi sparar en halvflaska till ikväll. Återkommer.
(vs2400 2010-12-22 Hemma)
  2004 - Mastroberardino - Taurasi DOCG - Radici - Riserva
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  Ja tack. Fungerar bra. Redigt bra. Härligt tryck rakt igenom. Bra frukt. Fin balans. Personligt. Mestadels botti-vibbar. Som synes ett vin som med lätthet slinker ned på Sturköbaren. Definitivt ett av de bättre Aglianico-viner vi njutit. Och med en briljant framtid.
Ibland kan Aglianico upplevas väl burdus och ruffig, men här finns inget av detta. Visst är det tufft, men under det håriga bröstet döljer sig ett väldigt stort hjärta.
Skitbra grejer. Finns plats för fler i källaren.
(vs2400 2010-11-04 Hemma)
  2006 - d'Angelo - Basilicata IGT - Canneto
(Italia - Basilicata Info)
Visa mer information
  Trevligt modernt anlagd Aglianico från Basilicata. Mjukare, fylligare och med mer sötmogen frukt än de mer traditionella varianterna. Antagligen inte lika långlivad, utan ska nog tryckas i sig under kommande 2-3 årsperiod. Och den funkar förträffligt till diverse godsaker som kan tänkas ställas fram på bordet.
Det roliga med Canneto är att den är rättfram och inte sådär bonnatjurig som de flesta andra Aglianico som d'Angelo ligger bakom. Trevlig flaska att plocka fram mitt i veckan när man vill ha en direkt njuting, utan för mycket att klura om. Pang-på-charm helt enkelt.
(vs2400 2010-09-30 Hemma)
1 2
Lägg upp ny provning