Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1041 till 1060 av 2551
Vin
  1999 - Produttori del Barbaresco - Barbaresco DOCG - Pajé - Riserva
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Inget snack...hyfsat mogen Nebbiolo av traditionellt snitt. Ett stänk målarfärg...lite våt skog...lite rönnbär...lite rosor...bra syror...hyfsad frukt...skön tanninstruktur...sammantaget blir det Pajé från Produttori av 1999 års modell. Bra stuns måste man säga. Fungerar bra på egen hand (lite väl tydliga rönnbär) och ett par snäpp bättre när en fint kryddad ragu serveras. Även sista glaset efter maten har ett trevligt lyft. Att grejerna tål att ligga än längre på rygg konstateras lätt, men det beror på hur man vill ha sin Nebbiolo. I min mun ligger det här precis på gränsen. Mer lagring...mer rönnbär...och se det vill jag inte ha. Visst kommer doften att utvecklas några nivåer, men smaken...knappast så som jag vill ha det. Men åter igen...vi är alla olika. Men här och nu...redigt gott. (vs2400 2012-08-21 Hemma)
  2011 - Keller - Silvaner - Trocken - Feuervogel
(Deutschland - Rheinhessen Info)
Visa mer information
  Alltid höga förväntningar när en Keller ska öppnas. Den här gången är de dock aningen nedskruvade eftersom det står Silvaner på etiketten...jag tycker om Silvaner, men inte ska han väl få en Silvaner att sjunga som hans Rieslingar...eller...
Kanske inte lika klart, men inte långt därifrån. Det här är bra...redigt bra. Påminner inte så lite om en Riesling i näsan, och uppvisar bra syrastruktur. Det finns en liten besk avslutning som avslöjar att det inte är Riesling i glaset. Men det är nog det enda vi har att invända emot. Syrorna kommer från Morsteins kalkhaltiga jordmån. Det är nämligen här de gamla Silvanerstockarna har sitt ursprung. Det är rent, det är snyggt, det är förbannat gott. Finns dessutom en aning restsötma som garanterat kommer att skapa en mer komplexitet inom ett gäng år. Potential för framtiden...absolut är det så. Tål definitivt 4-5 år.
Här finns inget av den upplevda GG-tyngd och GG-alkohol som många ambitiösa (och mindre trevliga) Franken-Silvaner lider av. Det här är som alla förstår...bra mycket bättre!
(vs2400 2012-08-18 Hemma)
  2000 - Chateau Cantemerle - Haut Médoc AOC
(France - Bordeaux - Médoc Info)
Visa mer information
  Vad ska vi plocka fram ur gömmorna när det väntar älgkalvfilé till kvällen...kan det bli fel med en Bdx med 10 år på nacken...knappast.
Här finns alla de markörer vi förväntar oss...rysligt fin doft (mulliga plommon, ceder, järn, blod och aristokrati)...klockren munkänsla (knastertorr, rensande syror, fin fyllighet, bra tanniner och en självklar längd av klass). Inte stort, bara jävligt bra och gott. Här kan man inte gå fel. Finns inte en chans. Det osar och smakar Bdx och man hamnar absolut någonstans på Médoc. Funkar naturligtvis förträffligt till filé och bearnaise...
(vs2400 2012-08-18 Hemma)
  2007 - Jean Foillard - Morgon AOC - Côte du Py
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  En annan hantverkare som vet hur man mejslar ut fina sköningar är Foillard. Ännu inte träffat på ett endaste snedsteg som bär hans namn på etiketten. Här är det första gången vi testar ett lite 'äldre' verk som bär hans signum.
Precis som förväntat är resultatet klockrent. Med betoning på rent. Finns ingen tandborstning som rensar som det här. Frisk, pigg, energisk, ren, studsande, skrattande, välmående...sådant är vinet och precis så känner vi oss. Och det är inte bara min fru och jag som går igång...även bananflugorna väljer med omsorg.

Foillards Morgon-viner är bra...det visste vi redan innan, men nu har vi även fått det bekräftat att de tål ett gäng år på rygg. De är svåra att spara, men om man lyckas glömma bort någon rackare gör det alltså inget...Gamay funkar ryggliggande...
