Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 20 av 33
Vin
  2007 - Quinta Vale D. Maria - Douro DO - CV
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Kluven till sådant här...absolut inte dåligt...absolut inte...faten under kontroll, bra frukt (om än väl massiv), strukturerad...grejerna finns där, men det som saknas är personlighet och glädje. Det blir liksom bara en axelryckning och drygt halva flaskan kvar...numera i frysen.
Trots all proffsighet och alla slantar som Vale D Maria lagt ned på CV förblir jag kall och blasé till sådant här. Och det värsta är att det inte klarar av en redigt fin köttabit som fått sig en körare på grillen. Blir bara spretigt och onyanserat.
(vs2400 2015-04-03 Hemma)
  2004 - Quinta do Noval - Douro DO
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Blir inte klok på dessa portugisiska bordsviner...det borde gå att göra fantastiska saker (vilket det med all säkerhet görs), men oftast blir resultatet obalanserat och spretigt. Det här exakt ett sådant exemplar...doftmässigt finns det klara bdx-vibbar (vilket inte är så dumt), men det är endimensionellt och samma tryck rakt igenom flaskan. Blir ointressant ganska snabbt att nosa på. Samma sak i munnen...vissa egenskaper (syror och fyllighet) håller ihop, men helhetsmässigt funkar inte grejerna. I slutändan är det alkoholhetta och obalans som dominerar. Även om vinet från början varit koncentrerat och barrique-dominerat är dessa tråkigheter nedslipade här och nu. Har givit portugiserna flera tillfällen att skina, men endast ett fåtal gånger (Pato och deras Baga-viner är klockrena) har grejerna lyckats få fram lite personlighet och bra kvalitet. Potential...visst, men inte finns här något storslaget runt hörnet. (vs2400 2012-11-16 Hemma)
  2004 - Quinta Vale D. Maria - Douro DO
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Absolut ett gott och seriöst vin. Men för konstruerat...byggt...ambitiöst...helt enkelt ett vin som producerats för att imponera. Det blir helt enkelt för mycket av allt i långa loppet. Men det funkar helt ok till en välhängd biff som serveras med en kladdigt härlig Gorgenzola-sås. Trots att vi har en 2004:a (ingen ålder när vi snackar bra årgång i Douro) i glaset finns det absolut inga tecken på att vika ned sig. Vi låter de kvarvarande buteljerna ligga till sig. Bra köttvin. (vs2400 2012-01-27 Hemma)
  1967 - Taylor's - Porto DO - Vintage Port
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Till ostarna blir det naturligtvis lite mogen Port. Förvånansvärt pigg och trevlig är denna 67:a som absolut inte vikit ned sig. Fortsatt fin frukt med finstämda tanniner. Gott. (vs2400 2011-10-08 PM i Växjö)
  2004 - Quinta do Noval - Douro DO
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Dricks över två kvällar. Och utvecklingen är signifikant positiv. Kväll ett är det en knuten rackare som plockas fram ur källaren. Vi skakar fram lite pinjenötter, örter, mörk frukt (mullbär) och fat. I munnen är det knappast ett charmtroll som visar upp sig. Obalanserad och småvresig. Syrorna ligger gömda bakom frukt, fat och tanniner. Känns tungt och skrämmande oinspererat. In i kylen och vi håller tummarna att något positivt ska komma ur en natt i mörkret.
Och det stämmer tack och lov. En helt annan kille. Mer harmonisk i doften. Piggare och attraktivare. Fortfarande Medelhavs-dofter. Riktigt härlig att sniffa på. Självklart är det i munnen som den stora utvecklingne skett. Även här bra mycket piggare och skojigare. Bra tryck i syrorna, frukten stöttar upp där faten nu krupit in och tanninerna uppför sig civiliserat. Härliga grejer rakt igenom. Skönt att göra en liten avstämning på denna Douro-pryl. Några flaskor ligger och väntar och det får de göra åtminstone två-tre år innan nästa flaska tas fram i ljuset. Proffsigt vin med hyfsad personlighet.
