Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 12 av 12
Vin
  2007 - Quinta Vale D. Maria - Douro DO - CV
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Kluven till sådant här...absolut inte dåligt...absolut inte...faten under kontroll, bra frukt (om än väl massiv), strukturerad...grejerna finns där, men det som saknas är personlighet och glädje. Det blir liksom bara en axelryckning och drygt halva flaskan kvar...numera i frysen.
Trots all proffsighet och alla slantar som Vale D Maria lagt ned på CV förblir jag kall och blasé till sådant här. Och det värsta är att det inte klarar av en redigt fin köttabit som fått sig en körare på grillen. Blir bara spretigt och onyanserat.
(vs2400 2015-04-03 Hemma)
  2004 - Quinta Vale D. Maria - Douro DO
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Absolut ett gott och seriöst vin. Men för konstruerat...byggt...ambitiöst...helt enkelt ett vin som producerats för att imponera. Det blir helt enkelt för mycket av allt i långa loppet. Men det funkar helt ok till en välhängd biff som serveras med en kladdigt härlig Gorgenzola-sås. Trots att vi har en 2004:a (ingen ålder när vi snackar bra årgång i Douro) i glaset finns det absolut inga tecken på att vika ned sig. Vi låter de kvarvarande buteljerna ligga till sig. Bra köttvin. (vs2400 2012-01-27 Hemma)
  2004 - Poeira - Douro DO
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Bra grillvin med härlig fyllighet och redig tanninstruktur. Trevligt under samtliga tre dagar vinet står till förfogande. Och som vanligt med portugiser är det ruggigt svårt att plocka detaljer ur näsan. Det finns mycket, men samtidigt blir mängden oformlig. Fat, mörk frukt, även lite torkad frukt, örter, choklad etc. Likaså i munnen är det en explosion av prylar som invaderar. Framförallt i form av fyllighet och tanniner. Syrorna får verkligen kämpa och lyckas inte fullt ut. Men vinet är gott att dricka rakt upp och ned. Tar verkligen för sig. Ingen smygare direkt. Ändå står jag där vid slutet av buteljen med en undran...hur kunna peka på att detta är en portugis. Känner mig lite blåst på ursprung och typiskt portugiska detaljer. Tål dock att ligga både två och tre år. Fortfarande bra tryck i frukten. (vs2400 2011-07-08 Hemma)
  2004 - Quinta Vale D. Maria - Douro DO
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Inte lätt att sätta fingret på, men det känns som något saknas...visst är det en fin flaska vin, visst har vi en härlig initial doft i glaset (ceder, mogon frukt, lite Napa-vibbar) och visst nafsar tanninerna som vi egentligen vill...det är bara det att hela grejen känns lite kön-lös. Jag får inga kickar...var är energin...vi sitter och tutar i oss flaskan under ett gäng timmar, hela tiden med en liten fundering i bakskallen - var finns det personliga anslaget.
Oerhört välgjort, fantastisk frukt, proffsiga fat...vad har vi egentligen att klaga på? Inte mycket naturligtvis, men det går inte att sticka huvudet i sanden och bortse från de prylar som inte stämmer...även om fathanteringen är proffsig, så är ändå vinet väl påverkat av faten...fat-tanninerna är inte direkt trevliga...redigt synd på den fina frukten...dessa moderna portugiser har förvånansvärt svårt vid matbordet...och det är inte första gången vi gör detta konstaterande. För varje mun vi duttar i oss, ju mer tydlig blir källararbetet. Man har helt enkelt velat för mycket...och det är här jag tror att de flesta portugiser går vilse...låt i stället frukten mer eller mindre gå oförstörd ner i källaren...minimal påverkan...spara in på faten...hitta er egen stil. Ni har en enorm potential i form av unika druvsorter och en fantastisk terroir. Nyttja detta!
(vs2400 2011-05-13 Hemma)
  2004 - Niepoort - Douro DO - Redoma Tinto
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Så där ja. Faten har integrerats på ett snyggt sätt, frukten är fortsatt redig, elegansen har börjat infinna sig och därmed har helheten vunnit ett stort slag. Proffsigt genomfört, herr Niepoort.
Men visst går det att finna en ganska stor invändning...dessa moderna portugiser har förvånansvärt svårt att finna sin rätta plats vid matbordet. Ändå gör vi det rå-simpelt...en fin ryggbiff som får sig en snabbis i pannan...tyvärr fixar inte Redoma detta, utan spretar betänkligt. Ett vin som klarar sig allra bäst på egen hand. Med andra ord ett schysst provningsvin eller ett trevligt njuta-vin. Vet man bara om det, upplever inte vi några problem att knäcka en Redoma på 2.