(vs2400 2012-08-17 Hemma)
  2007 - Keller - Westhofener Kirchspiel - Riesling - Grosses Gewächs Trocken
(Deutschland - Rheinhessen Info)
Visa mer information
  Senaste flaskan vi förtärde pekade på att grejerna skulle konsumeras inom 1-2 år. Likaså rapporten från FV's Kirchspiels-tutande. Och då får man ju ta flaskan i kragen och korka ur...och mötas av en mineralstinn rackare som har bra många fina år framför sig. Så kan det gå...här finns ingen tropisk frukt...här finns inga slappa syror...här finns inga tecken på att vara på topp...utan precis tvärt om egentligen. Visst har grejerna mognat, men på ett mer förväntat sätt. Kirchspiel är trots allt 5 år och det är väl ungefär det som vinet visar. Det är stramt, det är mineraliskt, det är slankt (men med fin fyllighet), det är knastertorrt och det visar en skön potential. Om, jag skriver om, vi hade haft fler då hade vi avvaktat med dessa en 3-4 år. Keller kan sina grejer...

Visst utvecklas Kirchspiel en aning med luft. Kväll 2 och 3 har sakerna mjukat till sig en aning. Men fortfarande finns en fin uppsida. Ingen panik att korka upp...
(vs2400 2012-08-16 Hemma)
  2006 - Montevertine - Toscana IGT
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Det mesta är redan sagt om Montevertine av 2006 års modell. Struktur, rent, syror att dö för...så vad mer kan vi komplettera...blommor kan vi lägga till...Bourgogne-lik likaså...det blir ju inte direkt sämre av dessa egenskaper.

En liten varning kan dock vara på sin plats...blanda inte in sötma i maten när Montevertine simmar i glasen. Torrhet och syror bryter ihop i fall man råkar tappa något sött i såsen. Tänk på det...

Men som sagt (det mesta är sagt)...varje gång vi njuter Montevertine somnar man med ett leende på läpparna.
(vs2400 2012-08-16 Hemma)
  2010 - Vivier - Pinot Noir - Willamette Valley AVA
(Usa - Oregon Info)
Visa mer information
  Andra vinet från Vivier vi dricker. Sonoma Coast-varianten gjorde oss inte direkt lycklig. Förflyttar vi oss till Oregon och Willamett Valley blir resultatet ett helt annat...här snackar vi tydlig PN-karaktär...lättfotad och charmig sådan...nätt och fin fathantering...löjligt klunkbar...nyanserad alkohol (12,9%). Skitbra rakt igenom. Bra syror, kanonfin frukt och lena tanniner. Det här vill vi absolut ha fler flaskor av...direkt! Potential ska vi nog inte snacka om, utan här är det direktheten och njutningen i nuet vi är ute efter. Som sagt...skitbra! (vs2400 2012-08-12 Hemma)
  2002 - Albert Morot - Beaune Premier Cru AOC - Teurons
(France - Bourgogne - Côte de Beaune Info)
Visa mer information
  På topp. Bra mognad. Skönt tryck. Fin komplexitet.
Glädjande att dra korken och känna mognadskomplexiteten fylla nosen. Ibland kan Morots viner kännas aningen fat-betonade (i sin ungdom) och aningen lätta (svajiga årgångar). Men med tio år på nacken från ett bra år...då är det inte dumt att dricka Morots otaliga Beaune-viner.
I munnen finns den där extra dimensionen som gör att ett vin lyfter och andra inte...här finns det definitivt! Det är bra tryck under den fortsatt trevliga rödfruktigheten. Kommer att ligga kvar på den här nivån 3-4 år till och kanske finns det mer att hämta...vi får se...
(vs2400 2012-08-11 Hemma)
  2007 - Castello di Monsanto - Chianti Classico DOCG - Riserva
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Hmmm. Var ska vi börja med den här grabben? Här finns nämligen både gott och mindre gott att konstatera...vi kan väl börja med det som är lite mindre bra...det finns en lite väl övertydlig malo-tryckare i smakslutet...och om det tycker jag ju inte...min älskade fru stör sig inte på detta...men nu på morgonen känner vi bägge två att huvudet har fått sig en redig körare av Castello di Monsanto...icke acceptabelt. Finns det månne lite Tempranillo i juicen...gör det ju naturligtvis inte, men hur är det med svavlet...något lurt är det.
