Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 9 av 9
Vin
  2004 - Palace Hotel do Bussaco - Bairrada DO - Buçaco Tinto Reservado
(Portugal - Beiras Info)
Visa mer information
  Då satt man där igenom...med ett glas som verkligen beskriver och berör. Går inte att hålla sig neutral när det formligen osar klass och elegans ur glaset. Baga och Touriga Nacional är det som framkallar rysningar. Mogen sådan. Fått ett gäng timmar i karaffen och det har synnerligen gjort vinet gott. Klassisk attack för näsan. Formligen skriker hög kvalitet. Likadant i munnen...balans, elegans och harmoni. Bra syror, underbart djup i frukten, sköna mogna tanniner...intrycken bara växer över tiden. Det här är bra, det här är ännu en redig vinkick. Förbannat roligt att det här verkligen presterade. (vs2400 2014-03-15 Lessrof)
  2007 - Luis Pato - Beiras Vinho Regional - Vinhas Velhas
(Portugal - Beiras Info)
Visa mer information
  Testad över tre dagar med stabilt resultat. Första dagen krävs dock redig luftning för att reduktiviteten ska släppa. När den väl har luftats bort belönas vi med lite skön frukt i näsan. Inga märkvärdigheter, men en trevlig dos frukt helt enkelt.
Smakmässigt är det bra syror och tanniner som styr verksamheten. Klart italiensk i sitt uppträdande. Inte heller här några märkvärdigheter, utan ett redigt vin som är klippt och skuret för matbordet.
Potentialen för framtiden är klockren, men prislappen hutlös. Det borde stått 150:- och inte 250:-.
(vs2400 2010-08-08 Hemma)
  2003 - Luis Pato - Beiras Vinho Regional - Vinha Pan
(Portugal - Beiras Info)
Visa mer information
  Vinha Pan har vuxit fram som ett riktigt favoritvin under de senaste två åren. Det har det mesta man vill ha i ett personligt rödvin. Dels en undanskuffad druvsort (Baga), dels från ett härligt vinland (Portugal) och naturligtvis vinets fantastiska egenskaper. Inte nog med att vi letar fram härliga dofter (mörk frukt, skogspromenad, proffsiga fat) och en balanserad smak, utan vi imponeras framförallt av Vinha Pan när det nalkas mat vid bordet. Det är här prestationen når sin yttersta klass. Vi serverar en enkel linsgryta och till det följer några små möra biffar av älgkalv. Vinha Pan kompletterar föredömligt. En liten invändning är de lite torra chokladtonerna vi hittar när vi avslutar flaskan utan tilltugg. Fathanteringen slinter en liten aning smakmässigt. (vs2400 2010-02-06 Hemma)
  2003 - Luis Pato - Beiras Vinho Regional - Vinha Pan
(Portugal - Beiras Info)
Visa mer information
  Sanslöst bra grejer...Baga...Luis Pato...Beiras...sammantaget blir det Vinha Pan. Ju fler gånger jag testar Vinha Pan desto mer konstaterar jag att det här börjar bli en av mina absoluta favoriter. Här finns det mesta i form av kraft...finess...elegans...tanniner...frukt...syror...karaktär...struktur och en enorm personlighet. Hittar faktiskt inte något att gnälla på. Möjligtvis att man inte har tillräckligt många i källaren.
Om vi börjar med doften inser man att mognaden har tagit fart...här finns tobak, lakrits, ostbutik, regnig skogspromenad, torkade frukter, nypon...som synes en magnifik komplexitet. Smaken bjuder upp med urläckra syror, en finessrik kraft och mogna men kaxiga tanniner. Allt är hur fint balanserat som helst. Jag har tidigare sagt att Vinha Pan plockar många fina detaljer från Pinot Noir, Nebbiolo och Grenache. Kvällens exemplar har CdP-karaktär men med klockrena syror och härliga tanniner. Nästan fullkomlig vinupplevelse.
(vs2400 2009-08-22 Hemma)
  1948 - Caves Aliança - Bairrada DO - Particular - Garrafeira
(Portugal - Beiras Info)
Visa mer information
  Om första glaset direkt avsjöjar sin charm, är glas två aningen mer svårflirtad. Vissa av provarna vill direkt förkasta vinet, men det är nog synd på så rara droppar. Visst står reduktionen som en strut ur glaset, men här döljer sig också vällagrad (betoning på lagrad) opastoriserad ost, rediga stalltoner, mörk mörk frukt, nötter och stora mängder russin/dadlar/fikon/mullbär. Komlpext är bara förnamnet. Personligt är bara mellannamnet. Gott är bara efternamnet.
