Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 9 av 9
Vin
  2007 - Quinta Vale D. Maria - Douro DO - CV
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Kluven till sådant här...absolut inte dåligt...absolut inte...faten under kontroll, bra frukt (om än väl massiv), strukturerad...grejerna finns där, men det som saknas är personlighet och glädje. Det blir liksom bara en axelryckning och drygt halva flaskan kvar...numera i frysen.
Trots all proffsighet och alla slantar som Vale D Maria lagt ned på CV förblir jag kall och blasé till sådant här. Och det värsta är att det inte klarar av en redigt fin köttabit som fått sig en körare på grillen. Blir bara spretigt och onyanserat.
(vs2400 2015-04-03 Hemma)
  2004 - Quinta Vale D. Maria - Douro DO
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Absolut ett gott och seriöst vin. Men för konstruerat...byggt...ambitiöst...helt enkelt ett vin som producerats för att imponera. Det blir helt enkelt för mycket av allt i långa loppet. Men det funkar helt ok till en välhängd biff som serveras med en kladdigt härlig Gorgenzola-sås. Trots att vi har en 2004:a (ingen ålder när vi snackar bra årgång i Douro) i glaset finns det absolut inga tecken på att vika ned sig. Vi låter de kvarvarande buteljerna ligga till sig. Bra köttvin. (vs2400 2012-01-27 Hemma)
  2004 - Quinta Vale D. Maria - Douro DO
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Inte lätt att sätta fingret på, men det känns som något saknas...visst är det en fin flaska vin, visst har vi en härlig initial doft i glaset (ceder, mogon frukt, lite Napa-vibbar) och visst nafsar tanninerna som vi egentligen vill...det är bara det att hela grejen känns lite kön-lös. Jag får inga kickar...var är energin...vi sitter och tutar i oss flaskan under ett gäng timmar, hela tiden med en liten fundering i bakskallen - var finns det personliga anslaget.
Oerhört välgjort, fantastisk frukt, proffsiga fat...vad har vi egentligen att klaga på? Inte mycket naturligtvis, men det går inte att sticka huvudet i sanden och bortse från de prylar som inte stämmer...även om fathanteringen är proffsig, så är ändå vinet väl påverkat av faten...fat-tanninerna är inte direkt trevliga...redigt synd på den fina frukten...dessa moderna portugiser har förvånansvärt svårt vid matbordet...och det är inte första gången vi gör detta konstaterande. För varje mun vi duttar i oss, ju mer tydlig blir källararbetet. Man har helt enkelt velat för mycket...och det är här jag tror att de flesta portugiser går vilse...låt i stället frukten mer eller mindre gå oförstörd ner i källaren...minimal påverkan...spara in på faten...hitta er egen stil. Ni har en enorm potential i form av unika druvsorter och en fantastisk terroir. Nyttja detta!
(vs2400 2011-05-13 Hemma)
  2007 - Quinta Vale D. Maria - Douro DO
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Faten är allt för påtagliga i dagsläget för att sprida glädje runt bordet. Men ser man på lite sikt (4-5 år) kommer man att belönas med en bra mycket trevligare kick. Bakom faten finns nämligen ypperlig frukt, bra struktur/ryggrad, fina tanniner och angenäma syror. Kvarvarande flaskor får snällt ligga på rygg till 2014.
Med tanke på faten är det inte riktigt rättvist att försöka leta fram dofter och karaktärer. Skälet till att vi tror på en bra framtid är att vinet utvecklas under de timmar som vinet konsumeras. Dessutom har både 04:an och 05:an varit riktigt, riktigt bra.
(vs2400 2010-02-10 Hemma)
  2005 - Quinta Vale D. Maria - Douro DO
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Gott vin! Bra 'italienska' syror, mogen Douro-frukt och riviga tanniner. Precis i vår smak. Visst lurar faten i bakgrunden, men de tar aldrig över föreställningen. Tycker det är skönt när det rycker och river på rätt ställen. Innebär att det inte blir ointressant, utan man tvingas hela tiden vara på hugget för att parera sitt tyckande. Det här kan vi gott shoppa mer av, inget snack om att det finns utrymme för utveckling. (vs2400 2009-08-07 Hemma)
  2005 - Quinta do Vallado - Douro DO - Reserva
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Efter att ha pryat hos åldringarna är det åter dags för lite yngre förmågor. Vissa av dessa har nog tyvärr bânkat i sig lite piller och tillbringat tid på gymet för att imponera på vinpressen i Amerika.