Ok, vi lämnar tråkigheterna och tittar på vinets fördelar...rättfram blommig Sangiovese, bra tryck, lagom läskande och lagom utmanande. Och alltid redigt gott. Fungerar utmärkt till föda (vildsvinspannbiffar) och förträffligt på egen hand. Angenäm CC helt enkelt.
Om det inte vore för malo-prylarna och...köraren i skallen...
(vs2400 2012-08-09 Hemma)
  2000 - Domaine Charvin - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Källarens sista 2000. Och kanske den bästa vi tutat av de 6 vi konsumerat. Bra muller. Bra höjd. Bra tryck. Känns absolut inte över kanten. Härlig mogen komplex nos. Pekar lika mycket mot Bourgogne som CdP. Likaledes härlig komplexitet och balans i munnen. Och likaledes Bourgogne-lik. Och naturligtvis CdP-vibbar. Det här är inget annat än ett riktigt fint stycke vin. Charvin vet hur man framställer fina CdP-prylar med stor karaktär. Här finns inget inställsamt jolm. Men de behöver tid...vi snackar minst 10 år. (vs2400 2012-08-08 Hemma)
  2010 - Alla Costiera - Colli Euganei DOC - Cabernet F
(Italia - Veneto Info)
Visa mer information
  En lättsam CF med tydliga naturliga vibbar och bra druvsortskaraktär. Dock utan de ibland övertydliga gröna tonerna. Inte heller några agressiva tanniner som snörper munnen utan pardon. Det här är lätt...friskt...charmigt...busigt och framförallt redigt gott. Absolut inget stort vin, men ack så användbart. Gott på egen hand och de italienska syrorna ser naturligtvis till att det blir en lätt match när födan serveras.
Till sin karaktär hittar vi likheter med Montevertine, Vigo och ett antal naturliga kompisar i Frankrike.
(vs2400 2012-08-05 Hemma)
  2001 - Alain Graillot - Crozes-Hermitage AOC - La Guiraude
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Bra Syrah är något av det godaste man kan tänka sig. Antingen pur ung eller c:a 10 år och äldre. Och just den här flaskan klockar ju in på det senare. Här har lagring givit komplexitet och balans/harmoni. Så himla fint. Syrorna är gudomligt rena, frukten/komplexitet likaså och tanninerna fint nedslipade. Till våra fina hjortfiléer är det naturligtvis ett klockrent sällskap. Rensar och kompletterar. Att sedan njuta av det sista glaset på egen hand och göra konstaterandet att Syrah är vansinnigt gott. Vansinnigt gott! (vs2400 2012-08-04 Hemma)
  2009 - Domaine de la Pépière - Muscadet-Sèvre et Maine AOC - sur Lie - Clisson
(France - Loire - Pays nantais Info)
Visa mer information
  Intressant och givande Muscadet-upplevelse. Annorlunda minst sagt. Man känner att här finns något under ytan som ännu inte förlösts. Hårt och knutet, men samtidigt ändå finns där något som är på väg att titta fram. Doftmässigt är det inte lätt att skaka fram något, utan vibrationerna ligger och lurar i munnen. Vill komma tillbaka till det här om 3-4 år. Kanske behöver vinet än längre vila för att komma till sin rätt. Intressant och utmanande. (vs2400 2012-08-04 Hemma)
  2010 - Occhipinti - Sicilia IGT - Il Frappato
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Som sagt...det mesta är redan klargjort om Occhipinti och hennes fantastiska Frappato. Men det är bara att konstatera att det här är löjligt gott. Så sanslöst lättdrucket att man bara sitter och skrattar...och njuter. Lent och fint. Ska man gnälla lite så är det avsaknaden av tanniner som kan upplevas lite problematiskt. Framförallt när det gäller vinet som måltidsdryck.
Ett annat problem är att spana källarens Frappato-saldo...tickar ned oroväckande snabbt.
(vs2400 2012-08-02 Hemma)
  2007 - Chateau de Saint Cosme - Gigondas AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Vi startar augusti med en liten skön Gigondas till grillspettet. Och den här killen har charmat oss ordentligt de senaste 2 åren. Tyvärr är detta sista flaskan och här gäller verkligen tyvärr. För detta är den absolut bästa och mest spännande av de vi tutat i oss. De tidigare flaskorna har dominerats av fruktig Grenache-charm, men här är det komponenterna av Syrah och Mourvèdre som trycker på. Mer köttigt. Mer rustikt. Mer komplext. Mer intressant. Ett helt annat vin som synes. Förbannad rolig transformation. Likaledes bra balanserad. Syror, frukt och tanniner i samklang. Bara synd att sista flaskan ryker, för här finns fortfarande 3-4 intressanta år framgent för denna rena och fina Gigondas. (vs2400 2012-08-01 Hemma)
  2010 - Hermann Dönnhoff - Niederhäuserer Hermannshöhle - Riesling - Grosses Gewächs
(Deutschland - Nahe Info)
Visa mer information
  Här snackar vi storhet i vardande. Men Hermannshöhle är stor redan här och nu, men dess framtid...ojojoj. Mullrar igång med en stenig Rieslingkaraktär i näsan...med citrus och blommor i bakgrunden. Munnen formligen översvämmas av fyllighet, kraft och potential. Syrorna är där, men de döljs av allt annat gott som denna storhet framför. Men det är förbannat gott redan här och nu. Otroligt imponerande. Inga godistoner någonstans. Bara stor Riesling. Skriver ordet stor ideligen, men det finns inget annat vokabulär för att uttrycka det som utspelas i munnen. Vi sparar en halvflaska till i morgon...får se vad som händer över natten.
Fortsatt ypperlig dricka. Egentligen har det inte hänt något över natten, utan komplexiteten ligger som ett täcke över hela härligheten. Stor Riesling i vardande!
(vs2400 2012-08-01 Hemma)
  2009 - Cerbaiona - Rosso di Montalcino DOC
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Efter fredagskvällens sena test (redigt gott då, men sent som sagt) och IV's mindre lyckade flaska finns bara ett alternativ...dags att prova under seriösa förhållanden. Och det här är bra, riktigt bra. Visst finns där en liten solvarm ton, men här finns så mycket annat som förmildrar det lilla misstaget. Klassisk traditionell Sangiovese i både färg, doft och smak. Rent, harmoniskt, ungdomligt (men med bra utveckling) och drickvänligt. Syrorna finns där, frukten likaså och tillräckligt med tanniner för att ge grepp och bibehålla intresset. Kvarvarande flaskor (ganska många) kommer att utvecklas positivt de kommande 2-3 åren. Tror inte grejerna vinner så där jättemycket på att sparas längre än så. Det här direkt...det här är charmigt...det här är bra och väldigt gott. (vs2400 2012-07-29 Hemma)
  2001 - Dr. Bürklin-Wolf - Deidesheimer Kalkofen - Riesling - Grosses Gewächs
(Deutschland - Pfalz Info)
Visa mer information
  Så här ska en Riesling te sig...rena syror, sirlig frukt, våldsamt elegant, klockrent balanserad och totalt rensande. Och detta är ändå ett 11 år gammalt vin...helt utan krämpor. Gudomligt fint arbete helt enkelt. Det här kommer leva bra många år till. Och vi snackar lång smak...Vill helt enkelt ha fler...och det går att åtgärda. (vs2400 2012-07-27 Hos FV i F-bo)
  2000 - Domaine Christophe Perrot-Minot - Nuits-Saint-Georges Premier Cru AOC - La Richemone - Vieilles Vignes
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Bra vin, men kanske inte den mest typiska Bourgogne vi tutat. Helt enkelt ett svajigt år och på tok för mycket konstlad ekhantering i källaren. Men vinet har sina fördelar ändå...bra syror, bra till maten och hyfsat sköna tanniner. Kan ju tyvärr ändå inte blunda för det faktumet att det inte är så himla typiskt...och det gör ju aningen ont. Lika ont och svårt är det att 'döda' en av sina gamla favoriter...men det kanske är dags att göra upp med sitt förflutna... (vs2400 2012-07-27 Hos FV i F-bo)
  2009 - Domaine Michel Lafarge - Volnay AOC
(France - Bourgogne - Côte de Beaune Info)
Visa mer information
  Gott det här...riktigt fint. Och här snackar vi typiskt så det förslår. Inget snack. Här finns mineraler, pigg PN-frukt, bra tanninstruktur och bra ryggrad rakt igenom. Och för ett village-vin är det sensationellt bra. Sådana här flaskor kan man gott tänka sig ett gäng av i källaren. De kommer lätt att hålla 5-10 år, beroende på hur man vill ha sina Volnay. (vs2400 2012-07-27 Hos FV i F-bo)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning