Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 20 av 38
Vin
  2008 - Gérard Boulay - Sancerre AOC - Comtesse
(France - Loire - Centre Info)
Visa mer information
  Oj vad gott. Inga SB-vibbar, snarare lutar det åt CB. Fullt mogna druvor, mineraler i mängd, aningen restsötma som balanseras upp av löjligt fina syror. Stor i munnen. Lång. Inget annat än fin vinkick. Håller lätt 5 år till. Fler inskaffas. (vs2400 2015-06-05 Hemma)
  2012 - Strohmeier - Sauvignon Blanc - Sonne No. 3
(Österreich - Steierland - Südsteiermark Info)
Visa mer information
  Dricks under 2 kvällar. Två olika ansikten. Kväll ett är det en bångstyrig rackare där både tyngd och beska irriterar. Fel saker som upptar smaklökarna. På med korken så får vi se vad som händer med 24 timmar i kylen. Nästan ett litet underverk. Lättare, renare, blommigare och oerhört mycket mer intressant...dessutom en elegans som är ovanlig i vita skalmacererade. Oerhört svårt (omöjligt) att hitta druvsort och ursprung. Som Sonne 4 presterar kväll två då är det ett givet återköp. (vs2400 2015-05-21 Hemma)
  2006 - François Cotat - Sancerre AOC - La Grande Côte
(France - Loire - Centre Info)
Visa mer information
  Inte kan man tro att vi har sb i glaset. Svårt att överhuvudtaget gissa på ursprung både av härkomst och druvsort. Intressant och utmanande. Gott och tänkvärt. Hårt (mineral). Lite småvisköst. Bra längd. Inget man klunkar, utan mer kontemplativt. Dricks nog bäst på egen hand. Svårt att se någon direkt utveckling. Ligger nog ändå kvar på den här nivån i ett par år till. (vs2400 2015-05-07 Hemma)
  2013 - Gérard Boulay - Sancerre AOC - Les Monts Damnés
(France - Loire - Centre Info)
Visa mer information
  Dricks över tre kvällar. Lika fin hela tiden. Aningen mer utvecklad och uttrycksfull kväll tre.
Om all SB vore så här då skulle jag definitivt ha fler flaskor i källaren. Helt enkelt satans bra grejer. Balans mellan syror, frukt och fyllighet. Härlig längd. Dessutom mat-lirare av rang. Hittar inte en endaste lite defekt här. Dessutom angenäm prislapp på de här grejerna. Kommer lätt att leva 5 år och mer, men det är svårt att låta bli godbitar som dessa redan nu. Fler ska beställas.
(vs2400 2015-04-25 Hemma)
  2012 - Domaine Alexandre Bain - Pouilly fumé AOC - Mademoiselle M
(France - Loire - Centre Info)
Visa mer information
  Inte ofta man kommer i kontakt med utmanande SB. Här är definitivt ett sådant. Skalmacererat, fruktmognad, småoxat och förvånansvärt fylligt. Utmanande som sagt...och gott. Syrorna finns där...fylligt som sagt...torrt trots den mogna frukten...men det är komplexiteten och balansen som får mig att stanna upp och imponeras. Inget som man tutar flera kvällar i månaden, men gärna något man kommer tillbaka till någon gång i halvåret. Alexandre Bain kommer vi att återkomma till. (vs2400 2015-03-26 Hemma)
  2011 - Sébastian Riffault - Sancerre AOC - Auksinis - Maceration
(France - Loire - Centre Info)
Visa mer information
  Inte ofta det sänks SB på Sturköbaren och det är definitivt första gången det slinker ned en skalmacererad sådan. Men...absolut inte den sista. Det här är vinkick på topp. Men som jag sagt tidigare...det gäller att knäcka den orangea koden.
Går inte att identifiera som SB och än mindre som Sancerre. Skalmacererat/orange punkt!
Här finns den lilla intressanta pale ale-vibben. Drar lite åt humle/the/torkade blommor. Syrorna sitter som en smäck. Bra längd. Fin frukt av oidentifierat slag. Men som sagt...gillar det här skarpt. Växt ordentligt sedan igår. Intressant, utmanande och redigt utvecklande.
(vs2400 2014-09-26 Hemma)
  2013 - Sattlerhof - Sauvignon Blanc - Gamlitzer
(Österreich - Steierland - Südsteiermark Info)
Visa mer information
  Går inte att blunda för druvsorten här inte. Lite för yppigt för Loire och lite för stramt för NZ. Österrike kanske...
Funkar ypperligt till vår simpla förrätt bestående av ogräs...och lite annat.
