Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1061 till 1080 av 2551
Vin
  2009 - Giuseppe Rinaldi - Langhe Nebbiolo DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Badang...här står det redigt traditionella Nebbiolo-skåpet! Och vem ska flytta på det det...en och annan Mascarello, men annars låter vi grejerna stå kvar. Det här är stabilt. Det här är löjligt bra. Det här är Piemonte!
Vi njuter mycket bra viner hemma, men när det är något som sticker iväg känns det direkt...badang. Den här mini-Barolon från Rinaldi (den Rinaldi) visar verkligen varför deras viner försvinner blixtsnabbt. Här finns det genuina. Här finns hantverket. Här finns glädjen och det självklara. Och naturligtvis finns här syror, frukt och tanniner. Och harmoni. Och elegans. Och tradition. Och den lilla druvan i flaskan. Så bra. Så bra...
(vs2400 2012-07-25 Hemma)
  2010 - Henry Fuchs - Riesling - Alsace AOC - Terrasses du Saint Ul
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  En del av Alsace framtid ligger antagligen i den här flaskan...Fuchs visar att man kan vara med och konkurrera med tyska och österrikare i grenen Riesling med briljant renhet. Här finns inget mugg...här finns ingen skitighet...utan här finns en imponerande renhet och spänst...här finns potential för framtiden...och här finns rediga korkar och ett tilltalande etikett-utseende. Och knastertorr.
Det här vinet tävlar direkt med de tyska (läs Nahe och Rheinhessen) Rieslingvinerna precis under GG-nivå.
Det är dags för Alsace-hantverkarna att göra upp med sitt förflutna och ta konkurrensen på stort allvar. Inget snack om att Alsace har förutsättningarna, men i dagsläget saknas redigt strategiskt tänk.
Den här sköna Rieslingen har dock allt det som borgar för en ljus Alsaceframtid...rent som sagt (både för näsa och mun)...spänstiga syror...fin Rieslingkaraktär...bra och rensande längd.
Och en självklar potential för framtiden. Inte stort, men jävligt bra. Skoj!
(vs2400 2012-07-24 Hemma)
  2010 - Vivier - Pinot Noir - Sonoma Coast AVA
(Usa - Northern California Coast - Sonoma Info)
Visa mer information
  Känner mig aningen ambivalent här...gott...men tungt...Pinot Noir är det ju inget tvivel om...men en och annan Grenache-vibb tittar fram med jämna mellanrum. Inte helt lätt att förhålla sig till.
Och dessutom gäller det att pricka in temperaturen mer eller mindre exakt. Vid för sval temp blir det kantigt och malo-tonerna kryper fram...och blir temperaturen för hög är det bara tyngd och klumpighet...men vid exakt rätt temp är det alldeles förträffligt. Där är vinet mineraliskt, hyfsat lättfotat och läckert skogsbärsfruktigt. Men att hela tiden invänta exakt temperatur när det äntligen nalkas redig sommar är inte lätt.
Men som sagt...med alla förbehåll...en bra blandning mellan PN (mineraliteten) och Grenache (viss tung sötma).
(vs2400 2012-07-24 Hemma)
  2002 - Rolly Gassmann - Riesling - Alsace AOC - Kappelweg de Rorschwihr
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Rolly är Rolly...och det är bara att tacka för att typiciteten består år efter år. Ingen skam över den lilla restsötman som finns i princip alla deras viner. Ett redigt Alsace-vin med likaledes rediga Mosel-vibbar. Ungefär så kan man sammanfatta de flesta Rolly-Rieslingar. Och det är mer Riesling än terroir. Vet man bara om det gör det absolut ingenting. Och med några år på nacken blir Rollys grejer ännu trevligare. Håller bra gör de också. Och den här 02:an är på topp här och nu...inget att spara...och när Fredrik har med sig en laddning 08:or är det perfekt att det är sista 02:an som går. (vs2400 2012-07-20 Hemma )
  2005 - Domaine Gresser - Riesling - Alsace Grand Cru AOC - Kastelberg
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Ett helt annat Riesling-djur...här snackar vi mineraler och terroir. Knastrig...stenig...helt torr...matkrävande...strukturerad...potential. Sådana här Alsace-Rieslingar gillar vi...riktigt mycket dessutom. Rökig mineralitet (läs Kastelberg) i doften. Komplex och balanserad i smaken. Det här kan man sitta med ett bra tag. Stor utdelning. Fantastiskt bra Riesling i min gom. En kvar i källaren som garanterat kommer att växa ytterligare ett snäpp... (vs2400 2012-07-20 Hemma)
  2004 - Schönberger - Rot - Blaufränkisch
(Österreich - Burgenland Info)
Visa mer information
  Till kvällens viltstekar bör den här österrikaren kunna fungera riktigt bra...och det får man nog säga att den gör. Doftmässigt sticker tyvärr de obligatoriska malo-tonerna igenom aningen mycket...här har österrikarna lite att jobba med (och de är tyvärr inte ensamma). Däremot i munnen har vinet det lyft som behövs för att ta för sig vid matbordet. Bra italienska syror, fortfarande fylligt och strukturerat och tillräckliga tanniner. Sitter riktigt snyggt till maten. På egen hand är det aningen för snällt, men levererar enligt förväntningar till hjorten. Ska drickas här och nu. (vs2400 2012-07-20 Hemma)
  2004 - Conti Costanti - Brunello di Montalcino DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Även här finns det gott om struktur men också en redig dos ungdomlighet. Den här plockas på tok för ung. Doftmässigt hittar vi initialt massor av biograf-nickel-godis (den svarta pastillen). Den övergår efter ett tag i mer Sangiovese-blommighet. Bra fruktattack i doften som synes. Självklara italienska syror, bra tryck i frukt och fin tanninstruktur. Fungerar lika självklart till hjorten. Och det här är dessutom gott på egen hand. Men som sagt...vi väntar 2-3 år innan vi nyper nästa flaska. (vs2400 2012-07-20 Hemma)
  2009 - Yves Chevallier - Vosne-Romanée AOC
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Alltid gott att dricka Vosne-Romanée...och visst är det gott, men här vill jag nog ha aningen mer syror. Det som dominerar i dagsläget är en lite våldsam fathantering och malo-tunghet. Men som sagt...vänta ett par år så har nog grejerna glidit ihop på ett mer angenämt sätt...dock kommer nog inte syrorna att uppstå...Men ändå alltid gott att dricka Vosne... (vs2400 2012-07-20 Hemma)
  2000 - Domaine Rémy Boursot - Chambolle-Musigny Premier Cru AOC - Les Fuées
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Mogen Chambolle...det är inte dumt...snarare jävligt gott. Vinet har fått ett par timmar i karaff och på så sätt fått möjlighet att öppna upp. Här är det full speta redan från första sniffen...våt höstpromenad i skogen...sötlakrits...mineraler...komplext...här blir man mer än gärna sittande. Lika givande är det i munnen...fortfarande energiskt...komplext...balanserat...strukturerat...jävligt fint. Man blir bara så glad av att njuta sådant här. Fin blick på vad Bourgogne kan erbjuda. (vs2400 2012-07-20 Hemma)
  1999 - Mastroberardino - Taurasi DOCG - Radici - Riserva
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  Aglianico i form av Radici Riserva från Mastroberardino är en upplevelse. Och med drygt tio år på nacken erbjuder vinet en fascinerande resa. Vi snackar balans och harmoni...trots dess ruffighet...trots dess tanniner. När Aglianico kommer i en kostym som denna är det absolut ett av Italiens stora viner. Inget snack. Det är gott rakt upp och ned och till rätt föda är det förödande bra. Det här vinet uppvisar inga som helst luckor...en kassaskåpssäker investering! (vs2400 2012-07-20 Hemma)
  2007 - Domaine Méo-Camuzet - Vosne-Romanée Premier Cru AOC - Les Chaumes
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Alltid gott med Vosne-Romanée. Och står det dessutom 1er Cru på etiketten blir det ju ännu godare...och det här är, trots den sena timmen, löjligt bra. Energi, mineralitet, struktur, finess...2007 är ju ingen kanon-årgång, men det går inte att dölja appellationens klockrena kvalitet...och inte heller producentens kapacitet. Det här är inte kattskit...långt ifrån.
