Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 5 av 5
Vin
  2009 - Benoît Dorsaz - Cornalin - Quintessence
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Det dricks för lite Cornalin på Sturkö-baren...orsaken är att det finns för lite Cornalin på Sturköbaren. Som ni greppar är Cornalin gott...redigt gott. Älskar den lilla grönskan när vinet är drygt källarsvalt. När den passerar 18 grader dyker malo-kola och fat-choklad upp och stör. Men för övrigt...så trevligt. Doften befinner sig någonstans runt Syrah/Gamay/Blaufränkisch...som synes inga dåliga kompisar. Smakmässigt är det ungefär samma kamrater som dyker upp. Ge det här ett par år till i källaren och fat-chokladen är ett minne blott...gott! (vs2400 2014-01-10 Hemma)
  2007 - Benoît Dorsaz - Cornalin - Quintessence
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Den här skulle nog dunkats ned för något år sedan. Frukten har börjat vika ned sig och tyvärr framträder istället lite väl rostad fathantering. Tidigare har frukten tagit kampen, men håller nu på att kapitulera.
Vad gör man för att rädda grejerna...jo, fram med grillen...släng på några välmarinerade kycklingfiléer och vips...så är Quintessence åter med i matchen. Lättare...friskare...rödare...
När maten är slut är Quintessence åter en trögdrucken rackare. Tack och lov sista flaskan.
(vs2400 2013-08-01 Hemma)
  2007 - Benoît Dorsaz - Cornalin - Quintessence
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Intressant och riktigt bra. Men oerhört svårplacerat. Definitivt är det druvsorten som driver, men att säga att vi har Cornalin i glaset är lite väl kaxigt. Snarare hamnar man egenskapsmässigt bland druvsorter som Gamay, Syrah, Pinot Noir, Humagne Rouge, Grenache, Montepulciano, Blaufränkisch...som synes finns det gott om roligheter att finna i vinet. Initialt är det lite reduktivt (Montepulciano), för att sedan bli mer köttigt (Syrah) och därefter är det blommor som styr. Skiftar i sin doftkaraktär hela tiden. Och det blir bara trevligare och trevligare ju fler timmarna blir. Ett härligt sniffar-vin. Och inte är det sämre i munnen. Det börjar lite grönt (Blaufränkisch och Gamay), för att bli allt mer komplext och intressant. I slutet hittar vi klockren Grenache-sötma och Pinot Noir-spänst. Fina syror, briljant frukt och hyfsat snälla tanniner. Det här är löjligt charmigt...kanske inte ett stort vin, men här finns det sådant som vi spinner loss på...drickbarhet, finess, intresseväckande, personligt och försvinnande gott.
Cornalin mår bra av att lugna ned sig ett par år i flaskan. Den första flaskan vi drog i oss uppvisade inte alls samma djup och karaktär. Här ska shoppas till sommaren!
(vs2400 2011-05-03 Hemma)
  2007 - Benoît Dorsaz - Cornalin - Quintessence
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Vad ska man dricka fredag den 13:e...vågar man chansa med en schweizare kanske...självklart gör vi det! Vi korkar upp en Cornalin från topproducenten Dorsaz från den lilla byn Fully i Valais. Vi vet inte riktigt vad vi kan förvänta oss, men mina förhoppningar är ganska stora. Infrias förväntningarna...både ja och nej. Vad jag kom ihåg sedan i somras avseende Cornalin så var det en redig fruktbomb med bra struktur, men se där är vi ute och seglar. Vad vi möts av är snarare en oerhört elegant och bärig uppenbarelse. God som skam, men inte vad jag förväntade...
Skit sak samma. Vi kör igång med doften. Här möts vi av en otroligt bärig och lättsam smekning i näsan. Harmonisk!
I munnen fortsätter smekningarna i form av bra syror, en ljuvlig frukt och förvånansvärt snälla smekande tanniner. Min älskade fru tycker att vinet är aningen för snällt. Jag är mer positivt laddad och faller för elegans och nyans. Kanske inte stort vin, men absolut ett fantastiskt gott vin.
(vs2400 2009-11-13 Hemma)
  2006 - Frères Grosjean - Valle d'Aosta DOC - Cornalin
(Italia - Valle d'Aosta Info)
Visa mer information
  En Cornalin (en schweizisk specialitet) från norra Italien kan man bara inte låta bli att testa. Och självklart blev det en fullträff på vår första kväll i Maine. Riktigt bra vin från en region vars viner man alldeles för sällan kommer i kontakt med.
Från och med nu kommer vi garanterat att återkomma till denna region för de lätta och personliga dropparna.
(vs2400 2008-04-12 Portland USA - Restaurang Cinqueterre)
1
Lägg upp ny provning