Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 8 av 8
Vin
  2013 - Antoine Arena - Patrimonio AOC - Carco
(France - Corse Info)
Visa mer information
  Dricks över tre kvällar. Första intrycket är spretigt och inte direkt angenämt. Alkoholen dominerar. In i kylen. Andra kvällen är det helt andra toner. Harmonisk, lite småoljig (positivt), ren, fin längd...jättegod. Ren Vermentino som är seriöst anlagd. Återkommer med mer intryck efter kväll tre. Ligger på samma fina nivå kväll tre som dagen innan. Ingen susning vart det här tar vägen med lagring. (vs2400 2015-05-28 Hemma)
  2010 - Tenuta La Ghiaia - Colli di Luni DOC - Ithaa
(Italia - Liguria Info)
Visa mer information
  Ännu mer italienskt skalmacererat. Ännu en skalmacererad som får mig att kapitulera. Tror mig numera vara adapterad gällande de här grejerna. Det är gott. Det är bra. Det är komplexa upplevelser. Naturligtvis fullständigt omöjligt att härleda druvsort och annat ursprung. Gäller att släppa de funderingarna. Väl där kan man fokusera på vad som är i glaset. Fin syrastruktur, fylligt, kontemplativt, intressant. Som sagt...jag har kapitulerat inför skapelser som denna. (vs2400 2014-05-10 Sturköblot)
  2012 - Domaine Abbatucci - Vin de Corse AOC - Faustine - Vieilles Vignes
(France - Corse Info)
Visa mer information
  Härligt med positiva överraskningar. Det här är en sådan...en klockren sådan. Kanske den mest intressanta Vermentino som serverats på Sturköbaren. Bra mineraler, skön struktur, härligt tryck och imponerande längd. Riktigt bra...Kanske inte det mest avslöjande på doften, men det är i munnen som det här presterar. Testar vinet över tre dagar...inget svaj, utan stabilt rakt igenom. Korsika och dess vita viner kommer vi att hålla koll på framgent. (vs2400 2014-02-01 Hemma)
  2009 - Château de Crémant - Bellet AOC
(France - Provence Info)
Visa mer information
  Ny bekantskap. Aldrig testat Bellet tidigare. Men det gör vi gärna om. Druvsorten bakom Bellet är Rolle (Vermentino). Dock är skillnaden på vinstilen markant mellan de Vermentino-viner från Ligurien vi druckit kontra denna Bellet. Det här påminner mer om något Rhône-vin, åtminstone i munnen. Doften indikerar snarare fräschör och syror, men det är precis tvärtom i munnen. Lite lagom fet känsla, låga syror, värme, bred och en redigt lång smak. Det här är inget vin att prova, utan här behövs en saffranstinn bouillabaisse för att göra vinet rättvisa. Det här kommer vi garanterat att återkomma till. (vs2400 2013-02-16 Hemma med FB)
  2007 - Antoine Arena - Patrimonio AOC - Carco
(France - Corse Info)
Visa mer information
  Ett vackert vin. Både bildligt och smakmässigt. Här fylls man av respekt till herr Arena på Korsika. Satan vad imponerande. Vinet är alltså gjort på inget annat än Vermentino, men det är så fantastiskt bra att man tappar hakan. Klassvin.
Oerhört sällan som man ser ett vin som detta, det är fantastiskt vackert i glaset. Otrolig lyster. Otrolig klass.
I näsan smyger vinet fram och ger antydan om blommor och vit stenfrukt. Elegans. Likaså blir munnen smekt av balans och harmoni. Elegans. Sinnrikt. Fantastiskt läckert. Ingen idé att peka på syror eller frukt. Allt man vill ha finns här. Men inget skrik eller armviftande, endast självklart aristokratiskt framträdande. Sanslöst gott. Otroligt imponerande. Naturligt vin så klart.
(vs2400 2010-01-23 Hemma)
  2005 - Alain Chabanon - Vin de Pays d’Oc VdP - Trelans
(France - France Info)
Visa mer information
  Dyra droppar det här...men ack så goda.
Vi befinner oss åter hos Alain Chabanon och avnjuter i kväll hans vita Trelans som är en blandning på Vermentin och Chenin Blanc. Vinet har mognat i 30 månader varav 12 på fat.
Ett par omdömen poppar ständigt fram när man långsamt njuter av innehållet - balans och elegans. Det här är oerhört kompetent gjort, inte ett litet snedsteg utan fulländat hantverk.
Det är så här man vill ha sina Rhône-viner (fast vi befinner i Languedoc)...nötiga, fruktiga, mineraliga och viskösa. Chenin Blanc lyser igenom med sina läckra syror och sina komplexa toner av mineraler, bivax, halm och mogna aprikoser. Återigen blir det påfyllning av Chabanons viner.
(vs2400 2009-02-15 Hemma)
  2006 - Tenuta San Guido - Bolgheri DOC
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Vermentinons hemtrakter i Italien är kustlandskapet vid Ligurien, Toscana och på Sardinien. I Frankrike kallas den Rolle och odlas även här utmed Medelhavet.
Denna variant kommer från det vintrendiga Bolgheri i Toscana och producenten är ingen mindre än Guado al Tasso - mer känd för sina potenta röda viner.
Vinet är elegant och slankt - men det är till mat (i detta fall lite pesto) som vinet växer till sig ett par nivåer.
Perfekt sommarvin om än lite väl dyrt.
(vs2400 2008-05-22 Hemma)
  2006 - Tenuta San Guido - Bolgheri DOC
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  För sig själv är vinet absolut inte värt 149 SEK. Men med rätt kombination på tallriken växer vinet till att nästan bli ett fynd. Ännu en gång visar det sig hur oerhört svårt det är att bedöma ett vin om man inte testar till en vettig maträtt.
Skönt att få bevis på att ens teorier också stämmer i praktiken.
(vs2400 2007-07-10 Hisingen)
1
Lägg upp ny provning