Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 2 av 2
Vin
  1999 - Cantalupo - Ghemme DOCG
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Var vi befinner oss och vilken druvsort det rör sig om, därom råder inget tvivel. Och att vinet dessutom har ett gäng år på nacken går inte heller att ta miste på. Piemonte...Nebbiolo...drygt 10 år. Så kan man sammanfatta de första intrycken efter att vinet fått sig en dryg timma i karaffen. Och gott dessutom...inte minst viktigt. Men att vi befinner oss i Ghemme hade vi nog inte gissat.
Men som sagt...bra tryck i nosen i form av mognad nebba och bra fart i munnen av syror, hyfsad frukt och en fortsatt imponerande tanninstruktur. Hänger ihop väl, men vinet ska absolut konsumeras inom kommande två år. Det finns en liten antydan till rönnbär i munnen som borgar för att grejerna har nått sin pik.
Gott sam sagt och ett utomordentligt bevis på att bra nebba inte bara görs i Barolo och Barbaresco...glöm inte heller Boca...Gattinara...Roero...Valtellina...Norditalien har många trevligheter på lut!
(vs2400 2012-06-06 Hemma)
  2004 - Anzivino - Bramaterra DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Nja...det här var aningen för tunt och snipigt. Väl vasst. Saknar frukt och djup. Endimensionellt.
Bra doft, men svajig i munnen. 05:an testades i helgen och uppvisade en annan karaktär...mer frukt, mörkare och bra mycket trevligare. 05:an kanske saknade aningen syra, men det uppvägdes av sötmogen frukt och fyllighet. 04:an är som en alltför smal fotomodell.
När frukt saknas i de lite nordliga Nebbiolo-vinerna, då känner man verkligen de volatila dragen aningen för tydligt.
Årgångsvariationerna i dessa nordliga Piemonte-doc är markanta. Gäller att plocka selektivt.
(vs2400 2011-02-15 Hemma)
1
Lägg upp ny provning