Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 11 av 11
Vin
  2010 - Simon Maye - Petite Arvine
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Som en ohelig blandning av GV och en ganska stinn Silvaner. Inget man kommer köpa på sig mer av. Vuxit ifrån det här. Tyvärr. Hade nog funkat skitbra till ein schnitzzzel... (vs2400 2015-10-29 Hemma)
  2010 - Les Crêtes - Valle d'Aosta DOC - Petite Arvine
(Italia - Valle d'Aosta Info)
Visa mer information
  Tycker om Les Crêtes tolkning av Petite Arvine. Lätt, torr, bra syror och angenämt ren frukt. Inga konstigheter, utan bara ett lättsamt gott vitt vin. Ett vin som alla bör förstå sig på, man behöver absolut inte analysera någonting i det här glaset. Okomplicerat, men redigt bra. Inget att spara, utan drickes här och nu. (vs2400 2013-06-01 Hemma)
  2010 - Dennis Mercier - Petite Arvine
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Grüner Veltliner-markörer i både doft (feta päron och gröna marmeladkulor) och smak (viskös, fyllig, varmt, lite alkig och lång). Tycker om det här, men även det här vinet hade mått bra av högre syror.
Bra koncentration, skön att dofta på och trevlig att dricka. Absolut bra grejer.
(vs2400 2013-03-29 Hemma med FV och FB)
  2010 - Benoît Dorsaz - Petite Arvine - Les Perches
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Den här lille (50 cl) har nu hängt med i fyra kvällar. Och som han jobbat...segt och obalanserat första kvällen, men allt bättre ut i veckan. För att avsluta i basen i kvällens bea (men jag fick en liten statusuppdatering). Kan bara säga att Dorsaz vet hur man ska hantera Petite Arvine. Det blir bara bättre och bättre för var kväll. Syrorna är som de ska när man har PA i glaset. Längden och friskheten likaså. Absolut inte på Rieslingkomplexitetsnivå, men ändå...Det här är skitbra. Vi snackar Rhône-mineralitet...knastrig och lysande sådan. Det här är underskattad dricka från ett avlägset (men ändå så nära) vinområde i Europa. Åk dit...leta...hitta...bli överraskad över den oerhörda kvalitet som finns där.
Det här kommer utvecklas fint de kommande 4-5 åren.
(vs2400 2012-07-14 Hemma)
  2010 - Cave du Poteu - Petite Arvine
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Babyhull i både doft och smak. Initialt alltså. Efter en liten stund i glaset är det ändå de primära doftaromerna som dominerar...päron...godis...pur ung dricka med andra ord. I munnen kombineras det som Petite Arvine fixar bättre än många andra vitingar...klingande syror, aningen restsötma och en stenig fet frukt. Återigen aningen primärt i nuläget, men framtida potential (ett-två år) så det räcker. En liten 'strunt'-hantverkare som levererar långt över prislappen. Petite Arvine är gott! (vs2400 2011-08-06 Hemma hos Patrik L)
  2010 - Les Crêtes - Valle d'Aosta DOC - Petite Arvine
(Italia - Valle d'Aosta Info)
Visa mer information
  Som en frisk fläkt från Aosta-dalen, drar denna italienska variant på Petite Arvine fram genom gommen. Inga stora åthävor, inga fräcka gester, inga svulstiga effekter, utan endast rena fina nyanser av ren alpluft. Inget stort vin, men härligt gott att njuta av i lagom stora klunkar. Skillnaden mot sina schweiziska kompisar är att syrorna är inte lika benhårda som de i Valais. Lite mer frukt än mineraler. Men sammantaget ett riktigt fint glas vitt från Italiens minsta vinregion. Här finns mer godis att upptäcka! (vs2400 2011-06-23 Hemma)
  2008 - Benoît Dorsaz - Petite Arvine - Les Perches
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Ännu en goding som vunnit enormt med ett år på flaska. Frukt ersatt av mineraler. Ren, bra struktur, ljuvlig syra, stenhård, mineralbeska, ruggigt drickbar. På topp nu och något enstaka år framåt. Redigt roligt vin. (vs2400 2010-06-26 Hemma med FV)
  2008 - Domaine des Muses - Petite Arvine
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Gott. Personligt. Och vilka syror. Den här fantastiska druvsorten, som har sin hemhörighet i schweiziska Valais, har syror som inte går att beskriva. Tänk Riesling och nästan dubbla syrorna. Lite överdrivet, men det finns fog för överdriften. Nu är det naturligtvis inte bara syror, utan här finns exotisk frukt och bra mineralitet. Joddlarna säger själva att Petite Arvine ska drickas unga och jag har inget att invända. Piggt som få viner. Det fullständigt fräser till i käften. Tror att de flesta skulle dra till med Riesling om man får vinet blint. Och en bra sådan. Förbannat synd att de inte går att få tag på. (vs2400 2010-01-08 Hemma)
  2008 - Benoît Dorsaz - Petite Arvine - Les Perches
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Ögonblicklig förälskelse. Petite Arvine får mig på knä. Sanslöst läskande och gott. Detta är den andra flaskan på kort tid och det blir bara bättre och bättre. Lysande syror, lättsam frukt, lagom längd och finfin balans. Läskande som sagt! (vs2400 2009-06-20 Svante)
  2008 - Benoît Dorsaz - Petite Arvine - Les Perches
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Här snackar vi syror. Stackars tänder...inte klokt vad kroppen får stå ut med...men belöningen i form av en Petite Arvine från Valais i Schweiz gör att man trots allt utsätter kropp och tänder för dessa sköna prövningar. Det här är charm i samspel mellan tropisk frukt och syror. Den här druvsorten har blivit en ny förälskelse sedan vistelsen i Valais. Schweizarna själva anser att man ska konsumera dessa vita varelser redigt unga. Inget att spara på. Min enda invändning mot detta är att syrorna antagligen skulle må ännu bättre om de fick en liten chans att integreras och lugna ner sig. Men det är småsaker i sammanhanget.
Benoît Dorsaz är en av många briljanta vinmakare i Valais!!
(vs2400 2009-06-06 Avslutning druvan2)
  2008 - La Pleine Lune - Christian Crittin - Petite Arvine
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Ännu en Petite Arvine. Och ännu en fullträff. Om landslaget levererat i samma tempo som dessa vita schweizare hade vi lett vår kvalgrupp...Men nu skiter vi i fotbollen och fokuserar på ännu en briserande syrabomb...denna gång med aningen mer balans. Skälet är att vinet har aningen mer restsötma vilket faktiskt gör intrycket mer harmoniskt. Crittin är känd för sina Petite Arvine och det här bevisar varför. Så charmigt och förföriskt att man fullständigt kapitulerar. Lysande godis. (vs2400 2009-06-06 Avslutning druvan2)
1
Lägg upp ny provning