(vs2400 2014-05-10 Sturköblot)
  1990 - Château d\'Yquem - Sauternes AOC
(France - Bordeaux - Sauternais Info)
Visa mer information
  Det här tycks om. Att det är åldrat botrytiserat (honung, saffran, lite skön vanilj...) går inte att dölja, men att det är Y:et chockar samtliga runt bordet. För inte tycker jag att det är sååå vansinnigt stort som etiketten säger. Självklar kompis till crème brûlée. Egentligen vill man bli golvad av, men när den stora kicken uteblir...ja då smyger snarare en liten besvikelse över mig. Inte lätt det här med vin...
Tål ett gäng år.
(vs2400 2014-04-30 Hemma)
  2011 - Gérard Boulay - Sancerre AOC - La Côte
(France - Loire - Centre Info)
Visa mer information
  Kritig Sancerre och nässelsoppa...där satt en av årets bästa kombinationer. Boulay gör klassiskt stram Sancerre och La Côte tronar överst i kvalitetsstegen. Det här är kliniskt rent, stram Sauvignon Blanc-karaktär, krita...allt serverat med ren syra och rensande längd. Bra på egen hand och briljant till nässlorna. (vs2400 2014-04-11 Hemma med FV)
  2000 - Radikon - Venezia Giulia IGT - Fuori dal Tempo - Sauvignon Blanc
(Italia - Friuli-Venezia Giulia Info)
Visa mer information
  Vi fick ett kort ögonblick av vinets storhet vid en provning hos Ingvar i somras. Väldigt kort eftersom det snabbt valde att tvärdö framför våra ögon. Fantastiskt att nu äntligen få chansen att njuta ett friskt exemplar. Och det här är stort...fascinerande stort. Färgen väcker intresset...doften än mer i form av blommor, öl, honung, nötter, vanilj, aprikoser, citrus...och i munnen finns det gott om mineraler, trevliga syror, otroligt välbalanserat...nästan elegant trots vintypen. Inget annat än en redig vinkick. En vinupplevelse blir inte större än så här. (vs2400 2014-03-15 Lessrof)
  nv - Edi Kante - Vino da Tavola VdT - Extrò
(Italia - Italia Info)
Visa mer information
  Så ja...nu börjar det likna något. Grumligt av jästfällning, blommigt, malo, jästigt...otroligt egensinnigt för näsan. Munnen får sitt av bra syror, aningen fatbeskt på slutet, inget extremt tillslag i munnen som man kanske förväntar sig...snarare trevligt, spännande och helt ok gott. Kommer tillbaka till Extrò i slutet av kvällen. Läskar på ganska bra efter ett 20-tal olika intryck. Skulle vilja ha mer tid med detta. (vs2400 2014-03-15 Lessrof)
  2011 - Gérard Boulay - Sancerre AOC - La Côte
(France - Loire - Centre Info)
Visa mer information
  Om man nu ska dricka Sancerre (vilket man naturligtvis ska göra) är det här ett klockrent exempel. Knastertorrt, granna syror, krita/kalk, lite fänkål, rensare...riktigt vin helt enkelt. Visst finns det lite typiska sb-markörer, men de har vett att hålla sig i baksätet. Jättefint nu, men det här kommer att växa till sig de kommande 5-6 åren. Vill ha mer! (vs2400 2013-12-13 Hemma)
  2010 - Zidarich - Venezia Giulia IGT - Prulke - Sauvignon Blanc
(Italia - Friuli-Venezia Giulia Info)
Visa mer information
  Dricks under ett par kvällar. Uppskattar den faktiskt mest under första kvällen. Ger den redigt med luft och får på så sätt bort den lilla orenhet som dyker upp direkt i glaset. Därefter bara vita blommor, sommaröl, aprikoser...skitskön att nosa på. Lika fin i munnen. Bra syror, fina frukt och sköna vita skaltanniner. Presterar bäst runt 15-16 grader. Andra kvällen har doften tappat lite av sin charm och skönhet. Smakmässigt är det fortfarande prestation på hög Sturköbarsnivå. Det här är gott. Det här är speciellt. Det här är lite eget. Känns absolut inte som någon långliggare. (vs2400 2013-12-05 Hemma)
  2010 - Zidarich - Venezia Giulia IGT - Prulke - Sauvignon Blanc
(Italia - Friuli-Venezia Giulia Info)
Visa mer information
  Fullträff. Och för att vara ett vitt skalmacererat vin (brukar inte rassla igång på det) är det knäckande bra. Allt sitter ihop på ett makalöst träffsäkert sätt. Balans och harmoni. Vi snackar blommor, humle, öljäst...men det blir aldrig burdust, utan bara lockande och aptitretande. Gudomligt gott. Och äntligen en redig ögonöppnare avseende vita skalmacererade grejer. Vi bockar för detta! (vs2400 2013-10-12 Sturköblot)
  2000 - Radikon - Venezia Giulia IGT - Fuori dal Tempo - Sauvignon Blanc
(Italia - Friuli-Venezia Giulia Info)
Visa mer information
  Här snackar vi redig vin-punk. Allt man läst om vinpunk är en stilla bris jämfört med detta. Det här är så långt ifrån konventionellt vinhantverk man kan tänka sig. Skruva till allt tre gånger och fortsätt av bara farten i fem till...då börjar vi närma oss Radikon...
