Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 16 av 16
Vin
  2006 - Bressan - Venezia Giulia IGT - Pinot Grigio
(Italia - Friuli-Venezia Giulia Info)
Visa mer information
  Skalmacererad, aningen botrytis, citrusskal, honung, blommigt...får lite söta vibbar. Föredömligt i munnen. Komplext, fascinerande, intressant...dessutom aningen tanniner. Går inte att blunda för vinets kvalitet. Riktigt bra. (vs2400 2014-05-10 Sturköblot)
  2000 - Radikon - Venezia Giulia IGT - Fuori dal Tempo - Sauvignon Blanc
(Italia - Friuli-Venezia Giulia Info)
Visa mer information
  Vi fick ett kort ögonblick av vinets storhet vid en provning hos Ingvar i somras. Väldigt kort eftersom det snabbt valde att tvärdö framför våra ögon. Fantastiskt att nu äntligen få chansen att njuta ett friskt exemplar. Och det här är stort...fascinerande stort. Färgen väcker intresset...doften än mer i form av blommor, öl, honung, nötter, vanilj, aprikoser, citrus...och i munnen finns det gott om mineraler, trevliga syror, otroligt välbalanserat...nästan elegant trots vintypen. Inget annat än en redig vinkick. En vinupplevelse blir inte större än så här. (vs2400 2014-03-15 Lessrof)
  2006 - Bressan - Venezia Giulia IGT - Grigio in Grigio - Pinot Grigio
(Italia - Friuli-Venezia Giulia Info)
Visa mer information
  Men vad är det här...starkvinsfärgad, starkvinsdofter, starkvinskaraktär i munnen. Skoj att få prova men vet inte riktigt vad man ska göra med vin som detta. Aperitif? Till osten? Eller rent av bara rakt upp och ned. Antagligen det senare alternativet, men jag kommer inte springa benen av mig för det här. Bressan är Bressan...bara att hålla med. Men inte alltid klockrena grejer i glaset. Blir faktiskt inte riktigt klok på det här... (vs2400 2013-12-28 Hos IV)
  2010 - Derain - Mercurey AOC - La Plante Chassey
(France - Bourgogne - Côte Chalonnaise Info)
Visa mer information
  Den här naturliga lättsamma Bourgognen klockar in på...11,5%...11,5%. Och förmedlar ändå sådana sköna vinkickar. Sagolikt rent, oerhört lätt, knastertorrt, lättdrucket, svårspottat...helt enkelt skitgott. Att komma tillbaka till det här efter maten är en rensande upplevelse...men som sagt...11,5%. Riktig glädjespridare. (vs2400 2013-11-15 Tuppkalas)
  2000 - Radikon - Venezia Giulia IGT - Fuori dal Tempo - Sauvignon Blanc
(Italia - Friuli-Venezia Giulia Info)
Visa mer information
  Här snackar vi redig vin-punk. Allt man läst om vinpunk är en stilla bris jämfört med detta. Det här är så långt ifrån konventionellt vinhantverk man kan tänka sig. Skruva till allt tre gånger och fortsätt av bara farten i fem till...då börjar vi närma oss Radikon...
Trots utseende och soja/buljong/ostbutik i doften, är smaken en klockren indikation på vilket enormt vin detta är. Fy fan vilken vinkick och upplevelse. Här skulle man vilja ha en flaska som var helt ok. Tyvärr har något hänt under de 10 år på flaskan. 35 dagar på skalen, 3 års körare på botti och 9 år på butelj innan vinet når marknaden. Och inget svavel. Borde nog låta några gram få slinka in i samband med buteljering. För här vill jag ägna tid...redigt med tid. Inte bara de 30 minuter som Fuori dal Tempo sken upp vin-tillvaron i lördags. Det finns för mycket kärlek och möda nedlagt här för att allt bara ska rassla förbi. Kostar en slant, men med tanke på den inblick vi trots allt fick är det värt varenda liten euro. Det här vill jag återkomma till. Snart!
(vs2400 2013-08-03 Hemma hos Ingvar)
  2004 - Domaine Weinbach - Pinot Gris - Alsace AOC - Réserve Particulière
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Bra utdelning med några års lagring. Weinbachs instegs-PG upplevs inte som pluffsig. Snarare stram, torr, återhållsam och naturligt matvänlig. Lite rökigt och aningen beska i avslutningen. Trevlig kick-start på kvällen. (vs2400 2010-07-08 Falsterbo)
  1999 - Rolly Gassmann - Pinot Gris - Alsace AOC - Brandhurst de Bergheim
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Så här kan också en Pinot Gris uppträda...och jag måste erkänna att när de kommer på det viset händer det goa grejer i kroppen och knoppen. Här finns tyngd, frukt, kraft, lite sötma och redigt med personlighet. Rolly gör personliga viner och de skäms inte för att skörda häftigt mogna druvor. Och det märks för här finns lite botrytis, torkade aprikoser, riktigt mogna Victoria-plommon och rejäla rökpuffar. Gott i små mängder, men ack så svårt att fixa till en bra kompis på matbordet...syrorna är den enda invändningen jag kan komma på. De är på tok för låga för min smak. (vs2400 2009-09-06 Hemma)
  1999 - Rolly Gassmann - Pinot Gris - Alsace AOC - Réserve
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Tack familjen Gassmann för att ni fortfarande gör viner som denna. Rolly Gassmann ståtar inte med en endaste Grand Cru i sin välfyllda vinportfölj, men vem bryr sig när man producerar viner som denna relativt 'enkla' Pinot Gris. Rolly gör viner som verkligen tål att lagras. Denna 99:a visar inga krämpor. Den har det man kan önska sig från en Alsace-Pinot Gris - stor frukt, snälla syror, viss sötma, bra längd och en lite bitter avslutning. Doftmässigt hittar vi honung, tropisk frukt, champinjonkräm och ett uns botrytis. Skitbra vin från en kvalitetsproducent som alldeles för få känner till. Plugga in... (vs2400 2008-10-18 Hemma)
  1999 - Marcel Deiss - Riesling - Alsace AOC - Engelgarten
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Visst diggar vi det här, fast en liten reservation är på sin plats: oxidationstonerna är aningen påtagliga.