Naturligtvis för ungt...vänta med resterande flaskor i 5-7 år...då Ulrik;)
(vs2400 2012-07-20 Hemma)
  2011 - Domaine de la Pépière - Muscadet-Sèvre et Maine AOC - sur Lie - Clos des Briords
(France - Loire - Pays nantais Info)
Visa mer information
  En av de mest kritiga Muscadet-prylar vi satt tänderna i. Den här rackaren och några molusker...tror ni fattar. Knastertorr...lätt...egentligen inga märkvärdigheter, men ändå riktigt gott. Just den där kritigheten får mig att tänka på Sancerre/Vouvray/Chablis/Champagne...inte dumt för ett Muscadet-vin! (vs2400 2012-07-20 Hemma)
  2008 - Uwe Schiefer - Pala - Blaufränkisch
(Österreich - Burgenland - Südburgenland Info)
Visa mer information
  Ett bra ord att sammanfatta intrycken av Pala är...energi! Och redig sådan. Efter första munnen känner man ett bubblande tryck i hela kroppen...klarvaken...ungefär som i samband med morgondoppet. Det här är skitbra, men inte är det lätt att spika att det är Blaufränkisch i glaset...men att det är okonstlat/naturligt är råsimpelt. Doftmässigt är Pala relativt blyg, inga direkta markörer som dyker upp. Däremot i munnen tar vinet för sig...vi snackar syror...vi snackar frukt/fyllighet...vi snackar bra tanninstruktur...vi snackar italienska vibbar...ungefär som en korsning av favoriterna Barricadiero och Montevertine. Precis så bra är Pala! (vs2400 2012-07-19 Hemma)
  2009 - Salvioni - Rosso di Montalcino DOC
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Lite obalans här. Sötma och alkohol som stör. Även lite reduktiv initialt i doften. Känns inte alls som de tidigare flaskorna vi pillat på. Här är det dessutom svårt att hamna i Italien/Toscana...så är det. Mer Nya Världen-karaktär rakt igenom. Till och med tanninerna känns för nedslipade. Som sagt...obalanserad.
Grejen är att vi har en mini-Brunello i glaset. Salvioni gjorde ingen fullskalig Brunello, utan 2009 blev det bara Rosso av sina Sangiovesedruvor.
Kvarvarande flaskor glömmer vi bort i 3-5 år...då hoppas vi att sötman har transformerats till lite komplexitet...
(vs2400 2012-07-18 Hemma)
  2010 - Domaine Roger Belland - Maranges Premier Cru AOC - La Fussière
(France - Bourgogne - Côte de Beaune Info)
Visa mer information
  Trevligt glas Pinot det här...med betoning på glas. Oerhört framfusig i både doft och smak initialt. Blir lite förvånad över direktheten som erbjuds. När sedan den första förtjusningen börjar avta hittar man lite små egenheter...lite väl beskt (hård pressning?) och även en liten konstruerad sötma (chaptalisering?). Men som sagt...håller man sig till ett glas är det en trevlig stund. Sparar resterande så man får sig ett gott glas även imorgon... (vs2400 2012-07-17 Hemma)
  2010 - Benoît Dorsaz - Petite Arvine - Les Perches
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Den här lille (50 cl) har nu hängt med i fyra kvällar. Och som han jobbat...segt och obalanserat första kvällen, men allt bättre ut i veckan. För att avsluta i basen i kvällens bea (men jag fick en liten statusuppdatering). Kan bara säga att Dorsaz vet hur man ska hantera Petite Arvine. Det blir bara bättre och bättre för var kväll. Syrorna är som de ska när man har PA i glaset. Längden och friskheten likaså. Absolut inte på Rieslingkomplexitetsnivå, men ändå...Det här är skitbra. Vi snackar Rhône-mineralitet...knastrig och lysande sådan. Det här är underskattad dricka från ett avlägset (men ändå så nära) vinområde i Europa. Åk dit...leta...hitta...bli överraskad över den oerhörda kvalitet som finns där.
Det här kommer utvecklas fint de kommande 4-5 åren.
(vs2400 2012-07-14 Hemma)
  2006 - Heitz Cellar - Cabernet Sauvignon - Napa Valley AVA
(Usa - Northern California Coast - Napa Info)
Visa mer information
  Trevlig dricka på egen hand, men svår att definiera som Cab. Och den briljerar INTE till en förutbestämd hjortfilé med bearnaise...platt...klumpig...tung...alkig...allt som man inte vill ha till maten. Men på egen hand...är det här gott...inställsamt på ett trevligt sätt...mjuk och skön (som ett österrikiskt täcke). Absolut inte det mest strukturerade Napa-tjosan, men det finns grejer här som jag ändå gillar...kommer definitivt att köpa mer Napa-Cab det närmaste året! (vs2400 2012-07-14 Hemma)
  2007 - Dard & Ribo - Saint-Joseph AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Natursprattel...jag vet att ordet natur retar, men det skiter vi ikväll...för här är det kolsyra...lågsvavlat...och förödande charmigt. Och i D&R's fall druvsortstypiskt! Det här är dansant och lättfotad Syrah (klockrent från Rhône) och överlägsen en Napa-Cab till hjorten. Det roliga med D&R är att de vill att man ska tuta deras viner inom max 2-3 år efter buteljering, men här finns inga krämpor. Finns nog tomtar (generationsfråga och stoooor osäkerhet) som kan klassa detta som defekt. Men se då missar man något spralligt gott. Det här vinet kan aldrig bli stort (inte destinerat att bli det heller), men det förmedlar stor livsglädje och det är väl ändå det som är meningen med vin... (vs2400 2012-07-14)
  2011 - Keller - Riesling - Trocken - Nierstein
(Deutschland - Rheinhessen Info)
Visa mer information
  Ständigt denna Keller. Kan han misslyckas med något...tror inte det. Det här är i och för sig ett resultat av ett 'misslyckande'. Vinet är en blandning av två GG-vingårdar i Nierstein (Pettenthal och Hipping) där vissa fat inte blev som han exakt ville. Men den här kompromissen är inte fy skam...utan ett redigt Keller-vin med allt det innebär.
Knastertorrt...otroligt rent...mineraler och citrus...vi snackar syror...balanserat alla redan nu i sin ungdom...och ett härligt långt avslut. Det här är inget annat än ett vansinnigt fint stycke vin. Och till den grillade marulkskotletten...inte svårt att gissa att det funkar exemplariskt. Gott på egen hand och briljant vid matbordet. Gott nu...men här snackar vi potential. Kommer nog att dricka en till under året, medan övriga får vila de stipulerade 5-6 Rieslingsåren. Om ni inte köpt...gör det!
(vs2400 2012-07-13 Hemma)
  2004 - Nittnaus - Pannobile - Zweigelt
(Österreich - Burgenland - Neusiedlersee Info)
Visa mer information
  Här snackar vi malo-nos. Rena rama tungfrukosten...marmelad, rostat bröd...amerikanskt blaskigt kaffe (ok lite rost går att svaja fram) och kladdig vanilj. Men...i munnen är det en helt annan sak. Barbera-toner...alltså italienska syror...skön frukt och snälla tanniner. Funkar förträffligt till Saltimboca (torsdag) och gör inte bort sig till den grillade marulken (fredag). Även om näsan anser att det här inte är drickbart är det faktiskt ett schysst rödtjut...och mer än så. Men när malo-tonerna är så framträdande är det ändå ett varningstecken...som man kan se mellan fingrarna på... (vs2400 2012-07-13 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning