Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 17 av 17
Vin
  2001 - Château Montus (Alain Brumont) - Madiran AOC - Cuvée Prestige
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  Efter de smeksamma Barolo-tanninerna är det dags att avsluta den röda paraden med tanniner av en helt annan karaktär. Trots att de är inlindade i en Nya Världen-fruktsötma står de ändå ut som oborstade och råbarkade. Inget att plocka fram på första daten...
Som FV-T sa...de här grejerna går inte att närma sig förrän de passerat 20-årsdagen. Och det ligger något i det...rör inte denna 01:a förrän 2025!
(vs2400 2013-03-29 Hemma med FV och FB)
  2010 - Domaine Ilarria - Irouléguy AOC
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  Grönt är det första som slår en. Inte Loire-grönt (som jag oftast gillar), utan redigt paprikagrönt. Och det är inget jag rasslar igång på. Mina Tannat-viner vill jag ha med så mycket Tannat som möjligt. Här blir det bara kärvt, hårt, kantigt och svårhanterbart. Mer Tannat i blandningen tack. (vs2400 2012-06-23 Hemma med FV)
  2000 - Château Montus (Alain Brumont) - Madiran AOC - La Tyre
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  Tuffa grejer. Tunga grejer. Maffiga tanniner. Allt är som sig bör med tanke på innehållet. Prestige-Tannat från Brumont. Och vinet håller vad det lovar...om än inte färdigutvecklat...på långa vägar. Det har börjat anta lite Bdx-likheter i både doft och smak, men fortfarande finns det lite väl mycket fatvanilj och fullödiga tanniner. Om man hade haft möjlighet (tyvärr enda flaskan) att återkomma till La Tyre om 4-5 år då hade man nog fått än mer vinkick. Visst får man en liten föraning om vad som väntar runt hörnet, men elegansen är ännu inte där den kommer att vara om de där 4-5 åren.
Men gott är det och La Tyre funkar ypperligt till de grillade hjortbitarna. Innehållet försvinner i förväntad takt...snabbt!
(vs2400 2012-04-25 Hemma med Ulrik)
  2002 - Labranche Laffont - Madiran AOC - Vieilles Vignes
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  Käftsmäll...ingen vulgär sådan, utan en redigt bonnig sådan. Gott om skit under naglarna med andra ord.
Kompakt tät i färgen trots sina snart 10 år. Inte en endaste liten tendens att släppa på färgintensiteten. Dessutom gott om krafs i flaskan. Näsan belönas med mynta i massor...friskare än Colgate...och när man hittar tandkrämsvibbar...då pekar ganska mycket mot en bra Tannat. Nu är det ju inte bara god andedräkt, utan en kompakt mörk vägg av frukt och annat gottigt. Rustikt och inte vulgärt. Och riktigt franskt.
Tanninerna är som sig bör i en Madiran effektivt tuggande, dessutom fortfarande maffigt fruktigt och bra syrastruktur. Inte ett endaste tecken på mognad. Fortfarande ung till sin karaktär. Blir inte riktigt klok på de här Madiran-killarna. Och ju mer Tannat (denna är ren Tannat) desto krångligare väg mot mognad. Tyvärr får vi inget besked om den här varianten...vår sista flaska gick igår. Trevliga kickar har det varit...tack Labranche Laffont.
(vs2400 2012-04-04 Hemma)
  2001 - Château Montus (Alain Brumont) - Madiran AOC
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  Moget och drick-klart. Klara Bdx-toner i näsan, men i munnen pekar riktningen längre söderut...kan det vara en lite moderna Rioja...eller med lite mer betänketid pekar tanninstruktur snarare åt Madiran av bättre märke. Visst är det Montus i glaset. Moget...piggt...bra fyllighet...bra tanninstruktur. Även det här glaset är klockrent till lammracksen. Gott...balanserat...utvecklat...
Moget som sagt, men det finns fortfarande kraft för ett gäng år på rygg. Kanske inte kommer att utvecklas extremt, men ett litet snäpp uppåt finns det nog potential till i denna 2001:a.
(vs2400 2012-02-25 Hemma hod Fredik och Brita)
  2002 - Chateau d'Aydie - Madiran AOC
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  Ankbröst på menyn...då brukar en Madiran vara rätt medicin. Tuffa tanniner och tufft kött med härlig fettkappa brukar funka alldeles utmärkt. Men se den här Madiranen var inte riktigt vår stil...på tok för mycket choklad och tung (vi snackar tung) frukt. Inte direkt en elegant lirare, utan här är det bara maffigt tryck som gäller. Går tyvärr tvär-bort. En liten positiv grej kan vi ju delge...inte det minsta tecken på att ge med sig...trots snart tio år sedan skörd finns det hur mycket liv (dock inte det som vi är ute efter) som helst. Står nog upp fem år till med lätthet, dock inte i vår källare. (vs2400 2011-10-21 Hemma)
  2002 - Château Bouscassé (Alain Brumont) - Madiran AOC - Vieilles Vignes
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  Inspirerad av förra veckans Montus som verkligen imponerade och förvirrade, är det åter dags för en lagrad Madiran att ta plats på scen. Och återigen ser vi till att maten förväntas matcha vinet föredömligt. Vi grillar entrecôte, plockar potatis och vispar bearnaise. Enkel och redig sommarmat. Och ett vin som trivs till föda som detta. Svårare är det inte att ha en skön kväll på bryggan.
Vinet är Brumonts VV-version av Bouscassé och är mer eller mindre ren Tannat. Ett gäng månader på fat och därefter på rygg hos oss i 6 år. Då blir resultatet följande...näsan hittar drag av cassis, aningen ceder, lite vaniljiga fat och en viss utveckling. I munnen belönas vi med sköna syror, utvecklad frukt, lite kryddiga fattoner och bra utvecklade tanniner. Överdriver inte när vi säger att vinet är klockrent till maten. Står dessutom upp på ett förtjänsfullt sätt på egen hand. Inga uttorkade tanniner här inte. Rejält matvin. Hyfsat balanserat för att vara en Madiran.
(vs2400 2010-07-02 Hemma)
  2000 - Château Montus (Alain Brumont) - Madiran AOC
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  Upplurad på läktaren. Bortkollrad av de ruggigt härliga dofterna. Mognad cassis, blyerts, ceder...som synes klassisk Bdx i glaset. Till hjorten är det än mer uppenbart att vi har en ljuvlig Bdx i glaset. Stramt, elegant, strukturerat...enda invändningen jag har är att tanninerna är väl torra och kraftiga för att vågen ska framkallas. Och de blir allt mer uppenbara när faten är rensade. Då blir det tufft att njuta fullt ut, och det är väl tanninerna som borde fungera som en ögonöppnare. Men när väl fällan slagit igen är det svårt att krångla sig ur sina tankar. När T väl avslöjar att vi inte är i Bdx kopplar hjärnan läget. Tannat och Madiran.
Se där vad lite ålder kan göra! Men servera till klassisk mat. Då sjunger vinet och lurar mig redigt!
(vs2400 2010-06-27 Hemma med FV)
  2005 - Domaine Capmartin - Madiran AOC - L'Esprit du Couvent - Vieilles Vignes
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  En pur uppvisning i Madiran-klassen. Kraftfull, men finstämd. Vi snackar redig frukt, men även en ypperlig fathantering. Tanninerna hålls i schack på ett föredömligt sätt. Bra potential.
Capmartin anses av många som kanske den främste företrädaren till personliga Madiran-viner. Och den här prestige-varianten ger verkligen valuta för investerade slantar.
Här får näsan sitt av mogen mörk frukt, sinnliga fat, en näve järn och den lilla personligheten jag vill ha i vinerna. Men det är ändå i munnen som vi hittar ännu mer godbitar...syrorna sitter som gjutet...tanninerna är varsamt tuffa...frukten imponerar och även faten kompletterar på ett fint sätt. Helhetsmässigt är det en av de absolut trevligaste Madiraner som jag testat. Och det trots dess relativa ungdom. Oerhört välinvesterade slantar.
(vs2400 2010-05-29 Hemma)
  2002 - Chateau d'Aydie - Madiran AOC
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  Tanninmonstret är på väg att tämjas...visst finns tanninerna kvar, men de ruffigaste kanterna har slipats ned och harmoniserar med frukt och kraft. Bra grej helt enkelt. Vinerna från Madiran vill jag ha med endast Tannat samt minst 5 års ryggläge. Blandar man ut Tannat med lite CabFranc blir grönskan lite väl påtaglig och drar man korken för tidigt är tanninerna på tok för kantiga.
Det här är Aydies prestige-variant och man belönas med ett ruggigt bra vin. Tar man prislappen i beaktning snackar vi stort fynd.
Färgen är ogenomtränglig och fortfarande vital. Doften bjuder upp till dans med mörk frukt, liten mognad, lite fatchoklad och en angenäm helhet. Smakbilden är knappast harmonisk, utan snarare kontrollerad vildvuxen. Bra syror, skön frukt och tilltagna mogna tanniner. Inget man trycker i sig utan mat. Bambibiffar och rostade rotsaker serveras och Madiranen sjunger skönt.
(vs2400 2009-12-04 Hemma)
  2002 - Château Bouscassé (Alain Brumont) - Madiran AOC - Vieilles Vignes
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  Mörk som vinternatten. Mängder med fat/choklad/kaffe i näsan. Syror i obalans, fatbeska, fruktsötma och rediga tanniner.
Så här kan en snabb sammanfattning av Brumonts Bouscassé Vieilles Vignes se ut. 2002 var nu inget lätt år att få till schyssta droppar. Katastrofalt på vissa håll i Europa, men faktiskt hyfsat här i franska Sud-Ouest. Både i Cahors och Madiran fick ett flertal producenter till det mer än ok.
Det här är absolut ingen katastrof, inte på långa vägar. Men vinet är inte i harmoni. Faten ligger fortfarande och stör, syror och sötma kolliderar på ett snurrigt sätt. Blir inte riktigt klok på innehållet. Och att det sedan funkar bättre att dricka rakt upp och ned och inte till mat...det är den kanske största överraskningen...inte ens till ett ankbröst spinner Tannat igång...
(vs2400 2009-06-12 Hemma)
  2002 - Chateau d'Aydie - Madiran AOC
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  Chateau d'Aydie prestige-Madiran och 100% Tannat. Det vill till enbart Tannat för att Madiran ska kunna hävda sig. Det är svårt nog - lite endimensionellt - vilket tyvärr gör att man inte får den kicken man vill uppnå. Dugligt köttvin men utan att på något sätt briljera. (vs2400 2008-03-29 Hemma)
  2005 - Château Montus (Alain Brumont) - Madiran AOC
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  Vilken monumental besvikelse...
Vad är detta för rödtjut som kostar 159 pengar. För rödtjut är vad det är.
Omoget, obalanserat, brännande alkohol är det bestående intrycket. Visst vinet behöver tid att mogna, men eftersom syrorna inte räcker till och frukten är undantryckt kommer det här inte att växa upp till en kraftkarl.
(vs2400 2008-02-13 Hemma)
  2002 - Labranche Laffont - Madiran AOC - Vieilles Vignes
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  Labranche Laffont är en liten kvalitetsproducent i det dynamiska Madiran. Det här är deras prestigevin gjort på 100% Tannat.
Rakt upp och ned är vinet kraftfullt men i princip helt utan finess. Tungt och klumpigt. Men en Madiran på 100% Tannat dricker man inte rakt upp och ned utan här krävs en passande måltid och vips så lever vinet upp och blir en helt annan bekantskap. Fräsch, kraftfull, till och med en viss elegans framträder vilket gör måltiden njutningsfull.
(vs2400 2007-11-10 Hemma)
  2002 - Château Bouscassé (Alain Brumont) - Madiran AOC - Vieilles Vignes
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  Alain Brumont är Madiran och Madiran är Alain Brumont. Lite överdrivet men inte långt från sanningen. Det här är hans prestige-Bouscassé (Vieilles Vignes) och vinet lämnar ingen oberörd. Det räcker med att kolla färgen för att fånga publikens uppmärksamhet. Problemet (om det nu är något) med Madiran är att vinerna kräver mat. Svårprovade rakt upp och ned men tillsammans med en bra anrättning blir man oftast väldigt nöjd. Detta vin är inget undantag från den 'regeln'. (vs2400 2007-10-06 Hemma)
  2001 - Château Montus (Alain Brumont) - Madiran AOC
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  Montus är ett av Brumonts Madiranvin. Föredrar dock Brumonts Bousscassé. Tycker att faten ligger och fjollar och det är inte det man letar efter i ett Madiran-vin. Mer brutal kraft efterfrågas! (vs2400 2007-03-10 Hemma)
  2001 - Chateau d'Aydie - Madiran AOC
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  Typiskt Madiranvin med exakt det vi vill ha. Tannat i högform! (vs2400 2007-02-11 Hemma)
1
Lägg upp ny provning