Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 16 av 16
Vin
  2008 - Fattorie Romeo del Castello - Etna DOC - Vigo
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Dags att dricka upp era Vigo. På egen hand finns här lite mörka varma mognadstoner som inte känns kickande. Däremot till vår enkla ragu stämmer Vigo upp i skön sång för sista gången. Där och då ser vi en glimt av hur Vigo tedde sig när vi lärde känna varandra. Skoj att få ta del av de sista ljusa stråken i vinet. (vs2400 2015-10-15 Hemma)
  2008 - Fattorie Romeo del Castello - Etna DOC - Vigo
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Vinet (fast 07:an) som fick oss att förstå att på Etna händer det grejer. Således är det med höga förväntningar som Vigo öppnas. Tyvärr är det inte full övertygelse...finns en liten irriterande choklad-ton i avslutningen som döljer den fina röda frukten. Lite väl häftig fathantering med andra ord. Kan lätt bli så här när grejerna utvecklas och frukten börjar anta andra former. Till hemmaknådad gnocchi och retro-pesto (hemmagjord) visar dock Vigo upp sig på ett mycket mer angenämt sätt. Helt plötsligt är det den gamla Vigo som sjunger. Matvin som synes. Ska dock drickas upp inom 1-2 år. (vs2400 2014-08-21 Hemma)
  2007 - Alice Bonaccorsi - Etna DOC - Cru Cimonaci
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Elegant så det förslår. Pinot-lik minst sagt. Även lik traditionell Sangiovese och Nebbiolo. Bara storheter med andra ord. Men grejen är att Bonaccorsi lätt står på egna ben. Känns ung och outvecklad trots att det är en 07:a. Med andra ord finns det gott om utvecklingspotential. Beställer omgående fler. (vs2400 2014-07-17 Hemma )
  2007 - Fattorie Romeo del Castello - Etna DOC - Vigo
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  De vär vulkanvinerna får oss att gå fullständigt i spinn. Med några år på nacken blir de än mer eleganta och inte så lite Bourgogne-aktiga. Mer silkiga, mer förföriska, än mer parfymerade...och med en vansinnigt härligt tanninattack som slutkläm. Inget annat än skitbra. Tyvärr är detta sista 07:an och inte en endaste av de tidigare har gjort oss besvikna. Överträffar förväntningarna varje gång. Imponerande. Vin med elegant mognad. (vs2400 2014-02-20 Hemma)
  2007 - Fattorie Romeo del Castello - Etna DOC - Vigo
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Luft...skriker om luft. Ner i karaffen ett par timmar...men det räcker inte. Det här behöver än mer ett par fjolliga timmar. Först när Vigo skumpat runt i glaset ett gäng varv börjar Nerollo-druvorna öppna upp sig. Ack så lik en sinnlig Nebbiolo av fin kvalitet. Bra mineralitet...tanniner så det räcker...mörk mogen frukt...begynnande mognad. Det här är skitbra...så jävla bra. Vigo satte Etna på min vinkarta och Vigo står fortfarande ganska ohotad bland stormande lavastenar. Fortsatt liv finns det gott om... (vs2400 2013-12-27 Hemma)
  2007 - I Vigneri - Etna DOC
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Sköna röda toner för nosen att plocka upp. Italienskt så det skriker om det. Väl i munnen konstaterar vi just det...italienskt...syror och tanniner får oss att snacka om Nebbiolo (kan det vara), Aglianico (inte tillräckligt mörkt), Sagrantino (inte tillräckligt våldsamma tanniner och inte heller tillräckligt mörkt/koncentrerat) och Nerello. Även den portugiskska ädelstenen Baga dyker upp för att snabbt försvinna. Det är italienskt och vi befinner oss på Etna...och det är gott. Tanninerna är lite väl häftiga att konfronteras med när det inte finns mat på bordet. Vill dricka det här till redig föda.
Potential...svårt att sia om. Tanninstrukturen borgar för framtiden, men räcker frukten? Oavsett ett härligt intressant vin att diskutera kring.
(vs2400 2013-04-27 CasaUlrik)
  2006 - Alice Bonaccorsi - Etna DOC - Cru Cimonaci
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Sådana här trevliga överraskningar vill man ha...ofta! Visste i och för sig att det är bra grejer (sedan vistelsen på Sicilien), men att det växt till sig så här sedan sist kom som en positiv kick. Kanske det mest komplexa Etna-vin vi druckit.
