Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 20 av 28
Vin
  2008 - Fattorie Romeo del Castello - Etna DOC - Vigo
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Dags att dricka upp era Vigo. På egen hand finns här lite mörka varma mognadstoner som inte känns kickande. Däremot till vår enkla ragu stämmer Vigo upp i skön sång för sista gången. Där och då ser vi en glimt av hur Vigo tedde sig när vi lärde känna varandra. Skoj att få ta del av de sista ljusa stråken i vinet. (vs2400 2015-10-15 Hemma)
  2011 - Passopisciaro - Sicilia IGT
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Oj så fin. Bra stuns i frukten. Trevliga syror och bra tanninstruktur. Bra tryck rakt igenom. Spänstig energi. Det här är bra Nerello. Med tanke på alla deras Contrada-viner måste man bli imponerad av att få till den här kvalitet på basnivå. Redigt bra gjort. Bra princip från hantverkaren att göra den här varianten mer direkt än Contrada-grejerna. Dricks klockrent nu...varför spara... (vs2400 2014-10-09 Hemma)
  2008 - Fattorie Romeo del Castello - Etna DOC - Vigo
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Vinet (fast 07:an) som fick oss att förstå att på Etna händer det grejer. Således är det med höga förväntningar som Vigo öppnas. Tyvärr är det inte full övertygelse...finns en liten irriterande choklad-ton i avslutningen som döljer den fina röda frukten. Lite väl häftig fathantering med andra ord. Kan lätt bli så här när grejerna utvecklas och frukten börjar anta andra former. Till hemmaknådad gnocchi och retro-pesto (hemmagjord) visar dock Vigo upp sig på ett mycket mer angenämt sätt. Helt plötsligt är det den gamla Vigo som sjunger. Matvin som synes. Ska dock drickas upp inom 1-2 år. (vs2400 2014-08-21 Hemma)
  2007 - Alice Bonaccorsi - Etna DOC - Cru Cimonaci
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Elegant så det förslår. Pinot-lik minst sagt. Även lik traditionell Sangiovese och Nebbiolo. Bara storheter med andra ord. Men grejen är att Bonaccorsi lätt står på egna ben. Känns ung och outvecklad trots att det är en 07:a. Med andra ord finns det gott om utvecklingspotential. Beställer omgående fler. (vs2400 2014-07-17 Hemma )
  2009 - Passopisciaro - Sicilia IGT - Contrada Porcaria
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Fredag den 13:e...inte utan att man är lite orolig när man drar korken ur sin enda Porcaria...tack och lov är vinet friskt.
Och sicket vin...fullständigt överröser oss med stenig röd frukt, rena mineraler, fantastiska syror, välmatad frukt, härliga tanniner...allt resulterar i ett läskande avslut som gör att man bara väntar på nästa mun.
Invändningen vi har är att vinet är på tok för ungt. Vansinnigt beslut, men ibland går det inte att hejda sig. Stor framtid för Porcaria...det här vill man testa om 5-8 år...
(vs2400 2014-06-13 Hemma)
  2007 - Fattorie Romeo del Castello - Etna DOC - Vigo
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  De vär vulkanvinerna får oss att gå fullständigt i spinn. Med några år på nacken blir de än mer eleganta och inte så lite Bourgogne-aktiga. Mer silkiga, mer förföriska, än mer parfymerade...och med en vansinnigt härligt tanninattack som slutkläm. Inget annat än skitbra. Tyvärr är detta sista 07:an och inte en endaste av de tidigare har gjort oss besvikna. Överträffar förväntningarna varje gång. Imponerande. Vin med elegant mognad. (vs2400 2014-02-20 Hemma)
  2011 - Passopisciaro - Sicilia IGT
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Då så...första 11:an från Etna...känns som en trevlig årgång.
Detta är Passopisciaro instegs-Nerello (de har dessutom ett gäng vingårdsviner - Contrado) och här finns lite ungdomligt blåa stråk. Ungdomligt i form av unga stockar. Med luft växer det till sig ett par snäpp. Kantighet och ruffighet förbyts mot aningen mer finess och renhet. Lite Pinot-lik plus rediga tanniner. Gott och hyfsat lovande. Kan nog snäppa upp med ett par år på rygg. Sedan kan alltid prislappen diskuteras...
