Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 8 av 8
Vin
  2006 - Occhipinti - Cerasuolo di Vittoria DOCG - Grotte Alte
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Se där ja...Occhipinti's viner har inga problem med några år på nacken. Visst är prylarna utvecklade, men på ett skönt Bourgogne-likt vis. Har varit lite orolig för hur hennes blandning på Frappato och Nero d'Avola skulle te sig efter några år på rygg. Helt onödigt som synes. För det här är djävulskt bra...vackert att titta på...läckert att sniffa på och lysande att smaka på. Trots de små mognadsvibbarna besitter vinet ett renhet och spänst man sällan upplever. Fullständigt skiner. Och det som imponerar allra mest är hur det attackerar kvällens småbesvärliga paj...besvärlig på så vis att det ligger gott om chévre i pajskalet. Men Grotte Alte lyfter och rensar så vi tappar hakorna. Den här damen vet hur man framställer godsaker. Det är inget pr-trick, utan det här är äkta vara.
Hade jag haft några fler Grotte Alte, då hade jag nog nypit de inom 2-3 år. Grattis till er som sparat.
(vs2400 2013-07-31 Hemma)
  2011 - Occhipinti - Sicilia IGT - SP68
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  De här kommer ta slut på tok för snabbt. Bäst att kontakta Cibi och lägga undan så mycket det bara går. För det här är löjligt gott...försvinnande gott. Redig busdricka fullknôkad med bärig charm. Kommer ju aldrig bli ett stort vin, men satan sicken energi...charm...klunkabilitet...matvänlig (syror, frukt och mjuka tanniner)...och glädjespridare. Kickar kanske inte igång surmulna vintyckare, men alla oss andra. (vs2400 2012-08-22 Hemma)
  2011 - Occhipinti - Sicilia IGT - SP68
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Testas över två kvällar...vilket kräver redig disciplin...men det var mödan värt...med råge. För första kvällen var vi inte riktigt på fot med varandra...upplevde SP68 som väl onyanserad i svansen, där fanns en liten beska som vi inte gick igång på. Kändes nästan som man pressat druvorna lite väl mycket. Den lilla beskan finns kvar även kväll två, men den har trängts undan av frukt, energi, finess, explosivitet och klunkabilitet. Skitgott! Inget att kontemplera kring, utan det ska klunkas...klunkas tills flaskan är slut.
Okomplicerat men med redig tanke. 12,5% är heller ingen nackdel. Klockren kompis vid matbordet.
Att vinet är bättre kväll två tyder ju på framtida potential, men framtiden lär inte sträcka sig längre än ett år...för då kommer ju 2012!
(vs2400 2012-06-07 Hemma)
  2006 - Occhipinti - Cerasuolo di Vittoria DOCG - Grotte Alte
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Renhet...pigghet...naturlighet...drickbarhet...läskande friskhet. Som synes satans bra grejer. Och det börjar redan med en förförisk rödfruktig nos som bär rakt igenom hela flaskan. Inget svulstigt mörkt monster, utan en lätt frisk ton av sommaräng och ett fint uttryck av elegans. Så lätt och fin. Elegans...harmoni...balans. Lockar till ännu en lite sipp...och ännu en. Så fortsätter det till vi delat flaskan rakt av på två. Så gott att millimeterrättvisa måste införas. Att vi har Nero d'Avola i glaset (i kombination med Frappato) är inget man direkt tänker på. Man skiter faktiskt vad komponenterna består av, utan man tänker bara på hur fantastiskt lättfotat och gott vinet beter sig. Briljant vinhantverk från mästarinnan på Sicilien. (vs2400 2012-01-25 Hemma)
  2009 - Cos - Cerasuolo di Vittoria DOCG
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  En omtalad naturlig hantverkare som lirar i ungefär samma klass som Occhipinti. Inte så konstigt att de nämns i samma mening...släktskapet märks inte bara i vinerna, utan familjebanden finns i form av att ägaren till Cos är Arianne Occhipintis farbror.
En härlig lättsam smekning efter en solig dag på stranden. Funkar klockrent till plockmaten som vi dukar fram innan kvällspromenad. Rödfruktig, härliga italienska syror, klunkvänlig och fullständigt omöjlig att inte njuta av. Finns inte ett uns tröghet i dessa viner. % ligger på angenäma 13 och inga fat som stör...enbart fin dryck som rensar perfekt i våra munnar. Redig dricka som borde finna importör i Norden!
(vs2400 2011-11-10 Ortigia)
  2008 - Occhipinti - Sicilia IGT - Siccagno
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Arianne Occhipintis rena Nero d'Avola testas av sista kvällen här i Ortigia (klockrent ställe). Initialt fullständigt dominerat av rysligt höga syror...alltså inte riktigt det man förväntar sig av en Nero...men se Occhipinti är Occhipinti och hennes vingårdar är fullknôkade med kalk. Saknar kanske lite frukt på egen hand, men till de sicilianska plockgrejerna (fantastiska soltorkade småtomater bl a) dämpas syrorna och frukten träder fram.
Och när födan är slut går det inte att värja sig för hennes trolleritrick...alltså ännu ett naturligt stordåd i glaset...glädje...upptempo...energi. Ungefär som kroppen känner sig efter en espresso-chock!
Om man ska välja mellan hennes Frappato och Nero...tar jag nog tre av varje!
(vs2400 2011-11-10 Ortigia)
  2009 - Porta del Vento - Sicilia IGT - Maquè
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Charmfullt, lättdrucket, fräsigt, spänstigt och självklart naturligt. Inte en tanke på att det lurar mycket Nero d'Avola i drickat. Skojigt och direkt. Inget att kontemplera kring, utan här gäller pang-på-tänket istället. Sådana här kan man gott tänka sig några stycken av. Ska drickas på frukten. Inget att lagra. (vs2400 2011-08-06 Hemma hos Patrik L)
  2002 - Firriato - Sicilia IGT - Harmonium
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  En ren Nero d'Avola från Sicilien brukar vara en charmig och trevlig upplevelse. Detta är precis en sådant charmtroll. Visst kan man säga att det är publikt men det finns en härlig fruktbeska som ger vinet en extra twist. Denna beska gör dessutom vinet till en klockren kompis på matbordet. Dessa varma inbjudande viner från Sicilien bör med enkelhet kunna konkurrera med vinerna från Australien i samma prisklass. (vs2400 2007-11-17 Hemma)
1
Lägg upp ny provning