Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 6 av 6
Vin
  2012 - Judit Bott - Határi
(Hungary - Tokaj-Hegyalja Info)
Visa mer information
  Flaskan har varit öppen ett par dagar och jag hade velat träffa på Judit lite närmare öppnandet. Saknar lite syror, men det går ändå inte att blunda för de inneboende kvaliteterna. Här finns något att bygga på i framtiden. Skulle hemskt gärna prova hennes torra Furmint.
Det här är intressant och nyfikenheten är väckt!
(vs2400 2013-10-12 Sturköblot)
  2005 - Demeter Zoltán - Szerelmi
(Hungary - Tokaj-Hegyalja Info)
Visa mer information
  Fantastiskt vin. Otroligt mogen frukt som dessutom nått en trevlig flaskmognad. Fylligt, kraftfullt, imponerande maffigt som avslutas med klockren torrhet. Det här är stora grejer. Stort vin som bara förtjänar applåder. Skoj att alla såg vinets storhet. (vs2400 2013-04-06 Hemma hos IV)
  2004 - Királyudvar - Aszú
(Hungary - Tokaj-Hegyalja Info)
Visa mer information
  Ännu ett vin till ostarna. Och här gäller det botrytis i världklass. Ingen tunghet...inget kladdighet...utan endast en fantastisk renhet, en härlig spänt, sanslösa syror och en längd som man bär med sig in på småtimmarna. Trevlig ungdomlighet i vinet. Gillar verkligen det här. Så rent coh elegant. (vs2400 2011-10-08 PM i Växjö)
  2008 - Demeter Zoltán - Szerelmi
(Hungary - Tokaj-Hegyalja Info)
Visa mer information
  Njutes fredag, lördag och söndag. Och här snackar vi positiv kurva...på fredag är det egentligen inget annat än pluffsig frukt i både näsa och mun (lite grann som en övermogen Gros Manseng). Svår att ta sig an med hull och hår. Går egentligen inte att finna något under ytan på all mogen tropisk frukt som väller ur glaset. Lugna ned dig, vill man bara skrika...men nu har vi ju Hárslevelű i glaset och om detta är en typisk representant för druvsorten kan jag inte svara på. Visköst, fluffigt, fruktigt, moget och lite slappt.
På lördagen har Szerelmi ändrat karaktär...det lösa hullet har stramats upp radikalt...mer syror, inte lika slappt, fortfarande fruktdrivet men mer nyanserat...till och med redigt gott. Fin kryddighet, men ännu inget som man skickar i sig en halvflaska av. Intressant och nu är nyfikenheten verkligen väckt. Som allra bäst på söndagen...mer matorienterat...fortfarande stor frukt, syrorna har flyttat fram positionerna, mer välbalanserat...börjar bli redigt förtjust. Inte dumt alls. Helt enkelt ett fint glas vit vin med stor personlighet och likaledes personlig karaktär. Kvarvarande flaskor sparar vi några år.
(vs2400 2011-05-13 Hemma)
  2005 - Demeter Zoltán - Szerelmi
(Hungary - Tokaj-Hegyalja Info)
Visa mer information
  Klockren personlig uppvisning med en Hárslevelü i glaset. Satan vilken enorm färgkoncentration. Satan vilka dofter. Satan vilken kick i munnen. Satan vad bra vin!
Doften drar i väg mot Pinot Gris, mot Viognier, mot lite botrytis, mot Roussanne...som synes lite av varje. Unikt så det förslår.
Om doften säger tyngd, överraskas de flesta av att vinet upplevs relativt fräscht. Inget kletigt någonstans. Visst är det visköst, men aldrig att det är insmickrande. Ruggigt bra vinupplevelse! Och till andbrösten blir vinet än mer mineraligt.
(vs2400 2010-06-26 Hemma med FV)
  1999 - Royal Tokaji - Aszú - 5 Puttonyos
(Hungary - Tokaj-Hegyalja Info)
Visa mer information
  Klassisk Tokaji!! Här snackar vi lite oxad botrytis med urläcker syra och brända karamelltoner. Skitgott godis från Ungern! Om vi ska leta lite negativt är det väl att denna 5-Puttonyos är aningen snabbmognad. Vi ger 25 cl-flaskan sonika skulden. Eftersom flaskans topp är plomberad med vax är det endast den lilla mängd syre som fanns i flaskan vid buteljering som åstadkommit detta. Småflaskornas fördärv!! (vs2400 2009-01-24 Hemma)
1
Lägg upp ny provning