Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 20 av 24
Vin
  2013 - Lino Maga - Provincia di Pavia IGT - Barbacarlo
(Italia - Lombardia Info)
Visa mer information
  Behöver sina 3-4 timmar i karaff. Efter den nödvändiga tillvänjningen exploderar herr Magas skapelse i våra munnar. Omöjlig att värja sig emot. Sicket jävla lyft. Lite sprits...blått blått blått. Kan vara den trevligaste Barbacarlo till dags dato. Fullständigt lysande vin. Inga problem att dricka nu...frågan är vad lagring tillför i detta fall... (vs2400 2015-11-14 Hemma)
  2011 - Colombera Garella - Bramaterra DOC - Cascina Cottignano
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Gott som fan, men manipulerat. Sockrat...och jävlar sicken huvudvärk dagen efter.
Funkar klockrent det första glaset, men efter ett tag går det inte att blunda för sockret...blir aningen småklibbigt i käften faktiskt. Låter de två flaskorna i källaren ligga framåt 2018.
(vs2400 2015-09-23 Hemma)
  2009 - Lino Maga - Provincia di Pavia IGT - Barbacarlo
(Italia - Lombardia Info)
Visa mer information
  Lite väl chokladig flaska...kan bero på att den inte fick sina väl behövda timmar i karaffen. Initialt är också % påtaglig.
Allt rättar till sig med tid...dock icke lika övertygande som senaste gången...men oj så många år kvar...
(vs2400 2015-09-17 Hemma)
  2005 - Le Piane - Boca DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Det börjar ta på våra Boca...det här är en klockren representant för sitt ursprung...väldigt mycket nebba med fina inslag av lite lättare kickar...bra begynnande mognad...mineralisk...lyfter ett snäpp till lite sturkö-ragu...håller lätt 5 år till... (vs2400 2015-09-02 Hemma)
  1996 - Lino Maga - Provincia di Pavia IGT - Barbacarlo
(Italia - Lombardia Info)
Visa mer information
  Sådär ja...Barbacarlo visar återigen var skåpet ska stå. Den här gången i en trevligt mogen fas. Kontemplativ efter 6-7 timmar i karaff. Medicinal i nosen, men också pampiga mognadstoner. Italienskt så det förslår...bra syror och mjuka tanniner. Fin fruktstruktur. Lång och intresseväckande i smaken. Vi kan gemensamt konstatera att det borde finnas fler viner som visar upp sådana här uttryck. Inte ett stort vin, men ett stort vinögonblick. (vs2400 2015-04-11 Hemma med FV och FB)
  2009 - Lino Maga - Provincia di Pavia IGT - Barbacarlo
(Italia - Lombardia Info)
Visa mer information
  Lessrof-blå * 2...så känns det under tiden flaskans innehåll bara försvinner. Absolut inte ett gulpa-vin, utan här har vi ett redigt långsamt vin. Det börjar ganska tidigt på eftermiddagen när korken dras och vi tar ett litet smakprov...nästan pärlande och redigt kärv. Inget charmtroll. Rakt ner i karaffen där busen får lugna ner sig ett gäng timmar. Jag tittar till Barbacarlo med jämna mellanrum och konstaterar glatt att det här kommer att fixa sig.
Och som det fixar sig...när vi sätter oss till bords är vinet redo för oss och den lilla rosa steken. Vi möts av tobak, sötlakrits, örter...en mångfald av intryck som känns meningslöst att sortera ut. Komplext och ytterst kickande. I munnnen resulterar det i ett redigt lyft, bra balans, kickande syror, elegant frukt och mogna tanniner. Gas och kärvhet lyser med sin frånvaro. Och sicken potential. Stor vinkick. Härligt med ett nytt kapitel i vår vinvärld.
(vs2400 2014-12-20 Hemma)
  2008 - Le Piane - Boca DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Låter Piane få ett par timmar i karaff. Behövs sannerligen...trögstartad rackare. Med tid så rasslar dofterna igång...klassisk sval nebba och oemotsåndlig vitblommiga toner från Vespolina-inslaget. Läckert.
Väldigt fina syror, likaledes sval frukt, bra tanniner...strukturerad så det förslår. Det här alp-bygget håller lätt 5 år till. Stark rekommendation på den här.
(vs2400 2014-06-11 Hemma)
  1989 - Castello Conti - Boca DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Moget så det förslår. Bra doft, men i munnen saknas frukt och djup. Mestadels rönnbär och nypon. Väl lätt och syrligt för mig. Den här flaskan har sett sina bästa dagar. (vs2400 2014-05-17 Hemma med vpk)
  2004 - Sella - Lessona DOC - San Sebastiano allo Zoppo
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Moget och utvecklat. Elegant sval Nebbiolo med dess typiska syror och markerade tanniner. Bra djup. Komplext. Helt enkelt redigt bra vin. (vs2400 2014-05-10 Sturköblot)
  2004 - Sella - Bramaterra DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Här borde det blivit kvällsdopp. Klämde ur mig att om inte detta är en Barolo får jag pallra mig ner till stranden...
Men åtminstone rätt avseende druvsort.
Det här är skitbra. Stiligt, elegant, typiskt, rent, lagom utvecklat, klassiskt. Inga som helst snedsteg här, utan mer eller mindre komplett vin från ännu en intressant DOC i Piemontes utmarker.
(vs2400 2013-08-03 Hemma hos Ingvar)
  2006 - Le Piane - Boca DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Lite blyg i doften, känns lite knuten och inte hjälper det att ge Boca en vändare i karaffen. Fortfarande försiktigt trevande för nosen. Men sicken skön lirare Boca är i munnen. Vespiolan lyfter faktiskt härligheten. Ger mer rymd, lite mer stadga och ett par snäpp fruktighet. Tanniner och syror finns det nämligen så att det räcker. Dessutom finns en lätthet och elegans som berör ens innersta. Vackert vin.
När jag testat Pianes Boca med ganska många år på nacken, tycker jag att den blir lite rönnbärssyrlig. Här finns inget sådant. För mig befinner sig denna butelj på rätt mognadsbana. Vill ha grejerna när frukten fortfarande har lite stuns kvar. Har några 06:or kvar och vi får väl se när de ska tutas...
(vs2400 2013-05-24 Hemma)
  2008 - Le Piane - Boca DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Här var det blommor...förföriska sådana. Dessutom gott om röd frukt...och lite skönt stendamm. Redigt sniffarvin.
I munnen möts vi av italienska syror, likaledes italienska tanniner och en sval finstämd frukt. Det här är gott, det här är Nebbiolo, det här är Boca. Riktigt bra vin som funkar att tuta nu, men för större belöning bör man vänta 5-10 år. Mina 08:or kommer faktiskt att ryka inom 5 år. Vill ha mina alpviner innan de blir för rönnbärs-sirliga.
(vs2400 2013-04-27 CasaUlrik)
  1990 - Le Piane - Boca DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Känsliga saker...svåra saker...finstämda saker. Här gäller det att gå varsamt fram med flaskans innehåll. Dekantera...vila...fundera på rätt föda...testa av med syror...för det är just syrora i den här gamlingen som ställer till det om man hamnar fel med födan. Kommer man bara runt syrorna finns tillräckligt med frukt och kraft för att få till en härlig vinkick. Nebbiolokaraktär för näsan så det räcker. Mognadskaraktär finns det gott om. Allt detta kommer fram efter 2-3 timmar i karaff. Det behövs. Antagligen mår grejerna än bättre om man låter vinet vila än fler timmar. Invändningen återkommer till de lite oslipade rönnbärs-syrorna.
(vs2400 2013-04-06 Hemma hos IV)
  1996 - Castello Conti - Boca DOC - Il rosso delle donne
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Ungefär samma uppfattning som kvällens första Boca. Bara att allt är nedtonat något snäpp. Borde kanske fått en körare i karaff. IV testade dagen efter med förbättrat resultat. (vs2400 2013-04-06 Hemma hos IV)
  1967 - Castello Conti - Boca DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Redan färgen säger gammelvin. Jag trodde vi var nere på 70-talet, men det visar sig att vi ska ner några år till.
Det här vinet regerar i näsan...klockrena mognadstoner som man kan försvinna bort i kvart efter kvart. Ett redigt sniffarvin. Tyvärr lever inte grejerna upp smakmässigt. Här blir det för mycket rönnbär/lingon för att vinkicken ska infinna sig. Men doften...fina grejer.
(vs2400 2012-06-02 Hemma med IV)
  1989 - Castello Conti - Boca DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  En riktig vinkick!
Låt oss börja med doften som har redigt svårt att släppa till...initialt inget annat smörkola och yoghurt...men med tid i glaset (vi snackar 30-40 minuter) dyker Nebbiolo-markörerna upp...blommor, mörk frukt, tobak, tjära...rediga grejer. Även om doften till slut visar vinets potential är det ändå i munnen det smäller till. Kvällens absolut finaste vin...hela 1989 års storhet blommar ut i munnen...vi snackar syror, vi snackar elegans, vi snackar balans, vi snackar redig vinkick. En ynnest att sitta att suga på under kvällen. Löjligt bra helt enkelt!
(vs2400 2012-06-02 Hemma med IV)
  1990 - Le Piane - Boca DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Känsliga saker...svåra saker...finstämda saker. Här gäller det att gå varsamt fram med flaskans innehåll. Dekantera...vila...fundera på rätt föda...testa av med syror...för det är just syrora i den här gamlingen som ställer till det om man hamnar fel med födan. Kommer man bara runt syrorna finns tillräckligt med frukt och kraft för att få till en härlig vinkick. Nebbiolokaraktär för näsan så det räcker. Mognadskaraktär finns det gott om. Allt detta kommer fram efter 2-3 timmar i karaff. Det behövs. Antagligen mår grejerna än bättre om man låter vinet vila än fler timmar.
Men oavsett antalet timmar i karaff gäller det att hantera vinets syrastruktur. Vi gjorde det inte riktigt, vilket bli en läxa inför kvarvarande gamlingar från Piane. Vinet är verkligen värt det. Gott och en skön upplevelse.
(vs2400 2012-05-04 Hemma)
  2006 - Le Piane - Boca DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Gott! Och satan sicken doft viner signalerar ut. Rena blomsterbuketten. Oerhört sinnlig och ruggigt elegant näsa. Går liksom inte att sluta nosa på prylarna i glaset. Visst finns Nebbiolon närvarande, men jag undrar om det inte är de fåtal procenten Vespolina som står för de härliga aromerna. Och i munnen belönas vi av samma sinnlighet och elegans. Tokungt förstås, men absolut attraktivt redan nu. Tanninerna behöver naturligtvis ett gäng år på rygg för att slipas ned och syrorna likaså. Här och nu kan det bli aningen för rönnbärs-syrligt efter ett tag i glaset. Inget man tutar i sig glasvis rakt upp och ned, utan här behövs matchande (som tar hand om syror och tanniner) föda. Kvarvarande flaskor pillar vi inte på förrän om c:a 7-10 år. Då rackarns...

Andra kvällen har härligheten utvecklats till en magisk doftsymfoni...mer djup...mer komplex...mer nebba. Även i munnen har elegansen fördjupats och ger oss klingande goda nyheter om framtiden. Som sagt...vi väntar ett gäng år på att denna lilla ungdom ska utvecklas till en riktig skönhet!
(vs2400 2011-12-29 Hemm)
  2003 - Sella - Lessona DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Förträfflig Nebbiolo från ett besvärligt år. Men vi befinner oss på ett ganska utsatt läge, en bra bit längre nordost om de mer kända Barolo/Barbaresco. Här uppe klarade sig vingårdarna bra mycket bättre under hetåret 2003. Visst finns här redig mörk frukt, men den känns långtifrån sönderbränd. Snarare spänstig och full av skön sommarsol. Likadant är det med tanninerna...inte alls sönderbrända, utan nedslipade och klockrent mogna. Tillsammans med den typiska italienska syran blir resultatet en fint litet drickbar sommarupplevelse. Mycket njutningsfull kick en torsdagskväll. Mer sådant här tack. (vs2400 2011-05-19 Hemma)
  2005 - Sella - Lessona DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Trevlig piemontesare. Lätt, dansant, finurlig och stilig. Bygger i princip allt på lätthet. Inga störande mörka toner, utan rött, rött och åter rött. Ren och pigg Nebbiolo-frukt spetsat med aningen Vespolina. Det här är försvinnande gott, men inget snack om att föda höjer vinet till en mer redig nivå. Bra grejer. (vs2400 2011-03-06 Hemma)
1 2
Lägg upp ny provning