Trots utseende och soja/buljong/ostbutik i doften, är smaken en klockren indikation på vilket enormt vin detta är. Fy fan vilken vinkick och upplevelse. Här skulle man vilja ha en flaska som var helt ok. Tyvärr har något hänt under de 10 år på flaskan. 35 dagar på skalen, 3 års körare på botti och 9 år på butelj innan vinet når marknaden. Och inget svavel. Borde nog låta några gram få slinka in i samband med buteljering. För här vill jag ägna tid...redigt med tid. Inte bara de 30 minuter som Fuori dal Tempo sken upp vin-tillvaron i lördags. Det finns för mycket kärlek och möda nedlagt här för att allt bara ska rassla förbi. Kostar en slant, men med tanke på den inblick vi trots allt fick är det värt varenda liten euro. Det här vill jag återkomma till. Snart!
(vs2400 2013-08-03 Hemma hos Ingvar)
  2006 - François Cotat - Sancerre AOC - La Grande Côte
(France - Loire - Centre Info)
Visa mer information
  Sten är väl vad som dominerar och bäst beskriver den här Sancerren. Ger inte ifrån sig mycket doftmässigt och i munnen är det syror och mineralbeska som kickar in. Jag vet ju vad det är i glaset och är därför mer positiv än övriga vid bordet. Dock håller jag med om en lite störig % som dessutom dyker upp på ett mindre elegant sätt till förrätten. Rödbetornas sötma tacklar upp Cotat på läktaren här tyvärr. Men jag ska ge vinet ytterligare en möjlighet senare i veckan. Intrycket man får är att det är gjort för redigt lång lagring. Ultraklassisk i sin framtoning. Inget fjäsk någonstans...och sådant tycker ju jag om. (vs2400 2013-06-23 Hemma med FV)
  2005 - Vincent Pinard - Sancerre AOC - Harmonie
(France - Loire - Centre Info)
Visa mer information
  Fatlagrad SB från Sancerre visar sig inte vara min grej. Saknar syror och mineraler. Återigen ett intressant vin, men rycket i mungiporna infinner sig inte. (vs2400 2012-06-02 Hemma med IV)
  2005 - François Cotat - Sancerre AOC - La Grande Côte
(France - Loire - Centre Info)
Visa mer information
  Fortfarande tokungt i lilla nosen. Löjligt anonym. Visst går det att skaka fram lite nässlor, krita och angenäma gröna toner. Men det är i munnen denna fantastiska Sauvignon Blanc visar sitt rätta Cotat-tryne...syror...fyllighet...balans...renhet...kristallklart...elegans...rensare av rang. En ynnest att få ta del av Cotat's Sancerre-viner. Och det här är endast en hållplats på väg mot mognad. Vi ses om några år! (vs2400 2011-08-06 Hemma hos Patrik L)
  2007 - Paraschos - Venezia Giulia IGT - Ponka - Sauvignon Blanc
(Italia - Friuli-Venezia Giulia Info)
Visa mer information
  Ett orange-vin som faktiskt funkar redigt bra. Inte massa trilska tanniner (de hör inte hemma i ett vin gjort på gröna sorter), utan ett härligt fruktigt vin med gott om karaktär. Mogen frukt, fylligt, aningen sötma, hyfsade syror, bra längd och sammantaget blir intrycket ett balaserat vin med stor personlighet. Inte bara intressant utan helt enkelt ett riktigt bra vin. Visst går det att gnälla på att man inte hittar typicitet från druvsorterna (Sauvignon Blanc och Chardonnay i majoritet), men när munnen fylls av fin nektar som detta spelar det mindre roll. Intressant och gott med andra ord. Vad som händer med ett vin som detta om några år kan jag inte uttala mig om. Skulle inte ha något emot att ha ett par rackare liggandes för att få svar på detta. (vs2400 2011-08-06 Hemma hos Patrik L)
  2000 - Château Monbousquet - Bordeaux AOC - Blanc
(France - Bordeaux Info)
Visa mer information
  Här var det mogen och tropisk frukt i massor. Visst spelar faten vissa spratt, men doftmässigt är det
den enorma fruktattacken som står i fokus. Men väl i munnen blir det en besvikelse - taskigt med syror,
obalanserat intryck, fat och frukt dominerar och alkoholen bränner till aningen mycket.
(vs2400 2009-09-26 Pavie hos Niklas)
1 2
Lägg upp ny provning