(vs2400 2014-02-12 Hemma)
  2007 - Fattorie Romeo del Castello - Etna DOC - Vigo
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Luft...skriker om luft. Ner i karaffen ett par timmar...men det räcker inte. Det här behöver än mer ett par fjolliga timmar. Först när Vigo skumpat runt i glaset ett gäng varv börjar Nerollo-druvorna öppna upp sig. Ack så lik en sinnlig Nebbiolo av fin kvalitet. Bra mineralitet...tanniner så det räcker...mörk mogen frukt...begynnande mognad. Det här är skitbra...så jävla bra. Vigo satte Etna på min vinkarta och Vigo står fortfarande ganska ohotad bland stormande lavastenar. Fortsatt liv finns det gott om... (vs2400 2013-12-27 Hemma)
  2009 - Passopisciaro - Sicilia IGT
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Gott. Lätt. Elegant. Rent. Träffsäkra syror och tanniner.
Invändning...lite malo som sticker ut vid vissa lägen. Potential...3-5 år. Nerello är redigt bra.
(vs2400 2013-07-17 H)
  2007 - I Vigneri - Etna DOC
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Sköna röda toner för nosen att plocka upp. Italienskt så det skriker om det. Väl i munnen konstaterar vi just det...italienskt...syror och tanniner får oss att snacka om Nebbiolo (kan det vara), Aglianico (inte tillräckligt mörkt), Sagrantino (inte tillräckligt våldsamma tanniner och inte heller tillräckligt mörkt/koncentrerat) och Nerello. Även den portugiskska ädelstenen Baga dyker upp för att snabbt försvinna. Det är italienskt och vi befinner oss på Etna...och det är gott. Tanninerna är lite väl häftiga att konfronteras med när det inte finns mat på bordet. Vill dricka det här till redig föda.
Potential...svårt att sia om. Tanninstrukturen borgar för framtiden, men räcker frukten? Oavsett ett härligt intressant vin att diskutera kring.
(vs2400 2013-04-27 CasaUlrik)
  2006 - Alice Bonaccorsi - Etna DOC - Cru Cimonaci
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Sådana här trevliga överraskningar vill man ha...ofta! Visste i och för sig att det är bra grejer (sedan vistelsen på Sicilien), men att det växt till sig så här sedan sist kom som en positiv kick. Kanske det mest komplexa Etna-vin vi druckit.
Blint hade jag lätt dragit till med en redigt bra Aglianico. Det är kraftfullt, djupt, mörkt, spännande...syrorna finns där, tanninerna är ruffigt kaxiga och frukten...frukten den är kompakt i sin struktur. Satans bra grejer. Doften är knôkad med blommor. Men också fullt med Pinot Noir-markörer. Otroligt fascinerande vin...och det är bara i början av sin karriär. Det finns fortfarande kraft för positiv utveckling. Hade varit spännande att återkomma till Cimonaci och 4-5 år.
(vs2400 2013-04-18 Hemma)
  2010 - Pietradolce - Etna DOC - Archinieri
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  En av kvällens klockrena överraskningar. Pigg röd frukt, fina syror, sköna tanniner sammantaget ger vinet ett ruggigt skönt lyft i munnen. Imponerande. Tur att några flaskor befinner sig på vägarna mot Sturköbaren. (vs2400 2013-04-06 Hemma hos IV)
  2010 - Frank Cornelissen - Etna DOC - Munjebel 8
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Munjabel genomgår hela nedbrytningsprocessen på ett fåtal timmar. Skrämmande. Bedrövligt. Oacceptabelt. Men men...det börjar som en frisk vårvind. Härlig rödlätt Nerello-frukt med knastrande mineraler. Visst finns den lilla irriterande funkigheten (gåslever) redan från början långt bak i munnen. I detta initiala skede faller man handlöst för vinets charm. Men i takt med att timmarna går och vi återvänder till den öppnade halvfulla flaskan blir vi skräckslagna av vinets förfall. Finns inget förmildrande. Beklämmande faktiskt. (vs2400 2013-04-06 Hemma hos IV)
  2010 - Graci - Etna DOC - Quota 600
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Testat Graci's viner tidigare med ungefär samma trista resultat. Trevligt och charmigt initialt, men allt för snabbt tappar man intresset. Cassis och Bassets svarta vingummi. Det är vad som dominerar doftbilden. I munnen ganska grova tanniner och ganska trevliga syror. Inget vin som på något sätt sätter spår i mitt medvetande. (vs2400 2013-04-06 Hemma hos IV)
  2003 - Calabretta - Etna DOC
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Ännu en skön överraskning. Ännu ett Etna-vin. Ännu en kaxig tanninattack. Bra utveckling, mustig, bra ruffighet, mörk men ändå positiv. Det här är gott. Flaskan följer med hem till Blekinge och gör sitt jobb utmärkt till söndagsragun. Att ha en sådan flaska liggande i källaren blir en vårlig målsättning. (vs2400 2013-04-06 Hemma hos IV)
  2007 - Fattorie Romeo del Castello - Etna DOC - Vigo
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Härlig vinkick. Haft med 07:an på diverse provningar, men inte konsumerat någon i lugn och ro. Satan vad goda viner Chiara Vigo lyckas trolla fram. Det här är inget annat än lustfylld elegans som fullständigt blåser omkull oss mitt i vintermörkret. Rödfruktig mineralig i näsan. Sicka sköna syror...sicken mjuk röd frukt och dessa härliga nafsande italienska tanniner. Men det man imponeras mest över är balans och finstämd elegans. Här finns inget gapigt. Här finns inget poängjagande. Här finns inga svällande konstgjorda muskler. Inget av det behövs när man har bollsinne och speluppfattning. Drickbart...skoja inte med mig. Klunkabilitet...klunkabilitet...gissa!
Vi sparar en dryg halvflaska för att se på utveckling...återkommer.
Kväll två har Vigo flyttat sig redigt norrut nosmässigt...mer komplext Pinot-Bourgogne...mer komplett. Hur gott som helst. Och lika klunkbart.
Inte tappat något av elegans och inte heller av balans. Det här är absolut vår definitiva Etna-hantverkare. Chiara...kom igen med en redig 2011!
(vs2400 2013-01-24 Hemma)
  2010 - Fattorie Romeo del Castello - Etna DOC - Allegracore
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Chiara Vigo har stått för några av de mest förförande ögonblicken de senaste åren i form av årgångarna 2007 och 2008 av hennes gudomligt rena Vigo. Tyvärr har hon inte kunnat svinga sitt trollspö på samma sätt gällande årgångarna 2009 och 2010. Bägge dessa årgångarna har lett till en nedklassificering av Vigo till den här versionen - Allegracore. Och en nedklassning är det. Inget av det rasande fina och djupa från Vigo finns här, men det är absolut inget dåligt vin...men det når inte upp till Vigos förtrollande skönhet. Allegracore är ett lite mindre, mer nerskalat vin som visst har sina kvaliteter. Men det kommer inte att leda till att man gör plats i källaren. Funkar utmärkt som sällskap i samband med matlagning. Trevlig, småputtrig charm och helt ok...men inte Vigo... (vs2400 2012-12-06 Hemma)
  2008 - Fattorie Romeo del Castello - Etna DOC - Vigo
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Tjusigt och elegant. Inte ett endaste litet fel (kanske en aning alkig när temperaturen blir för hög)...utan här är det enbart glada miner. Briljerar med Bourgognedoft (redigt mineralig sådan) av fint märke. Belöningen är i princip likadan i munnen...vi snackar fina syror, ljusröd frukt med mineralkick och typiska Etna-tanniner. Det här är inget annat än ett fascinerande vackert vin. Så lätt, men ändå så tuff. Vigo har kvaliteter som jag inte sett motsvarighet i andra Etna-viner...vad gör fröken Chiara...jag kan åtminstone inte göra annat än applådera och köpa fler flaskor! (vs2400 2012-07-11 Hemma)
  2009 - Alice Bonaccorsi - Sicilia IGT - Domminkio
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Förvånansvärt tanninfri sicilianare. Inget fel på det hela taget eftersom Alice Bonaccorsi vanligtvis brukar kunna få till det på ett personligt sätt. De tidigare alstren vi prova från henne har verkligen presterat. Och det gör även Domminkio. Men färgen går nästan mot rosé...väldigt otät sak. Doftmässigt är det jordgubbar som fullständigt dånar ur glaset. Och i munnen är det som sagt vad förvånansvärt snällt. Mjuk i sin attack, mjuk i sin framställning, mjuk...mjuk och riktigt trevlig bekantskap. Kan inte se någon stor potential på sikt, tycker nog att man ska dricka det här och nu. Ett vin jag inte riktigt blir klok på... (vs2400 2012-06-19 Hemma)
  2008 - Fattorie Romeo del Castello - Etna DOC - Vigo
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Bara att kapitulera. Sanslöst gott och alldeles fantastiskt läskande. Finns inte nog med positiva kommentarer...bara att rabbla på. Inte nog med att alla de naturliga attributen (frisk, briljanta syror, renhet, ärlighet etc) finns på plats, dessutom är detta Etna-vin elegant och härligt välbalanserat. Påminner en hel del av Montevertine av årgång 2006. Man vill bara ta en liten mun till...och en till...och ännu en. Försvinnande gott. Imponerande grejer. (vs2400 2012-02-17 Hemma)
1 2
Lägg upp ny provning