Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 20 av 32
Vin
  1994 - R López de Heredia Viña Tondonia - Gran Reserva - Rioja D.O.C.
(España - La Rioja Info)
Visa mer information
  Sällan det dunkas spanjorer på Sturköbaren...och när det nalkas en liten nätt kalvbiff, ja då uppenbaras tillfället...fram med det heligaste halvön kan erbjuda...Tondonia...och dessutom från 94...stort med andra ord.
På egen hand snackar rönnbären väl entonigt. Aningen anorektiskt på egen hand...men till kalven snackar vi Zlatan-klack. Smack i krysset. Mogna härliga doftmarkörer, smaken har en viss sötma, tanninerna är i princip obefintliga, syrorna däremot vet exakt vad de ska göra...rensa till maten. Så jävla skoj att sådant här går att hitta. Den återstående flaskan kommer vi inte att spara någon längre tid...flaskvariation förekommer så vi chansar inte med den femhundringen...
(vs2400 2013-12-21 Hemma)
  1994 - R López de Heredia Viña Tondonia - Gran Reserva - Rioja D.O.C.
(España - La Rioja Info)
Visa mer information
  Ännu ett klassiskt vin. Ultratraditionell. Hur elegant som helst. Lättsam, seriös, djup, lång, charmant, vackert, blir bara bättre och bättre i glaset. Blir glad av sådant här. Riktigt glad. Och det bästa...fortfarande en bit kvar till dess topp. Och väl där kan det här erbjuda njutning i många år. Bra årgång...då ger Tondonia utdelning. (vs2400 2013-10-12 Sturköblot)
  2001 - Muga - Prado Enea - Gran Reserva - Rioja D.O.C.
(España - La Rioja Info)
Visa mer information
  Gott och redigt njutningsfullt. Bra frukt (absolut inte uttorkat), fin syrastruktur, elegant, rent, skön längd, briljerar vid matbordet. När de klassiska spanjorerna fortsatt har frukt kvar innanför kostymen fyller de här grejerna sin funktion med bravur.
Bra många år kvar innan vinet kommer att vika ned sig. Skitgott!
(vs2400 2013-08-29 Hemma)
  2001 - Valsardo - Superiore - Reserva - Ribera del Duero D.O.
(España - Castilla y León Info)
Visa mer information
  Om övriga viner under kvällen är försvinnande goda, kan jag inte säga detsamma om det här. Uppträder som förväntat (Tempranillo-sötma, Tempranillo-tyngd, Tempranillo-trög) och väl är väl det, men det här har jag vuxit ifrån. Det är tungt, sött, trögt...förbannat tråkigt helt enkelt. Jag hittar inga förmildrande omständigheter. Jag vill inte dricka sådant här. Knappt halva flaskan förtärs! Mer bevis behövs inte! (vs2400 2012-04-25 Hemma med Ulrik)
  2003 - Lavradores de Feitoria - Douro DO - Grande Escolha
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Helt ok, men aningen anonymt för våra kräsna gommar. Vinet är bra...korrekt...påkostat (läs fat)...internationell i stilen...men det är något som saknas...attityd...energi...elegans. Som synes en strömlinjeformad skapelse. Gjort för att nypa höga poäng. Vinet känns oförargligt och lite menlöst. Saknar dessutom aningen syra för att funka fullt ut vid matbordet. Gör sitt jobb hyfsat till de små bambi-filéerna. Inga fler köp planeras som synes. (vs2400 2011-06-25 Hemma)
  1991 - R López de Heredia Viña Tondonia - Gran Reserva - Rioja D.O.C.
