Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 20 av 37
Vin
  2012 - Aurora - Marche IGT - Barricadiero
(Italia - Le Marche Info)
Visa mer information
  Även Barricadiero dyker upp i ny årgångsskrud. Omöjligt att inte nypa en flaska. Svalare, lägre %, lättare, renare än många tidigare årgångar. 2011 är kanske snäppet blåare, men den här ligger inte långt efter. Lite fat som stör i dagsläget men det lär försvinna inom något år. Klockrent matvin. Skönt med ett vin man inte vuxit ifrån. (vs2400 2015-11-12 Hemma)
  2009 - Emidio Pepe - Montepulciano d'Abruzzo DOC
(Italia - Abruzzo Info)
Visa mer information
  Tid tid tid är vad det här behöver. Oerhört reduktiv och stängd initialt. Efter ett par timmar dyker fin blå frukt upp och förgyller syrorna som annars dominerar. Till en rödrosa hjortstek funkar Pepe oväntat bra. Lysande minst sagt...Naturligtvis många år framför sig... (vs2400 2015-10-17 Hemma)
  2009 - Emidio Pepe - Montepulciano d'Abruzzo DOC
(Italia - Abruzzo Info)
Visa mer information
  Fem timmar i karaffen är vad som behövs för att locka fram vinets inneboende kvalitet. Ren frukt i näsan. Sten. Blåfrukt i munnen. Fina syror. Bra tanninstruktur. Riktigt fint rakt igenom. Finns en aning antydan till levertjosan i vissa lägen. Ibland är det där, oftast inte. Äkta vin för riktigt vinfolk. (vs2400 2015-06-06 Hemma)
  2009 - Emidio Pepe - Montepulciano d'Abruzzo DOC
(Italia - Abruzzo Info)
Visa mer information
  Reduktiv rackare. Redigt reduktiv rackare. Trots tre timmar i karaff. Resterande flaskor får vila sig i form i minst 3-4 år. Minst.
Frågan är om det fixar till sig trots viloläge, syrorna är väl hårda medan frukten känns aningen svajig. Men som sagt...tror ändå att det kommer att rätta till sig...tills dess njuter vi Pepe's Trebbiano.
(vs2400 2014-07-16 Hemma)
  2009 - Praesidium - Montepulciano d'Abruzzo DOC
(Italia - Abruzzo Info)
Visa mer information
  Följer vinet över två kvällar.
Stor skillnad. Första kvällen påminner det mest om en sötstinn Barossa-Shiraz med annalkande huvudvärk i både doft och smak.
Barrique-vibbarna gör att vi drar öronen åt sig.
På med kork och in i kylen. Och se...kväll två är det ett helt annat djur i glaset. Lättare, torrare, renare...helt enkelt ett vin värd varenda dansk krona (170 st). Mår antagligen bäst av att få vila några år innan nästa kork dras.
(vs2400 2014-05-29 Hemma)
  2009 - Emidio Pepe - Montepulciano d'Abruzzo DOC
(Italia - Abruzzo Info)
Visa mer information
  Här finns inget av chokladtonerna man brukar upptäcka i Montepulciano. Bara fin spänstigt ung frukt i blå nyanser. Rent och härligt ärligt. Läskande men ändå seriöst. Bra underliggande struktur som defenitivt behöver en 3-4 år för att komma fram. Det här platsar i varje seriös källare. (vs2400 2014-05-17 Hemma med vpk)
  2006 - Valentini - Montepulciano d'Abruzzo DOC
(Italia - Abruzzo Info)
Visa mer information
  Och då satt man där igen...saligt leende över ett storslaget glas rött. Precis som med Rougeard för ett par månader sedan finns den glimrande blåheten i smaken. En renhet, balans, elegans som många försöker plocka fram, men som väldigt få klarar av att prestera. En ynnest att få njuta grejer som detta. Och att dela godsaker som dessa med likasinnade.
