Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 20 av 199
Vin
  2001 - Domaine Charvin - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  För 17 pengar på plats måste detta vara ett av de mest fyndiga viner vi fixat...ok att man får vänta ut grejerna drygt 10 år innan full utdelning...men det är Charvin värd.
Till en höstlig fyllig gryta är en traditionell CdP ganska svårslagen. Här finns minimalt av sötma, men maximalt av komplexitet och en regnig höstpromenad. Välbalanserat och nästan elegant. Inget vin att prova och inte heller att det ska dyka upp efter ett vildvin. Kräver sin plats och full uppmärksamhet.
En flaska kvar och den kommer att utvecklas ett par snäpp till under 2-5 år...
(vs2400 2015-10-31 Hemma)
  2006 - Le Vieux Donjon - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Bättre än förväntat. Ingen påtaglig sötma, inte heller något problem med %...helt ok faktiskt. Underligt hur det kan bli...sitter och letar efter kantigheter/problem...dit har vi kommit med CdP...
Visst vill vi ha lite mer syror...energi och pigghet. Men till älgbiffar med redig gräddsås funkar det riktigt bra. Kan med lätthet sparas 10 år till.
(vs2400 2015-08-29 Hemma)
  1980 - Domaine du Vieux Télégraphe - Châteauneuf-du-Pape AOC - La Crau
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Moget och fint utvecklat. Mjukt och härligt fylligt. Gott om den finaste tobaken och likaså gott om sötlakrits. Lättdrucket. Fantastiskt fint vin. Visst finns det en viss sötma, men inget som stör. Redig vinkick. Inga rönnbär här inte. (vs2400 2015-08-29 Hemma)
  2011 - Clos du Rouge Gorge - Côtes du Roussillon AOC
(France - Languedoc-Roussillon - Roussillon Info)
Visa mer information
  Inte ofta som det tutas mer eller mindre ren Carignan. Man borde nog göra det...åtminstone från den här adressen. Skitgod. Fina syror. Lättsam frukt med bra struktur. Piptobak. Klockrent matvin. Funkar briljant till en ren veggorätt. Det här knallar vi vidare med. (vs2400 2015-06-30 Hemma)
  2010 - Domaine Richaud - Côtes du Rhône Villages AOC - Cairanne
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  När etiketten skriker 15%...då springer jag och gömmer mig...men i det här fallet behövs det inte. Vi testar den här rena och spänstiga Richaud-Cairannen över 3 kvällar. Väldigt okonventionellt...han jobbar väldigt 'naturligt'...resultatet sjunger renhet...mogen mörk frukt spetsad med sötlakrits...trots de våldsamma % känns vinet behagligt skönt att dricka. Fylligt, maffigt, men aldrig simpelt och sockrat. Vill man ha bra Grenache-baserade grejer...leta upp sådant här! (vs2400 2015-02-14 Hemma)
  2007 - Mas Foulaquier - Coteaux du Languedoc AOC - Pic Saint Loup - L'Orphée
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Gott...ingen CdP-tyngd, utan L'Orphée dansar på lätta och pigga ben. Fylligt, men ingen sötma. Balanserad vinkick. Förbannat trevligt. Lite förvånad, eftersom jag allt som oftast tycker att de sydfranska prylarna känns daterade. Inte L'Orphée...absolut inte L'Orphée. Ingen anledning till att lagra, tutas bäst här och nu. (vs2400 2015-01-07 Hemma)
  2007 - Raymond Usseglio - Châteauneuf-du-Pape AOC - Cuvée Impériale
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Väldigt sällan numera som en CdP överraskar oss positivt. Cuvée Impériale gör det med råge. Inget annat än ett imponerande vin. Härlig doft som indikerar ett skönt lyft i munnen...ingen tyngd, inget kladd, bara röda fina bär med inslag av tobak och sötlakrits. Visst finns det en sötma i munnen, men den bara förgyller upplevelsen av ett välbalanserat och välbyggt vin. Jättegott här och nu, men med bra många fina år framför sig. Och de höga % känns faktiskt inte. Som sagt en välbalanserad CdP. (vs2400 2014-11-30 Hemma)
  2001 - Château Rayas - Châteauneuf-du-Pape AOC - Pignan
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Vi har inte varit nådiga i kritiken till de CdP vi tutat senaste året. De har varit tunga %-stinna monster som är så långt ifrån drickglädje man kan tänka.
Så skönt då att denna klassiker träffar rakt i lustcentrat. Det här är inget annat än skitbra...elegant...lagom utvecklat...fyllig...balanserad...Bourgogne-lik...välskräddad helt enkelt.
