Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 13 av 13
Vin
  2013 - Lino Maga - Provincia di Pavia IGT - Barbacarlo
(Italia - Lombardia Info)
Visa mer information
  Behöver sina 3-4 timmar i karaff. Efter den nödvändiga tillvänjningen exploderar herr Magas skapelse i våra munnar. Omöjlig att värja sig emot. Sicket jävla lyft. Lite sprits...blått blått blått. Kan vara den trevligaste Barbacarlo till dags dato. Fullständigt lysande vin. Inga problem att dricka nu...frågan är vad lagring tillför i detta fall... (vs2400 2015-11-14 Hemma)
  2009 - Lino Maga - Provincia di Pavia IGT - Barbacarlo
(Italia - Lombardia Info)
Visa mer information
  Lite väl chokladig flaska...kan bero på att den inte fick sina väl behövda timmar i karaffen. Initialt är också % påtaglig.
Allt rättar till sig med tid...dock icke lika övertygande som senaste gången...men oj så många år kvar...
(vs2400 2015-09-17 Hemma)
  2005 - Le Piane - Boca DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Det börjar ta på våra Boca...det här är en klockren representant för sitt ursprung...väldigt mycket nebba med fina inslag av lite lättare kickar...bra begynnande mognad...mineralisk...lyfter ett snäpp till lite sturkö-ragu...håller lätt 5 år till... (vs2400 2015-09-02 Hemma)
  1996 - Lino Maga - Provincia di Pavia IGT - Barbacarlo
(Italia - Lombardia Info)
Visa mer information
  Sådär ja...Barbacarlo visar återigen var skåpet ska stå. Den här gången i en trevligt mogen fas. Kontemplativ efter 6-7 timmar i karaff. Medicinal i nosen, men också pampiga mognadstoner. Italienskt så det förslår...bra syror och mjuka tanniner. Fin fruktstruktur. Lång och intresseväckande i smaken. Vi kan gemensamt konstatera att det borde finnas fler viner som visar upp sådana här uttryck. Inte ett stort vin, men ett stort vinögonblick. (vs2400 2015-04-11 Hemma med FV och FB)
  2009 - Lino Maga - Provincia di Pavia IGT - Barbacarlo
(Italia - Lombardia Info)
Visa mer information
  Lessrof-blå * 2...så känns det under tiden flaskans innehåll bara försvinner. Absolut inte ett gulpa-vin, utan här har vi ett redigt långsamt vin. Det börjar ganska tidigt på eftermiddagen när korken dras och vi tar ett litet smakprov...nästan pärlande och redigt kärv. Inget charmtroll. Rakt ner i karaffen där busen får lugna ner sig ett gäng timmar. Jag tittar till Barbacarlo med jämna mellanrum och konstaterar glatt att det här kommer att fixa sig.
Och som det fixar sig...när vi sätter oss till bords är vinet redo för oss och den lilla rosa steken. Vi möts av tobak, sötlakrits, örter...en mångfald av intryck som känns meningslöst att sortera ut. Komplext och ytterst kickande. I munnnen resulterar det i ett redigt lyft, bra balans, kickande syror, elegant frukt och mogna tanniner. Gas och kärvhet lyser med sin frånvaro. Och sicken potential. Stor vinkick. Härligt med ett nytt kapitel i vår vinvärld.
(vs2400 2014-12-20 Hemma)
  2008 - Le Piane - Boca DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Låter Piane få ett par timmar i karaff. Behövs sannerligen...trögstartad rackare. Med tid så rasslar dofterna igång...klassisk sval nebba och oemotsåndlig vitblommiga toner från Vespolina-inslaget. Läckert.
Väldigt fina syror, likaledes sval frukt, bra tanniner...strukturerad så det förslår. Det här alp-bygget håller lätt 5 år till. Stark rekommendation på den här.
(vs2400 2014-06-11 Hemma)
  2006 - Le Piane - Boca DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Lite blyg i doften, känns lite knuten och inte hjälper det att ge Boca en vändare i karaffen. Fortfarande försiktigt trevande för nosen. Men sicken skön lirare Boca är i munnen. Vespiolan lyfter faktiskt härligheten. Ger mer rymd, lite mer stadga och ett par snäpp fruktighet. Tanniner och syror finns det nämligen så att det räcker. Dessutom finns en lätthet och elegans som berör ens innersta. Vackert vin.
När jag testat Pianes Boca med ganska många år på nacken, tycker jag att den blir lite rönnbärssyrlig. Här finns inget sådant. För mig befinner sig denna butelj på rätt mognadsbana. Vill ha grejerna när frukten fortfarande har lite stuns kvar. Har några 06:or kvar och vi får väl se när de ska tutas...
(vs2400 2013-05-24 Hemma)
  2008 - Le Piane - Boca DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Här var det blommor...förföriska sådana. Dessutom gott om röd frukt...och lite skönt stendamm. Redigt sniffarvin.
I munnen möts vi av italienska syror, likaledes italienska tanniner och en sval finstämd frukt. Det här är gott, det här är Nebbiolo, det här är Boca. Riktigt bra vin som funkar att tuta nu, men för större belöning bör man vänta 5-10 år. Mina 08:or kommer faktiskt att ryka inom 5 år. Vill ha mina alpviner innan de blir för rönnbärs-sirliga.
(vs2400 2013-04-27 CasaUlrik)
  1990 - Le Piane - Boca DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Känsliga saker...svåra saker...finstämda saker. Här gäller det att gå varsamt fram med flaskans innehåll. Dekantera...vila...fundera på rätt föda...testa av med syror...för det är just syrora i den här gamlingen som ställer till det om man hamnar fel med födan. Kommer man bara runt syrorna finns tillräckligt med frukt och kraft för att få till en härlig vinkick. Nebbiolokaraktär för näsan så det räcker. Mognadskaraktär finns det gott om. Allt detta kommer fram efter 2-3 timmar i karaff. Det behövs. Antagligen mår grejerna än bättre om man låter vinet vila än fler timmar. Invändningen återkommer till de lite oslipade rönnbärs-syrorna.
(vs2400 2013-04-06 Hemma hos IV)
  1999 - Cantalupo - Ghemme DOCG
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Var vi befinner oss och vilken druvsort det rör sig om, därom råder inget tvivel. Och att vinet dessutom har ett gäng år på nacken går inte heller att ta miste på. Piemonte...Nebbiolo...drygt 10 år. Så kan man sammanfatta de första intrycken efter att vinet fått sig en dryg timma i karaffen. Och gott dessutom...inte minst viktigt. Men att vi befinner oss i Ghemme hade vi nog inte gissat.
Men som sagt...bra tryck i nosen i form av mognad nebba och bra fart i munnen av syror, hyfsad frukt och en fortsatt imponerande tanninstruktur. Hänger ihop väl, men vinet ska absolut konsumeras inom kommande två år. Det finns en liten antydan till rönnbär i munnen som borgar för att grejerna har nått sin pik.
Gott sam sagt och ett utomordentligt bevis på att bra nebba inte bara görs i Barolo och Barbaresco...glöm inte heller Boca...Gattinara...Roero...Valtellina...Norditalien har många trevligheter på lut!
(vs2400 2012-06-06 Hemma)
  1990 - Le Piane - Boca DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Känsliga saker...svåra saker...finstämda saker. Här gäller det att gå varsamt fram med flaskans innehåll. Dekantera...vila...fundera på rätt föda...testa av med syror...för det är just syrora i den här gamlingen som ställer till det om man hamnar fel med födan. Kommer man bara runt syrorna finns tillräckligt med frukt och kraft för att få till en härlig vinkick. Nebbiolokaraktär för näsan så det räcker. Mognadskaraktär finns det gott om. Allt detta kommer fram efter 2-3 timmar i karaff. Det behövs. Antagligen mår grejerna än bättre om man låter vinet vila än fler timmar.
Men oavsett antalet timmar i karaff gäller det att hantera vinets syrastruktur. Vi gjorde det inte riktigt, vilket bli en läxa inför kvarvarande gamlingar från Piane. Vinet är verkligen värt det. Gott och en skön upplevelse.
(vs2400 2012-05-04 Hemma)
  2006 - Le Piane - Boca DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Gott! Och satan sicken doft viner signalerar ut. Rena blomsterbuketten. Oerhört sinnlig och ruggigt elegant näsa. Går liksom inte att sluta nosa på prylarna i glaset. Visst finns Nebbiolon närvarande, men jag undrar om det inte är de fåtal procenten Vespolina som står för de härliga aromerna. Och i munnen belönas vi av samma sinnlighet och elegans. Tokungt förstås, men absolut attraktivt redan nu. Tanninerna behöver naturligtvis ett gäng år på rygg för att slipas ned och syrorna likaså. Här och nu kan det bli aningen för rönnbärs-syrligt efter ett tag i glaset. Inget man tutar i sig glasvis rakt upp och ned, utan här behövs matchande (som tar hand om syror och tanniner) föda. Kvarvarande flaskor pillar vi inte på förrän om c:a 7-10 år. Då rackarns...

Andra kvällen har härligheten utvecklats till en magisk doftsymfoni...mer djup...mer komplex...mer nebba. Även i munnen har elegansen fördjupats och ger oss klingande goda nyheter om framtiden. Som sagt...vi väntar ett gäng år på att denna lilla ungdom ska utvecklas till en riktig skönhet!
(vs2400 2011-12-29 Hemm)
  2005 - Le Piane - Boca DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Ingen direkt överraskning att denna nord-piemontesare levererar stordåd. Men man kan ändå inte låta bli att imponeras av innehållets eleganta kraft. Finstämd i näsan (men ändå med dolda mullrande muskler) där rosor, nypon och mörk frukt samsas om uppmärksamheten. I munnen börjar vinet som en blyg individ som med tiden bygger upp ett allt starkare självförtroende. Den sista tredjedelen av flaskan är all blyghet bortblåst, för att istället låta självförtroende och självklarhet dominera. Elegans, skir skönhet, ter sig som en vältränad gymnast (lätthet men ändå urstark)...helt enkelt en förträfflig bekantskap. Le Piane kommer vi att träffa på fler gånger...inget snack! (vs2400 2011-02-18 Hemma)
1
Lägg upp ny provning