Marcel Deiss är en av många biodynamiker i Alsace. Det 'unika' med Deiss är hans filosofi att låta flera olika druvsorter dela vingårdsläge som sedan vinifieras till ett vingårdsvin - här Engelgarten vars jordmån domineras av grusjordar och ligger kring Bergheim.
Åter till vinet som bör domineras av Riesling, åtminstone säger mina smaklökar Riesling. Bakom ox-tonerna ligger en oljig mineralig beska och lockar. Syrorna är bra men inte riktigt lysande. Schysst kropp men aningen stumt.
Som synes blir det väl många MEN. Ser man till priset (20-25 Euro på plats) kräver åtminstone jag mer.
Vinet är lagrat enligt konstens alla regler och bör klara minst 10 år!!
(vs2400 2008-09-26 Hemma)
  2002 - Domaine Stirn - Pinot Gris - Alsace Grand Cru AOC - Marckrain
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Domaine Stirn är en utpräglad specialist på Pinot Gris och Gewürztraminer. Ovanligt i Alsace men nu vet man vart man ska åka för att få kanonviner på Pinot Gris. Det här är hans prestige-Pinot Gris från Grand Cru Mackrain. Tungt - läckert - imponerande!! (vs2400 2008-03-14 Västervik)
  2005 - Klinec - Sivi Pinot
(Slovenija - Primorska - Goriška Brda Info)
Visa mer information
  Inte lätt att säga att vi har en Pinot Gris i glaset. Inte heller lätt att identifiera geografiskt ursprung. Det finns en trend i gränsområdet mellan Slovenien och Italien att försöka framställa viner med så lite inblandning av svavel som möjligt. Dessutom låter man vinet macerera med skalkontakt längre än normalt (gäller alltså även vita viner). Vet inte om så är fallet här, men det finns drag av oxidation/mogna äpplen som tyder på detta. Skoj att testa men tveksamt om man köper på sig fler flaskor...De som vant sig med denna smakkaraktär tycker dock att vinerna blir mer intressanta. En vanesak alltså... (vs2400 2007-11-04 Hemma)
  1997 - Kuentz-Bas - Pinot Gris - Alsace AOC - Vendanges Tardives - Cuvée Caroline
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Ett vin framställt på soltorkade druvor helt utan inblandning av botrytis. Nu 10 år efter skörden uppvisar vinet en fin och behaglig balans. Den intensiva sötman har lagt sig och istället är det mer komplexa dofter och smaker som ges en chans i glaset. Det vi upptäckte första kvällen var dock att vinet doftade oerhört reduktivt. Följande kvällar var det helt andra dofter som trängde ur glaset. Dekantera i god tid. (vs2400 2007-08-31 Hemma)
  2005 - Domaine Loew - Pinot Blanc - Alsace AOC - Pinot Barrique
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  En angenäm blandning på Pinot Blanc, Pinot Gris och Auxerrois. Vinet är vinifierat på en del nya fat, men frukten uppväger fatens dominans och resultatet blir ett vin med bra balans. Att det är från Alsace är inte lätt att gissa. Ett enkelt men bra vin som ger god valuta för pengarna. (vs2400 2007-07-25 Hemma)
  1997 - Kuentz-Bas - Pinot Gris - Alsace AOC - Vendanges Tardives - Cuvée Caroline
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  En trevlig överraskning. Tveksamheten innan beror på flaskstorleken. Här har den lilla flaskan klarat uppgiften väl. Vinet är inget annat än en imponernade uppvisning av balans och harmoni. (vs2400 2007-06-16 Hemma)
  2001 - Domaines Schlumberger - Pinot Gris - Alsace Grand Cru AOC - Kitterlé
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Ett stort och imponerande vin från en av Alsace sydligaste Grand Cru.
En riktig njutning att få ta del av.
(vs2400 2007-06-16 Hemma)
  2002 - Domaine Stirn - Pinot Gris - Alsace Grand Cru AOC - Marckrain
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Typicitet av seende ursprung och druvsort. Tycker man om fylliga och kraftfulla Pinot Gris har man hittat sitt lystmäte. Letar man efter eleganta lätta viner med en frisk syra är Stirns Pinot Gris knappast rätt. (vs2400 2007-03-09 Hemma)
1
Lägg upp ny provning