(vs2400 2011-08-10 Hemma)
  2004 - Poeira - Douro DO
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Bra grillvin med härlig fyllighet och redig tanninstruktur. Trevligt under samtliga tre dagar vinet står till förfogande. Och som vanligt med portugiser är det ruggigt svårt att plocka detaljer ur näsan. Det finns mycket, men samtidigt blir mängden oformlig. Fat, mörk frukt, även lite torkad frukt, örter, choklad etc. Likaså i munnen är det en explosion av prylar som invaderar. Framförallt i form av fyllighet och tanniner. Syrorna får verkligen kämpa och lyckas inte fullt ut. Men vinet är gott att dricka rakt upp och ned. Tar verkligen för sig. Ingen smygare direkt. Ändå står jag där vid slutet av buteljen med en undran...hur kunna peka på att detta är en portugis. Känner mig lite blåst på ursprung och typiskt portugiska detaljer. Tål dock att ligga både två och tre år. Fortfarande bra tryck i frukten. (vs2400 2011-07-08 Hemma)
  2003 - Lavradores de Feitoria - Douro DO - Grande Escolha
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Helt ok, men aningen anonymt för våra kräsna gommar. Vinet är bra...korrekt...påkostat (läs fat)...internationell i stilen...men det är något som saknas...attityd...energi...elegans. Som synes en strömlinjeformad skapelse. Gjort för att nypa höga poäng. Vinet känns oförargligt och lite menlöst. Saknar dessutom aningen syra för att funka fullt ut vid matbordet. Gör sitt jobb hyfsat till de små bambi-filéerna. Inga fler köp planeras som synes. (vs2400 2011-06-25 Hemma)
  2004 - Quinta Vale D. Maria - Douro DO
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Inte lätt att sätta fingret på, men det känns som något saknas...visst är det en fin flaska vin, visst har vi en härlig initial doft i glaset (ceder, mogon frukt, lite Napa-vibbar) och visst nafsar tanninerna som vi egentligen vill...det är bara det att hela grejen känns lite kön-lös. Jag får inga kickar...var är energin...vi sitter och tutar i oss flaskan under ett gäng timmar, hela tiden med en liten fundering i bakskallen - var finns det personliga anslaget.
Oerhört välgjort, fantastisk frukt, proffsiga fat...vad har vi egentligen att klaga på? Inte mycket naturligtvis, men det går inte att sticka huvudet i sanden och bortse från de prylar som inte stämmer...även om fathanteringen är proffsig, så är ändå vinet väl påverkat av faten...fat-tanninerna är inte direkt trevliga...redigt synd på den fina frukten...dessa moderna portugiser har förvånansvärt svårt vid matbordet...och det är inte första gången vi gör detta konstaterande. För varje mun vi duttar i oss, ju mer tydlig blir källararbetet. Man har helt enkelt velat för mycket...och det är här jag tror att de flesta portugiser går vilse...låt i stället frukten mer eller mindre gå oförstörd ner i källaren...minimal påverkan...spara in på faten...hitta er egen stil. Ni har en enorm potential i form av unika druvsorter och en fantastisk terroir. Nyttja detta!
(vs2400 2011-05-13 Hemma)
  2007 - Quinta da Rosa - Douro DO - La Rosa - Reserva
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Bra vin är det, men går det att placera? Inte lätt. Här gäller inställsamhet och proffsigt hantverk, men någonstans går det lilla extra förlorat. Vi hittar definitivt inga fel på drycken (de icke vana vindrickarna gick igång på alla cylindrar), medan min fru och jag förtvivlat letar efter själ och tryck.
Som sagt super-snällt...mjuuuuka inlindade tanniner, mängder med vaniljiga fat, yppig frukt...vinet känns som en glättig turistbroschyr.
Skälet till att vi provar vinet är helt enkelt att kontrollera om fler inköp ska göras...blir det det...knappast. Skulle vilja digga sådant här, men tyvärr...helt jävla omöjligt.
(vs2400 2011-04-30 Hemma)
  2005 - Quinta do Passadouro - Douro DO - Reserva
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Nej tack. Funkar inte. Anonymt och identitetfritt. Kan i princip vara vad som helst. Inget fel på själva vinet, men det är tyvärr väl själlöst.
Doften ger oss vaniljiga fat, livlös mörk frukt, stilrent och sterilt. Livlöst helt enkelt.
Samma sak händer i munnen...det slinker ned utan väsen, men inte heller med någon entusiasm. Inget man lägger märke till. Välgjort men också urtrist.
Finns ingen anledning att shoppa fler av dessa anonyma droppar. Bort.
(vs2400 2010-11-01 Hemma)
  2004 - Niepoort - Douro DO - Redoma Tinto
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Så där ja. Faten har integrerats på ett snyggt sätt, frukten är fortsatt redig, elegansen har börjat infinna sig och därmed har helheten vunnit ett stort slag. Proffsigt genomfört, herr Niepoort.
Men visst går det att finna en ganska stor invändning...dessa moderna portugiser har förvånansvärt svårt att finna sin rätta plats vid matbordet. Ändå gör vi det rå-simpelt...en fin ryggbiff som får sig en snabbis i pannan...tyvärr fixar inte Redoma detta, utan spretar betänkligt. Ett vin som klarar sig allra bäst på egen hand. Med andra ord ett schysst provningsvin eller ett trevligt njuta-vin. Vet man bara om det, upplever inte vi några problem att knäcka en Redoma på 2.
(vs2400 2010-08-13 Hemma)
  2004 - Quinta do Noval - Douro DO
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Vi är inte i Italien, inte heller i Frankrike, absolut inte i Spanien och Nya Världen är fullständigt uteslutet. Alltså kan det inte vara något annat än en portugis i glaset. Svårare än så är det inte att konstatera ursprunget på ett vin. Grejen med portugiser är att det är ett mellanting mellan en fransos och en italienare. Fråga mig inte vad det är, men det här är inte första gången vi dricker portugisiskt och för den här diskussionen.
Oavsett är vinet en klockren fullträff när det vankas bearnaise på fatet. Vinets tanninstruktur och syror fullständigt älskar kladdet. Och vi med naturligtvis.
Om vi börjar med doften är det svårt att plocka ut enstaka egenskaper. Vinet har nått en första mognad där fat och frukt startat resan mot integration. Att det dessutom är svårt att plocka detaljer beror på antalet olika druvsorter som Noval består av. En sk fieldblend där antalet druvsorter är mer eller mindre okänt. Borgar för komplexitet, men också en aning spretighet för tillfället. Allt är inte på plats.
Det märks kanske mest på smaken. Spretar en aning. Syror, frukt, fat och tanninerna har inte fullt ut hittat melodin. Tror det kommer inom 2-3 år.
Men som sagt...till bearnaise...sitter den som en vega-keps.
(vs2400 2010-08-06 Hemma)
  2005 - Quinta do Passadouro - Douro DO - Reserva
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Lite väl torra och fatbetonade tanniner. Saknar dessutom frukten som, i mitt tycke, ska bygga dessa moderna portugiser. Beror antagligen på mellanåret 2005. Växer dock betydligt när det nalkas grillade lammkotletter. Syrorna breder ut sig, frukt/fyllighet tar för sig och tanninerna är inte längre torra och trista. Inget att njuta av på egen hand, utan här behövs käk som komplement.
(vs2400 2010-06-22 Hemma)
  2007 - Quinta Vale D. Maria - Douro DO
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Faten är allt för påtagliga i dagsläget för att sprida glädje runt bordet. Men ser man på lite sikt (4-5 år) kommer man att belönas med en bra mycket trevligare kick. Bakom faten finns nämligen ypperlig frukt, bra struktur/ryggrad, fina tanniner och angenäma syror. Kvarvarande flaskor får snällt ligga på rygg till 2014.