Doften är kanske inte den mest studsande...lite sluten helt enkelt. Mineralig, lite rökig, ett och annat fat...men det är i munnen som Valentini regerar...och som han gör det. Ett vansinnigt skönt lyft...en rensande blåhet...balans och harmoni som sagt.
Väldigt svårt att få tag på...dags att leta.
(vs2400 2013-12-28 Hos IV)
  2006 - Aurora - Marche IGT - Barricadiero
(Italia - Le Marche Info)
Visa mer information
  Trist...nämligen sista flaskan av 06:an. Klart den bästa flaskan av de 06:or som knäppts. Fint utvecklad, harmoniska tanniner (Montepulciano och harmoni brukar inte lira i samma lag), italienska syror...en riktigt balanserad Barricadiero. Den busige charmören har nästan blivit en nobel herre. Bara nästan eftersom de naturliga äpplena finns där långt bak och markerar. Fascinerande att se Barricadiero utvecklas så här. Blir nog till att kolla till en 07:a inom kort... (vs2400 2013-12-22 Hemma)
  2006 - Aurora - Marche IGT - Barricadiero
(Italia - Le Marche Info)
Visa mer information
  Det grillas små saftiga hjort-spett på Sturköbaren. När man känner till upplägget är det inte svårt att sprinta ner i källaren för att leta upp en Barricadiero. Den första som hittades var en 06:a och varför inte...
Fungerar alldeles ypperligt. Bra utveckling. Redig fart i syrorna. Frukt och fat har lugnat ned sig. Tanninerna är fortsatt överkaxiga. Sammantaget bildar samtliga lagdelar en bra harmonisk enhet till den lättgrillade hjorten. Barricadiero lämnar oss aldrig besviken. Håller lätt några år till. En sak att tänka på...redigt med krafs i slutet.
(vs2400 2013-07-17 Hemma)
  2010 - Aurora - Marche IGT - Barricadiero
(Italia - Le Marche Info)
Visa mer information
  Så här vill jag ha min unga Barricadiero...lite fat, redigt med ung frukt, bra tryck, härligt sprallig, sköna tanniner, italiensak syror...trots sin tyngd och kraft finns här också en självklar lätthet och lekfullhet som charmar sönder mig. Och till det perfekt grillade köttet...harrejävlar vad fint. Drick någon flaska till under sommaren (till något redigt grillat) och spara resterande flaskor för konsumtion inom de kommande 5-6 åren. (vs2400 2013-07-12 Falsterbo med FV)
  2009 - Aurora - Marche IGT - Barricadiero
(Italia - Le Marche Info)
Visa mer information
  Äntligen har 2009:orna hittat formen. Det störiga är borta, faten är mer integrerade, den typiska kaxigheten (rödäppliga och körsbärsvresiga) och häftiga personligheten är åter på plats. Klockren till de grillade älgspetten. Inte mycket att kontemplera kring, utan ett ärligt vida att släcka törsten med. (vs2400 2013-06-22 Hemma med LP)
  2004 - Emidio Pepe - Montepulciano d'Abruzzo DOC
(Italia - Abruzzo Info)
Visa mer information
  Karafferad i 3-4 timmar...och den borde kanske stått i karaffen 3-4 dygn...Montepulciano är ju en redigt reduktiv druvsort. Doftar med andra ord inte gott...men smakar desto härligare. Ren fin frukt, bra längd, italienska syror och likaledes italienska nafsande tanniner. Det här är gott. Det här är bra. Det här har inget med de vanligtvis kraftfulla Montepulcianomonster man oftast får i glasen. Det här vill man ha mer av...speciellt när man fixat till de reduktiva dragen. (vs2400 2013-01-19 Hos IV)
  2004 - Gianni Masciarelli - Montepulciano d'Abruzzo DOC - Villa Gemma
(Italia - Abruzzo Info)
Visa mer information
  Här var det kompakta grejer. Bland det mest täta och koncentrerade jag sett i ett vinglas. Eller som min fru sa...ser dyrt ut. Och dyrt är det, men är det något bra då...och här går meningarna i sär. Min kära fru går igång, medan jag är ytterst tveksam. Och eftersom det är jag som skriver, så...
