Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1001 till 1020 av 2551
Vin
  2010 - Occhipinti - Sicilia IGT - Il Frappato
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Snälla nån vad gott det här är. Det är inget annat än löjligt fint att klunka. Så rent...så lätt...så elegant...så rensande. Man blir glad...glad...och åter glad. Med ett saligt leende sitter vi framför brasan och bara njuter. Svårt att sätta i korken, men vi vill kunna njuta av detta flera kvällar. Viner som det här går rakt in i mitt hjärta. Sagolikt gott! Potential finns, men eftersom grejerna kommer att ta slut inom ett år är det löjligt att sia om framtiden. (vs2400 2012-11-22 Hemma)
  nv - Lilbert - Perle Blanc de Blancs
(France - Champagne Info)
Visa mer information
  Balanserat och finstämt bubbel. Harmoniskt och läskande. Komplext, men ändå stilfullt rent. Varje liten mun känns som en välförtjänt belöning. Uppmuntrande. Det här är bra, riktigt bra. Gläder oss långt in i själen framför brasan. Blanc de blancs som man vill ha det. Bra vinkick helt enkelt. (vs2400 2012-11-18 Hemma)
  2004 - Quinta do Noval - Douro DO
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Blir inte klok på dessa portugisiska bordsviner...det borde gå att göra fantastiska saker (vilket det med all säkerhet görs), men oftast blir resultatet obalanserat och spretigt. Det här exakt ett sådant exemplar...doftmässigt finns det klara bdx-vibbar (vilket inte är så dumt), men det är endimensionellt och samma tryck rakt igenom flaskan. Blir ointressant ganska snabbt att nosa på. Samma sak i munnen...vissa egenskaper (syror och fyllighet) håller ihop, men helhetsmässigt funkar inte grejerna. I slutändan är det alkoholhetta och obalans som dominerar. Även om vinet från början varit koncentrerat och barrique-dominerat är dessa tråkigheter nedslipade här och nu. Har givit portugiserna flera tillfällen att skina, men endast ett fåtal gånger (Pato och deras Baga-viner är klockrena) har grejerna lyckats få fram lite personlighet och bra kvalitet. Potential...visst, men inte finns här något storslaget runt hörnet. (vs2400 2012-11-16 Hemma)
  1999 - Domaine Charvin - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Höstaktivitet utomhus i form av kratta löv kräver mustig gryta till middag. Och en sådan gryta skriker efter en likaledes höstinspirerad CdP. En Charvin av 99 års modell tror jag kommer sitta redigt fint...och det gör den. Här finns gott om komplexitet för näsan att jobba med...under de två timmar som flaskan (dekanterad) står i centrum hittar vi gott om diskussionämnen. Här finns det gott om blöta löv, saftig mossa, kött...hela tiden förändras intrycken. Sanslöst skön doftresa. Munnen får sitt av lätthet, mineraler, balans, harmoni och elegans. Inget annat än skitgott. Samspelet mellan vin och mat sitter som det ska, men Charvin står alldeles utmärkt på egna ben framför brasan. Det här är sista flaskan, så att spekulera om framtida potential känns aningen vemodigt. För här finns inga tecken på att vinet kommer vika ned sig de kommande 3-4 åren. Skön vinkick i grådasket. (vs2400 2012-11-01 Hemma)
  1999 - Domaine Henri Perrot-Minot - Charmes-Chambertin AOC - Vieilles Vignes
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Hur ska man tackla ett vin som det här...det går ju inte att komma i från att man går in i vinet med en och annan redigt hög förväntning. Hyllad årgång, likaledes hyllad producent och Grand Cru på etiketten. Inte fan går det att blunda för allt detta...men ändå finns det en liten oro att det här kommer att sluta med dikeskörning. Speciellt efter en annan Perrot-Minot i somras. FV tog raka vägen till Toscana och en redigt ekad Sangiovese...Oron kryper med andra ord på när korken dras...första sniffen ger grönt ljus...typiska mogna Bourgogne-toner...inget snack. Men den första sippen däremot...tok-sötat intryck. Det här måste bara vara chaptaliserat för att tillmötesgå en viss icke-europeisk marknad. I dekantern...vi ses om 2-3 timmar när Bourgogne-grytan serveras. Och här infinner sig räddningen för de dyra dropparna...fungerar alldeles utmärkt. Men det har diverse andra, mer angenämt prissatta och mindre prestigefulla, Bourgogner också gjort. Det här är helt ok, men aldrig relaterat till den hutlösa prislapp som flaskan betingar.
