Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 12 av 12
Vin
  2006 - Domaine de Marcoux - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Här var sågningen nära...redigt nära. Ibland kan det vara klokt att ta ett par djupa och sätta på korken för att se vad morgondagen levererar. För första kvällen är det i princip bara kladd och osande %. Så det glömmer vi...
Kväll två och lite lagom tempererat är det här, trots sina modiga 15%, angenämt och kontemplativt. Kommer som alla förstår aldrig att vara ett klunka-tjosan. Men här finns bra struktur, bra längd, fyllighet, faktiskt inget kladd, sälta...det här funkar riktigt bra.
Men den kanske största förvåningen är att den kajkar till födan...och då har vi ändå pumpat upp kladdet med bra med sötma. Här hänger det inte ihop...
Men som sagt...traddo-CdP med ett gäng år på nacken...funkar på Sturköbaren.
(vs2400 2014-05-01 Hemma)
  2010 - Domaine Leon Barral - Faugères AOC - Jadis
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Nej lillebror Jadis, det här funkar tyvärr inte...hur gärna jag än vill.
Doften är volatil, lite målartjosan och framför torkade frukter. Känns tung säger näsan. Och tyvärr befäst intrycken i munnen...det finns en baktunghet som jag inte uppskattar...dyker upp på slutet och drar ner vinet i insjödyn. Jag kan leta efter förmildrande egenskaper, men det tydligaste omdömet är att drygt hälften av flaskan blir kvar på bordet...värre än så blir det inte på Sturköbaren.
Vi häller upp ett glas till bananflugorna...som inte heller gick igång på grejerna...redigt illa.
(vs2400 2013-08-07 Hemma)
  2010 - Domaine Lafran-Veyrolles - Bandol AOC
(France - Provence Info)
Visa mer information
  Ser aningen oxad ut i färgen. Tappat sin skimrande roséfärg en aning. Men både nos och mun får sitt av förra årets klockrena roséupplevelse. Lika fin i år...verkligen. Bra syrastruktur, fin lätt frukt, rensande och läskande. Dessutom trevlig vid matbordet...och i solskenet. Mer än så behöver inte rosévinerna erbjuda...faktiskt inte. (vs2400 2012-06-20 Hemma)
  2001 - Domaine Bunan - Bandol AOC - Moulin des Costes
(France - Provence Info)
Visa mer information
  Tunga grejer och med väl häftig alkoholhetta. Åren har gjort sitt och transformerat fruktdoft till mer tobaksliknande doftassociationer. Faten har krupit in och tillför lite kryddliknande dofter. Även tanninerna har slipats ned till mer hanterbart motstånd. Egentligen finns bara ett litet fel och det är den störande alkoholhettan. För övrigt är det gott och givande. Fungerar till de härliga lammracksen. Bra fyllighet. Men som sagt...% ligger och stör ut...Ska drickas här och nu. (vs2400 2012-02-25 Hos Fredrik och Brita)
  2010 - Domaine Lafran-Veyrolles - Bandol AOC
(France - Provence Info)
Visa mer information
  Precis som en rosé bör te sig...lätt, uppfriskande, stram och med ett bra bett på slutet. Rensar gommen förtjänstfullt. Busgott i all sin rena enkelhet! (vs2400 2011-06-26 Hemma med FV)
  2009 - Chateau Peyrassol - Côtes de Provence AOC
(France - Provence Info)
Visa mer information
  Ännu ett rolig överraskning. Lugnat ned sig betydligt. Mer frukt än syror. Mer matvänligt än sipp-dricka. Vi dukar fram lite typisk sommarmat och vinet är fullständigt klockrent till välmarinerade grillade kycklingtuttar. River till som vi vill! En flaska kvar...gissa vad som väntar den stackaren... (vs2400 2011-05-28 Hemma)
  2001 - Domaine Tempier - Bandol AOC
(France - Provence Info)
Visa mer information
  John Bauer-vin. Trolskt, murrigt, fuktigt drypande, doft av höstskog och bedövande gott. Full valuta för varje instoppad liten euro. Lagring skapar sköna stordåd.
Min kära fru och jag diskuterar hur viktig känslan är som ett vin förmedlar. Vissa är intensiva som en Clash-låt, medan andra är mer långsamma och mörka. Denna Bandol är ett klockrent exempel på ett långsamt vin som även påverkar vårt kvällstempo. Kvällen blir verkligen lugn och harmonisk.
I fortsättningen ska vi försöka förmedla känslan som ett vin ger oss. Inte inabsurdum, utan när vinet verkligen talar till oss. För min del ger denna beskrivningstyp enormt mycket mer än konstruerade doftintryck.
