Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 10 av 10
Vin
  2006 - Castello di Monsanto - Chianti Classico DOCG - Il Poggio - Riserva
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Bra pryl. Inget snack. Faten är nästan borta, men de har tillfört...och retar en aning på slutet.
Klockren Sangiovese. Vi snackar briljant matvin. Gör sitt pass redigt bra. Syrorna sitter, frukten lyfter och tanniner ger stadga. Invändningen kommer efter middagen är avslutad...bär inte riktigt ännu på egen hand...ge Il Poggio ett år till...då bär det fullt ut.
(vs2400 2013-02-28 Hemma)
  2007 - Castello di Monsanto - Chianti Classico DOCG - Riserva
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Hmmm. Var ska vi börja med den här grabben? Här finns nämligen både gott och mindre gott att konstatera...vi kan väl börja med det som är lite mindre bra...det finns en lite väl övertydlig malo-tryckare i smakslutet...och om det tycker jag ju inte...min älskade fru stör sig inte på detta...men nu på morgonen känner vi bägge två att huvudet har fått sig en redig körare av Castello di Monsanto...icke acceptabelt. Finns det månne lite Tempranillo i juicen...gör det ju naturligtvis inte, men hur är det med svavlet...något lurt är det.
Ok, vi lämnar tråkigheterna och tittar på vinets fördelar...rättfram blommig Sangiovese, bra tryck, lagom läskande och lagom utmanande. Och alltid redigt gott. Fungerar utmärkt till föda (vildsvinspannbiffar) och förträffligt på egen hand. Angenäm CC helt enkelt.
Om det inte vore för malo-prylarna och...köraren i skallen...
(vs2400 2012-08-09 Hemma)
  2007 - Castello di Monsanto - Chianti Classico DOCG - Riserva
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Rackarns god Sangiovese. Rustik, hederlig, finstämd, redig och snacka om att leverera till födan. Sällan upplevt ett sådant lyft som Monsanto presterar till bambi-filén. Den fullständigt vibrerar av glädje i munnen. Syror och frukt tar gemensamt tag i taktpinnen och slänger iväg ett soligt leende till våra glåmiga vinteransikten. Fantastiskt gott. Varje källare bör ha ett gäng sådana här flaskor undanstoppade. Gott nu och i många år framåt. (vs2400 2011-02-11 Hemma)
  1999 - Boscarelli - Vino Nobile di Montepulciano DOCG - Vigna del Noci
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Provningsnotering 1000.
Och då gäller det att leta fram ett vin som klarar jubileum som detta. Och fram ur gömmorna letar sig Boscarelli's topp-Nobile fram. Vi njuter deras Vigna del Noci under måltiden. Och måltiden är lite gott lamm som serveras med hempiskad bearnaise. Och gissa om Vigna del Noci spinner. Så jävla skönt att det verkligen lönar sig att ligga på dessa sköningar. Börjar kännas mer och mer klockrent att plocka sina godingar när de befinner sig mellan 10-15 år efter skörd. Träffat rätt bra många gånger nu på sistone.
Grejen är att Vigna del Noci klarar ett gäng år ytterligare, men här och nu sitter frukten (komplex sådan) fortfarande i centrum. Visst är mognaden påtaglig och pockande. Doftmässigt kan vi befinna oss på bra många ställen i Frankrike och Italien, men i munnen är det en klockren kvalitativ Sangiovese som fått sig en körare på fat. Men jävligt fint uppfostrad. Inga slappa cola-tendenser, utan stramt och urklassiskt.
Sanslöst fint lyft rakt igenom flaskan. Fantastiskt gott.
(vs2400 2010-10-16 Hemma)
  1999 - Boscarelli - Vino Nobile di Montepulciano DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Roligt när tålamod lönar sig...klassiskt stilren Sangiovese i kanonform! Det man vill ha har letat sig fram. Att sitta och nosa på Boscarelli's instegs-Nobile är en sann njutning...inte så lite Bdx-vibbar faktiskt. Vi letar med lätthet fram både ceder och blyerts. Mer Bdx i doften än Sangiovese. Men väl i munnen välkomnas vi storligen av en kramgo Sangiovese. Pigg och uppfriskande. Syror som sitter precis där vi vill ha dom, frukten har fortfarande spänst och tanninerna är silkigt inbjudande. Balans...klass...harmoni...drickbar. Skitskoj som sagt när lagring lönar sig! (vs2400 2010-02-27 Hemma)
  2004 - Dievole - Chianti Classico DOCG - Dieulele - Riserva
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Provningsvin - från design till glas. Flaskan väger löjligt mycket, flaskdesignen är likaledes skrattretande och väl i glaset undrar man på vilken kontinent man befinner sig. När man sedan försöker få vinet att uppföra sig till maten är det bara att ge upp. Vi lyckas helt enkelt inte...
Låter som en sågning, men det finns faktiskt ganska många goda saker att säga om denna Chianti. Som till exempel att det har vissa trevliga Bdx-drag. Att vinet funkar att tuta i sig rätt upp och ned...inte så illa faktiskt.
Men att tro att vi har en Chianti i glaset är långsökt, för här vimlar det av fat, blyerts, svarta vinbär och söt frukt. Och i munnen är det sötman som ställer till det. Funkar att prova, men inte att dricka för mycket av. Ett par glas går bra, men sen är det tvärnit. Och som sagt till käket bröt Sangiovesen ihop fullständigt. Allt från Toscana av årgång 04 är inte glimrande. Dyrköpt läropeng.
(vs2400 2010-01-09 Hemma)
  1999 - Boscarelli - Vino Nobile di Montepulciano DOCG - Vigna del Noci
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Kluvna känslor. Kluvna intryck. Doften säger en sak, medan smaken tack och lov talar ett helt annat språk.
Boscarelli håller till i Montepulciano och deras Vino Nobile har alltid haft ett mycket gott rykt. Deras Vigna del Nocio är ren Sangiovese från ett enskilt läge - Vigna del Nocio. Så långt allt väl, men det är nu känslorna börjar svalla. Och det är doften som är allt annat än bekant...har aldrig känt något liknande...tänk er svavel som kontaminerat i faten...oljekälla...dieselpump...det doftar rent ut sagt för jävligt. Första tanken är att skiten inte går att dricka. Är på vippen att hälla ut sörjan...men vi väljer att hälla upp ett glas...snurrar och snurrar och en viss förbättring kan skönjas...vi smakar och PANG säger det...underbara syror, vibrerande kraft, finfin frukt och explosiva tanniner...kanongott! Vi inser att vi har ett häftigt vin i flaskan och beslutar oss för att spara den över natten.
Dag 2 dekanteras den tidigt. Fortfarande är doften allt annat än angenäm. Något skumt med flaskan måste det alltså vara.
Så länge vi undviker att dofta och enbart njuter via munnen är vinet inget annat än en klockren fullträff. Oerhört potent trots sina tio år. Fortfarande fullt av liv. Otrolig kraft och dessa fantastiska syror. Så jävla bra allt kunnat vara om bara doften levererat...
(vs2400 2009-08-08 Hemma)
  1999 - Boscarelli - Vino Nobile di Montepulciano DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Stringent, klassisk, stilren, elegant, fräsch, balanserad...vi kan fortsätta i oändlighet...

Som synes ett klockrent exemplar från södra Toscana - en Nobile i toppform.

Hovleverantör är Boscarelli. En klassisk producent med fina anor. Bortglömd här hemma - till viss del även i Italien - eftersom vinerna går mer mot elegans än kraft.

Applåder, jubel och hänförelse för ett exemplariskt klassiskt vin. Antagligen på topp nu och ett par år till. Det är åtminstone vad korken säger (torr till hälften).
(vs2400 2008-07-08 Hemma)
  1999 - Boscarelli - Vino Nobile di Montepulciano DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Boscarelli är en gammal och ärobördig producent av finstämda Vino Nobile. Detta är deras enkla Nobile men kvalitet är inget man tummar på. Är det något man hänger upp sig på är det den lite väl aggresiva fat-beskan som hänger kvar i eftersmaken. Slutintrycket är ändå ett vin som går mot elegans, lätthet och balans. Rena fina smaker vilket gör vinet till en självklar kamrat vid matbordet. (vs2400 2007-11-22 Hemma)
  2000 - Pratesi - Carmignano DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Skoj att testa ett Carmignano-vin från en liten producent. Vinet känns ungt (färg-, doft- och smakmässigt) men har alltså en del år på nacken. Otypiskt Sangiovese-vin. (vs2400 2007-03-26 3-betygsgrupp)
1
Lägg upp ny provning