Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1081 till 1100 av 2551
Vin
  2010 - JF Ganevat - Côtes du Jura AOC - Pinot Noir - Cuvée Julien
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Fniss-vin! Och rejält med sprattel i. Och en renhet som bedårar. Fnisset kommer sig av att vi hela gång på gång sitter med ett saligt leende på läpparna. Busdricka helt enkelt. Min kära fru har dock en liten invändning...det känns som ett vitt vin...syrorna är väl kaxiga anser hon. Visst är de det, men är man tålig (vilket jag än så länge är) är det absolut inget dåligt tecken. Men visst är vinet nästan löjligt lätt...klockar in på endast 11,5%...och ter sig ganska vitt som sagt. Men ändå ligger PN-karaktären stark över både doft och smak. Och en mineralig sådan. Urtrevlig dricka helt enkelt. Bra fräs i grejerna. Absolut inget komplext bygge, utan en charmig varelse som man gärna sitter ned med en bra stund. Ganevat vet hur man jäser druvjuice! (vs2400 2012-07-12 Hemma)
  2004 - Baricci - Brunello di Montalcino DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Sista flaskan av denna traddo-Brunello av årgång 2004. Och tur är det för här har resan nedåt påbörjats...ingen dramatik, men här finns absolut ingen potential till något snäpp uppåt. Känns lite trött i syror, frukt och tanniner, men som sagt vad ingen panik...men ändå känns det skönt att inte ha fler av dessa som samlar damm i källaren.
Både doft och smak visar klockren bottikaraktär...lite blommor i doften, lite balsamico, lite Sangiovese-tjurighet...likadant är det i munnen...inget stort, inte dåligt, utan bara lite sådär. Går att rädda med föda, men det känns överlag lite möggigt helt enkelt. Trött kille. Spara en dryg halvflaska till torsdagen. Återkommer.
Mer koncentration kväll 2. Men också bekräftelse på att grejerna nått sin topp. Absolut gott, men med en liten känsla av snabbmognad.
(vs2400 2012-07-11 Hemma)
  2008 - Fattorie Romeo del Castello - Etna DOC - Vigo
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Tjusigt och elegant. Inte ett endaste litet fel (kanske en aning alkig när temperaturen blir för hög)...utan här är det enbart glada miner. Briljerar med Bourgognedoft (redigt mineralig sådan) av fint märke. Belöningen är i princip likadan i munnen...vi snackar fina syror, ljusröd frukt med mineralkick och typiska Etna-tanniner. Det här är inget annat än ett fascinerande vackert vin. Så lätt, men ändå så tuff. Vigo har kvaliteter som jag inte sett motsvarighet i andra Etna-viner...vad gör fröken Chiara...jag kan åtminstone inte göra annat än applådera och köpa fler flaskor! (vs2400 2012-07-11 Hemma)
  2009 - Forstmeister Geltz Zilliken - Saarburger Rausch - Riesling - Kabinett
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Som oftast sitter en Kabinett oslagbart i eftermiddagssolen. Och till lite gravad lax hackar vi upp ännu ett snäpp. Hur trevlig som helst. Fint balanserad. Viss utveckling. Det är bara så gott med de här lätta och vibrerande törstsläckande Mosel-Rieslingarna. Inget att analysera sönder, utan bara att njuta av. Zilliken gör de dessutom precis så lätta och vassa som man kan önska sig. Redigt fin. (vs2400 2012-07-08 Hemma)
  2004 - Keller - Dalsheimer Hubacker - Riesling - Spätlese
(Deutschland - Rheinhessen Info)
Visa mer information
  God välkomstdricka. Lättsam lågprocentare som börjat sin färd mot mognad. Syrorna har börjat slipats ned, sötman transformerat mot komplexitet, mineralerna tittar fram och därmed blir sakerna mer balanserade och harmoniska. Klunkbarheten finns där och Hubacker försvinner i snabb läskande takt. Den här Rieslingen har alltid levererat och den kommer att fortsätta sitt behagliga jobb med lätthet de kommande 5 åren. Serveras väl kyld. Börjar klibba så smått när tempen stiger. Som sagt immande kall... (vs2400 2012-07-08 Hemma)
  2007 - Domaine de la Janasse - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Det dricks för lite magnum. Det köps först och främst för lite magnum. Inte bara för pampigheten, utan framförallt för att det finns en extra växel i smak på dessa bamsar.
