Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 6 av 6
Vin
  2004 - Bressan - Venezia Giulia IGT - Carat - Tocai Friulano
(Italia - Friuli-Venezia Giulia Info)
Visa mer information
  Doftar som en fin mogen Nebbiolo initialt. Likaså Nebbiolo-lika tanniner i munnen. Får du detta i ett mörkt glas kan man lika gärna tro att det är ett rött vin man har i glaset. Förvirrande grejer...
Men Carat förändrar sig konstant under kvällen. Skoj att komma tillbaks till vinet med jämna mellanrum. Blir mer och mer typisk orange-vin-karaktär under kvällen. Gott och spännande. Bör nog drickas under kommande 2 åren.
(vs2400 2013-12-28 Hos IV)
  2007 - Paraschos - Venezia Giulia IGT - Ponka - Sauvignon Blanc
(Italia - Friuli-Venezia Giulia Info)
Visa mer information
  Ett orange-vin som faktiskt funkar redigt bra. Inte massa trilska tanniner (de hör inte hemma i ett vin gjort på gröna sorter), utan ett härligt fruktigt vin med gott om karaktär. Mogen frukt, fylligt, aningen sötma, hyfsade syror, bra längd och sammantaget blir intrycket ett balaserat vin med stor personlighet. Inte bara intressant utan helt enkelt ett riktigt bra vin. Visst går det att gnälla på att man inte hittar typicitet från druvsorterna (Sauvignon Blanc och Chardonnay i majoritet), men när munnen fylls av fin nektar som detta spelar det mindre roll. Intressant och gott med andra ord. Vad som händer med ett vin som detta om några år kan jag inte uttala mig om. Skulle inte ha något emot att ha ett par rackare liggandes för att få svar på detta. (vs2400 2011-08-06 Hemma hos Patrik L)
  2000 - Gravner - Venezia Giulia IGT - Ribolla Gialla
(Italia - Friuli-Venezia Giulia Info)
Visa mer information
  Ett av årets absolut mest häftigaste vinupplevelser...därmed inte sagt ett av årets bästa...I glaset hittar vi en Ribolla från nordöstra Italien och hantverkaren är Gravner...och det är inte kattpiss!!
Utseendemässigt ser det ut som ett redigt moget urinprov...nästan orangefärgat...första tanken är oxiderat, men se det är inte. Här gäller SKALKONTAKT av femte graden. Exakt hur många timmar vet jag inte, men här är ett vitt vin med klara rödvinskaraktärer i både doft och smak...tanniner finns det gott om kan jag lova. Otroligt speciellt och otroligt intressant och otroligt...gott men inte redigt gott. För att göra det än mer speciellt har Gravner låtit vinet lagras i ler-amforor...just det stora rackare som delvis grävts ned i backen. Vitt vin med skalkontakt som lagrats i amforor...tror ni att det är billigt...50 euro kostar kalaset och det är det ändå inte värt. Skoj att testa och att få uppleva, men inte shoppar vi på oss fler flaskor till det priset!! Åker då hellre till Jura och plockar på sig lite klassiska Arbois till en fjärdedel av priset.
(vs2400 2009-04-10 Hemma)
  2002 - Klinec - Chardonnay - Bela Quela
(Slovenija - Primorska - Goriška Brda Info)
Visa mer information
  Ta en näve Chardonnay, en näve Rebula och en lite mindre näve Tocai Friulano och du har en flaska Belaquela. Riktigt så enkelt är det inte, utan producenten Klinec har fått jobba lite mer. Bl a lite längre skalkontakt än normalt - i och för sig ganska normalt här i gränstrakterna mot Italien - och en ganska rejäl malolaktisk jäsning.
Oavsett blir resultatet väldigt bra till mat men mindre lyckat på egen hand. Rakt upp och ned är det på tok för tungt och stabbigt. Till middagen dämpas kraften, syrorna väcks till liv och lite intressant kryddighet/riv dyker upp.
Skoj att testa men vi hade nog känt oss lite bedrövade om vi hade haft en låda liggande...
(vs2400 2008-10-04 Hemma)
  2006 - Robola Wine Cooperative - Robóla of Kefalonia OPAP - Robola - San Gerassimo
(Ellas - Ionioi Info)
Visa mer information
  Helt ok men inte mycket mer. Ser man till priset kan man inte begära mer. Skoj att testa Robola. (vs2400 2007-09-23 Hemma)
  2006 - Robola Wine Cooperative - Robóla of Kefalonia OPAP - Robola - San Gerassimo
(Ellas - Ionioi Info)
Visa mer information
  Alltid skoj med spännande druvsorter. Dock är detta vin aningen tungt och ograciöst. Saknar spänst och fräschör. (vs2400 2007-07-10 Hisingen)
1
Lägg upp ny provning