Men åter till Tempiers enkla, men ack så goda, bas-Bandol. Det ska definitivt drickas nu, frukten finns fortfarande kvar samtidigt som mognadstonerna börjar rycka fram. Och som vanligt med dessa Mourvèdre-stinna Bandol-viner är syrorna aningen tillbakadragna. Enda lilla invändningen. Och se till att dekantera (reduktiv initialt) en timme i förväg.
(vs2400 2011-01-01 Hemma)
  2009 - Chateau Peyrassol - Côtes de Provence AOC
(France - Provence Info)
Visa mer information
  Så här ska ett rosévin se ut...persikofärgad och löjligt inbjudande. Och det är så här man vill att ett rosévin ska både dofta och smaka. Riktigt bra grejer och faktiskt riktigt karaktärsfullt. Lätt och torr som ett vitt vin av klass. Inget insmickrande sötslaskigt elände, utan snarare finstämt och elegant. Uppfriskande rent. Och med den där sköna mineralbeskan som rör runt i munnen på ett positivt sätt. Dessutom kommer Peyrassol att funka klockrent till diverse somriga måltider. Och till höstens saffrans-stinna fisksoppa kommer Peyrassol (kommer spara ett par flaskor) inte göra bort sig. (vs2400 2010-06-09 Hemma)
  2005 - Domaine Leon Barral - Faugères AOC
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Ännu ett klockrent naturligt vin slinker ned. Barral's enkla Faugères är, enligt vårt tycke, hans absolut skönaste. Här står drickbarhet och terroir i fokus. Inget trams utan ren frukt och ett härligt personligt uttryck. Och det absolut bästa vin vi njutit till en Saltimbocca. Just Saltimbocca är en av de klurigaste grejer att finna ett matchande vin. Men se nu vet vi!!
Vinet mullrar igång med en redig mörk frukt som samsas med en klingande mineralitet. I munnen lever syror, frukt och tanniner i skön symbios. Drickbarheten står som alltid i centrum. Lättdrucket som få skapelser. Ingen konstig ton av gåslever.
(vs2400 2009-12-17 Hemma)
  2005 - Domaine Leon Barral - Faugères AOC - Jadis
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Njutningsfull, alert, spänstig, energiknippe - ja det är bara några egenskaper som identifierar ett stort vin som detta. Och det kommer bara att bli bättre de fem närmaste åren. Faktiskt går det att finna lite skavanker - slutet och absolut inte i balans för tillfället.
Vi testade Barrals bas-Faugères för någon vecka sedan och den var definitivt mer drickvänlig. I Jadis finns mer kraft, krut, inneboende komplexitet och mer jävlar anamma. Andelen Syrah (c:a 40%) spelar naturligtvis in. Gör att vinet har mer pondus som kommer att frisläppas de närmaste åren.
Återigen nickar vi bägge instämmande åt energin och lättheten i dessa biodynamiska viner. Det bara är något där....
(vs2400 2008-11-07 Hemma)
  2005 - Domaine Leon Barral - Faugères AOC
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Blixtar och dunder - Magiska under!!! Vi skiter i Herreys men lyfter på hatten för unge herr Barral!! Så här ska ett vin uppföra sig. Så bra, så läckert, så finstämt, så personligt, så full med attityd, så biodynamiskt och så fantastiskt gott.
Barrals ingångs-Faugères har höjts till skyarna av vissa bloggare och det finns absolut ingen anledning att ha en avvikande åsikt.
Det är svårt att vara nyanserad när man formligen sitter och hoppar rakt upp och ned (energidryck), men vi gör ett försök. Doftmässigt hittar vi dammig grusväg, trevliga mörka frukter, lite salmiak och en rejäl näve mineraler. Inbjudande. När man väl sippar igång tappar man fullständigt hakan - så himla lättdrucket. Fullständigt livsfarligt. Borde förses med varningstext - Servera endast i små glas. Ställ därefter bort flaskan. Svåråtkomligt.

Munkänslan är förödande läcker. Som att sippa en kylig Mosel-Riesling en varm sommarkväll. Encore!!
(vs2400 2008-10-28 Hemma)
  2004 - Domaine Leon Barral - Faugères AOC - Jadis
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Ett vin där Carignan (50%) dominerar och vi lyfter på hatten. Allt för sällan som denna druvsort får ta plats på scen. Vinet har något läckert vilt över sig, något otämjbart, kaxigt och framförallt personligt.
Den 'nya franska vågen' med dess naturliga viner har mycket gott i bakfickan. Leon Barral är en av dess unga dynamiska vinmakare från sydfrankrike.
Bara att köpa på sig!!
(vs2400 2008-05-02 Hemma)
1
Lägg upp ny provning