Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 9 av 9
Vin
  2004 - Quinta do Noval - Douro DO
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Blir inte klok på dessa portugisiska bordsviner...det borde gå att göra fantastiska saker (vilket det med all säkerhet görs), men oftast blir resultatet obalanserat och spretigt. Det här exakt ett sådant exemplar...doftmässigt finns det klara bdx-vibbar (vilket inte är så dumt), men det är endimensionellt och samma tryck rakt igenom flaskan. Blir ointressant ganska snabbt att nosa på. Samma sak i munnen...vissa egenskaper (syror och fyllighet) håller ihop, men helhetsmässigt funkar inte grejerna. I slutändan är det alkoholhetta och obalans som dominerar. Även om vinet från början varit koncentrerat och barrique-dominerat är dessa tråkigheter nedslipade här och nu. Har givit portugiserna flera tillfällen att skina, men endast ett fåtal gånger (Pato och deras Baga-viner är klockrena) har grejerna lyckats få fram lite personlighet och bra kvalitet. Potential...visst, men inte finns här något storslaget runt hörnet. (vs2400 2012-11-16 Hemma)
  1967 - Taylor's - Porto DO - Vintage Port
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Till ostarna blir det naturligtvis lite mogen Port. Förvånansvärt pigg och trevlig är denna 67:a som absolut inte vikit ned sig. Fortsatt fin frukt med finstämda tanniner. Gott. (vs2400 2011-10-08 PM i Växjö)
  2004 - Quinta do Noval - Douro DO
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Dricks över två kvällar. Och utvecklingen är signifikant positiv. Kväll ett är det en knuten rackare som plockas fram ur källaren. Vi skakar fram lite pinjenötter, örter, mörk frukt (mullbär) och fat. I munnen är det knappast ett charmtroll som visar upp sig. Obalanserad och småvresig. Syrorna ligger gömda bakom frukt, fat och tanniner. Känns tungt och skrämmande oinspererat. In i kylen och vi håller tummarna att något positivt ska komma ur en natt i mörkret.
Och det stämmer tack och lov. En helt annan kille. Mer harmonisk i doften. Piggare och attraktivare. Fortfarande Medelhavs-dofter. Riktigt härlig att sniffa på. Självklart är det i munnen som den stora utvecklingne skett. Även här bra mycket piggare och skojigare. Bra tryck i syrorna, frukten stöttar upp där faten nu krupit in och tanninerna uppför sig civiliserat. Härliga grejer rakt igenom. Skönt att göra en liten avstämning på denna Douro-pryl. Några flaskor ligger och väntar och det får de göra åtminstone två-tre år innan nästa flaska tas fram i ljuset. Proffsigt vin med hyfsad personlighet.
(vs2400 2011-08-10 Hemma)
  2007 - Quinta da Rosa - Douro DO - La Rosa - Reserva
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Bra vin är det, men går det att placera? Inte lätt. Här gäller inställsamhet och proffsigt hantverk, men någonstans går det lilla extra förlorat. Vi hittar definitivt inga fel på drycken (de icke vana vindrickarna gick igång på alla cylindrar), medan min fru och jag förtvivlat letar efter själ och tryck.
Som sagt super-snällt...mjuuuuka inlindade tanniner, mängder med vaniljiga fat, yppig frukt...vinet känns som en glättig turistbroschyr.
Skälet till att vi provar vinet är helt enkelt att kontrollera om fler inköp ska göras...blir det det...knappast. Skulle vilja digga sådant här, men tyvärr...helt jävla omöjligt.
(vs2400 2011-04-30 Hemma)
  2004 - Quinta do Noval - Douro DO
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Vi är inte i Italien, inte heller i Frankrike, absolut inte i Spanien och Nya Världen är fullständigt uteslutet. Alltså kan det inte vara något annat än en portugis i glaset. Svårare än så är det inte att konstatera ursprunget på ett vin. Grejen med portugiser är att det är ett mellanting mellan en fransos och en italienare. Fråga mig inte vad det är, men det här är inte första gången vi dricker portugisiskt och för den här diskussionen.
