Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 20 av 46
Vin
  2011 - Clos du Rouge Gorge - Côtes du Roussillon AOC
(France - Languedoc-Roussillon - Roussillon Info)
Visa mer information
  Inte ofta som det tutas mer eller mindre ren Carignan. Man borde nog göra det...åtminstone från den här adressen. Skitgod. Fina syror. Lättsam frukt med bra struktur. Piptobak. Klockrent matvin. Funkar briljant till en ren veggorätt. Det här knallar vi vidare med. (vs2400 2015-06-30 Hemma)
  2008 - Domaine Gauby - Côtes du Roussillon-Villages AOC - Muntada
(France - Languedoc-Roussillon - Roussillon Info)
Visa mer information
  Lika delar Grenache och Carignan, till det lite småskvättar av Syrah och Mourvèdre...se där, receptet för en blåsvalkande Muntada från mäster Gauby. Ingen av de ingående komponenterna sticker ut vare sig i doft eller smak, utan här snackar vi integrerad helhet. Hela skapelsen hänger ihop på ett mästerligt sätt. Renhet, den där isblåa fräschören, elegans och finess. Fullständigt knäckande vackert vin. Vi tuggar nystyckad välhängd Holmsjökossa som serveras med lite rösti...fungerar precis enligt plan. Rensar så det bara skriker. Det här är ännu ett stort vin på Sturköbaren...synd bara att prislappen är väl hög samt att detta var enda flaskan...tack Ulrik! (vs2400 2013-11-09 Hemma)
  2010 - Domaine Leon Barral - Faugères AOC - Jadis
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Nej lillebror Jadis, det här funkar tyvärr inte...hur gärna jag än vill.
Doften är volatil, lite målartjosan och framför torkade frukter. Känns tung säger näsan. Och tyvärr befäst intrycken i munnen...det finns en baktunghet som jag inte uppskattar...dyker upp på slutet och drar ner vinet i insjödyn. Jag kan leta efter förmildrande egenskaper, men det tydligaste omdömet är att drygt hälften av flaskan blir kvar på bordet...värre än så blir det inte på Sturköbaren.
Vi häller upp ett glas till bananflugorna...som inte heller gick igång på grejerna...redigt illa.
(vs2400 2013-08-07 Hemma)
  2010 - Mas Foulaquier - Coteaux du Languedoc AOC - Pic Saint Loup - Tonillières
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Vad dricker man till små välstekta hjortbiffar som serveras med en geléstinn gräddsås...fram med en Grenache-baserad cuvée från Languedoc. Alltid gillat Foulaquier grejer, och det här presterat precis som man vill. Lite lagom sötma, bra syror från 2010, bra struktur...klockrent till födan.
Foulaquier står redigt i myllan i skuggan av Pic Saint Loup.
(vs2400 2013-07-19 Hemma)
  2007 - Mas des Chimères - Coteaux du Languedoc AOC
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Det nalkas grillspett på hjort kvällen till ära. Kraftfulla grejer med andra ord. Till det behövs likaledes kraftiga prylar i glaset. Vi letar fram en gammal favorit...Mas des Chimères...och vi blir inte besvikna!
Ikväll är det Syrah-komponenten som dominerar...köttigt, stort, glufsande gott. Inget raffinerat, utan pang på är det som erbjuds. Och till födan sitter vinet lika bra som köttet på spetten. Här finns fortfarande mycket att hämta avseende livslängd. Inte i mål på minst 5 år.
(vs2400 2013-05-18 Hemma)
  2009 - Clot de L’Oum - Côtes du Roussillon-Villages AOC - Carignan novo
(France - Languedoc-Roussillon - Roussillon Info)
Visa mer information
  Känsla av att vara svalodlad. Rediga tanniner. Bra frukt. Pigga syror. Ännu ett vin som kittlar Vinosapien-smaklökarna. Värt att undersöka vidare. (vs2400 2013-04-06 Hemma hos IV)
  2010 - Mas Foulaquier - Coteaux du Languedoc AOC - Pic Saint Loup - Tonillières
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Skön sydfransos som bygger på pigghet trots ursprung. Nu är det väl 2010 som är en stor del av förklaringen, för fruktens renhet känns väldigt årgångsrelaterad. Ingen klumpighet, inga bångstyriga procent, utan här finns rena syror, ren frukt och mogna fina tanniner. Allt paketerat så som vi vill ha våra viner på Sturköbaren...renhet, struktur och satans goda. Det här är försvinnande gott nu och kommer naturligtvis att vinna ett par snäpp med 3-4 års lagring. Vi får väl se om vi kan hålla oss... (vs2400 2012-04-28 Hemma)
  2008 - Domaine Gauby - Côtes du Roussillon-Villages AOC - Vieilles Vignes
(France - Languedoc-Roussillon - Roussillon Info)
Visa mer information
  Klockren frukt. Bra lyft. Knôkad med energi. Härliga tanniner. Fin syrastruktur. Som synes en skön vinkick.