(España - La Rioja Info)
Visa mer information
  Himla gott att nosa på, men att dricka går mer eller mindre bort. Doften är oerhört utvecklad och ger oss mängder med förmultnade växtdelar. Även läder och fina välputsade trädetaljer från den välunderhållna båten. Här vill man sitta länge med doftorganet i glaset. Tyvärr finns det inga förmildrande omständigheter när väl vinet ska konsumeras. Frukten har sedan länge pulvriserats. Kvar finns bara gammelt mögg som dessutom efterlämnar en redig rest av sura rönnbär. Det här är absolut inget för oss. Trist att behöva klanka ned på en klassiker som denna, men man måste hela tiden vara uppriktig. Visst är det skoj med gamla viner, men kanske mest att dofta på... (vs2400 2011-04-08 Hemma)
  2004 - Niepoort - Douro DO - Redoma Tinto
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Så där ja. Faten har integrerats på ett snyggt sätt, frukten är fortsatt redig, elegansen har börjat infinna sig och därmed har helheten vunnit ett stort slag. Proffsigt genomfört, herr Niepoort.
Men visst går det att finna en ganska stor invändning...dessa moderna portugiser har förvånansvärt svårt att finna sin rätta plats vid matbordet. Ändå gör vi det rå-simpelt...en fin ryggbiff som får sig en snabbis i pannan...tyvärr fixar inte Redoma detta, utan spretar betänkligt. Ett vin som klarar sig allra bäst på egen hand. Med andra ord ett schysst provningsvin eller ett trevligt njuta-vin. Vet man bara om det, upplever inte vi några problem att knäcka en Redoma på 2.
(vs2400 2010-08-13 Hemma)
  2001 - Muga - Prado Enea - Gran Reserva - Rioja D.O.C.
(España - La Rioja Info)
Visa mer information
  Klassisk elegans. Urtypiskt. Viss mognad. Ren frukt. Pigg upplevelse. Klockrent matvin. Inga bröst-toner, utan endast självklart självförtroende. Som synes fantastiskt gott.
En klassisk Gran Reserva från ett storslaget år, ja då är Rioja inget annat än en grymt trevlig kick. Faktiskt riktigt vackert. Man blir glad ända in i själen när det fortfarande går att finna viner som det här. Inga uppumpade muskler här inte. Visst kan man reta sig på den lilla fruktsötman, men varför leta brister i ett sådant här storslaget vin.
Måste också poängtera det fina med att kunna köpa ett vin som redan är en bra bit på sin mognadsbana. Här finns fortfarande bra många år kvar i och för sig, men Muga har haft vänligheten att låta vinet ligga fram till nu.
Vill man dricka ett klassiskt vin, med stor typiskhet, en traditionell upplevelse, elegans och ett fantastiskt matvin, ja då är det bara att springa till närmaste SB och lägga in en beställning. Vi kommer att hämta hem några till.
(vs2400 2010-08-07 Hemma)
  2007 - Terra d'Uro - Selección - Toro D.O.
(España - Castilla y León Info)
Visa mer information
  Efter 5 timmar i karaffen är vinet redo att ta upp kampen till de grillade lammkotletterna. Ungt och relativt modernt, dock inte direkt störande. Ung Tempranillo kan faktiskt vara riktigt drickbar, bara rätt mat ligger på faten. Vi letar fram lite fat, mycket mörk frukt och pinjenötter med hjälp av näsan. Munnen säger trevliga syror, modernt anslag, skön mogen mörk frukt, bra tryck i tanninerna och ett mycket utvecklingsbart vin. Till maten sitter denna trevliga Toro klockrent. Inget dumt köp alls. (vs2400 2010-06-26 Hemma med FV)
  2004 - Quinta do Mouro - Alentejo DO - Aragonez
(Portugal - Alentejano Info)
Visa mer information
  Kommer bäst till sin rätt vid matbordet och framförallt behöver man ta höjd för frukt och den lilla sötman. Till en hjortstek och linsgryta sitter denna Tempranillo-baserade bryggd förträffligt.
Men låt oss börja med doften...Nya Världen-mynta, solmogen frukt, torkad frukt, stor intensitet...Lite väl mycket pang på, för att få mig att spinna fullt ut. Likaså är smaken aningen endimensionell på egen hand...men det ska erkännas att syrorna är förvånansvärt pigga under all fruktsötma. Men det är till maten vinet kommer till sin rätt. Och märk väl att se till att det finns en liten sötma i maten för att möta upp. Balansen blir närmast magisk. Precis vad man vill.
(vs2400 2010-03-27 Hemma)
  2004 - Páramo de Guzmán - Raíz - Ribera del Duero D.O.