När Grenache ter sig så kan man bara kapitulera, träder klart in bland de stora druvsorterna. Men det vill till redigt hantverk, bra terroir och trevlig årgång för att bitarna ska hamna rätt. Och ett gäng år på nacken.
Och till säsongens första långkok på älg...växer naturligtvis Pignan ett par snäpp. Utvecklas nog ett par år till, men vansinnigt god här och nu.
(vs2400 2014-09-12 Hemma)
  2006 - Domaine de Marcoux - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Här var sågningen nära...redigt nära. Ibland kan det vara klokt att ta ett par djupa och sätta på korken för att se vad morgondagen levererar. För första kvällen är det i princip bara kladd och osande %. Så det glömmer vi...
Kväll två och lite lagom tempererat är det här, trots sina modiga 15%, angenämt och kontemplativt. Kommer som alla förstår aldrig att vara ett klunka-tjosan. Men här finns bra struktur, bra längd, fyllighet, faktiskt inget kladd, sälta...det här funkar riktigt bra.
Men den kanske största förvåningen är att den kajkar till födan...och då har vi ändå pumpat upp kladdet med bra med sötma. Här hänger det inte ihop...
Men som sagt...traddo-CdP med ett gäng år på nacken...funkar på Sturköbaren.
(vs2400 2014-05-01 Hemma)
  2005 - Mas Foulaquier - Coteaux du Languedoc AOC - Pic Saint Loup - Les Calades
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Lätt en av de absout bästa CdP vi tutat de senaste 2-3 åren. Bara det att det här inte är en CdP. Här är det en 'simpel' Pic Saint Loup från Languedoc-favoriten Foulaquier som står för briljansen. För briljant är det...torrt, kraftfull elegans, bra struktur, varmt och gosigt, schyssta syror och fina tanniner. Inget snack om att det är Grenache i blandningen, men det fina här är att vinet är torrt...mer eller mindre i alla fall. Inget kladd som man oftast hittar i CdP från 07 och 09. Det är sådant här man borde ha rejält av i källaren. Redigt vin från redig hantverkare. (vs2400 2014-04-21 Hemma)
  2001 - Domaine Charvin - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Mogen och fortsatt vid god vigör. Bra tanniner. Jag tycker om det här...färgad med tanke på att det är vårt vin. Visst finns det sötma och viss %-sting, men här finns också gott om undervegetation och bra komplexitet. Går inte att blunda för kvaliteten i det här. Men som sagt...vårt vin. (vs2400 2014-03-15 Lessrof)
  2001 - Château Rayas - Châteauneuf-du-Pape AOC - Pignan
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Här var det moget, soligt, komplext och fascinerande. Nosen vill inte släppa taget om det här. Gott som f-n. Munnen konstaterar snabbt att det här bygger på varmklimatsfrukt. Går inte att dölja den solmogna frukten. Och här gör det ingenting. Pignan ger oss vibbar från Bdx (lite blyerts i doften), Bourgogne (fuktig höstpromenad) och CdP (den varma välkomstkramen). Skönt med mångfacetterade grejer. Står nog på sin topp här och nu. (vs2400 2014-01-04 Hos LP)
  1994 - R López de Heredia Viña Tondonia - Gran Reserva - Rioja D.O.C.
(España - La Rioja Info)
Visa mer information
  Sällan det dunkas spanjorer på Sturköbaren...och när det nalkas en liten nätt kalvbiff, ja då uppenbaras tillfället...fram med det heligaste halvön kan erbjuda...Tondonia...och dessutom från 94...stort med andra ord.
På egen hand snackar rönnbären väl entonigt. Aningen anorektiskt på egen hand...men till kalven snackar vi Zlatan-klack. Smack i krysset. Mogna härliga doftmarkörer, smaken har en viss sötma, tanninerna är i princip obefintliga, syrorna däremot vet exakt vad de ska göra...rensa till maten. Så jävla skoj att sådant här går att hitta. Den återstående flaskan kommer vi inte att spara någon längre tid...flaskvariation förekommer så vi chansar inte med den femhundringen...
(vs2400 2013-12-21 Hemma)
  2007 - Mas de Boislauzon - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Oj...nu är man helt vilse i Cdp-land...har jag uppskattat sådant här? Varför har jag köpt sådant här? Vem tycker om sådant här? Det känns som betong i käften...tungt... Det här är bara helt trist fel. Tvärbort. Det må finnas hur mycket frukt som helst...men...när syror, spänst, pigghet och drickbarhet saknas...rakt ner i diket. Varför finns det här i källaren? Vem har lurat mig...tyvärr ingen att skylla på... (vs2400 2013-11-21 Hemma)
  2005 - Alain Chabanon - Vin de Pays d’Oc VdP - Le Merle aux Alouettes
(France - France Info)
Visa mer information
  Mer eller mindre ren Merlot från Languedoc. Och riktigt bra sådan eftersom alla markörer pekar klockrent mot Bordeaux. Strama plommon, järn, lite blyerts, saftigt mörk frukt, trevliga syror och bra tanninstruktur. Bra bygge helt enkelt. Levererar vinglädje över två kvällar...vad mer kan man begära...
Tål med all säkerhet ett par år till på rygg, men med tanke på vinets nuvarande beskaffenhet...varför chansa...
(vs2400 2013-11-09 Hemma)
  2008 - Domaine Gauby - Côtes du Roussillon-Villages AOC - Muntada
(France - Languedoc-Roussillon - Roussillon Info)
Visa mer information
  Lika delar Grenache och Carignan, till det lite småskvättar av Syrah och Mourvèdre...se där, receptet för en blåsvalkande Muntada från mäster Gauby. Ingen av de ingående komponenterna sticker ut vare sig i doft eller smak, utan här snackar vi integrerad helhet. Hela skapelsen hänger ihop på ett mästerligt sätt. Renhet, den där isblåa fräschören, elegans och finess. Fullständigt knäckande vackert vin. Vi tuggar nystyckad välhängd Holmsjökossa som serveras med lite rösti...fungerar precis enligt plan. Rensar så det bara skriker. Det här är ännu ett stort vin på Sturköbaren...synd bara att prislappen är väl hög samt att detta var enda flaskan...tack Ulrik! (vs2400 2013-11-09 Hemma)
  1994 - R López de Heredia Viña Tondonia - Gran Reserva - Rioja D.O.C.
(España - La Rioja Info)
Visa mer information
  Ännu ett klassiskt vin. Ultratraditionell. Hur elegant som helst. Lättsam, seriös, djup, lång, charmant, vackert, blir bara bättre och bättre i glaset. Blir glad av sådant här. Riktigt glad. Och det bästa...fortfarande en bit kvar till dess topp. Och väl där kan det här erbjuda njutning i många år. Bra årgång...då ger Tondonia utdelning. (vs2400 2013-10-12 Sturköblot)
  2001 - Muga - Prado Enea - Gran Reserva - Rioja D.O.C.
(España - La Rioja Info)
Visa mer information
  Gott och redigt njutningsfullt. Bra frukt (absolut inte uttorkat), fin syrastruktur, elegant, rent, skön längd, briljerar vid matbordet. När de klassiska spanjorerna fortsatt har frukt kvar innanför kostymen fyller de här grejerna sin funktion med bravur.
Bra många år kvar innan vinet kommer att vika ned sig. Skitgott!
(vs2400 2013-08-29 Hemma)
  2005 - Domaine du Pegau - Châteauneuf-du-Pape AOC - Cuvée Laurence
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Sicken fantastisk skön doft. Går att fullständigt försvinna bort bland hallon, sötlakrits, malört och annat gott naturen bjuder. Svårt att släppa nosen från glaset. Blir enormt sugen på att få smaka på grejerna. Väl i munnen blir man lite mer betänksam...aningen tungt, kompakt, enorm koncentration, men samtidigt finns syrorna på lur långt i bakgrunden. Här vill man verkligen jobba med någon höstlig gryta för att skaka fram syrorna. Allt finns på plats, men grejerna är inte på rätt plats för tillfället. Tänk att få träffa Laurence över en gryta om sisådär 5 år. Då tror jag vi fått en flygtur av enorma mått. Ikväll får vi bara titta runt i planet. (vs2400 2013-07-01 Hemma med Ulrik)
  2010 - Domaine du Vieux Télégraphe - Châteauneuf-du-Pape AOC - La Crau
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Ännu en storhet i kvällens parad av härliga vinkickar. För det här är lika gott som jag hoppades när jag planerade kvällen. Nyfiken att testa en stor CdP-10:a redan nu. Och skönt att belöningen trillade in i form av nyanserad doft och sprakande smak. Otroligt fint anlagd. Klassisk i sin framtoning. Helt torr...och det tackar vi för. Fascinerad av att grejerna redan är såpass tillgängliga. Allt sitter som man önskar. Det här kommer naturligtvis att växa till sig under de kommande 10-15 åren. Fler införskaffas. (vs2400 2013-06-23 Hemma med FV)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Lägg upp ny provning