Vinet i första glaset tät som en mulen vinternatt (samtliga viner är tjocka som olja). Dofterna präglas av stor mörk frukt med rejäla inslag av tuff fathantering. De typiska Douro-mineralerna är tyvärr inte lätta att skaka fram. Smakmässigt är det åter frukt/fyllighet som dominerar. Syrorna är för låga för att få mig att le. Fatbeskan är inte att ta miste på. Tanniner så det räcker. Naturligtvis för ungt. Tror inte att lagring gör vinet mer lämpat för mig. För mycket kraft - uppumpad sådan - för min smak.
(vs2400 2009-02-21 Niklas J)
  2005 - Quinta Vale D. Maria - Douro DO - CV
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Här smäller det till!! Och positivt så det förslår. Här finns fräschör i form av eukalyptus, mynta, tallväxter. Vidare letar näsan fram finstämd mörk frukt och bra fathantering. Lockar till fortsatt intresse. Även smaken domineras av friskhet, syrorna leverererar helt enligt mitt tycke. Kombinationen frukt och fat är på gemensam kurs. Tanninerna är likaledes välsmorda men inte inställsamma. Skitgott, riktigt elegant och balanserat. Kvällens första portugisiska kultvin presenteras - CV från Quinta Vale D. Maria. Urskoj att det funkar!! (vs2400 2009-02-21 Niklas J)
  1871 - Quinta de Loureiro - Douro DO - Vinho Vehlo do Douro - Tawny
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Men snälla nån...vad har vi i glaset nu då?? Flagor flyter runt...doften känns redigt unken initialt...första sippen känns oren och trött...vad är det här??

Kvällens sista vin är en underlig upplevelse. Jag blir inte klok på denna skapelse. Runt bordet letar vi fram dofter som nötter, tjära, thé, torkad frukt, svamp...som synes en oerhörd komplex doftbukett dukas upp. Ju längre tid i glaset desto mer nyanser växer fram. Intressant minst sagt.
När man smakar känns det lite hängigt och oprecist i början. Även här piggnar vinet till efter ett tag, men det är ändå något underligt i glaset...Kan det vara aningen defekt, undrar jag...
Dags för avslöjandet...Niklas avtäcker flaskan och avslöjar årgången...1871...1871...1871...
inte konstigt att man upplevde vinet som annorlunda. Jag har aldrig varit i närheten av ett vin med en ålder som detta. Vi snackar ett vin som producerats innan mina mor- och farföräldrar ens var påtänkta...När avslöjandet är gjort sitter vi och etikettdricker och tycker att allt är enastående fantastiskt. Och det är det med tanke på att vinet fortfarande är något sånär piggt, absolut helt drickbart och har en imponerande smakpalett och längd.
Vinet är en Tawny och har aldrig passerat tullarna i Vila Nova de Gaia.

Niklas - vad ska man säga...jag tackar dig för en alldeles fantastisk kväll. De viner du plockat fram och låtit oss smaka...så imponerande. Maten som du valt som ledsagare till vinerna...likaledes imponerande. Lärorikt är bara förnamnet. Stort tack Niklas!!
(vs2400 2009-02-21 Niklas J)
  2005 - Quinta do Vallado - Douro DO
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Vallados ingångsvin. Gjort på ung frukt. Inga nya fat här inte - en majoritet har legat på ståltank. Känns att vi har att göra med ung frukt och vissa rester från prestigevinerna (pressvin kanske??).

Oavsett är det ett trevligt och korrekt vin. Ser man till prislappen (c:a 100 sek) är det grymt bra prissatt.
(vs2400 2008-07-23 Hemma)
1
Lägg upp ny provning