Framförallt är det renheten som imponerar. Både doft- och smakmässigt. Sjunger från första klunk till den sista. Lysande bra vin.
(vs2400 2012-04-25 Hemma med Ulrik)
  2005 - Alain Chabanon - Coteaux du Languedoc AOC - Les Boissieres
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Jämfört med Janasse variant av Grenache-tolkning är Chabanons mer i min linje. Piggare, mer struktur, mer ryggrad...helt enkel en bättre skiss av den tunga och aningen söta druvsorten. Här finns den mer torra (ingen sötma i syne) och, i min värld, rena Grenache-bilden. Det här vill jag gärna dricka igen. Och det får jag eftersom det ligger några flaskor och vilar. De ska få ligga till sig ett par år minst. Gott! (vs2400 2012-04-08 Hemma)
  2007 - Saint Jean du Barroux - Côtes du Ventoux AOC - SJB4
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Pigg och fräsch sydfransos. Men ändå med bra fyllighet i den rena frukten och dessutom med en trevlig tanninstruktur.
Till vildsvinsgrytan är SJB4 ett välkommet ljust tillskott. Sätter precis den prägel på måltiden jag hoppats på. Grytan bjuder på mörka smaker och vinet har den lilla fruktsötman och den pigga attacken som lyfter anrättningen dit vi hoppats. Redigt trevligt vin. Tack Patrik!
(vs2400 2012-03-24 Hemma)
  2004 - Chateau de Roquefort - Côtes de Provence AOC - Rubrum Obscurum
(France - Provence Info)
Visa mer information
  Riktigt trevligt. Förvånansvärt piggt och med en utmärkt syrastruktur. Italienskt stuk på syrorna. Och det är inte första gången som man får Italien-vibbar när man har provencalskt godis i glaset. Även vissa Bandol-prylar skulle lätt slinka ned som en italienare.
När det gäller Roquefort's prestigevin är det Grenache, Carignan och Mourvèdre som ingår. Och i det här fallet finns ingen trist tyngd, utan enbart en finstämd spänst som sitter som gjutet till den lilla kalv-entrecôten. 2004 är ju en lite lättare årgång som antagligen vinet inte har ont av. Bra mineralitet i grejerna. Faten har integrerats med tiden och ger lite styrsel och krydda till anrättningen. Det här skulle man absolut haft fler av i källaren. Riktigt bra.
(vs2400 2012-02-20 Hemma)
  2009 - Maxime Magnon - Corbières AOC - Rozeta
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Naturlig Carignan men lite Grenache, Syrah och dessutom lite gröna druvsorter...skön blandning med andra ord. Och det känns direkt i näsan att det är lite annorlunda stuk på grejerna...definitivt naturligt, men också ovanligt blommigt och löjligt rödfruktigt. Härlig sniff. I munnen möts vi av aningen mycket restsötma för att tummarna ska peka rakt upp. Definitivt gott, men sötman stör lite väl mycket. Funkar om man håller nere temperaturen, men när den rasslar uppåt blir slutresultatet aningen kladdigt. Vi testar på nytt på fredagkväll. Återkommer.
Ett snäpp upp mot igår. Mer rolig frukt framförallt. Spralliga grejer. Visst...sötman finns kvar och irriterar aningen fortfarande. Lite mer syror så...
Annars ett klart godkänt tjut från södra Frankrike.
(vs2400 2012-02-16 Hemma)
  2004 - Alain Chabanon - Coteaux du Languedoc AOC - Les Boissieres
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Tas vid absolut rätt tidpunkt...nedslipade mogna fina tanniner, mogen frukt, aningen slappa syror...men visar upp en typisk Grenache-målning. Och till en murrig värmande viltgryta spinner Chabanon tillräckligt för att få oss på skönt humör. Ligger ni på några 04:or är det bara att korka ur...inget att spara på. (vs2400 2012-02-04 Hemma)
  2007 - Mas des Chimères - Coteaux du Languedoc AOC - Terrasses du Larzac
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Mitt-i-veckan-godis som får oss att glömma vintermörkret. Vi förflyttar oss med automatik till ett betydligt varmare och ljusare Medelhav. Och Mas des Chimères tar oss till Sydfrankrike närmare bestämt.
Naturlig energi i form av fullfjädrad 07-frukt som fullständigt exploderar i munnen. Drickbart är bara förnamnet. Friskt, nästan lite bubbligt, bra fyllighet och en skön tanninattack. Bra struktur och förvånansvärt balanserat. Sötlakrits blandat med lite fransos-svett i näsan.
Riktigt bra grejer.
