Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 4 av 4
Vin
  2008 - Domaine la Colombe - Raymond Paccot - Chasselas - Mont-sur-Rolle AOC - Petit Clos
(Suisse - Vaud - La Côte Info)
Visa mer information
  Återigen dags för en briljant schweizisk uppvisning. Nu är det en Chasselas från Vaud som imponerar. Har man någon gång färdats utmed Genevesjön, går det inte att blunda för de fantastiska vingårdar som stupar brant ner mot vattenytan. Det är alltså här joddlarna har planterat sina Chasselas. Tyvärr är det endast ett fåtal odlare som låter jordmånen tala fullt ut genom sina viner. Allt som oftast är de fullständigt malolaktisk sönderbehandlade. Tack och lov finns det producenter som har vettet i behåll. Raymond Paccot i Féchy är en sådan hjälte. Han gör ett antal olika vingårdsviner, där de olika lägena verkligen kommer till tals. Hans Le Petit Clos är den som faller mig mest i smaken. Helt torr, lätt, frisk, ren, klockrena mjuka syror och en skön besk mineralavslutning. Balans är bara förnamnet. Stilfullt. Inget storslaget vin, utan bara ett under av friskhet och lätt elegans. Dock har det med åren smugit in en aning malo-toner. Den spänstiga syran har slipats ned, men det är fortfarande ett skönt vin med lagom karaktär. Trevligt i sensommarsolen. (vs2400 2011-09-25 Hemma)
  2008 - Domaine la Colombe - Raymond Paccot - Chasselas - Mont-sur-Rolle AOC - Petit Clos
(Suisse - Vaud - La Côte Info)
Visa mer information
  Återigen dags för en briljant schweizisk uppvisning. Nu är det en Chasselas från Vaud som imponerar. Har man någon gång färdats utmed Genevesjön, går det inte att blunda för de fantastiska vingårdar som stupar brant ner mot vattenytan. Det är alltså här joddlarna har planterat sina Chasselas. Tyvärr är det endast ett fåtal odlare som låter jordmånen tala fullt ut genom sina viner. Allt som oftast är de fullständigt malolaktisk sönderbehandlade. Tack och lov finns det producenter som har vettet i behåll. Raymond Paccot i Féchy är en sådan hjälte. Han gör ett antal olika vingårdsviner, där de olika lägena verkligen kommer till tals. Hans Le Petit Clos är den som faller mig mest i smaken. Helt torr, lätt, frisk, ren, klockrena mjuka syror och en skön besk mineralavslutning. Balans är bara förnamnet. Stilfullt. Inget storslaget vin, utan bara ett under av friskhet och lätt elegans. (vs2400 2009-08-07 Hemma)
  2008 - Domaine la Colombe - Raymond Paccot - Chasselas - Mont-sur-Rolle AOC - Petit Clos
(Suisse - Vaud - La Côte Info)
Visa mer information
  Ännu en kandidat som kvalar in som skaldjursvin av klass. Tillsammans med Muscadet, Verdicchio, Alvarinho etc, funkar även rena ståliga schweiziska Chasselas klockrent. Och står det Raymond Paccot på etiketten är det inget tvivel om att vi har ett högklassigt vin i buteljen. Han håller till i Vaud som ligger utmed Genévesjön och odlingarna är äckligt branta och likaledes imponerande.
Chasselas är neutral. Det är dess signum. De flesta odlare i Vaud låter sina Chasselas genomgå en malolaktisk behandling som plockar bort syror och gör vinet mer eller mindre odrickbart (för mig). Men icke herr Paccot, här finns syror i toppform, en renhet som känns som ungdomens källa och en imponerande friskhet för ett sådant 'enkelt' vin. Chasselas funkar om rätt händer varit inblandade.
(vs2400 2009-05-22 Ligurien)
  2005 - Domaine Loew - Pinot Blanc - Alsace AOC - Pinot Barrique
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  En angenäm blandning på Pinot Blanc, Pinot Gris och Auxerrois. Vinet är vinifierat på en del nya fat, men frukten uppväger fatens dominans och resultatet blir ett vin med bra balans. Att det är från Alsace är inte lätt att gissa. Ett enkelt men bra vin som ger god valuta för pengarna. (vs2400 2007-07-25 Hemma)
1
Lägg upp ny provning