Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 20 av 32
Vin
  2004 - Palace Hotel do Bussaco - Bairrada DO - Buçaco Tinto Reservado
(Portugal - Beiras Info)
Visa mer information
  Då satt man där igenom...med ett glas som verkligen beskriver och berör. Går inte att hålla sig neutral när det formligen osar klass och elegans ur glaset. Baga och Touriga Nacional är det som framkallar rysningar. Mogen sådan. Fått ett gäng timmar i karaffen och det har synnerligen gjort vinet gott. Klassisk attack för näsan. Formligen skriker hög kvalitet. Likadant i munnen...balans, elegans och harmoni. Bra syror, underbart djup i frukten, sköna mogna tanniner...intrycken bara växer över tiden. Det här är bra, det här är ännu en redig vinkick. Förbannat roligt att det här verkligen presterade. (vs2400 2014-03-15 Lessrof)
  2004 - Quinta do Noval - Douro DO
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Blir inte klok på dessa portugisiska bordsviner...det borde gå att göra fantastiska saker (vilket det med all säkerhet görs), men oftast blir resultatet obalanserat och spretigt. Det här exakt ett sådant exemplar...doftmässigt finns det klara bdx-vibbar (vilket inte är så dumt), men det är endimensionellt och samma tryck rakt igenom flaskan. Blir ointressant ganska snabbt att nosa på. Samma sak i munnen...vissa egenskaper (syror och fyllighet) håller ihop, men helhetsmässigt funkar inte grejerna. I slutändan är det alkoholhetta och obalans som dominerar. Även om vinet från början varit koncentrerat och barrique-dominerat är dessa tråkigheter nedslipade här och nu. Har givit portugiserna flera tillfällen att skina, men endast ett fåtal gånger (Pato och deras Baga-viner är klockrena) har grejerna lyckats få fram lite personlighet och bra kvalitet. Potential...visst, men inte finns här något storslaget runt hörnet. (vs2400 2012-11-16 Hemma)
  1967 - Taylor's - Porto DO - Vintage Port
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Till ostarna blir det naturligtvis lite mogen Port. Förvånansvärt pigg och trevlig är denna 67:a som absolut inte vikit ned sig. Fortsatt fin frukt med finstämda tanniner. Gott. (vs2400 2011-10-08 PM i Växjö)
  2005 - PV - Douro DO - VT
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Småtrevlig att tuta på egen hand när maten tillagas, men vinet krackelerar fullständigt till välhängda biffar och gratäng. Blir inte klok på portugiser vid matbordet.
Inititalt är det tokfatat, men med lite tid i glaset blir upplevelsen hyfsat attraktiv. Borde få större kick, men dessa småvulgära fatbomber briserar utan att mina smaklökar applåderar. Snyggt men tråkigt. Ingen personlig inlevelse. Ok, men trist...ja, ni greppar vart det barkar. Om jag köper fler...tror inte det!
(vs2400 2011-10-06 Hemma)
  2004 - Quinta do Noval - Douro DO
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Dricks över två kvällar. Och utvecklingen är signifikant positiv. Kväll ett är det en knuten rackare som plockas fram ur källaren. Vi skakar fram lite pinjenötter, örter, mörk frukt (mullbär) och fat. I munnen är det knappast ett charmtroll som visar upp sig. Obalanserad och småvresig. Syrorna ligger gömda bakom frukt, fat och tanniner. Känns tungt och skrämmande oinspererat. In i kylen och vi håller tummarna att något positivt ska komma ur en natt i mörkret.
Och det stämmer tack och lov. En helt annan kille. Mer harmonisk i doften. Piggare och attraktivare. Fortfarande Medelhavs-dofter. Riktigt härlig att sniffa på. Självklart är det i munnen som den stora utvecklingne skett. Även här bra mycket piggare och skojigare. Bra tryck i syrorna, frukten stöttar upp där faten nu krupit in och tanninerna uppför sig civiliserat. Härliga grejer rakt igenom. Skönt att göra en liten avstämning på denna Douro-pryl. Några flaskor ligger och väntar och det får de göra åtminstone två-tre år innan nästa flaska tas fram i ljuset. Proffsigt vin med hyfsad personlighet.
