Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 4 av 4
Vin
  2012 - Guimaro - Mencía - Finca Meixeman - Ribeira Sacra D.O.
(España - Galicia Info)
Visa mer information
  Så där ja...lite spanskt på Sturköbaren...inte direkt vanligt. Kanske det kan förekomma mer frekvent i framtiden. Tecken finns att saker håller på att rätta till sig i vinlandet Spanien. Finca Meixeman är är ett tydligt steg i rätt riktning...lätt och piggt trots sina 14%, lite grön som en bf/cf av hyfsat snitt, bra stuk på syrorna...finns något att bygga utifrån det här. Misstänker att vi har att göra med relativt unga stockar. Det finns ett par storasyskon till Finca Meixeman som skulle vara intressant att testa. Den här varianten kommer vi inte att köpa fler av, men det finns något med Mencía och Ribera Sacra som lockar... (vs2400 2015-02-10 Hemma)
  2001 - José Palacios - Villa de Corullón - Bierzo D.O.
(España - Castilla y León Info)
Visa mer information
  Oerhört reduktiv. Nästan outhärdligt intensiv och endimensionell initialt. Luftning, luftning och ännu mera luftning. Behandlingen hjälper verkligen och på andra sidan framträder en elegant och stilfull rackare som lagt frukt och fat bakom sig.
I Bierzo regerar Mencía och druvsorten får oftast en redig dos nya fat i sin uppväxt. Villa de Corullón är absolut inget undantag. Och det är därför vi sparat den här flaskan ett gäng år för att se vad som händer när frukt och fat ersätts av utvecklad komplexitet...förhoppningsvis är väl bäst att säga.
Som oftast lönar det sig att vänta och denna flaska utgör, tack och lov, inget undantag. Men det gällar att lufta och jobba innan dropparna njutes.

För det är faktiskt riktigt trevliga grejer som döljer sig i flaskan. Träffsäkra syror, fin tanninstruktur och ett elegant utryck rakt igenom. Fylligheten kan man alltid gnälla på, men här hittar vi i stället en genomtrevlig finlemmad elegans.
Hälften av flaskan sparas för att se vad som händer till en redigt mörad köttabit...

Dag 2 är den reduktiva doften helt väck...vilket är ganska självklart. Men tyvärr visar sig istället fat-demonen med väl insmickrande vanilj-toner. Likaledes snällt uppträder vinet i munnen. Det som dag 1 var intressant och personligt är nu upplöst i en kletig vaniljig massa. Blir inte klok på dessa spanjorer.
(vs2400 2010-09-16 Hemma)
  2006 - Quinta de Saes - Dão DO - Estágio Prolongado
(Portugal - Beiras Info)
Visa mer information
  Vinmakaren till veckans portugis, Alvaro Castro, har förärats med utmärkelsen 'Årets portugisiska vinmakare' 2 gånger. Nu gäller det att leva upp till applåderna...
Testar vinet över två dagar.
Första kvällen domineras denna portugis av smörkola. Malolaktisk så det förslår. Omöjlig att tränga igenom. Vi tar ett glas, men tyvärr är sötman/smörkolan för påtaglig. Tanniner existerar inte. Jolmigt.
Dag 2 har vinet harmoniserat sig en aning. Mer nyanser men det finns fortfarande en påklistrad sötma. Har man tutat i lite socker kanske...
Inget imponerande bygge. På tok för dyrt dessutom.
(vs2400 2008-10-27 Hemma)
  2005 - Bodega del Abad - Carracedo - Bierzo D.O.
(España - Castilla y León Info)
Visa mer information
  Provningsvin.
Svårbemästrad Mencía.
(vs2400 2008-03-07 Munskänkarnas Spanien-provning)
1
Lägg upp ny provning