Jag har inga betänkligheter för att ta mig både en och två sippar. Vi mullrar igång med en tät och imponerande frukt, syrorna är kanske aningen defensiva, medan tanninerna fortfarande har kraft för en sista offensiv. Fin och lååång eftersmak.
Niklas avslöjar att vi har en Baga från Bairrada i glaset och att vinet är från ett av 1900-talets stora portugiska årgångar - 1948...Året då Sverige tog OS-guld i fotboll i London...Min far skulle fylla 17...
Vidare berättar Niklas att vinet tillbringat sina första 20 år på stora liggare för att år 1968 börja sitt nya liv på flaska. Man tackar för denna storslagna upplevelse!
(vs2400 2009-02-21 Niklas J)
  2003 - Luis Pato - Beiras Vinho Regional - Vinha Pan
(Portugal - Beiras Info)
Visa mer information
  En personlig favorit som inte gör bort sig i det digra sällskapet. Luis Pato's Baga-viner förtjänar mer respekt och uppmärksamhet än vad som är fallet. Här finns något oförlöst att upptäcka. Tycker man om Nebbiolo, Pinot Noir och Grenache bör man söka sig hit. Baga har tanniner (Nebbiolo), syror (Pinot Noir) och en härlig frukt (Grenache). Och att det sedan är ett ypperligt matvin gör att man har ett saligt glatt leende på läpparna. (vs2400 2008-11-22 FinVin-gänget)
  2003 - Luis Pato - Beiras Vinho Regional - Primeira Escolha - Quinta do Ribeirinho
(Portugal - Beiras Info)
Visa mer information
  Häftigt vin! Kvällen beledsagades av en härlig blandning av Baga och Touriga Nacional signerad Luis Pato - Kung av Baga. Vi kan inte göra annat än kapitulera för storheten i Pato's Baga-stinna viner. Det här är tredje varianten och samtliga har visat upp en underbart varierad vin-sida av Portugal. De tidigare har varit rena Baga-viner, men kvällens flaska ståtar med lika andelar Touriga Nacional och Baga. Baga ger syror och tanniner - Tourigan levererar frukt och mystik. Kombinationen är fullständigt knäckande godis. Fler flaskor kommer att shoppas. (vs2400 2008-11-16 Hemma)
  2003 - Luis Pato - Beiras Vinho Regional - Vinha Pan
(Portugal - Beiras Info)
Visa mer information
  I kväll plockar vi fram trollerilådan för att skapa ett unikt vin. Så här går det till:
Ta lite klassisk parfymerad blommig CdP (typ Beaucastel), lite traditionell Nebbiolo (nagellack, violer, tryffel, härliga tanniner och en klingande syra) och som vi slutligen spetsar med typisk lagrad kvalitativ röd Bourgogne (undervegetation, mjuk bärighet, läckra syror och en ljuvlig elegans). Vi blandar allt samman i en flaska, täcker över och svingar trolleripinnen. Hokus pokus...Dags för den stora finalen. Av med höljet och fram träder....Ett portugiskt vin framställt på druvsorten Baga. Wow!! Producenten är Mr Baga - Luis Pato - och drycken är hans prestige-Baga Vinha Pan.
Så lysande gott. Visst, det kostar en slant men man belönas med ett stort antal sköna stön. Ett stort vin helt enkelt.
För er som fortfarande inte testat en Baga - gör det nuuuu!!!
(vs2400 2008-11-05 2-betyg)
  2005 - Luis Pato - Beiras Vinho Regional - Vinhas Velhas
(Portugal - Beiras Info)
Visa mer information
  Här är alltså en 'modern' portugis i glaset. Modern men ack så traditionell. Moderniteten kommer av Pato (ännu en vinmakare som går utanför upptrampade stigar) valt att buteljera vinet som Vinho Regional eftersom myndigheterna inte riktigt greppar vad han håller på med. Traditionen består av den bångstyriga Baga (Portugals Nebbiolo) som här kommer i en riktigt trevlig form.
Att man får Italien-vibbar är inte konstigt - framför allt är det Nebbiolo-vibbar som far runt i skallen. Lysande syror och kaxiga tanniner som skriker efter feta goa konsistenter!!
Bravo!!
(vs2400 2008-06-27 Hemma)
1
Lägg upp ny provning