(vs2400 2010-08-13 Hemma)
  2007 - Quinta Vale D. Maria - Douro DO
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Faten är allt för påtagliga i dagsläget för att sprida glädje runt bordet. Men ser man på lite sikt (4-5 år) kommer man att belönas med en bra mycket trevligare kick. Bakom faten finns nämligen ypperlig frukt, bra struktur/ryggrad, fina tanniner och angenäma syror. Kvarvarande flaskor får snällt ligga på rygg till 2014.
Med tanke på faten är det inte riktigt rättvist att försöka leta fram dofter och karaktärer. Skälet till att vi tror på en bra framtid är att vinet utvecklas under de timmar som vinet konsumeras. Dessutom har både 04:an och 05:an varit riktigt, riktigt bra.
(vs2400 2010-02-10 Hemma)
  2005 - Quinta Vale D. Maria - Douro DO
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Gott vin! Bra 'italienska' syror, mogen Douro-frukt och riviga tanniner. Precis i vår smak. Visst lurar faten i bakgrunden, men de tar aldrig över föreställningen. Tycker det är skönt när det rycker och river på rätt ställen. Innebär att det inte blir ointressant, utan man tvingas hela tiden vara på hugget för att parera sitt tyckande. Det här kan vi gott shoppa mer av, inget snack om att det finns utrymme för utveckling. (vs2400 2009-08-07 Hemma)
  2004 - Niepoort - Douro DO - Redoma Tinto
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Nja...lite väl mycket fat för tillfället. Känns väl stumt just nu. Resterande flaskor kommer vi inte att röra på minst ett år. Det finns kapacitet, men frukt och energi döljs av fat-täcket. Vi avvaktar ett år. (vs2400 2009-07-29 Hemma)
  2005 - Quinta Vale D. Maria - Douro DO - CV
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Här smäller det till!! Och positivt så det förslår. Här finns fräschör i form av eukalyptus, mynta, tallväxter. Vidare letar näsan fram finstämd mörk frukt och bra fathantering. Lockar till fortsatt intresse. Även smaken domineras av friskhet, syrorna leverererar helt enligt mitt tycke. Kombinationen frukt och fat är på gemensam kurs. Tanninerna är likaledes välsmorda men inte inställsamma. Skitgott, riktigt elegant och balanserat. Kvällens första portugisiska kultvin presenteras - CV från Quinta Vale D. Maria. Urskoj att det funkar!! (vs2400 2009-02-21 Niklas J)
  2004 - Poeira - Douro DO
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Läge för en ny portugisisk bekantskap. Här är det ett Douro-vin från Poeira som ska skärskådas. Som vanligt är det en härlig blandning av druvsorter som alla tillför något till helheten. Hur står då denna 2004 upp? På tok för ung är en hyfsad sammanfattning. Några år till i mörkret för att lugna ner fruktattacken en aning. För frukt är det som fullständigt dominerar i dagsläget. Fat, tanniner, mineraler och syror finns under lagret av solmogen väldoftande frukt. Det ska bli intressant att plocka fram nästa flaska om 2 år! (vs2400 2008-11-26 Hemma)
  2005 - Poeira - Douro DO - J
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Bra lillebrorsvin från Poeira. Ännu ett vin från Douro som verkligen tar för sig. Härlig frukt, aningen fat, bra syror och en härlig längd. Bra arbete helt enkelt.
Dessa torra bordsviner från Douro har verkligen hittat ett schysst recept som funkar. Frukt som Nya Världen men med en klassisk europeisk framtoning. Bra kombination som antagligen har framtiden för sig. Ingen riktig ordning på vilka druvsorter som ingår - en av Douros storheter vilket ger viner med mångfascetterad karaktär.
(vs2400 2008-08-09 Hemma)
  2004 - Niepoort - Douro DO - Redoma Tinto
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Testade Niepoorts vita Redoma för ett tag sedan och imponerades grymt. Likadant här. Visst är faten lite väl aggressiva men de går att lufta bort på en dryg timme. Därefter är det inget annat än en fantastisk fruktsymfoni med bra syror och läckra tanniner med bett. En mycket balanserad modern portugis. Riktigt bra! (vs2400 2008-06-04 Hisingen)
1
Lägg upp ny provning