Blint hade jag lätt dragit till med en redigt bra Aglianico. Det är kraftfullt, djupt, mörkt, spännande...syrorna finns där, tanninerna är ruffigt kaxiga och frukten...frukten den är kompakt i sin struktur. Satans bra grejer. Doften är knôkad med blommor. Men också fullt med Pinot Noir-markörer. Otroligt fascinerande vin...och det är bara i början av sin karriär. Det finns fortfarande kraft för positiv utveckling. Hade varit spännande att återkomma till Cimonaci och 4-5 år.
(vs2400 2013-04-18 Hemma)
  2007 - Fattorie Romeo del Castello - Etna DOC - Vigo
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Härlig vinkick. Haft med 07:an på diverse provningar, men inte konsumerat någon i lugn och ro. Satan vad goda viner Chiara Vigo lyckas trolla fram. Det här är inget annat än lustfylld elegans som fullständigt blåser omkull oss mitt i vintermörkret. Rödfruktig mineralig i näsan. Sicka sköna syror...sicken mjuk röd frukt och dessa härliga nafsande italienska tanniner. Men det man imponeras mest över är balans och finstämd elegans. Här finns inget gapigt. Här finns inget poängjagande. Här finns inga svällande konstgjorda muskler. Inget av det behövs när man har bollsinne och speluppfattning. Drickbart...skoja inte med mig. Klunkabilitet...klunkabilitet...gissa!
Vi sparar en dryg halvflaska för att se på utveckling...återkommer.
Kväll två har Vigo flyttat sig redigt norrut nosmässigt...mer komplext Pinot-Bourgogne...mer komplett. Hur gott som helst. Och lika klunkbart.
Inte tappat något av elegans och inte heller av balans. Det här är absolut vår definitiva Etna-hantverkare. Chiara...kom igen med en redig 2011!
(vs2400 2013-01-24 Hemma)
  2010 - Fattorie Romeo del Castello - Etna DOC - Allegracore
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Chiara Vigo har stått för några av de mest förförande ögonblicken de senaste åren i form av årgångarna 2007 och 2008 av hennes gudomligt rena Vigo. Tyvärr har hon inte kunnat svinga sitt trollspö på samma sätt gällande årgångarna 2009 och 2010. Bägge dessa årgångarna har lett till en nedklassificering av Vigo till den här versionen - Allegracore. Och en nedklassning är det. Inget av det rasande fina och djupa från Vigo finns här, men det är absolut inget dåligt vin...men det når inte upp till Vigos förtrollande skönhet. Allegracore är ett lite mindre, mer nerskalat vin som visst har sina kvaliteter. Men det kommer inte att leda till att man gör plats i källaren. Funkar utmärkt som sällskap i samband med matlagning. Trevlig, småputtrig charm och helt ok...men inte Vigo... (vs2400 2012-12-06 Hemma)
  2008 - Fattorie Romeo del Castello - Etna DOC - Vigo
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Tjusigt och elegant. Inte ett endaste litet fel (kanske en aning alkig när temperaturen blir för hög)...utan här är det enbart glada miner. Briljerar med Bourgognedoft (redigt mineralig sådan) av fint märke. Belöningen är i princip likadan i munnen...vi snackar fina syror, ljusröd frukt med mineralkick och typiska Etna-tanniner. Det här är inget annat än ett fascinerande vackert vin. Så lätt, men ändå så tuff. Vigo har kvaliteter som jag inte sett motsvarighet i andra Etna-viner...vad gör fröken Chiara...jag kan åtminstone inte göra annat än applådera och köpa fler flaskor! (vs2400 2012-07-11 Hemma)
  2009 - Alice Bonaccorsi - Sicilia IGT - Domminkio
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Förvånansvärt tanninfri sicilianare. Inget fel på det hela taget eftersom Alice Bonaccorsi vanligtvis brukar kunna få till det på ett personligt sätt. De tidigare alstren vi prova från henne har verkligen presterat. Och det gör även Domminkio. Men färgen går nästan mot rosé...väldigt otät sak. Doftmässigt är det jordgubbar som fullständigt dånar ur glaset. Och i munnen är det som sagt vad förvånansvärt snällt. Mjuk i sin attack, mjuk i sin framställning, mjuk...mjuk och riktigt trevlig bekantskap. Kan inte se någon stor potential på sikt, tycker nog att man ska dricka det här och nu. Ett vin jag inte riktigt blir klok på... (vs2400 2012-06-19 Hemma)
  2008 - Fattorie Romeo del Castello - Etna DOC - Vigo
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Bara att kapitulera. Sanslöst gott och alldeles fantastiskt läskande. Finns inte nog med positiva kommentarer...bara att rabbla på. Inte nog med att alla de naturliga attributen (frisk, briljanta syror, renhet, ärlighet etc) finns på plats, dessutom är detta Etna-vin elegant och härligt välbalanserat. Påminner en hel del av Montevertine av årgång 2006. Man vill bara ta en liten mun till...och en till...och ännu en. Försvinnande gott. Imponerande grejer. (vs2400 2012-02-17 Hemma)
  2008 - Fattorie Romeo del Castello - Etna DOC - Vigo
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Det var Chiara Vigo som öppnade mina ögon när det gäller Etna-vinernas storhet. Det var 08:an som fullständigt fick mig på knä med en lättsam drickbarhet som förde tankarna till Montevertine. Nu pockar 07:an på uppmärksamhet och det här är en annan skepnad av Nerello...större elegans...mer seriöst...mer lagringsduglig...mer struktur...större vin helt enkelt. Men fortfarande finns det nätta hantverket som smyger runt i glaset. Inga stora gester, inget vrål utan här plockar man poäng på vad vinet presterar. Vigo har ett fantastiskt härligt och redigt brett register. Både komplext och finessrikt. Piskar stjärt på Girolamo Russo's Contrado-vin Feudo som vi testar vid sidan av. Vigo av 2007 års modell är en härlig högpresterare. Här ska köpas några stycken för framtida bruk. (vs2400 2011-11-10 Ortigia)
  2006 - Alice Bonaccorsi - Etna DOC - Cru Cimonaci
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  En av de absolut mest trevliga Etna Rosso vi testar under Silia-vistelsen. Klara indikationer på naturliga prylar. Bygger på direkthet och ögonblicklig charm. Rödfruktig och klockrena syror. Bra ryggrad som gör att vinet utan tvivel fixar ett gäng år på rygg. Tanninstrukturen borgar för att prylarna kommer att utvecklas i en mer komplex riktning. Tror dock ej att det någonsin kommer att bli ett stort vin, men sett till pris överpresterar Bonaccorsi! Vi plockar med en flaska hem för påseende om ett par år. (vs2400 2011-11-10 Ortigia)
  2007 - Girolamo Russo - Etna DOC - Feudo
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  En liten besvikelse...som i och för sig tar sig över de tre dagarna vi testar. Men registret är aningen endimensionellt...första kvällen är det i princip bara fat som skvalpar i glaset...kan med andra ord vara i princip vad som helst...ingen närvaro av varken druvsort eller läge. Det tar sig som sagt de övriga kvällarna, men när faten ger vika är det mer bränd och tung frukt som dominerar. Faten viker inte ned sig fullt ut, eftersom de ger en ganska besk bismak i slutet av sippen. Tror ändå att herr Russo på sikt kan få till grejerna...se bara till att lugna ned kraft...koncentration...och fat...då kan vi ses en annan gång.
Att sedan som herr Russo ge sig i kast med en bas-Etna och två Contrado (cru) är nog aningen för kaxigt. Och prisläget för dessa...hallå eller...
Men som sagt...på sikt tror jag att Girolamo Russo kan vara en hantverkare att lägga på minnet.
Testas tillsammans med vår Etna-favorit Vigo av 2007 års modell. Utskåpningsseger för Vigo.
(vs2400 2011-11-10 Ortigia)
  2008 - Fattorie Romeo del Castello - Etna DOC - Vigo
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Den första riktiga Etna-kicken för mig. De tidigare försöken har varit helt ok, men jag har tyvärr alltid funnit en lite väl markerad alkoholhetta. Visst har de varit hyfsat eleganta, men de tidigare Etna-vinerna har inte burit hela vägen fram till mitt vinösa lustcentrum. Men Vigo gör det fullt ut. Klockren elegans, sanslös drickbarhet, ruggigt fin energi, rödfruktig mineralitet...helt enkelt ett urtjusigt vin som får marken att gunga under mina fötter (icke av berusning). Siciliens motsvarighet till Toscanas Montevertine! Från första sniffen till kvällens sista mun, är det en vinresa man alltför sällan får uppleva. Doften är verkligen Pinot Noir/Nebbiolo-lik. Bara att konstatera. I munnen lever vinet sitt eget fullbordade liv. Briljanta syror, en ruggigt härlig frukt, bra tryck i tanninerna och allt strålar samman i balans och harmoni. En fantastisk kick helt enkelt. Fler måste införskaffas omgående. (vs2400 2011-09-02 Hemma)
1
Lägg upp ny provning