Med tanke på faten är det inte riktigt rättvist att försöka leta fram dofter och karaktärer. Skälet till att vi tror på en bra framtid är att vinet utvecklas under de timmar som vinet konsumeras. Dessutom har både 04:an och 05:an varit riktigt, riktigt bra.
(vs2400 2010-02-10 Hemma)
  1994 - Graham's - Porto DO - Vintage Port
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Stor njutning. Stor upplevelse. Stort vin. Liten flaska. Gott det här...kraft, struktur, sötma, doftsensation, tanniner, balans, harmonisk, energi, kontemplation...en härlig upplevelse som avslutning på en bra kväll. Man kan säga att man dricker för lite Port, men om man njuter för ofta kanske man inte uppskattar dessa unika upplevelser. Ok 94 är ett lysande år vilket verkligen visar sig...bra nu och i många år framåt. (vs2400 2009-10-29 Hemam)
  2004 - Quinta do Noval - Douro DO
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Äntligen serveras det portugiser igen på Sturköbaren. Bra årgång (2004), legendarisk port-producent (Noval) och en lättgrillad tonfisk på tallriken. Vinmässigt är det en symbios mellan Italien och Frankrike. Tror ni att det fungerar...det kan jag lova att det gjorde. Här finns ruggigt bra mörk frukt i nosen, fin fathantering, en redig skål nyplockade mullbär och en stor näve Douro-mineraler. Och i munnen samsas klockrena syror, redig frukt, nafsande tanniner och en längd som man inte vill vara utan. Bra leverans så här på fredagskvällen. Återstående flaskor kommer att njutas först om 4-5 år. Potential så det räcker... (vs2400 2009-10-16 Hemma)
  2005 - Quinta Vale D. Maria - Douro DO
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Gott vin! Bra 'italienska' syror, mogen Douro-frukt och riviga tanniner. Precis i vår smak. Visst lurar faten i bakgrunden, men de tar aldrig över föreställningen. Tycker det är skönt när det rycker och river på rätt ställen. Innebär att det inte blir ointressant, utan man tvingas hela tiden vara på hugget för att parera sitt tyckande. Det här kan vi gott shoppa mer av, inget snack om att det finns utrymme för utveckling. (vs2400 2009-08-07 Hemma)
  2004 - Niepoort - Douro DO - Redoma Tinto
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Nja...lite väl mycket fat för tillfället. Känns väl stumt just nu. Resterande flaskor kommer vi inte att röra på minst ett år. Det finns kapacitet, men frukt och energi döljs av fat-täcket. Vi avvaktar ett år. (vs2400 2009-07-29 Hemma)
  2004 - Lavradores de Feitoria - Douro DO - Meruge
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Helt ok rödtjut att plocka fram en blåsig och lite kulen sommardag. Värmer gott när inte solen vill göra sitt jobb. Vinet är korrekt, saftigt, inställsamt och med andra ord aningen opersonligt. Inget som sticker ut och inget som stör. Proffsigt jobb i vinkällaren, men återigen saknas det mer personliga anslaget. Återstående flaskor kommer att konsumeras innevarande år. (vs2400 2009-06-17 Hemma)
  2005 - Quinta do Vallado - Douro DO - Reserva
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Efter att ha pryat hos åldringarna är det åter dags för lite yngre förmågor. Vissa av dessa har nog tyvärr bânkat i sig lite piller och tillbringat tid på gymet för att imponera på vinpressen i Amerika.

Vinet i första glaset tät som en mulen vinternatt (samtliga viner är tjocka som olja). Dofterna präglas av stor mörk frukt med rejäla inslag av tuff fathantering. De typiska Douro-mineralerna är tyvärr inte lätta att skaka fram. Smakmässigt är det åter frukt/fyllighet som dominerar. Syrorna är för låga för att få mig att le. Fatbeskan är inte att ta miste på. Tanniner så det räcker. Naturligtvis för ungt. Tror inte att lagring gör vinet mer lämpat för mig. För mycket kraft - uppumpad sådan - för min smak.
(vs2400 2009-02-21 Niklas J)
1 2
Lägg upp ny provning