Ännu ett vin och en producent man vuxit ifrån...dyrköpta läropengar.
Sitter dessutom med två flaskor kvar...de kommer att hålla 3-5 år till utan problem, men de kommer aldrig att lyfta i min värld.
(vs2400 2012-10-27 Hemma)
  2007 - Josef Leitz - Rüdesheimer Berg Schloßberg - Riesling - Trocken - Alte Reben
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  Spännande att konstatera att fruktperioden är över för Leitz 07:or. Nu är det fritt utrymme för druvsort och ursprung att snacka. Och som Schloßberg snackar...en redig mineralstämma som mullrar nerför bergen, ner till Rhen. Sagolik fin utveckling, men samtidigt finns en liten naggande oro att grejerna har rusat väl snabbt mot mognaden. Det räcker bra så här.
Syror, fyllighet och längd är exemplariska. Vi dricker flaskan över tre dagar med konsekventa egenskaper. Här finns det jag vill ha i en Riesling. Bra kvalitet rakt igenom. Bra komplexitet. Skön mineralitet. Sa jag att frukten är väck;)
(vs2400 2012-10-26 Hemma)
  2010 - Domaine Gilles Barge - Côte Rôtie AOC - Côte Brune
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Naturligtvis är det fullständigt vansinne att plocka Barges dunder-Côte Rôtie från Côte Brune av 2010 års modell redan nu. Man ska ju inte pilla på flaskorna förrän runt 2020, men med tanke på att det följde med några hem, gick det inta att hia sig.
Massiv frukt och ruggig potential - så kan man sammanfatta Côte Brune. Det här är skitbra...fullständigt knäckande lysande. Ung Syrah är bara så gott...och när potentialen vibrerar så här, är det nästan att ögonen tåras. Vad ska det inte bli av detta när de stipulerade rygg-åren gjort sitt. Under den kompakta frukten ligger finess och syror och väntar. Inte bara det, utan även mullrande kraft som med lätthet fixar kvällens hjortfiléer. Finns få viner som fixar vilt som Norra Rhône-killarna. Syrah är ju knappast det trendigaste, men en källare utan ett redigt fack med sådant här, är en klen källare...
(vs2400 2012-10-26 Hemma)
  2009 - Cerbaiona - Rosso di Montalcino DOC
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Levererar precis som vid tidigare tillfällen. Eftersom vi vet om att det finns lite mer rondör och fruktvärme anpassar vi kvällens ragu en aning. Puffar till lite sötma och se...syror, struktur, tanniner och kortsiktig potential framträder på ett angenämt sätt. Mer den typ av Sangiovese som faller oss i smaken. Visst finns tyngd och kraft i glasen, men vinet spelar med maten i stället för mot.
Cerbaionas Rosso är inget lagringsprojekt, utan ska avslutas inom de närmaste 2-3 åren. Ska helt enkelt drickas på frukt som den glädjespridare Cerbaiona är. Bra okomplicerat vin!
(vs2400 2012-10-25 Hemma)
  2002 - Albert Morot - Beaune Premier Cru AOC - Cent Vignes
(France - Bourgogne - Côte de Beaune Info)
Visa mer information
  Gäller att vänta ut grejerna. Belöningen blir desto större om tålamodet bara finns där. Att knäppa en Morot innan 7-8-årsdagen är mer eller mindre kapitalförstöring. Här och nu, tio år efter skörd, är Cent Vignes en härlig smekning. Och framförallt en klockren doftresa. Sofistikerad och djupsinnig. Flerdimensionell. Inte är det bara Pinot som skapat detta, utan i lika stor utsträckning en bra och finkänslig fathantering. Och är det något som stör är det just att fathanteringen gör sig påmind en aning för mycket i munnen. En och annan flisa för mycket. Men vi snackar detaljer...och till maten försvinner de där fatdetaljerna snabbt i glömska. Som sagt...en skön smekning. Inget att spara, utan kvarvarande 02:or från Morot ska knäppas under kommande 12 månader. (vs2400 2012-10-20 Hemma)
  2007 - Josef Leitz - Rüdesheimer Berg Rottland - Riesling - Trocken - Alte Reben
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  Efter en dryg veckas resande i franskt Pinot-land, är suget efter Riesling (tysk sådan) påfallande. Rottland tillhör inte mina favoriter vad gäller lägen i Rheingau. Brukar vara väl svulstig och syrorna brukar vara väl dämpade. Men nu låg den här flaskan väl synlig i källaren och därav korkryckandet. När det gäller min analys av syrorna i Rottland stämmer mitt kom-ihåg väl. Lite väl dämpade syror. Däremot har vi en torr rackare och med bra utveckling gällande frukt och mineraler. Trevlig dricka, utan att på något sätt slå undan benen på mig. Hade bara syrorna triggats en aning hade resultatet varit ett par snäpp upp. Ska drickas här och nu. (vs2400 2012-10-19 Hemma)
  2009 - JF Ganevat - Côtes du Jura AOC - Pinot Noir - Julien Ganevat
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Vill ha lite Pinot Noir, men vill gå utanför Bourgogne. Fegar ut en aning och väljer det närmaste alternativet...men det är inget man kan gnälla på. Härligt fin. Aningen tyska drag (lite lite grönhet), 2009-frukt (kanske aningen uppsockrad), lätt, låg alkohol (12%)...helt enkelt ett förbannat gott glas.
Vissa av Ganevats tappningar är helt utan svavel och detta är en sådan flaska. Inga som helst brister, utan ren skir frukt av bästa märke. Spänstig och ren. Vansinnigt god. Drickes lämpligast runt 14-15 grader. Kan nog hålla ett par år till, men tror inte att djup och komplexitet finns för framtida stordåd. Det här ska njutas inom 1-2 år.
(vs2400 2012-10-19 Hemma)
  2009 - Montevertine - Toscana IGT
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Vissa kvällar toppar andra...det här en sådan. Till vänster en liten Frappato från Occhipinte och till höger Montevertine. Den första från 2010 och den andra från 2009. Så...formalian överstökad. Att jämföra är inte min grej, men att ha dessa virila spänstiga djur framför sig...det är en ynnest. Bägge är fulländande på sitt eget sätt (småskavanker finns). Även om vi njuter bägge så är kvällens Montevertine. Inte för att den är bättre utan för att 2009 Montevertine anlände dagen till ära.
Vi har njutit 06, 07, 08 och nu 09. Alla har sin Montevertine-prägel...vi snackar sirliga syror, lätthet, pinot-känsla och alla med en bra mineralstruktur. Alla har självklart sin årgångsspecifika egenskap...där 2006 sticker ut med sin djupa och unika karaktär. 2009 är som förväntat lite varmare, men ändå sval. Nog den mest svala Sangiovesen från Toscana med 2009 på etiketten vi testat. Det här är bra...precis som förväntat. Som sagt...inga brister. Bara klunkbart vin. Redigt vin. Gott vin. Härlig Sangiovese. Montevertine förtjänar och försvarar sin plats i källaren.
(vs2400 2012-10-04 Hemma)
  2011 - Keller - Riesling - -RR-
(Deutschland - Rheinhessen Info)
Visa mer information
  Det är som vanligt när man har Keller i glaset...gott och charmerande. Den här varianten som kallas RR har en aning mer sötma än Kellers normala torringar. Men det är inget som stör det minsta, utan det blir aningen mer fylligt och aningen längre. Bra tryck, lite kryddigt (tänk en torr Ürziger Wurzgarten), mängder med citrus, mineralerna behöver vi inte ens nämna...skitgott och lättdrucket. Syrorna briljerar, fin längd, bra frukt, viss sötma och ett skönt mineraligt avslut. Bra balans trots sin ungdom. Hittar inga invändningar. Bra framtida potential. Återigen blir man djupt imponerad över vad som kommer från Kellers händer. Sicka viner mannen gör... (vs2400 2012-09-29 Hemma)
  2010 - Keller - Spätburgunder - Grosses Gewächs - Bürgel - Felix
(Deutschland - Rheinhessen Info)
Visa mer information
  Leverans. Öppna lådan. Plocka en Bürgel. Låt den stå svalt. Dra korken och häll upp...vi snackar rödlätt Pinot-färg...otroligt spenslig...är den överhuvudtaget macererad? Doftmässigt är det gott om Bourgogne-markörer toppat med lite blyga tyska associationer. Det här lovar gott.
Och gott är det. Slank som en vettig fotomodell...gudomligt fin syrastruktur...rent...mineraler...härligt lyft.
Vi njöt en Neblina för ett par veckor sedan och konstaterade att det var den absolut förnämsta Pinot vi testat som inte var en Bourgogne...Bürgel är ett annorlunda djur, men befinner sig i Neblinas härad om att vara det bästa vi testat utanför Bourgogne. Bürgel bygger på lätthet och elegans. Dansar runt i käften. Läskande gott. Inga störande fat. Inget malokladd. Vansinnigt ungt, men ändå bra attack.
Här finns kanske den största tveksamheten...hur ser potentialen ut? Ingen erfarenhet av Pinot från Rheinhessen. Ska bli än mer spännande att plocka en Frauenberg...sicken kille Keller är.
(vs2400 2012-09-27 Hemma)
  2009 - Salvioni - Rosso di Montalcino DOC
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Här är det Brunello i glaset...nedklassad sådan. Salvioni kör antingen Brunello eller Rosso. Allt beror på årgångens förutsättningar. 2009 blev det endast Rosso.
Här är det bredkäftad frukt som far runt i gommen. På egen hand är det aningen för mycket sötma för min fjolliga gom. Ska jag njuta Rosso'n fullt ut på egen hand vill jag ha lite mer syror och aningen mindre fruktsötma. Syrorna finns där, men det behövs föda för att locka fram prylarna. Och när maten serveras, enkel ragu med lite sötma i form av morötter och paprikor, väcks Rosso'n till liv. Ett helt annat lyft...lättare, renare, friskare...helt enkelt mycket trevligare. Gör man bara hyfsat rätt när man planerar mat och vin blir resultatet 1+1=3. Och det är det vi vill åt.
Kvarvarande flaskor får vila något/några år.
(vs2400 2012-09-27 Hemma)
  2002 - Domaine Amiot-Servelle - Chambolle-Musigny Premier Cru AOC - Les Plantes
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Kalventrecôte och dijonsenapssås...då finns det bara ett redigt alternativ. Pinot i glaset. Vi letar fram en Chambolle från kvalitativa Amiot-Servelle. Les Plantes är deras enklaste 1er Cru, men med några år på nacken borde den vuxit till sig en aning. Och se...visst har den gjort det. Inga storslagna gester, utan mer en blyg ungdom. Nosen visar tendenser på mognad, men inte mer. Visst är det Pinot-vibbar, men det är inte något som rusar till mitt lust-centra. Tack och lov är det bättre tryck i munnen...absolut inte stort, men tillräcklig fart för att bibehålla intresset. Energi, fina syror, bra lyft i frukten, balanserad och harmonisk. Lyfter som förväntat till maten, för att därefter kliva ned ett trappsteg när Les Plantes ska prestera på egen hand. Som synes inget stort, men ett hederligt och bra hantverk från Chambolle. Ska drickas inom 1-3 år. (vs2400 2012-09-21 Hemma)
  2009 - Aurora - Marche IGT - Barricadiero
(Italia - Le Marche Info)
Visa mer information
  Tryck. Kraft. Vansinnigt ursinne. Det bara far fram som en redigt okontrollerbar svallvåg. Inte det mest finessrika vinet, inte heller direkt elegant...men satan vad gott. Visst går det att gnälla över slampig varm frukt. Visst kan vi slänga in en brasklapp över alkoholen (14,5%). Visst finns det en aning fatbeska i slutet. Samtliga invändningar funderar vi över...men det är just invändningar i ett hav av trevligheter. Primär ungdomlighet. Charmtroll i skitig bonnaklädsel. Mogen frukt. Härlig tanninattack. Bra syror. Matvänlig. Rensare.
Det här är bra.
Skoj med Barricadiero's årgångstypicitet. Där 2008 hade initiala problem med fatövervikt, finns absolut inget av det här. 2006 är mer elegant osv...
Jag har alltid varit svag för Auroras viner oavsett nivå. Det finns något primärt äkta över samtliga deras viner. Inget tjafs, utan pang rakt ned med frukten i flaskorna. Och prisläget på grejerna är mer än sansat.
Urtrevliga grejer.
Nästa flaska väntar vi dock med...frukten behöver lugna ned sig en aning...6 månader kanske vi kan hålla oss.
(vs2400 2012-09-20 Hemma)
  2010 - Luneau-Papin - Muscadet-Sèvre et Maine AOC - Terre de Pierre
(France - Loire - Pays nantais Info)
Visa mer information
  Känns aningen oförlöst...lite stumt, men med inneboende kvaliteter som inte riktigt bubblar fram. Det som överraskar aningen negativt är de förhållandevis låga syrorna...de finns där men inte riktigt så pigga som jag önskar.
Doften osar av krita/kalk och klockren Muscadet-karaktär. En viss sälta förnimmas någonstans. Blir inte lite sugen på en kladdig krabba och ett gäng spänstiga ostron. Tror det är det som saknas för att Terre de Pierre ska lossa på säkerhetsbältet. Grejerna finns där, men jag lyckas inte locka fram sakerna...väntar med nästa flaska tills skaldjursbordet är dukat.
(vs2400 2012-09-20 Hemma)
  2010 - Radio-Coteau - Pinot Noir - La Neblina - Sonoma Coast AVA
(Usa - Northern California Coast - Sonoma Info)
Visa mer information
  Lätt den bästa Pinot Noir vi njutit som inte har Bourgogne som ursprung. Lätt. Men att hitta en ung Bourgogne som presterar som Neblina...inte lika lätt.
Det här är inget annat än skitbra. Elegant. Charmigt. Bra djup i frukten. Vansinnigt lockade för nosen. Inte det minsta svårdrucket. Hittar inga anmärkningar överhuvudtaget.
Vi har testat Viviers Willamette några gånger nu under tidig höst. Prismässigt (Neblina köpt i dk) skiljer det inte speciellt mycket, men det här är ett helt annat djur. Större, redigare, snyggare, läckrare...otroligt imponerad.
När de amerikanerna väljer att spela på finess snarare än kraft är jag definitivt med i matchen. Det här kan jag lätt fylla några fack med i källaren. Inte lätt eftersom Neblina är slutsåld i dk.

Och inte minst...fungerar klockrent till en murrig höstgryta. Sa jag skitbra...
(vs2400 2012-09-16 Hemma)
  2006 - Aldo Conterno - Barolo DOCG - Romirasco
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Intelligent vin. Gott vin. Stort vin. Stor upplevelse. För det är det ...en upplevelse av format.
Doften går ut över allt annat vi varit i närheten av när det gäller Nebbiolo. Det här är aristokratiskt...storslaget med de mest välslipade och putsade träsniderier av yppersta ädelträ man kan klura ut. Man vill bar inte sluta sniffa. Hur i helvete lyckas Conterno få ut det här av ett gäng druvklasar...förklara för mig...snälla!
Däremot att smakmässigt få ut så mycket kraft, parat med elegans kan jag greppa. Sanslöst bra druvmaterial, grymt bra utrustning i källaren och makalöst vinmakeri...resultatet talar för sig själv.
Vi snackar tryck på ett vansinnigt elegant förfinat sätt. Det bara bär och bär och bär. Snacka om att surfa på en magisk våg. Den tar ju aldrig slut. Vågen är balanserad ungdomlig. Jag och brädan är bara ett verktyg. Vågen är något som natur och Conterno gemensamt lyckas bygga.
Det här är stort. Stort.
Det här är dyrt. Dyrt.
Det här är gott. Gott.
Potential...löjlig och fullständigt ogreppbar. Utom min förmåga...
(vs2400 2012-09-15 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning