Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 11 av 11
Vin
  2001 - Fattoria di Antano - Montefalco Sagrantino DOCG - Colleallodole
(Italia - Umbria Info)
Visa mer information
  Sagrantino borgar för en redig tanninresa, och det är precis vad vi får. Vet man nu om detta och önskar lite mer än en hudflängd gom gäller det att fixa till en måltid som lindrar den grövsta tanninattacken. Vi är aningen sega och gör det därför bekvämt för oss...en kladdig gratäng med massa skön opastoriserad rinnig Mont d'Or som extra krydda.
Över till Colleallodole...visst finns här fat, men med åren har de skapat en fin bakgrundsvinjett av ädelträ och finfina kryddor. Inget som stör i doften. Men kanske inte heller något annat som pockar på uppmärksamheten. I munnen är vi beredda på tanninerna...men ändå...finns få viner som har tanniner som dessa...men när gratängen gör sitt dyker det upp egenskaper som får intresset att vakna till liv...syrorna är toppitalienska...frukten är naturligtvis mörk och intressant...längden lång och faktiskt går det att sätta epitetet finessrik efter en stund. God Sagrantino från Montefalco. Men utan kladd...bortom all räddning.
(vs2400 2012-03-10 Hemma)
  2004 - Paolo Bea - Montefalco DOC - Gigna San Valentino
(Italia - Umbria Info)
Visa mer information
  Vinner stenhårt på luftning...och redig sådan. Här har vi kombinationen ostbutik, port, tobak och lite annat smått och gott för näsan att arbeta med. Intresseväckande minst sagt. Munnen får också sitt av intressanta karaktärer...italienska syror, trevliga tanniner, lite lagom mullrande frukt och hyfsat balanserat. Vinner som sagt på att stå till sig en 10-15 minuter i glaset innan klunkande. Bångstyrigheten och kaxigheten går dock inte att snacka bort...syrorna river och sliter på sitt naturliga sätt, likaså känns frukten aningen intorkad...blir inte riktigt klok på vad helheten kokar ned till. Vi sparar halva flaskan till ikväll och ser vad som hänt...återkommer.
Definitivt en förbättring med en natt i kylen. Mer balanserad, mer nedtonad, mer harmonisk...ett större register helt enkelt. De flesta kantigheter (de oangenäma) har slipats ned till en angenäm upplevelse. Bra...trevlig...busig!
(vs2400 2012-01-11 Hemma)
  2001 - Paolo Bea - Montefalco Sagrantino DOCG
(Italia - Umbria Info)
Visa mer information
  Tunga och mörka grejer. Dova egenskaper i både näsa och mun. Moget dessutom. Förvånansvärt moget. Kanske inte konstigt med tanke på att Bea kör fullständigt naturligt. Men absolut inte över kanten. Sagrantino-tanninerna är absolut inte markerade, utan snarare nedslipade och hyfsat attraktiva. Men man kan lätt konstatera att vinet är inget man slö-tutar i sig på egen hand, utan här krävs redig föda. Och redig föda serveras i form av löjligt fina välhängda biffar och kladdig gratäng. Helt plötsligt vaknar Montefalco-drickan till liv på ett charmerande sätt. Frukten blommar upp, syrorna vaknar till liv och tanninerna hugger förtjänstfullt. Helt plötsligt en elegant kille i glaset. Det utvecklar sig till en riktigt fin vinupplevelse. Härligt att lagring lönar sig och att tanken på Sagrantino och biff funkar. Men 2001:an ska drickas nu, för här finns nog inte mer potential för lagring. (vs2400 2011-10-06 Hemma)
  2000 - Colpetrone - Montefalco Sagrantino DOCG
(Italia - Umbria Info)
Visa mer information
  Alltid roligt med Sagrantino. Man vet att man möts av en tanninattack av stora mått, men man blir alltid lika överraskad att den så enorm. Tack och lov finns det fortfarande redig frukt kvar. Vi diskuterar om vad som ger sig först, och konstaterar att tanninerna ALDRIG kommer att lägga sig. Tycker nog att Colpetrones Sagrantino befinner sig på toppen av sin förmåga, eftersom frukten fortfarande har stuns nog att bjuda till dans med tanninerna. Faten har integrerats fint. Skön upplevelse, men inget för tanninkänsliga. (vs2400 2009-12-03 Hemma)
  2000 - Colpetrone - Montefalco Sagrantino DOCG
(Italia - Umbria Info)
Visa mer information
  Nu ska vi se om tanninmonstret från Montefalco förvandlats till en snäll och behaglig varelse...Vi befinner oss i Umbrien, i den lilla byn Montefalco som ligger strax söder om Perugia. På kullarna runt Montefalco odlas Sagrantino, som numera vinifieras av ett 70-tal producenter. Kännetecknande för Sagrantino är tanninerna, och enligt analyser finns det bra mycket mer tanniner i denna sort än i Nebbiolo...och då vet vi om att vi snackar tanniner. Còlpetrone är en av de mer modernistiska adresserna i appellationen och det märks i form av massiv frukt och lite intorkade fat. Men vi tar det från början...färgen är fortfarande imponerande tät och redigt röd...doften erbjuder mogen mörk frukt som börjar närma sig det torkade laget, även en viss intorkad fatkänsla infinner sig, klara mognadstoner, värme och tyngd...rakt upp och ned erbjuder smaken oss en markant fyllighet, värme, tyngd och en redig tanninmatta...här behövs föda för att lyfta...och till en pasta med tomatsås och oreganofyllda pannbiffar får Sagrantino sin möjlighet att briljera...syrorna återvänder, frukten återvänder, tanninerna består men är helt plötsligt charmerande...italienare kommer helt och klart till sin rätt när det finns mat på bordet. Vi försöker att avsluta flaskan efter maten, men det är inte det enklaste...återigen kommer tyngd, tanniner och lite besk fathantering och stör. Matvin med andra ord. (vs2400 2009-07-09 Hemma)
  2002 - Virili Piero - Montefalco Sagrantino DOCG - Passito
(Italia - Umbria Info)
Visa mer information
  Pang, säger det. Alla undrar gemensamt vad som kan leverera sådan kraft på så få droppar. En Sagrantino Passito, är svaret. Vi har Montefalcos minsta producent i flaskan framför oss - Virili Piero heter denne lille herre. Endast några tusen flaskor om året buteljeras i garaget. Och endast några hundra av denna fantastiska Passito ser årligen dagens ljus.
Det här är koncentrerad kraft på ett sanslöst positivt sätt. Wow avslutar vi med!!
(vs2400 2008-08-30 Hemma)
  2000 - Antonelli - Montefalco Sagrantino DOCG
(Italia - Umbria Info)
Visa mer information
  Ännu en korkad Sagrantino!!!
Knäckt.
(vs2400 2007-11-16 Hemma)
  2001 - Virili Piero - Montefalco Sagrantino DOCG
(Italia - Umbria Info)
Visa mer information
  Man kan inte bli annat än ledsen. Montefalcos absolut minsta producent levererar ett korkat vin. Av tidigare erfarenhet vet vi att det här är en riktig liten klenod. Tyvärr blir man sååå himla ledsen. (vs2400 2007-11-16 Hemma)
  2000 - Antonelli - Montefalco Sagrantino DOCG
(Italia - Umbria Info)
Visa mer information
  Visst är det spännande att öppna en Sagrantino från Montefalco. Man måste vara beredd på dess häftiga tanninattack och är man det blir det en njutningsfull stund vid matbordet. Vinet bygger mer på kraft än elegans. En urtypisk Sagrantino! (vs2400 2007-04-21 Hemma)
  2001 - Adanti - Montefalco Sagrantino DOCG - Arquata
(Italia - Umbria Info)
Visa mer information
  Typisk italienare och en typisk Sagrantino. Inget modernt trams utan traditionellt så det förslår. (vs2400 2007-02-13 Hemma 3-betyg)
  2003 - Ruggeri - Montefalco Sagrantino DOCG
(Italia - Umbria Info)
Visa mer information
  Inget vin att rekommendera. Svår årgång (2003 var rejält varmt i Umbrien) och modernt vinmakeri. Det finns väldigt många bättre exemplar att finna runt Montefalco. (vs2400 2007-02-13 Hemma 3-betyg)
1
Lägg upp ny provning