(España - Castilla y León Info)
Visa mer information
  Här är vi ute på en schysst åktur. Doften är oerhör reduktiv till att börja med och tillsammans med den solvarma frukten är jag övertygad om att vi befinner oss i södra Frankrike. Och att vi har en bra dos av Mourvèdre i glaset. Icke rätt får vi veta. Varken Mourvèdre eller Frankrike är rätt. Hmmm. Reduktiva toner och söt frukt...kanske en Tempranillo. Se där satt den. Och en riktigt trevlig sådan. Tycker om det här. Bra tryck i syrorna, fin frukt och rediga tanniner. Bra balans. Trevligt och ett förbannat gott spanskt vin. Jätteskojigt! (vs2400 2009-11-14 71-provning)
  2004 - Niepoort - Douro DO - Redoma Tinto
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Nja...lite väl mycket fat för tillfället. Känns väl stumt just nu. Resterande flaskor kommer vi inte att röra på minst ett år. Det finns kapacitet, men frukt och energi döljs av fat-täcket. Vi avvaktar ett år. (vs2400 2009-07-29 Hemma)
  2004 - Lavradores de Feitoria - Douro DO - Meruge
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Helt ok rödtjut att plocka fram en blåsig och lite kulen sommardag. Värmer gott när inte solen vill göra sitt jobb. Vinet är korrekt, saftigt, inställsamt och med andra ord aningen opersonligt. Inget som sticker ut och inget som stör. Proffsigt jobb i vinkällaren, men återigen saknas det mer personliga anslaget. Återstående flaskor kommer att konsumeras innevarande år. (vs2400 2009-06-17 Hemma)
  2001 - Valsardo - Reserva - Ribera del Duero D.O.
(España - Castilla y León Info)
Visa mer information
  Visst är det gott, men det är ändå något som saknas för att vi ska spinna loss på dessa iberiska rackare...dom lämnar liksom inga spår efter sig...
I vanliga fall brukar jag inte ha några problem att beskriva ett vin efter ett gäng timmar, men nu är det i princip tomt...letar förtvivlat i minnet...soperent...

Doften imponerar med en massiv frukt och som spetsas av varma cedertoner som får en att tänka Frankrike men ändå inte...stor doft som sagt och smaken vill absolut inte vara sämre. Här finns en redig fruktsötma och hyfsad längd, men syror, fyllighet och personlighet borde det finnas mer av.
Visst kommer vi att fortsätta ge spanjorerna en chans, men aldrig att vi kommer göra några större inköp.
(vs2400 2009-03-14 Hemma)
  2005 - Quinta do Vallado - Douro DO - Reserva
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Efter att ha pryat hos åldringarna är det åter dags för lite yngre förmågor. Vissa av dessa har nog tyvärr bânkat i sig lite piller och tillbringat tid på gymet för att imponera på vinpressen i Amerika.

Vinet i första glaset tät som en mulen vinternatt (samtliga viner är tjocka som olja). Dofterna präglas av stor mörk frukt med rejäla inslag av tuff fathantering. De typiska Douro-mineralerna är tyvärr inte lätta att skaka fram. Smakmässigt är det åter frukt/fyllighet som dominerar. Syrorna är för låga för att få mig att le. Fatbeskan är inte att ta miste på. Tanniner så det räcker. Naturligtvis för ungt. Tror inte att lagring gör vinet mer lämpat för mig. För mycket kraft - uppumpad sådan - för min smak.
(vs2400 2009-02-21 Niklas J)
  2005 - Wine&Soul - Douro DO - Pintas
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Återigen tät mörk frukt som fått sig en bra körare på mestadels nya fat. Det doftar mörkt och varmt...oerhört svårt att locka fram nyanser och detaljer. I munnen går det mer mot tryck och kraft än finlemmad elegans. Frukt, tanniner och kraft är vad som bygger detta vin. Kommer garanterat att lugna ner sig med åren och utvecklas till ett mer dynamiskt och balanserat vin. Hur många år...vi snackar snarare 10 än 5 skulle jag tro...

