Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 4 av 4
Vin
  2004 - Argiolas - Isola dei Nuraghi IGT - Turriga
(Italia - Sardegna Info)
Visa mer information
  Tunga grejer...som kanske inte gör sig under sommarmånaderna...men när vi äter syditalienskt och maten kräver ett vin med redig frukt och kraft...då är det bara att plocka fram ett fatad Cannonau (Grenache) från Sardinien.
Passar ypperligt till maten. Syrorna i vinet kommer fram och faten trycks undan. Frukt och tanniner ser till att slappheten hålls på ruggigt långt avstånd. Fint som fan till maten. Men på egen hand blir det värre. Tungt, lite sötsliskigt, fatdominerat och huvudvärksframkallande.
Vi tänkte rätt till maten (får se till att äta mer långsamt i framtiden) och det är ju egentligen det viktigaste. Resten av flaskan avvaktar vi med till nästa kväll.
(vs2400 2011-07-20 Hemma)
  2004 - Dievole - Chianti Classico DOCG - Dieulele - Riserva
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Provningsvin - från design till glas. Flaskan väger löjligt mycket, flaskdesignen är likaledes skrattretande och väl i glaset undrar man på vilken kontinent man befinner sig. När man sedan försöker få vinet att uppföra sig till maten är det bara att ge upp. Vi lyckas helt enkelt inte...
Låter som en sågning, men det finns faktiskt ganska många goda saker att säga om denna Chianti. Som till exempel att det har vissa trevliga Bdx-drag. Att vinet funkar att tuta i sig rätt upp och ned...inte så illa faktiskt.
Men att tro att vi har en Chianti i glaset är långsökt, för här vimlar det av fat, blyerts, svarta vinbär och söt frukt. Och i munnen är det sötman som ställer till det. Funkar att prova, men inte att dricka för mycket av. Ett par glas går bra, men sen är det tvärnit. Och som sagt till käket bröt Sangiovesen ihop fullständigt. Allt från Toscana av årgång 04 är inte glimrande. Dyrköpt läropeng.
(vs2400 2010-01-09 Hemma)
  2004 - Argiolas - Isola dei Nuraghi IGT - Turriga
(Italia - Sardegna Info)
Visa mer information
  Första sniffen drar mig iväg till Barossa...precis som en Shiraz av ypperlig kvalitet...eftersom jag vet vad vi har i glaset är det otroligt överraskande att denna Sardinska ikon kan uppträda så här. Turriga är kanske Sardiniens absoluta topp-vin och man förväntar sig mer italienska toner. Turriga av modell 04 är ett lagringsprojekt av stora mått, återstående flaskor får ligga länge, länge innan nästa kork dras.

Efter första sniffen utvecklas vinet enbart positivt. Faten är hela tiden närvarande, men här finns också mint, mörk frukt, sötlakrits och en massa andra trevligheter att fördriva tiden med. Smaken är oerhört koncentererad, fina syror, enorm frukt, sköna tanniner och en imponerande längd. Struktur och ryggrad finns för långt ryggläge. Naturligtvis inte riktigt balanserat ännu...faten ni vet. Men de kommer att integreras likaså gäller det för fruktsötman. Till rådjurs-racksen blir vinet ypperligt. Sötman i vin och rådjur möter varandra förträffligt.
(vs2400 2009-08-14 Hemma)
  2003 - Sorbaiano - Montescudaio DOC - Rosso delle Miniere
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  En ganska skön druvblandning döljer sig i flaskan: Sangiovese, Cabernet Franc och Malvasia Nero. Montescudaio är en appellation som ligger utkastad ganska nära Medelhavet väster om Siena. Visst finns det mycket toscanskt i vinet men tyvärr också mycket 2003. Frukten finns där, likaså alkoholen men de livsviktiga italienska syrorna döljer sig lite väl mycket bakom den imponerande frukten. Det finns även ett störande moment av vanilj som sticker till med jämna mellanrum. Här behövs mat för att rätta till vinets nuvarande tillstånd. Att sippa på egen hand är inget för oss. Pasta med hemlagad tomatsås spetsad med hemlagad pesto lyfter vinets beståndsdelar till en högre och mer rättvisande nivå, men prislappen ligger aningen för högt. (vs2400 2008-08-18 Hemma)
1
Lägg upp ny provning