(vs2400 2011-08-10 Hemma)
  2004 - Poeira - Douro DO
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Bra grillvin med härlig fyllighet och redig tanninstruktur. Trevligt under samtliga tre dagar vinet står till förfogande. Och som vanligt med portugiser är det ruggigt svårt att plocka detaljer ur näsan. Det finns mycket, men samtidigt blir mängden oformlig. Fat, mörk frukt, även lite torkad frukt, örter, choklad etc. Likaså i munnen är det en explosion av prylar som invaderar. Framförallt i form av fyllighet och tanniner. Syrorna får verkligen kämpa och lyckas inte fullt ut. Men vinet är gott att dricka rakt upp och ned. Tar verkligen för sig. Ingen smygare direkt. Ändå står jag där vid slutet av buteljen med en undran...hur kunna peka på att detta är en portugis. Känner mig lite blåst på ursprung och typiskt portugiska detaljer. Tål dock att ligga både två och tre år. Fortfarande bra tryck i frukten. (vs2400 2011-07-08 Hemma)
  2003 - Lavradores de Feitoria - Douro DO - Grande Escolha
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Helt ok, men aningen anonymt för våra kräsna gommar. Vinet är bra...korrekt...påkostat (läs fat)...internationell i stilen...men det är något som saknas...attityd...energi...elegans. Som synes en strömlinjeformad skapelse. Gjort för att nypa höga poäng. Vinet känns oförargligt och lite menlöst. Saknar dessutom aningen syra för att funka fullt ut vid matbordet. Gör sitt jobb hyfsat till de små bambi-filéerna. Inga fler köp planeras som synes. (vs2400 2011-06-25 Hemma)
  2007 - Quinta da Rosa - Douro DO - La Rosa - Reserva
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Bra vin är det, men går det att placera? Inte lätt. Här gäller inställsamhet och proffsigt hantverk, men någonstans går det lilla extra förlorat. Vi hittar definitivt inga fel på drycken (de icke vana vindrickarna gick igång på alla cylindrar), medan min fru och jag förtvivlat letar efter själ och tryck.
Som sagt super-snällt...mjuuuuka inlindade tanniner, mängder med vaniljiga fat, yppig frukt...vinet känns som en glättig turistbroschyr.
Skälet till att vi provar vinet är helt enkelt att kontrollera om fler inköp ska göras...blir det det...knappast. Skulle vilja digga sådant här, men tyvärr...helt jävla omöjligt.
(vs2400 2011-04-30 Hemma)
  2005 - Quinta do Passadouro - Douro DO - Reserva
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Nej tack. Funkar inte. Anonymt och identitetfritt. Kan i princip vara vad som helst. Inget fel på själva vinet, men det är tyvärr väl själlöst.
Doften ger oss vaniljiga fat, livlös mörk frukt, stilrent och sterilt. Livlöst helt enkelt.
Samma sak händer i munnen...det slinker ned utan väsen, men inte heller med någon entusiasm. Inget man lägger märke till. Välgjort men också urtrist.
Finns ingen anledning att shoppa fler av dessa anonyma droppar. Bort.
(vs2400 2010-11-01 Hemma)
  2004 - Quinta do Noval - Douro DO
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Vi är inte i Italien, inte heller i Frankrike, absolut inte i Spanien och Nya Världen är fullständigt uteslutet. Alltså kan det inte vara något annat än en portugis i glaset. Svårare än så är det inte att konstatera ursprunget på ett vin. Grejen med portugiser är att det är ett mellanting mellan en fransos och en italienare. Fråga mig inte vad det är, men det här är inte första gången vi dricker portugisiskt och för den här diskussionen.
Oavsett är vinet en klockren fullträff när det vankas bearnaise på fatet. Vinets tanninstruktur och syror fullständigt älskar kladdet. Och vi med naturligtvis.
Om vi börjar med doften är det svårt att plocka ut enstaka egenskaper. Vinet har nått en första mognad där fat och frukt startat resan mot integration. Att det dessutom är svårt att plocka detaljer beror på antalet olika druvsorter som Noval består av. En sk fieldblend där antalet druvsorter är mer eller mindre okänt. Borgar för komplexitet, men också en aning spretighet för tillfället. Allt är inte på plats.
Det märks kanske mest på smaken. Spretar en aning. Syror, frukt, fat och tanninerna har inte fullt ut hittat melodin. Tror det kommer inom 2-3 år.
Men som sagt...till bearnaise...sitter den som en vega-keps.
(vs2400 2010-08-06 Hemma)
  2005 - Quinta do Passadouro - Douro DO - Reserva
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Lite väl torra och fatbetonade tanniner. Saknar dessutom frukten som, i mitt tycke, ska bygga dessa moderna portugiser. Beror antagligen på mellanåret 2005. Växer dock betydligt när det nalkas grillade lammkotletter. Syrorna breder ut sig, frukt/fyllighet tar för sig och tanninerna är inte längre torra och trista. Inget att njuta av på egen hand, utan här behövs käk som komplement.
(vs2400 2010-06-22 Hemma)
  2004 - Quinta do Mouro - Alentejo DO - Aragonez
(Portugal - Alentejano Info)
Visa mer information
  Kommer bäst till sin rätt vid matbordet och framförallt behöver man ta höjd för frukt och den lilla sötman. Till en hjortstek och linsgryta sitter denna Tempranillo-baserade bryggd förträffligt.
Men låt oss börja med doften...Nya Världen-mynta, solmogen frukt, torkad frukt, stor intensitet...Lite väl mycket pang på, för att få mig att spinna fullt ut. Likaså är smaken aningen endimensionell på egen hand...men det ska erkännas att syrorna är förvånansvärt pigga under all fruktsötma. Men det är till maten vinet kommer till sin rätt. Och märk väl att se till att det finns en liten sötma i maten för att möta upp. Balansen blir närmast magisk. Precis vad man vill.
(vs2400 2010-03-27 Hemma)
  1982 - Quinta do Noval - Douro DO - Nacional - Vintage Port
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  En legend! Här snackar vi historia. Nacional är vinhistoria. Och det är en ynnest att få njuta dessa droppar. Absolut inte lätt att placera. Själv får jag Grenache-vibbar och drar till Banyuls. Doften spretar med väl mycket flyktiga syror. Alkigt är bara förnamnet. Men det är i munnen som vinets storhet avslöjas. Satan vad fint. Mjukt, elegant, balanserat, finstämt och absolut storslaget. Sanslös fin njutbarhet. Återigen slås man inför det faktum hur gott det är med Vintage Port. Vi dricker sådant här på tok för sällan. (vs2400 2009-11-14 71-provning)
  1994 - Graham's - Porto DO - Vintage Port
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Stor njutning. Stor upplevelse. Stort vin. Liten flaska. Gott det här...kraft, struktur, sötma, doftsensation, tanniner, balans, harmonisk, energi, kontemplation...en härlig upplevelse som avslutning på en bra kväll. Man kan säga att man dricker för lite Port, men om man njuter för ofta kanske man inte uppskattar dessa unika upplevelser. Ok 94 är ett lysande år vilket verkligen visar sig...bra nu och i många år framåt. (vs2400 2009-10-29 Hemam)
  2004 - Quinta do Noval - Douro DO
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Äntligen serveras det portugiser igen på Sturköbaren. Bra årgång (2004), legendarisk port-producent (Noval) och en lättgrillad tonfisk på tallriken. Vinmässigt är det en symbios mellan Italien och Frankrike. Tror ni att det fungerar...det kan jag lova att det gjorde. Här finns ruggigt bra mörk frukt i nosen, fin fathantering, en redig skål nyplockade mullbär och en stor näve Douro-mineraler. Och i munnen samsas klockrena syror, redig frukt, nafsande tanniner och en längd som man inte vill vara utan. Bra leverans så här på fredagskvällen. Återstående flaskor kommer att njutas först om 4-5 år. Potential så det räcker... (vs2400 2009-10-16 Hemma)
  2004 - Lavradores de Feitoria - Douro DO - Meruge
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Helt ok rödtjut att plocka fram en blåsig och lite kulen sommardag. Värmer gott när inte solen vill göra sitt jobb. Vinet är korrekt, saftigt, inställsamt och med andra ord aningen opersonligt. Inget som sticker ut och inget som stör. Proffsigt jobb i vinkällaren, men återigen saknas det mer personliga anslaget. Återstående flaskor kommer att konsumeras innevarande år. (vs2400 2009-06-17 Hemma)
  1960 - Quinta do Carmo - Vinho Tinto
(Portugal - Estremadura Info)
Visa mer information
  Efter att ha förförts av ungdomlig charm är det dags att ge åldringsvården en timme av sitt liv...och vissa av de gamla damerna är inte så lite charmiga...

Snacka om underbar färg. Läckert röd och intensiv. Naturligtvis transparent. Doftmässigt blir man otroligt imponerad...blommor, finstämd röd frukt och undervegetation...allt vilande på en härlig komplexitet. Smaken imponerar likaledes...pigga syror, mogna men ändå närvarande tanniner och tillräcklig frukt för att leverera en härligt fin eftersmak. Piemonte-likt minst sagt.
Niklas avslöjar att glasets innehåll kommer från Estremadura och att årgången är 1960. Vilka druvsorter som döljer sig i glaset är okänt. Finstämt elegant och läckert rent. Förvånansvärt piggt.
(vs2400 2009-02-21 Niklas J)
  2005 - Wine&Soul - Douro DO - Pintas
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Återigen tät mörk frukt som fått sig en bra körare på mestadels nya fat. Det doftar mörkt och varmt...oerhört svårt att locka fram nyanser och detaljer. I munnen går det mer mot tryck och kraft än finlemmad elegans. Frukt, tanniner och kraft är vad som bygger detta vin. Kommer garanterat att lugna ner sig med åren och utvecklas till ett mer dynamiskt och balanserat vin. Hur många år...vi snackar snarare 10 än 5 skulle jag tro...

Inget snack om att vi har ett vin med potential i glaset alltså...riktigt bra grejer...bra nu, men riktigt stort om 7-8 år.

Niklas avslöjar ännu en kultförklarad portugis. Pintas är namnet och låt oss ge vinet ett gäng års ryggläge innan nästa butelj dyrkas upp.
(vs2400 2009-02-21 Niklas J)
  2005 - Quinta do Crasto - Douro DO - Vinha Maria Teresa
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Här är verkligen ett vin som sticker ut och tar för sig. Snacka om att tränga sig fram i vinprovarlokalen.
- Parker var är du...kom och prova...vinet fullkomligt skriker ut sina attribut av fat, vanilj, mörk frukt, Tempranillo och Coca Cola (S från FinareVinare hittar Cola-karaktären som avslöjar vinet). I munnen är frukt och fat fullständigt dominerande. Sötman är påtaglig. Det kanske kan bli något av denna skapelse, men risken är lika stor att vinet krackelerar om ett gäng år.
Tyvärr har jag oerhört svårt för denna typ av påflugenhet.
På väg hem dagen efter funderar jag på detta med Coca Cola...kan man ha toppat faten med lite Atlanta-soppa för att få amerikanerna att spinna loss...

När Niklas avtäcker flaskan visar det sig att vi har ännu ett kultvin i glaset. Priset på plats är löjligt (över 100 euro), medan vi här hemma 'kommer undan' med knappa 700 devalverade sek.
Oavsett prislapp lockar det inte mig till inköp.
(vs2400 2009-02-21 Niklas J)
  1871 - Quinta de Loureiro - Douro DO - Vinho Vehlo do Douro - Tawny
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Men snälla nån...vad har vi i glaset nu då?? Flagor flyter runt...doften känns redigt unken initialt...första sippen känns oren och trött...vad är det här??

Kvällens sista vin är en underlig upplevelse. Jag blir inte klok på denna skapelse. Runt bordet letar vi fram dofter som nötter, tjära, thé, torkad frukt, svamp...som synes en oerhörd komplex doftbukett dukas upp. Ju längre tid i glaset desto mer nyanser växer fram. Intressant minst sagt.
När man smakar känns det lite hängigt och oprecist i början. Även här piggnar vinet till efter ett tag, men det är ändå något underligt i glaset...Kan det vara aningen defekt, undrar jag...
Dags för avslöjandet...Niklas avtäcker flaskan och avslöjar årgången...1871...1871...1871...
inte konstigt att man upplevde vinet som annorlunda. Jag har aldrig varit i närheten av ett vin med en ålder som detta. Vi snackar ett vin som producerats innan mina mor- och farföräldrar ens var påtänkta...När avslöjandet är gjort sitter vi och etikettdricker och tycker att allt är enastående fantastiskt. Och det är det med tanke på att vinet fortfarande är något sånär piggt, absolut helt drickbart och har en imponerande smakpalett och längd.
Vinet är en Tawny och har aldrig passerat tullarna i Vila Nova de Gaia.

Niklas - vad ska man säga...jag tackar dig för en alldeles fantastisk kväll. De viner du plockat fram och låtit oss smaka...så imponerande. Maten som du valt som ledsagare till vinerna...likaledes imponerande. Lärorikt är bara förnamnet. Stort tack Niklas!!
(vs2400 2009-02-21 Niklas J)
1 2
Lägg upp ny provning