Här är det basnivå-CdP från Janasse och årgång 2007 som får ett litet extra lyft. Sötman är inte lika påtaglig som när vi testat normalstorleken. Det finns lite mer riv och nerv som ökar på komplexitet och djup. Gott som fan till de grillade filéerna av bambi. Naturligtvis är det fortfarande ett barnarov, men när det nalkas kalas är det ändå lite mer speciellt att plocka fram en magnum. Vi och prestige...
Om ni har ett gäng 07:or liggande...låt de ligga. Låt sötman krypa in än mer. Kommer att ta minst 5 år. Därefter kan vi börja nalla på förrådet.
Ändå skoj med CdP...trots varm sommarkväll levererar denna tunga pjäs (i dubbel bemärkelse).
(vs2400 2012-07-08 Hemma)
  2007 - Eugenio Rosi - Vallagarina IGT - Cabernet Franc - 7 Otto Nove
(Italia - Alto Adige Info)
Visa mer information
  Kan inte hjälpa det...tycker om det här...dessutom redigt mycket. Det är rent...druvtypiskt...visst en smula modernt...men förlåtande nog fungerar det alldeles förträffligt vid matbordet. Eftersom renheten finns där, är det naturligtvis en trevlig rensare.
Näsan får sitt av mogna cab-toner (har tidigare hänvisat till Napa)...lite blyerts som retar...och visst finns där lite malo som svajar till helheten.
Likadant måste man erkänna när vi tutar i oss pryttlarna...det finns ett lite inställsamt drag som kan irritera oss 'rättrogna'. Men samtidigt gömmer sig karaktär, kaxighet, personlighet och en italiensk drickbarhet. Syror, bra frukt och tanniner som pockar borgar för sina fyra-fem års framtida potential...lätt!
(vs2400 2012-07-07 Hemma)
  2009 - Stefan Vaja - Alto Adige/Südtirol DOC - Lagrein - Glassier
(Italia - Alto Adige Info)
Visa mer information
  Bleckigt, blåbär, ståltanksfruktigt med en stråk av malo. Där har vi doftegenskaperna. Munnen får sitt av typisk italiensk framfusighet.
Inga märkvärdigheter, men ack så gott. Okomplicerat, men som sagt...gott. Dom kan det här italienarna. Står där vid spisen med ett löjligt leende. Varje liten mun ger tillfredsställelse, utan ansträngelse. Den här vintypen behöver man mer av. Självklara grejer, men ändå med personlig karaktär som livar upp. Som sagt vad inga märkvärdigheter...men ärligt...redigt...äkta och så italienskt!
Vi testar över tre kvällar och det håller ihop redigt bra. Inget som viker ned, utan bleck och blåbär är lika påtagligt kväll tre som när flaskan öppnades.
(vs2400 2012-07-07 Hemma)
  2007 - Quinta do Feital - Vinho Verde DO - Dorado Superior - Alvarinho
(Portugal - Minho Info)
Visa mer information
  Testat över två dagar. Stenig och hård under första kvällen. Påminner inte så lite om en mineralig och knuten Chenin Blanc från t ex Savennieres. Ju längre tid i glaset desto mjukare framtoning. Inte ger den ifrån sig mycket i doften, utan man får leta egenskaper i munnen. Intresseväckande och egensinnigt. Och gott.
Kväll två är det mer tropiskt anslag och bra mycket mjukare. Gissningarna går fortsatt mot Loire och dessutom mot Furmint. Lite fatkaraktär/malo dyker upp. Fortsatt bra grepp i munnen. Men kräver mat...varför inte lite grillade havskräftor...
(vs2400 2012-07-05 Hos IV)
  2005 - Elena Fucci - Aglianico del Vulture DOC - Titolo
(Italia - Basilicata Info)
Visa mer information
  Kompakt och svårtillgänglig doftmässigt. Italienska syror med bra tryck i både frukt- och tanninstruktur. Med luft så märker man av fathantering. Funkar bra till örtsprängd gris, men på egen hand tar malo- och fattoner över. Synd på så rar frukt. Hade nog hoppats att det skulle te sig aningen mer rustikt och ruffigt. Ruffigheten finns naturligt hos Aglianico, men här har man försökt tämja den aningen för mycket. Charm och ursprung naggas för mycket när man är där och pillar... (vs2400 2012-07-05 Hos IV)
  2005 - Paolo Conterno - Barolo DOCG - Ginestra
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Ännu en sirlig och matkrävande Barolo av rang. På egen hand är det syror och tanniner som driver. Frukten ligger och lurar, men har i dagsläget svårt att nå fram. Vinets struktur och ryggrad är mer eller mindre fullständigt kompromisslös. Antingen kräver det lagring, lång sådan, eller redigt kladdig föda med bra syror. Inget att sörpla på egen hand, men med mat...då kan man få till en skön kick. Oavsett...redigt bra grejer. Fin potential här... (vs2400 2012-07-05 Hos IV)
  1997 - Paolo Conterno - Barolo DOCG - Ginestra
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Skoj att ha detta vid sidan av 2005 av samma vin. Fullständigt olika världar. Och fullständigt olika årgångar vädermässigt. 1997 är en varm årgång och det märks på denna variant av Ginestra. Här hittar vi lite bränt socker (i positiv bemärkelse), buljong, solmogen mörk frukt och framförallt en enastående doft av torkad Karl-Johan. Här blir man lätt sittande med nosen i glaset. Komplext och redigt givande. Där 05:an var sirlig och svåråtkomlig är 97:an öppen och inbjudande. Inga problem på egen hand. Fyllig, kraftfull, bred, karaktärsfull och där syror, frukt och tanniner samtliga är med i matchen. Balanserat helt enkelt. Här skulle man vilja ha en enkel pasta serverat med lite Karl-Johan...oj vad det skulle funka.
(vs2400 2012-07-05 Hos IV)
  2008 - Cerbaiona - Rosso di Montalcino DOC
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Ännu ett praktexemplar av Sangiovese. Här snackar vi redig Brunello-klass och väldigt traditionell sådan. Enastående struktur, botti-vibbar, bra frukt, härliga tanniner och sammantaget ger det ett vin med lockande potential. Sanslöst drickbart redan här och nu, men storheten ligger och vilar för att öppna upp sig om 4-5 år. Riktigt roligt med dessa botti-Sangiovese som visar upp en skimrande rödfruktig sida som är så långt ifrån de ek-stinna Toscana-prylar som fortfarande dominerar. Tror dock att deras tid är på väg att rinna ut...de ek-stinna prylarna alltså.
Däremot de här mer luftade och elegant vibrerande vinerna kommer att vinna än mer mark. Ett vin som detta passar in i vilken källare som helst.
(vs2400 2012-07-05 Hos IV)
  2004 - Alain Chabanon - Coteaux du Languedoc AOC - Montpeyroux - l'Esprit de Font Caude
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Vad smackar man i glasen när man smackat en redig hjortrostbiff på grillen...när man rotat runt ett tag på hyllorna i källaren hittar man det här...om det funkar...haha...gissa! Sötma möter sötma och giftermålet är flasklångt. På egen hand lider vinet just av sötman...trots det lite bråkiga året. Men åter till Chabanons l'Esprit de Font Caude...för det här är inget annat än sanslöst harmoniskt och markerbart vid matbordet. Men det gäller att gå försiktigt fram vid spisen...sötman behöver hanteras (den är inte stor men ändå...). Syror finns där...likaså tanniner och frukt (behöver vi inte orda om). Det här redigt bra busdricka...inte lätt att plocka att vi har Syrah och Mourvedre...absolut inte. Beställ mer...till grillad hjort;) (vs2400 2012-07-04 Hemma)
  2009 - Aurora - Rosso Piceno DOC - Superiore
(Italia - Le Marche Info)
Visa mer information
  Ännu en korkad rackare...andra av fyra...icke acceptabelt!
Men skam den som ger sig. Vi plockar ännu en som visar varför vi föll för Auroras Superiore. Det här är bra...visst är det rustikt och ruffigt, men är på samma gång en kaxig personlighet. Absolut inte något stort, men en redig hantverkare som man kan lita på...ibland (med tanke på kork-statistiken).
(vs2400 2012-07-02 Hemma)
  2008 - Prager - Riesling - Klaus - Smaragd
(Österreich - Niederösterreich - Wachau Info)
Visa mer information
  Förundrande och funderande Riesling-resa. Vi började i torsdags och vi är nu inne på fjärde kvällen. Varje kväll har varit en distinkt hållplats med sina egna klockrena egenskaper. Det började i torsdags som en ganska klumpig och stapplande törstsläckare (det var tanken) som inte riktigt klarade av sin plikt. Möjligtvis glimtade Pragers Klaus till här och där, men det var ändå GV-vibbar som for genom hjärnan. Men kväll för kväll har sakerna trillat ner i rätt fack och nu till EM-finalen har vi ett magnifikt glas Riesling i handen. Utvecklat...komplext...harmoniskt...balanserat...spännande...triggande. Han kan sina saker herr Prager. Oavsett om det är Riesling eller GV. Köp mer Prager! (vs2400 2012-07-01 Hemma)
  nv - David Léclaparte - L'Amateur
(France - Champagne Info)
Visa mer information
  När man firar 5-årig bröllopsdag gäller det att hitta lämpligt bubbel och då borde väl detta sitta klockrent...och se...det gör det. Initialt hur ren och klar som helst. Fantastisk doft där det mer eller mindre är omöjligt att pricka de olika pusselbitarna. Det är helheten som fascinerar. Samma sak gäller i munnen...rensar precis som man vill i sommarsolen. Det återkommande temat är och förblir renheten...till jag hittar den lilla foie gras-tonen i slutet. Och när den väl infunnit sig blir jag inte kvitt den. Det här är något jag hittar i allt för många bio/natur-viner. Om jag visste vad orsaken var...
Vi lämnar kvar en tredjedel i kylen. Återkommer...

Hmmm...inte riktigt kompisar fullt ut. Fortfarande finns den där gåslever-irritationen där och petar i slutet. Men samtidigt...är det ändå redigt bra...renheten har mer eller mindre återkommit...man kan inte blunda för kvaliteten...och till hemodlad slanggurka funkar det alldeles förträffligt.

Ska bli skoj att korka en av Léclaparte storebröder inom kort.
(vs2400 2012-06-30 Hemma)
  2009 - Patrick Jasmin - Côte Rôtie AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Oj oj oj...tillbaks till källaren lille vän. På tok för ung och himla svår att bedöma. Potential...absolut. Primär...likaså. Typisk...inte riktigt. Syrah-tunnel...knappast, utan det är mer ofokuserat och bångstyrigt. Bra frukt, fina syror och redig tanninstruktur. Det hittar vi. Så framtiden bör se god ut. Men se till och väx till dig i källaren! (vs2400 2012-06-30 Hemma)
  1999 - Domaine Gilles Barge - Côte Rôtie AOC - Côte Brune
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  En rackare som behöver sin tid i karaffen...och bra med timmar. Direkt när vi öppnar Côte Brune känns den lite spenslig och tunn, men samtidigt vet vi om att under det spröda ligger något och mullrar. Tid som sagt. Och eftersom det väntar en hjortfilé till middag är det nästan ett måste med en mogen kille från Nord-Rhône (en lika mogen Bdx funkar naturligtvis lika fint).
Efter tre timmar i karaff (kunde varit ett par till) har mullret startat...här dånar mörkret över oss i form av saftiga köttiga korvar, mörka oliver, inälvor, järn...som synes ruggigt härligt och komplext. Ibland tar Côte Brune med oss en sväng till Medoc där ceder-tonerna förvirrar. Men så är det ju oftast med mogna bra grejer...förvirrande och glädjande. Och naturligtvis briljerar vinet till maten. Det behövs tyngd för att ge köttet en utmaning. Syror, tyngd och fortsatt livliga tanniner.
Det här är sista flaskan och här kommer nog inte hända mer de kommande åren. Kan nog ligga kvar på den här nivån, men knappast utrymme till mer stegring. Tror inte frukten har den inneboende kraft som behövs. Men som sagt...vilt på fatet och mogen Syrah i glaset...det är löjligt bra!
(vs2400 2012-06-30 Hemma)
  2006 - Poggio di Sotto - Rosso di Montalcino DOC
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Vi har det senaste året knäckt några rediga Rosso di Montalcino (Salvioni och Cerbaiona) och de har minsann visat att de är värdiga representanter för appellationen. Men här kommer Poggio di Sotto och visar en helt annan klass. Om de tidigare kan liknas vid mini-Brunello så är det här en kille som lätt passar i en äkta Brunello-kostym. Och en snidig sådan. Det här är redigt seriöst...sanslöst sirlig frukt, klockrena syror och en tannin-struktur som lovar en ljus framtid. Helt enkelt skitgott och busbra. Ok...en liten invändning (förutom prislappen)...lite väl reduktivt i doften initialt. När man väl viftat bort avskrädet finns Montalcino-signalerna på plats...rosor...körsbär...mineraler. Kommer jag köpa fler? Absolut! (vs2400 2012-06-29 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning