Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1021 till 1040 av 2551
Vin
  2003 - Levendi - Cabernet Sauvignon - Symphonia - Napa Valley AVA
(Usa - Northern California Coast - Napa Info)
Visa mer information
  Nja...inte riktigt vad man ställt in sig på en fredag...lite väl mycket melodiefestival/dansband. Inställsamt...mjäkigt...opersonligt. Växer ett par centimeter till kvällens ryggbiff (och höstens första gratäng) men från en låg nivå. Letar efter förmildrande omständigheter...men de är få...
I en Cab (oavsett ursprung) vill jag ha mer tydlighet, ryggrad, pondus, tryck och kombination av frukt och stramhet. För att uppfylla min kvot av tillfredsställelse skall det finnas mer skit och blod/ceder/järnflis...inget sådant finns att uppbåda. Resterande glas (ganska många) får göra sitt jobb som såsvin.
(vs2400 2012-09-14 Hemma)
  2011 - Schäfer-Fröhlich - Riesling - Schiefergestein
(Deutschland - Nahe Info)
Visa mer information
  Kork ur...rakt i glaset...ner med nosen...här snackar vi svavel. Schiefergestein behöver med andra ord tid på rygg alternativt redigt med luft. Eftersom vi hällt upp är det bara att låta glaset stå och dessutom komma upp i temperatur.
Efter 10-15 minuter är det mer typiska egenskaper som lockar näsan. Det är ungt, det är primärt, det är aningen återhållsamt. Absolut inget vrålarvin.
Väl i munnen så är det trevligt. Riktigt bra. Absolut inte stort, men vi snackar 150-slantarsvin och då är belöningen mer värd än insatt kapital.
Tycker om det här och vi konstaterar att det definitivt behöver mer tid innan nästa kork ska plockas.
Har nu testat av ett antal tyska 2011 och med hyfsat enstämmigt resultat...lite obalanserade i sin ungdom men med bra potential. Inga charmtroll direkt, utan mer av smygarkaraktär.
Ska man generalisera är det nog en årgång där det gäller att gå varsamt fram med plånboken...leta efter topparna och därmed undvik att gå alltför brett.

Ett litet glas innan söndagsgrytan visar att vinet tagit ännu ett snäpp. Mer frukt, mer tydlighet, mer mineraler.
(vs2400 2012-09-13 Hemma)
  2009 - Christophe Pacalet - Fleurie AOC
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Dimmig uppenbarelse. Gott om slöjor. Gör ju att man blir lite rädd att saker och ting reagerat...men vi behöver inte oroa oss. Doften sjunger Gamay/Pinot Noir och den gör det på sitt allra soligaste humör. Bara att tacka och ta emot när en Fleurie bjuder på sig själv på det här viset. Bra tryck i nosen med andra ord. Likaså får munnen en skön körare...magnifikt mogen frukt, bra tryck i både syror och tanniner och en fin lång avslutning.
Glädjens vin...inget snack...bara resultat!
(vs2400 2012-09-13 Hemma)
  2010 - Radio-Coteau - Pinot Noir - County Line - Sonoma Coast AVA
(Usa - Northern California Coast - Sonoma Info)
Visa mer information
  God instegsdricka. Visar upp två olika karaktärer...kväll ett hittar vi ganska mycket gröna drag (mynta) och påtagliga malo-toner. Naturligtvis tillsammans med ungdomlig Pinot-frukt där även fin fathantering tittar fram. Inte alls oävet, men aningen svajigt och ofärdigt. Till kväll två har sakerna byggts samman på ett påtagligt sätt...det gröna finns inte att uppbringa...malo-prylarna puts väck...i munnen är det piggt, harmoniskt, balanserat...helt enkelt redigt gott. Pinot-frukten lyser hela tiden upp med sin klockrena charm.
Ett dygn i öppet tillstånd var vad County Line behövde. Alltså kommer kvarvarande flaskor få ligga minst ett år. Inga långliggare, men det här behöver ett år för att blomma ut.
(vs2400 2012-09-09 Hemma)
  2007 - Chateau Jean-Pierre Gaussen - Bandol AOC - Longue Garde
(France - Provence Info)
Visa mer information
  Vissa vintyper har det där lilla extra...för min del är Bandol just en sådan. Här finns inget inställsamt, fjolligt eller publikt. Nästan samtliga appellationens viner växer upp i foudre...i min anteckningsbok kan det inte bli annat än ett stort plus.
Jean-Pierre Gaussens version av Bandol är ärketypen personifierad. Mourvèdre-andelen är förhållandevis hög vilket borgar för kraft, mörker, tanniner och stor personlighet. Knappast ett charmtroll dock...trots ett par timmar i karaff får inte näsan mycket att jobba med. Råstängd med andra ord. Tack och lov får munnen desto mer att ta tag i...även om grejerna är råunga och potentialen stor, går det att njuta av detta kraftpaket. Kanske inte på egen hand, men eftersom det nalkas en väldoftande höstgryta till middag väcks Bandolen till liv. Fyller ut där det ska, lyfter där det ska, rensar där det ska. Presterar precis som den matkompis vinet är. Det här är skitgott redan nu, men låt oss vänta 7-8 år...då!
(vs2400 2012-09-08 Hemma)
  2007 - Château la Gaffelière - St Émilion Grand Cru AOC
(France - Bordeaux - Libournais Info)
Visa mer information
  Sicket skämt. Något av det fjolligaste och mest inställsamma och intetsägande som serverats i annat än duplexglas. Vad är det här...jag fattar ingenting. Vi har ändå en blodig biff med schysst bea och sparrispotatis på tallriken, men...maten piskar Merlot-sörjan med längder...och då menar jag KILOMETER.

Här inträffar ett snedsteg...
Ett ruggigt misstag från min sida...inte gällande drucket vin utan nedanstående hänvisning:
(Skälet till att jag köpte sörjan är att en viss vinmästare (http://blogg-livetsgoda.se/2012/08/27/viktvaktarmat-daliga-argangar/) ansåg att detta var helt ok...sista gången jag lyssnade på någon som...ja gissa...)

Efter jag skrivit ovanstående kollar jag lite mer noggrant vad som står på min etikett och vad som står på mästarens blogg...

...vinmästaren dricker Canon-La-Gaffelière, medan vi tutar Gaffelière. Jag ställer mig vid skampålen. Och lovar samtidigt att testa canonen...

...men fortsatt går det vi drack rakt till återvinningen (läs återköp).
(vs2400 2012-09-07 Hemma)
  2010 - Foradori - Vigneti delle Dolomiti IGT - Nosiola - Fontanasanta
(Italia - Alto Adige Info)
Visa mer information
  Här gäller kontemplation och redigt långsam takt på drickandet. Det här är inget man stjälper i sig, utan varje liten mun får oss att fundera...tänka till...kontrollera vart vinet är på väg...för här händer det grejer mer eller mindre konstant. Initialt är det oerhört blygt...inga våldsamma tendenser...smyger fram som en katt. När det väl börjat att blomma ut, då visar det samma doftegenskaper kvällen ut. I munnen däremot blir det mer och mer mineraler...energi...tryck...komplexitet. Gott, men egentligen mer intressant än storslaget. Ett tankeväckande vin. Varför har det blivit så här...hur tänkte Foradori här...på vilket sätt formar amfororna vinet...hur, varför, vart...
Men att få en Nosiola att prestera så här...inget annat än djupt imponerande.
Vi testar vinet över tre kvällar och det presterar bra de två första. Tredje kvällen har ox-toner börjat dominera väl mycket.
Tack IV för leveransen!
(vs2400 2012-09-07 Hemma)
  2006 - d'Angelo - Aglianico del Vulture DOC - Valle del Noce
(Italia - Basilicata Info)
Visa mer information
  Mörka toner sveper upp ur den Aglianico-fyllda kupan. Plommon, slånbär, sviskon, nypon...dovt, dovt, dovt. Vi snackar murrig höst. Vi snackar dimhöljda vulkaniska bergstoppar. Vi snackar Valle del Noce. Det är gott, personligt, speciellt och så långt ifrån ett kommersiellt anslag man kan tänka sig.
Till bords ikväll serveras vild gris och svarta bönor. Naturligtvis tillsammans med lite annat krämigt krafs. De underliggande syrorna i Valle del Noce dyker helt plötsligt upp och fungerar som ett spjut till maten. Rensar som sig bör. Förträffligt gott vin. Funktionellt och ruffigt. Perfekt nu när höstfärgerna tar form utanför fönstret.
(vs2400 2012-09-06 Hemma)
  2010 - Santa Maria - Rosso di Montalcino DOC
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Då var det dags att kolla upp en 2010:a från Montalcino. Vi får ju ett gäng år innan vi ser en Brunello-2010 i handeln, men Rosso-grejerna av samma årgång är på väg ut. Santa Maria's version är den första vi kommer i kontakt med så korkångest är bara att glömma...
Pang i glaset blir pang för näsan. Vi möts av den renaste finaste Sangiovese-karaktär man kan tänka sig...blommor, röda bär och gott om krossad mineral-tjosan...satan vad fint. Lika härlig i munnen...piggheten personifierad (hoppar, skuttar, dansar), bra lyft i frukten och bra tanninstruktur. Sa jag drickbar...Kommer definitivt att växa till sig på ett positivt sätt de kommande åren. Inte konstigt om man blir nyfiken på storebror när den kommer på marknade om ett par år...
(vs2400 2012-09-03 Hemma)
  2007 - Geantet - Gevrey-Chambertin AOC - Vieilles Vignes
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Två sidor visas upp under likaledes två kvällar. Kväll nummer ett är det tyvärr ganska reduktivt och knutet. Inget charmtroll som synes. Hittar faktiskt inget positivt att säga...kork i och så får vi se vad som händer med en natt i kylen.
Jodå...bra mycket trevligare. Nu har frukten tagit över och även en och annan mineral kittlar doftorganet. Stadiga grejer helt enkelt. Absolut inget charmigt stycke by-vin, utan snarare en mer strukturerad skapelse. Bör vinna på att vila ett par år till.
Även smakmässigt har grejerna öppnat upp. Fina syror, trevlig rensare, bra frukt och en relativt lättfotad kille. Mer av ett matvin än något man tutar framför höstbrasan.
(vs2400 2012-09-01 Hemma)
  2007 - Mount Eden Vineyards - Cabernet Sauvignon - Estate - Santa Cruz Mountains AVA
(Usa - Central California Coast - Santa Clara Info)
Visa mer information
  Det dukas fram redig entecôte kvällen till ära...den får sig endast en snabb körare i grillpannan och serveras mer röd än medium. Till detta vill vi ha en häftig amerikan i glaset. Valet faller på denna 07:a som formligen överväldigar oss med typiska Cab-attribut av amerikanskt snitt. Och bra sådana...här finns både stramhet och charm. Gott om järn och likaledes stuns i frukten. Potential, men går utmärkt att dricka nu. Och fullständigt fantastisk till köttbiten. När en amerikansk Cab ter sig så här blir man redigt glad. Det går att lägga pannan i veck och analysera, men det går precis lika bra och bara njuta. Enda lilla invändningen är att på egen hand kan det bli lite väl mycket...men till födan...sicket vin! (vs2400 2012-09-01 Hemma)
  2006 - Querce Bettina - Rosso di Montalcino DOC
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Här var det fullt tryck direkt i glaset. Öppet och ärligt. Blommor, balsamico, varm frukt...klockren Sangiovese med andra ord. Likadant i munnen...bra syror, fylligt och så där lagom sirliga tanniner. Ett litet frågetecken för värmen/alkoholen. Får ligga till sig något år tror jag.
Kväll nummer två har grejerna kajkat...gåslever/bio-problem i slutet av smaken.
Ingen idé att spara en öppnad flaska här inte...
(vs2400 2012-08-31 Hemma)
  2008 - Aurora - Marche IGT - Barricadiero
(Italia - Le Marche Info)
Visa mer information
  Det är då för typiskt...den här årgången av Marche-favoriten har jag sågat tidigare. Och vad händer när sista flaskan korkas upp...den sjunger redigt bra den rackaren. Här finns knappt några störiga fat (lite rostade toner snurrar fortfarande runt), frukten har vuxit till sig, tanninerna har också bytt skepnad till de mer typiska Montepulciano-kaxigheterna...vinet har helt enkelt vuxit och blivit vad jag brukar förvänta mig av Barricadiero. Lite lagom ruffig men med stor personlighet.
När vi testade 08:an för ett drygt år sedan var det tyvärr bara de rostade faten som dominerade. Vet att både IV och FV hade lite andra åsikter än mig. Men har jag hittat något som stör mig, är det oerhört svårt att se bakom kröken. Här är jag lite väl kategorisk...att jag aldrig lär mig...
Även det här vinet klarar med bravur tre kvällar i öppet tillstånd. Mår helt enkelt bra av det...de reduktiva tonerna försvinner och vinet blir aningen mer harmoniskt, men med ruffigheten i behåll.
(vs2400 2012-08-30 Hemma)
  2005 - Louis Michel - Chablis Premier Cru AOC - Montée de Tonnerre
(France - Bourgogne - Chablis Info)
Visa mer information
  Bra hantverkare, bra läge och skön årgång...sammantaget blir det en fin vinkick. Självfallet blir resultatet exakt sådant när vi har en 2005 Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre från Michel i glaset. Men som vanligt behöver Michels viner tid på sig för att glänsa. Plockar man en ung rackare får man i princip inget tillbaka...syrligt, snipigt, lite tunt...det här är ju inget märkvärdigt tycker man med rätta. Men vänta en 5-6 år...då börjar det hända prylar med vinet. Klockren Chablis-näsa...finns inga tvivel...finns bara ett ställe där Chardonnay ter sig så här...havsluft, lite sälta, ostron, tång och blöta mineraler. Likadant i munnen...lite oljigt, inpackade syror, energi, bra tryck, fin längd och en utmärkt balans. Löjligt gott. Klarar sig ypperligt i öppet tillstånd över tre kvällar. Växer snarare.
Att nypa en Michel i tidiga år är låta levern jobba med onödigheter...att däremot vänta de förmodade 5-6 åren...då kan det vara värt att ge organet en liten arbetsuppgift. Bra Chablis är redigt gott.
(vs2400 2012-08-29 Hemma)
  2004 - Domenico Clerico - Barolo DOCG - Percristina
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Ibland går det inte att låta bli, fast man vet att man borde. Det här ju inget annat än barnarov, vilket man innerst inte vet, men nyfikenhet och hårt arbete (bedrivit hela dagen som flytthjälp) kollrar bort min svaga karaktär än mer.
När jag ser att det väntar en fyllig ragu till kvällsmåltid inser jag att den här fina hyllningen blir kvällens behållning. Här finns så mycket att plocka...vi snackar förförisk doft...vi snackar enorm kraft...vi konstaterar ruggig potential. Och Percristina är gjuten till kvällens föda. Visst är det modernt...visst finns det lite sötma...visst är tanninerna allt annat än nedslipade. Faten kommer att glida bort, sötman integreras och tanninerna mjukna. När allt detta inträffar och grejerna är i balans...då jävlar vill man vara med!
Med Percristina i glaset under kvällen njuter vi fulla drag. Vi njuter av frukt av högsta klass, njutningen består också av ett fantastikst källararbete. Ruggigt proffsigt rakt igenom. Finns inte en endaste lucka någonstans. Trycket är jämnt fördelat rakt genom hela flaskan. Det här är gott...fantastiskt gott!
(vs2400 2012-08-25 Hemma)
  2009 - Hudelot-Noellat - Chambolle-Musigny AOC
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Lika fin som tidigare flaskor. Den här gången lyckas vi än bättre att matcha Chambollens mogna frukt och de fina underliggande syror. Vi smackar ihop en enkel gryta på grisfilé som spetsas med försvarlig mängd dijonsenap och dragon. Dijonsenap och Pinot...det är gott kan jag lova.
Här finns gott om spänstig mogen frukt, fantastiskt parfymerad nos och en klunkabilitet som matchar mången Gamay. Det här är självklart mer seriöst, men den seriösa sidan är den man tänker minst på när charm och bus fullständigt väller över oss. Ska man spara de här...en bra fråga som jag inte är man att bevara. De få flaskor som ligger och väntar på korkskruven behöver inte vänta länge...
(vs2400 2012-08-24 Hemma)
  2009 - Les Dolomies - Côtes du Jura AOC - Chardonnay - Les Combes
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Renhet blandat med typisk Jura-egenskaper. Tror inte det går att trycka bort det unika som Jura-jästen ger de vita vinerna. Tittar alltid fram på ett eller annat sätt. Här finns en ytterst liten ox-ton någonstans långt bak i eftersmaken. Gamla fat och gamla källare gör nog sitt till att de här små egenheterna delvis formar de vita vinerna från Jura.
Dolomies är en relativ ny egendom, tror deras första årgång var 2008. Och att de redan nu får till sjungande grejer som det här är djupt imponerande. Direkt när vinet når munnen slås man av rena mineraler och klingande syror. Det här är spetsigt på ett positivt sätt. De gamla faten ger en ytterst liten fin påverkan och Jura-oxidationen ger ännu en liten krydda till anrättningen. Tycker det här är riktigt fint.
Vi testar vinet över tre kvällar utan att någon slapphet dyker upp. Bra Chardonnay.
(vs2400 2012-08-24 Hemma)
  2004 - Mastroberardino - Taurasi DOCG - Radici - Riserva
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  Här är nog något som inte stämmer. Absolut inte kork, men grejerna svajar fram och tillbaka. Ingen riktig styrsel om man bortser från syror och tanniner. Vi tar ett glas då och då under fyra kvällar, men Radicis magi vill aldrig infinna sig. Tunnel...kan så vara, låt oss hoppas det. Resterande flaskor får vila ut bra många år innan vi vågar närma oss... (vs2400 2012-08-24 Hemma)
  2009 - Fritz Haag - Dusemonder Hof - Brauneberger Juffer Sonnenuhr - Riesling - Spätlese
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Här gäller två läger...näsan: nej tack...munnen: ja tack.
Doften har inget att locka med, här är det bara reduktivt och enormt med svavel. Rent ut sagt äckligt. Vedervärdigt. Och att lufta bort funkar inte. Resultatet är i princip detsamma efter 5 dagar i öppnad flaska. Här finns inte ett spår av Mosels förföriska frukt...
I munnen däremot är resultatet det förväntade. Rediga syror, spänstig frukt, bra längd, fin sötma och bra balans...helt enkelt redigt gott. Väl i munnen så finns absolut inga invändningar. De soldränkta terasserna i Brauneberg återspeglar sig med ackuratess i Haags fina Spätlese-tolkning. Men resterande flaskor får ta igen sig bra många år i källaren...vill inte ha svaveloset rakt upp i nosen igen...
(vs2400 2012-08-23 Hemma)
  2011 - Occhipinti - Sicilia IGT - SP68
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  De här kommer ta slut på tok för snabbt. Bäst att kontakta Cibi och lägga undan så mycket det bara går. För det här är löjligt gott...försvinnande gott. Redig busdricka fullknôkad med bärig charm. Kommer ju aldrig bli ett stort vin, men satan sicken energi...charm...klunkabilitet...matvänlig (syror, frukt och mjuka tanniner)...och glädjespridare. Kickar kanske inte igång surmulna vintyckare, men alla oss andra. (vs2400 2012-08-22 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning