Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 20 av 21
Vin
  2009 - Domaine Macle - Côtes du Jura AOC - Savagnin
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Så mycket karaktär för så lite pengar. Macle's enkla Côtes du Jura får nog klassas som det mest köpvärda vin som framställs. Hela Jura i en enda flaska...lagom ox, klockrena syror, personlig karaktär...tvärförtjust. Initialt kanske aningen slappt (årgången), men allt ordnar upp sig efter ett gäng timmar. Dricker gärna detta rumstempererat. Till Sturkötupp i Vin Jaune funkar naturligtvis Macle lysande. (vs2400 2015-01-02 Hemma)
  1999 - Domaine Chevassu - Château-Chalon AOC - Savagnin
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Ett glas i såsen och resten till oss som komplement till Sturkötupp i Vin Jaune och rejäla mängder grädde. Fantastisk maträtt. Den här 99:an startar upp ganska försiktigt, men med ett gäng timmar i karaff växer vinet för varje kvart. Nötter, syror, ox, djup, komplexitet...så förbannat gott med en redig Château-Chalon. Chevassu är en habil adress att återkomma till. (vs2400 2015-01-02 Hemma)
  2006 - Domaine Labet - Côtes du Jura AOC - Savagnin - Vin Jaune
(France - Jura Info)
Visa mer information
  En Vin Jaune som uppträder i en lättare klass. Bygger på elegans och friskhet. Inte alltför mycket torv/tång. Salivframkallande syror. Uppdateras när vi tar nästa prov... (vs2400 2014-06-17 Hemma med FV)
  2012 - Domaine de la Cybellyne - Côtes du Jura AOC - Savagnin
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Blir inte riktigt kompis med det här. Hittar tyvärr leverpastej (skadat) i slutet av smaken. När väl den felaktigheten dyker upp, kan jag tyvärr inte fokusera om och se de övriga egenskaperna i vinet. (vs2400 2014-03-15 Lessrof)
  2006 - Domaine Labet - Arbois AOC - Savagnin - Vin Jaune
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Stått öppnad i tre veckor. Inga krämpor. Fortfarande vitala syror och ett enormt driv. Fantastiska grejer. Otroligt intensivt i munnen. Rensar makalöst fint. Stort vin. (vs2400 2014-03-15 Lessrof)
  2004 - Andre et Mireille Tissot - Arbois AOC - Chardonnay - Vin de Paille
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Ännu mera sött, men här finns syror så det förslår. Och det är precis vad som behövs för att balansera den rediga sötman. Imponerande med tanke på att vi har en 04:a i glaset. Inga tecken på att vika ned sig. Gott. (vs2400 2014-03-15 Lessrof)
  2006 - Domaine Labet - Côtes du Jura AOC - Chardonnay
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Alltid skoj med oxade Jura-viner. I glaset en blandning mellan Jura's vita sorter Chardonnay och Savagnin. Gott, personligt, härliga syror, fortsatt nötig frukt och hyfsad längd. Lite valnötter, lufttorkad skinka...då tror jag det här sjunger än häftigare. Fortsatt många fina år framför sig. (vs2400 2013-12-28 Hos IV)
  2003 - Rolet - Arbois AOC - Savagnin - Vin Jaune
(France - Jura Info)
Visa mer information
  På pappret en klockren avslutning...Comté och Vin Jaune. I verkligheten...än bättre, med tanke på sällskapet. Vinälskare, Comté och Vin Jaune...det är en perfekt avslutning.
Egentligen kan man inte dricka Vin Jaune för ofta, men om man gjorde det tror jag inte man uppskattar djupet och komplexiteten i dessa hantverksskapelser. Nötighet möter nötighet, syror möter syror, fyllighet möter fyllighet...balans möter balans. Det här är en perfekt avslutning!
(vs2400 2013-10-12 Sturköblot)
  2009 - Rolet - Arbois AOC - Savagnin - Naturé du Jura
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Trevlig...knastertorr...här snackar vi syror...när man har facit går det att leta fram en liten Jura-ton. Riktigt gott. Ännu en viting som kräver föda, i detta fall pga de våldsamma syrorna som behöver tämjas. Skoj att Rolet hänger med i den fin autveklingen i Jura. (vs2400 2013-04-06 Hemma hos IV)
  2003 - JF Ganevat - Côtes du Jura AOC - Savagnin - Vin Jaune
(France - Jura Info)
Visa mer information
  När det är dags för ost är det dags för Vin Jaune. Dagen till ära har FV plockat med sig Ganevats tolkning av detta klassiska ostvin.
Och att det är ett bra vin går inte att blunda för, men kanske inte den storhet vi hade sett fram emot. Vill nog ha mina Vin Jaune mer nötiga, fylligare och längre. Den här bygger mer på lätthet och fräschör. Fungerar självfallet ypperligt till Comté.
Kommer att satsa min Ganevat-budget på hans Chardonnay-tolkningar.
(vs2400 2013-03-29 Hemma med FV och FB)
  2008 - Domaine Macle - Côtes du Jura AOC - Savagnin
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Att vi har oxad Savagnin i glaset går inte att missa. Det här är inget för tunnisar, utan här snackar vi kaxighet, personlighet, typicitet...allt paketerat i fullt tryck och enormt djup. Dunkar till i käften på ett obeskrivligt sätt. Går inte att närma sig vitingar efter det här. Trots vinets våldsamma karaktär finns här ett djup och en elegans som förför. Syror att dö för. Nötighet att imponeras över. Släng fram en kyckling kokt i Vin Jaune till detta...
Åter igen...Savagnin från mästarna Macle...inget för tunnisar;)
(vs2400 2013-01-19 Hos IV)
  2005 - Domaine Labet - Côtes du Jura AOC - Savagnin - Fleur de Savagnin - En Chalasse
(France - Jura Info)
Visa mer information
  En fatlagrad Savagnin är i mitt tycke den skepnad som passar druvsorten bäst. Och här är just ett sådant exemplar. 2005 erbjöd bra frukt, vilket medför att faten bara stadgar upp utan att dominera. När fathanteringen är som här bildas en härlig helhet av frukt och proffsiga fat. Svårt att säga vad som är vad. Skit sak samma eftersom resultatet blir redigt fint. Även i munnen är det harmoni och balans. Vanligtvis har Savagnin rediga syror, men med aningen fathantering blir de med tiden avslipade. Bjuder på ett bra spektrum av syror, frukt och längd. Ypperligt matvin. Dock inget man tutar för många glas av (syrorna är av det hårda slaget). (vs2400 2011-07-16 Hemma)
  1998 - Chateau d'Arlay - Côtes du Jura AOC - Trousseau - Corail
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Skojigt vin! Som utvecklats redigt sedan sist. Framför allt gäller det doftmässigt. Mer Pinot-lik än jag kommer ihåg. Och redigt utvecklad med en fin mognadston. Men i munnen är det fortfarande syrorna som regerar...fylligt kan inte kalla det, men skojigt är det att luras med. Ser ut som ett moget rött, men smakar som ett relativt ungt vitt. En flaska kvar som inte kommer att överleva sommarens strapatser! (vs2400 2011-05-28 Hemma)
  2000 - Jacques Puffeney - Arbois AOC - Savagnin - Vin Jaune
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Det här är bara för knäckande bra. Finns egentligen inte ord för hur stor upplevelse man får när man njuter Puffeneys Vin Jaune efter maten. Superlativen räcker helt enkelt inte till. Oerhört svårt att beskriva, måste upplevas.
Doften drar mot tång, torv, torr sherry, single malt whiskey och i munnen är det en rensare av format. Vi snackar syror, vi upplever en fräsande torrhet, en bedövande längd och en ren skär balanserad njutning. Ruffigt elegant. Personligt. Sanslöst. Fantastiskt. Finns inget bättre till lagrad hårdost.
(vs2400 2010-06-26 Hemma med FV)
  1998 - Chateau d'Arlay - Côtes du Jura AOC - Trousseau - Corail
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Spännande...personligt...läckert...unikt...och väldigt gott. Vi blandar Juras rödingar (Pinot Noir, Poulsard och Trousseau) med dess vitingar (Chardonnay och Savagnin) och vi får en unik cuvée som Chateau d'Arlay kallar Corail. Sanslöst läckert. Färgen säger rosé, doften säger Pinot Noir och smaken säger vitt vin. Corail kommer vara vårens och försommarens favoritdricka på Sturkö-baren. Kommer att sitta grymt till salladen. (vs2400 2009-11-21 Hemma)
  2002 - Domaine de la Pinte - Arbois AOC - Savagnin
(France - Jura Info)
Visa mer information
  En Savagnin från Jura bör ha följande kännetecken: utvecklad mogen gul färg, dofter av mogna röda äpplen, nötter, linement, jästfällning, torkad tång och rostade mandlar. Smakmässigt bör här finnas en hög syra, bra längd, fin fyllighet och en hög komplexitet. Allt detta leverarar la Pinte i sin Savagnin. Och mer där till. Imponerande vin om man är lagd åt detta håll. Långt ifrån alla går i gång på dessa unika skapelser.
Det här är viner man måste LÄRA sig att tycka om.
(vs2400 2008-11-06 Hemma)
  2004 - Andre et Mireille Tissot - Arbois AOC - Traminer
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Traminer står det på etiketten, men enligt Stephane Tissot är det inget annat än Savagnin i glaset. Skälet till etiketteringer är att man inte vill att folk ska tro att vinet är oxat och tillverkat enligt gängse Jura-metoder. Här är det frukt och mineraler som ska sjunga i glaset.
Och här är det verkligen mineraler och frukt som gör vinet till en fullträff som apéritif!
Enkelt, läckert och härligt gott!
(vs2400 2008-08-29 Hemma)
  2002 - Jacques Puffeney - Arbois AOC - Savagnin - Cuvée Sacha
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Vin från Jura är en bortglömd skatt. Ovanliga och egensinniga. Kräver uppmärksamhet och koncentration från konsumenten.
Här är ett litet konsthantverk från Puffeney och i flaskan befinner sig en härlig blandning av Savagning (Sa) och Chardonnay (cha). Kompletterar varandra på ett förtjänstfullt sätt. Ingen dominerar. Urgott och kaxigt!
(vs2400 2008-07-24 Hemma)
  2002 - Jacques Puffeney - Arbois AOC - Savagnin - Cuvée Sacha
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Cuvée Sacha står för SAvagnin och CHArdonnay. Det blir allt vanligare att man blandar dessa sorter i Jura och resultatet kan ibland bli - som här - riktigt lyckat. Puffeney är en lite kultproducent som framställer lysande viner i samtliga färger och typer. Vanligtvis tänker man Jura = oxidativa viner, men i detta fall är det bara att lägga dessa tankar åt sidan. Vill man ha en häftig och överraskande upplevelse är det bara att ställa sig i kön. Grymt skoj. Kolla prislappen... I Bourgogne får du betala minst det dubbla för motsvarande kvalitet. (vs2400 2008-02-02 Hemma)
  2004 - Andre et Mireille Tissot - Arbois AOC - Traminer
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Även om det står Traminer på etiketten är druvsorten Savagnin. Vanligtvis framställer man vinerna på Savagnin i Jura i mer oxidaiv stil men här är det frukt, mineraler och elegans som gäller. Hur skoj och gott som helst. Testa och låt er resa i väg till Riesling-land eller Chablis. Så bra är vinet!! (vs2400 2007-07-18 Hemma)
1 2
Lägg upp ny provning