Inget snack om att vi har ett vin med potential i glaset alltså...riktigt bra grejer...bra nu, men riktigt stort om 7-8 år.

Niklas avslöjar ännu en kultförklarad portugis. Pintas är namnet och låt oss ge vinet ett gäng års ryggläge innan nästa butelj dyrkas upp.
(vs2400 2009-02-21 Niklas J)
  2005 - Quinta do Crasto - Douro DO - Vinha Maria Teresa
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Här är verkligen ett vin som sticker ut och tar för sig. Snacka om att tränga sig fram i vinprovarlokalen.
- Parker var är du...kom och prova...vinet fullkomligt skriker ut sina attribut av fat, vanilj, mörk frukt, Tempranillo och Coca Cola (S från FinareVinare hittar Cola-karaktären som avslöjar vinet). I munnen är frukt och fat fullständigt dominerande. Sötman är påtaglig. Det kanske kan bli något av denna skapelse, men risken är lika stor att vinet krackelerar om ett gäng år.
Tyvärr har jag oerhört svårt för denna typ av påflugenhet.
På väg hem dagen efter funderar jag på detta med Coca Cola...kan man ha toppat faten med lite Atlanta-soppa för att få amerikanerna att spinna loss...

När Niklas avtäcker flaskan visar det sig att vi har ännu ett kultvin i glaset. Priset på plats är löjligt (över 100 euro), medan vi här hemma 'kommer undan' med knappa 700 devalverade sek.
Oavsett prislapp lockar det inte mig till inköp.
(vs2400 2009-02-21 Niklas J)
  1994 - Montecillo - 130 Aniversario - Gran Reserva - Rioja D.O.C.
(España - La Rioja Info)
Visa mer information
  Snacka om lamm-vin. Och med lite vitlök på lammet spinner denna klassiska Rioja på högvarv.
Det här är en specialutgåva från det ypperliga Riojaåret 1994. Special eftersom det var 130 år sedan Bodegan drog igång.
Doftmässigt finns ett spektra av åldrad bedagad skönhet där ceder, lingon, kryddor och läder slåss om uppmärksamheten. Smaken är otroligt pigg där syrorna levererar den ena spetsen efter den andra. Frukt finnes men tanninerna har mjuknat med åren. Fortfarande vitalt. Flera år kvar innan anden ger upp.
(vs2400 2008-11-29 Hemma)
  2004 - Lavradores de Feitoria - Douro DO - Meruge
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Stor positiv överraskning. Lavradores de Feitoria är en sammanslutning av ett 15-tal odlare/Quintor i Douro. En av hjärnorna bakom projektet är naturligtvis Dirk van der Niepoort, som verkar ha ett finger med i allt som händer i vin-Douro.
Meruge är gjort på druvsorterna Tinta Roriz (Tempranillo), Touriga Franca och Touriga Nacional. Som vanligt med dessa häftiga Dourovin är ingen av druvsorterna dominant utan det är helheten som är grejen.
Balans och elegans vinner över kraft. Renhet och fräschör snarare än komplexitet.
Klockrent vin att ha som husvin tillsammans med t ex Barrals basvin. Riktigt trevligt!!
(vs2400 2008-11-04 2-betyg)
  2006 - Quinta de Saes - Dão DO - Estágio Prolongado
(Portugal - Beiras Info)
Visa mer information
  Vinmakaren till veckans portugis, Alvaro Castro, har förärats med utmärkelsen 'Årets portugisiska vinmakare' 2 gånger. Nu gäller det att leva upp till applåderna...
Testar vinet över två dagar.
Första kvällen domineras denna portugis av smörkola. Malolaktisk så det förslår. Omöjlig att tränga igenom. Vi tar ett glas, men tyvärr är sötman/smörkolan för påtaglig. Tanniner existerar inte. Jolmigt.
Dag 2 har vinet harmoniserat sig en aning. Mer nyanser men det finns fortfarande en påklistrad sötma. Har man tutat i lite socker kanske...
Inget imponerande bygge. På tok för dyrt dessutom.
(vs2400 2008-10-27 Hemma)
1 2
Lägg upp ny provning