(vs2400 2011-01-04 Hemma)
  2004 - Alain Chabanon - Coteaux du Languedoc AOC - Les Boissieres
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Fina grejer. Visst finns sötman väl närvarande, men ge vinet 2-4 år...då har fruktsötman utvecklat Les Boissieres till en komlpex rackare. Det här är redigt gott. Plockar man den vid rätt temperatur (17-18 grader) far tankarna iväg till CdP-land på studs. Aningen kyld letar sig en och annan malo-ton fram och väntar man tills temperaturen passerat 20 blir sötman väl påtaglig. Chabanon kan med andra ord vara riktigt kinkig...
Men låt oss knalla tillbaka till rätt temperatur-läge och vi möts där av granna Grenache-toner i näsan. Inget snack om vad som döljer sig i glaset. Lika exemplariskt uppträder vinet i munnen...balanserat och explosivt. Sötman finns där, men stör inte. Men det som verkligen pockar är potentialen...vänta 2-3 år...då satan!
(vs2400 2010-10-09 Hemma)
  2003 - Le Casot des Mailloles - Vin de Table VdT - Clôt de Taillelauque
(France - France Info)
Visa mer information
  Ännu en röding som nyps på topp. Här finns nog inte mer utveckling att hämta, utan det är bara att njuta fullt ut.
Näsan får sin naturliga dos av ostbutik, multna löv och redig komplexitet. Munnen får nedslipade tanniner, bra syrastruktur, fin fyllighet och en imponerande längd. Min själ uppfylls av energi, minnen av bemötandet av producentparet och inte minst en upplevelse av vördnad av att det fortfarande finns folk som gör viner som dessa. Så långt från det strömlinjeformade man kan komma. Det här är inte inställsamt, utan bara jävligt fascinerande gott. Det här är konst.
(vs2400 2010-10-02 Hemma)
  2007 - Mas des Chimères - Coteaux du Languedoc AOC - Terrasses du Larzac
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Här gäller det att ha tålamod. Den här Chimères behöver redigt med luft för att släppa till. Några timmar i karaff och vid en temperatur på 15-16 grader, ja då spinner denna sydfransos loss på allvar. Initialt möts vi nästan bara av naturliga bio-äpplen, men när dekanteringen gjort sitt är det andra grejer som regerar. Frukten är mörkare och det finns gott om härliga rostiga mineraler som näsan får jobba med. I munnen möts vi att vitvinsaktiga syror, 07-frukt och kaxiga tanniner. Tanninerna ger vi lite grillad entrecôte att brottas med, och vips lyfter vinet ett par snäpp till. Det är nu som Terrasses du Larzac levererar på topp. Skitgott och full av energi. Vital och vibrerande. Men återigen...ge den här rackaren tid efter det att korken dragits. (vs2400 2010-07-16 Hemma)
  2007 - Mas des Chimères - Coteaux du Languedoc AOC
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Ett vin med två ansikten. Rakt upp och ned är det uppenbart volativt, lite väl oxidativt med väl häftiga flyktiga syror. Förvånansvärt utvecklat. Däremot till maten dyker ansikte nummer två upp. Syrorna lugnar ned sig och frukt framträder på ett läckert sätt. Mognaden finns där, men till pesto och tomatsås lever vinet upp en andra gång.
Det här vinet kommer från andra batchen (den första är mer fruktorienterad och direkt) och det märks eftersom mognaden tagit fart. Antagligen fått mer luft innan buteljering. Vet man bara om det går det att rätta till vid matbordet. Ju längre tid vi sitter med vinet ju mer diggar vi det. Även batch nr 2 sitter som en smäck!
(vs2400 2010-06-30 Hemma)
  2007 - Mas Conscience - Coteaux du Languedoc AOC - Terrasses du Larzac - l'As
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Aningen bättre utdelning denna gång. Småsågade första flaskan för ett gäng månader sedan. Den grönska som den gången uppenbarade sig, är mer eller mindre frånvarande ikväll. Sydfrankrike...2007...naturligt...bör ju innebära ovationer, men även om flaskan definitivt är bättre blir det ändå inte klockren tumme-upp. Det är något som saknas för att jag ska kapitulera. Känns lite för snäll och opersonlig. Inget riktigt grepp. Något saknas... (vs2400 2010-06-18 Hemma)
  2007 - Domaine Singla - Côtes du Roussillon AOC - La Crinyane - Vieilles Vignes
(France - Languedoc-Roussillon - Roussillon Info)
Visa mer information
  Snäll och lite väl inställsam. Men publikfriande och därmed klar favorit hos vardagsvinarna. Carignan och fat är inte min grej. Tanniner och fräschör smetas ut och personligheten suddas bort. Funkar trots allt till de goda lammfiléerna. (vs2400 2010-04-03 Hemma)
1 2 3
Lägg upp ny provning