Redigt med nya franska fat har använts till detta koncentrerade Montepulciano-monster. Osar dyra slantar. Men vad är det för druvsort, varifrån kommer det...inga spår. Och likadant upplevs det i munnen...koncentration, sandiga tanniner, maffig sötma...knappast elegant som synes. I min vinvärld går det här tvärbort, här finns inga förmildrande ursäkter. Vet inte vad man vill uppnå med monster som det här...dessutom väger flaskan löjligt mycket. Vem vill man imponera på?
(vs2400 2013-01-03 Hemma)
  2009 - Aurora - Marche IGT - Barricadiero
(Italia - Le Marche Info)
Visa mer information
  Tryck. Kraft. Vansinnigt ursinne. Det bara far fram som en redigt okontrollerbar svallvåg. Inte det mest finessrika vinet, inte heller direkt elegant...men satan vad gott. Visst går det att gnälla över slampig varm frukt. Visst kan vi slänga in en brasklapp över alkoholen (14,5%). Visst finns det en aning fatbeska i slutet. Samtliga invändningar funderar vi över...men det är just invändningar i ett hav av trevligheter. Primär ungdomlighet. Charmtroll i skitig bonnaklädsel. Mogen frukt. Härlig tanninattack. Bra syror. Matvänlig. Rensare.
Det här är bra.
Skoj med Barricadiero's årgångstypicitet. Där 2008 hade initiala problem med fatövervikt, finns absolut inget av det här. 2006 är mer elegant osv...
Jag har alltid varit svag för Auroras viner oavsett nivå. Det finns något primärt äkta över samtliga deras viner. Inget tjafs, utan pang rakt ned med frukten i flaskorna. Och prisläget på grejerna är mer än sansat.
Urtrevliga grejer.
Nästa flaska väntar vi dock med...frukten behöver lugna ned sig en aning...6 månader kanske vi kan hålla oss.
(vs2400 2012-09-20 Hemma)
  2008 - Aurora - Marche IGT - Barricadiero
(Italia - Le Marche Info)
Visa mer information
  Det är då för typiskt...den här årgången av Marche-favoriten har jag sågat tidigare. Och vad händer när sista flaskan korkas upp...den sjunger redigt bra den rackaren. Här finns knappt några störiga fat (lite rostade toner snurrar fortfarande runt), frukten har vuxit till sig, tanninerna har också bytt skepnad till de mer typiska Montepulciano-kaxigheterna...vinet har helt enkelt vuxit och blivit vad jag brukar förvänta mig av Barricadiero. Lite lagom ruffig men med stor personlighet.
När vi testade 08:an för ett drygt år sedan var det tyvärr bara de rostade faten som dominerade. Vet att både IV och FV hade lite andra åsikter än mig. Men har jag hittat något som stör mig, är det oerhört svårt att se bakom kröken. Här är jag lite väl kategorisk...att jag aldrig lär mig...
Även det här vinet klarar med bravur tre kvällar i öppet tillstånd. Mår helt enkelt bra av det...de reduktiva tonerna försvinner och vinet blir aningen mer harmoniskt, men med ruffigheten i behåll.
(vs2400 2012-08-30 Hemma)
  2009 - Aurora - Rosso Piceno DOC - Superiore
(Italia - Le Marche Info)
Visa mer information
  Ännu en korkad rackare...andra av fyra...icke acceptabelt!
Men skam den som ger sig. Vi plockar ännu en som visar varför vi föll för Auroras Superiore. Det här är bra...visst är det rustikt och ruffigt, men är på samma gång en kaxig personlighet. Absolut inte något stort, men en redig hantverkare som man kan lita på...ibland (med tanke på kork-statistiken).
(vs2400 2012-07-02 Hemma)
  2007 - Aurora - Marche IGT - Barricadiero
(Italia - Le Marche Info)
Visa mer information
  Här är den ruffige och lite skitige grabben från landet. Och grov i mun dessutom. Och hungrig. Se till att bordet snabbt dukas så att Barricadiero får något att sätta tänderna. Då blir grabben harmonisk...och kommunikativ...och balanserad...och jävligt god.
Däremot på egen hand blir det grejerna aningen kärv och burdus. Inget för de fina salongerna...på egen hand alltså...för när maten serveras förvandlas Auroras prestigevin till en skön lirare...kanske ingen gentleman...men vem bryr sig. Det här är bra...riktigt bra. Kvarvarande flaskor kommer att överleva 2-3 år utan problem. Längtar efter version 2009.
(vs2400 2012-04-19 Hemma)
  2009 - Aurora - Rosso Piceno DOC - Superiore
(Italia - Le Marche Info)
Visa mer information
  Prisvärdhet är inte något som vi i vanliga fall fokuserar på här på Sturköbaren, men med det vi har i glaset under matlagningen går det bara inte att bortse från kvalitet kontra pris. Aurora's Superiore är inget annat än prisvärdheten vinifierad. Vi snackar 110 danska pengar, men det smakar som bra många fler. Bara det nosen får presenterat är värt entrépengen. Mogen Montepulciano-frukt (lite lagom reduktiv), järn, grillkol...och i munnen är det inget annat än bonus i form av kaxig frukt, fina syror, bra bitande tanniner och en skönt rensande eftersmak. Redigt...lite bonnigt...kaxigt...uppkäftigt. Inte elegant...inte förfinat...bara ett klockrent italienskt matvin. Och allt det här för endast 109 danska pengar. Satans fint fynd! (vs2400 2012-03-31 Hemma)
  2004 - Paolo Bea - Montefalco DOC - Gigna San Valentino
(Italia - Umbria Info)
Visa mer information
  Vinner stenhårt på luftning...och redig sådan. Här har vi kombinationen ostbutik, port, tobak och lite annat smått och gott för näsan att arbeta med. Intresseväckande minst sagt. Munnen får också sitt av intressanta karaktärer...italienska syror, trevliga tanniner, lite lagom mullrande frukt och hyfsat balanserat. Vinner som sagt på att stå till sig en 10-15 minuter i glaset innan klunkande. Bångstyrigheten och kaxigheten går dock inte att snacka bort...syrorna river och sliter på sitt naturliga sätt, likaså känns frukten aningen intorkad...blir inte riktigt klok på vad helheten kokar ned till. Vi sparar halva flaskan till ikväll och ser vad som hänt...återkommer.
Definitivt en förbättring med en natt i kylen. Mer balanserad, mer nedtonad, mer harmonisk...ett större register helt enkelt. De flesta kantigheter (de oangenäma) har slipats ned till en angenäm upplevelse. Bra...trevlig...busig!
(vs2400 2012-01-11 Hemma)
  2007 - Aurora - Marche IGT - Barricadiero
(Italia - Le Marche Info)
Visa mer information
  Förvånansvärt tung och mörkfruktig...har våra smakreferenser förändrats så enormt snabbt eller är det Barricadiero som är inne i en grinig fas...vi hoppas på att det är det senare och att Montepulciano-drickan snart ska återfå sin naturligt pigga charm.
För nu ikväll är det endast tunga chokladiga fruktpraliner som dominerar både doft- och smakintryck. All pigghet är i princip bortblåst. Visst finns det syror, men de har idagsläget inte en chans att välla fram som vanligt. Vi lyckas skrämma fram dom under måltiden (simpel pasta med tomatsås spetsad med pesto), men det är ändå inte det sprudlande livselixir som Barricadiero brukar vara. Vi låter resterande flaskor vila något år för att då testa dess form.
(vs2400 2011-08-04 Hemma)
1 2
Lägg upp ny provning