Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 5 av 5
Vin
  1999 - Boscarelli - Vino Nobile di Montepulciano DOCG - Vigna del Noci
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Provningsnotering 1000.
Och då gäller det att leta fram ett vin som klarar jubileum som detta. Och fram ur gömmorna letar sig Boscarelli's topp-Nobile fram. Vi njuter deras Vigna del Noci under måltiden. Och måltiden är lite gott lamm som serveras med hempiskad bearnaise. Och gissa om Vigna del Noci spinner. Så jävla skönt att det verkligen lönar sig att ligga på dessa sköningar. Börjar kännas mer och mer klockrent att plocka sina godingar när de befinner sig mellan 10-15 år efter skörd. Träffat rätt bra många gånger nu på sistone.
Grejen är att Vigna del Noci klarar ett gäng år ytterligare, men här och nu sitter frukten (komplex sådan) fortfarande i centrum. Visst är mognaden påtaglig och pockande. Doftmässigt kan vi befinna oss på bra många ställen i Frankrike och Italien, men i munnen är det en klockren kvalitativ Sangiovese som fått sig en körare på fat. Men jävligt fint uppfostrad. Inga slappa cola-tendenser, utan stramt och urklassiskt.
Sanslöst fint lyft rakt igenom flaskan. Fantastiskt gott.
(vs2400 2010-10-16 Hemma)
  1999 - Boscarelli - Vino Nobile di Montepulciano DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Roligt när tålamod lönar sig...klassiskt stilren Sangiovese i kanonform! Det man vill ha har letat sig fram. Att sitta och nosa på Boscarelli's instegs-Nobile är en sann njutning...inte så lite Bdx-vibbar faktiskt. Vi letar med lätthet fram både ceder och blyerts. Mer Bdx i doften än Sangiovese. Men väl i munnen välkomnas vi storligen av en kramgo Sangiovese. Pigg och uppfriskande. Syror som sitter precis där vi vill ha dom, frukten har fortfarande spänst och tanninerna är silkigt inbjudande. Balans...klass...harmoni...drickbar. Skitskoj som sagt när lagring lönar sig! (vs2400 2010-02-27 Hemma)
  1999 - Boscarelli - Vino Nobile di Montepulciano DOCG - Vigna del Noci
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Kluvna känslor. Kluvna intryck. Doften säger en sak, medan smaken tack och lov talar ett helt annat språk.
Boscarelli håller till i Montepulciano och deras Vino Nobile har alltid haft ett mycket gott rykt. Deras Vigna del Nocio är ren Sangiovese från ett enskilt läge - Vigna del Nocio. Så långt allt väl, men det är nu känslorna börjar svalla. Och det är doften som är allt annat än bekant...har aldrig känt något liknande...tänk er svavel som kontaminerat i faten...oljekälla...dieselpump...det doftar rent ut sagt för jävligt. Första tanken är att skiten inte går att dricka. Är på vippen att hälla ut sörjan...men vi väljer att hälla upp ett glas...snurrar och snurrar och en viss förbättring kan skönjas...vi smakar och PANG säger det...underbara syror, vibrerande kraft, finfin frukt och explosiva tanniner...kanongott! Vi inser att vi har ett häftigt vin i flaskan och beslutar oss för att spara den över natten.
Dag 2 dekanteras den tidigt. Fortfarande är doften allt annat än angenäm. Något skumt med flaskan måste det alltså vara.
Så länge vi undviker att dofta och enbart njuter via munnen är vinet inget annat än en klockren fullträff. Oerhört potent trots sina tio år. Fortfarande fullt av liv. Otrolig kraft och dessa fantastiska syror. Så jävla bra allt kunnat vara om bara doften levererat...
(vs2400 2009-08-08 Hemma)
  1999 - Boscarelli - Vino Nobile di Montepulciano DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Stringent, klassisk, stilren, elegant, fräsch, balanserad...vi kan fortsätta i oändlighet...

Som synes ett klockrent exemplar från södra Toscana - en Nobile i toppform.

Hovleverantör är Boscarelli. En klassisk producent med fina anor. Bortglömd här hemma - till viss del även i Italien - eftersom vinerna går mer mot elegans än kraft.

Applåder, jubel och hänförelse för ett exemplariskt klassiskt vin. Antagligen på topp nu och ett par år till. Det är åtminstone vad korken säger (torr till hälften).
(vs2400 2008-07-08 Hemma)
  1999 - Boscarelli - Vino Nobile di Montepulciano DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Boscarelli är en gammal och ärobördig producent av finstämda Vino Nobile. Detta är deras enkla Nobile men kvalitet är inget man tummar på. Är det något man hänger upp sig på är det den lite väl aggresiva fat-beskan som hänger kvar i eftersmaken. Slutintrycket är ändå ett vin som går mot elegans, lätthet och balans. Rena fina smaker vilket gör vinet till en självklar kamrat vid matbordet. (vs2400 2007-11-22 Hemma)
1
Lägg upp ny provning