Oavsett är vinet en klockren fullträff när det vankas bearnaise på fatet. Vinets tanninstruktur och syror fullständigt älskar kladdet. Och vi med naturligtvis.
Om vi börjar med doften är det svårt att plocka ut enstaka egenskaper. Vinet har nått en första mognad där fat och frukt startat resan mot integration. Att det dessutom är svårt att plocka detaljer beror på antalet olika druvsorter som Noval består av. En sk fieldblend där antalet druvsorter är mer eller mindre okänt. Borgar för komplexitet, men också en aning spretighet för tillfället. Allt är inte på plats.
Det märks kanske mest på smaken. Spretar en aning. Syror, frukt, fat och tanninerna har inte fullt ut hittat melodin. Tror det kommer inom 2-3 år.
Men som sagt...till bearnaise...sitter den som en vega-keps.
(vs2400 2010-08-06 Hemma)
  1994 - Graham's - Porto DO - Vintage Port
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Stor njutning. Stor upplevelse. Stort vin. Liten flaska. Gott det här...kraft, struktur, sötma, doftsensation, tanniner, balans, harmonisk, energi, kontemplation...en härlig upplevelse som avslutning på en bra kväll. Man kan säga att man dricker för lite Port, men om man njuter för ofta kanske man inte uppskattar dessa unika upplevelser. Ok 94 är ett lysande år vilket verkligen visar sig...bra nu och i många år framåt. (vs2400 2009-10-29 Hemam)
  2004 - Quinta do Noval - Douro DO
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Äntligen serveras det portugiser igen på Sturköbaren. Bra årgång (2004), legendarisk port-producent (Noval) och en lättgrillad tonfisk på tallriken. Vinmässigt är det en symbios mellan Italien och Frankrike. Tror ni att det fungerar...det kan jag lova att det gjorde. Här finns ruggigt bra mörk frukt i nosen, fin fathantering, en redig skål nyplockade mullbär och en stor näve Douro-mineraler. Och i munnen samsas klockrena syror, redig frukt, nafsande tanniner och en längd som man inte vill vara utan. Bra leverans så här på fredagskvällen. Återstående flaskor kommer att njutas först om 4-5 år. Potential så det räcker... (vs2400 2009-10-16 Hemma)
  2004 - Quinta do Noval - Douro DO
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Snacka om fullträff!! Sicken klockren njutning...Vinet inköpt på SB-rea. Orsaken till intresset från min sida är att 2004:orna från Douro är ruggigt bra. Det jag läst om denna läckerhet lockade till beställning. Fler flaskor blir det...
Quinta do Noval är annars främst känt för sina Port-viner, och detta är deras första årgång av sitt torra rödvin. Visst kan det tyckas vara en chansning, men när man belönas så här funderar man på lotto...
Färgen är inbjudande mörk och härligt tät. Doften domineras av mullbär och finfina instick av ceder och blyerts. Fruktigt men samtidigt oerhört stramt och elegant. Väl i munnen säger det bara PANG...frukt, stramhet, tanniner och syror levereras i harmonisk balans. Och detta trots sin ungdom. Kraftfullt javisst, men ändå så grymt aristokratiskt. Snacka om längd...Hur gott som helst.
(vs2400 2009-01-17 Hemma)
  1994 - Graham's - Porto DO - Vintage Port
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  En njutning från första sippen till den sista. Det är skillnad på vin och vin. Detta är VIN!! En perfekt avslutning på kvällen under stor tystnad och fullständig koncentration på innehållet i glaset. 1994 ÄR ett STORT år och vinet kommer fortsätta att växa under många år framåt. Buteljerad glädje (för oss) och stolthet (för producent)!! (vs2400 2008-04-03 Hemma)
1
Lägg upp ny provning