Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1101 till 1120 av 2551
Vin
  2010 - Occhipinti - Sicilia IGT - Il Frappato
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Första 2010:an av detta ikon till vin. 09:orna levererade till och från på den absoluta toppen under förra året. Tyvärr dök det också upp ett par rediga bottennapp (vi snackar flaskvariation av episka mått) så nyfiken är minst sagt stor. Här blir vi inte besvikna, utan hela flaskan är inget annat än ett skimrande lyckorus av röd frukt och mineraler. Vi kommer gång efter annan att tänka på ung Bourgogne som är bara så där läskande lockande. Sa vi drickbar...
Kvarvarande flaskor kommer nog att klämmas under året. Även om det finns potential känns det ändå som att man inte vill chansa med tanke på 09:ornas svajighet.
Tillsammans med alla klockrena Gamay-killar och Occhipinti's Frappato är dessa gudasända viner bedårande att klunka i väntan på att de lite tyngre gardet från Bourgogne ska växa till sig. En bra och återkommande strategi på Sturköbaren.
(vs2400 2012-06-28 Hemma)
  2007 - Domaine Michel Lafarge - Volnay AOC
(France - Bourgogne - Côte de Beaune Info)
Visa mer information
  Stenig, lätt, ren, mineralig och charmig Pinot Noir. Förvånansvärt lättsam, men ändå seriös. Bra struktur, fint balanserad, redig potential. Det här vill jag testa om 4-5 år. Om det är charmigt idag...då faller vi väl alldeles handlöst. Det här vill man ha i källaren. (vs2400 2012-06-24 Hemma med FV)
  2008 - Domaine Sylvain Cathiard - Chambolle-Musigny AOC - Les Clos de l'Orme
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Nu snackar vi Pinot och naturligtvis Bourgogne (även om näsan lurade mig till Ahr en kort sväng). Elegant...potential...aristokratisk...sanslöst fin frukt...len men ändå respektfull. Otroligt gott redan nu, men det går ändå inte att bortse från att vi snackar barnarov. Det här vill jag dricka framåt 2020...då tror jag Les Clos de l'Orme verkligen visar varför priset är som det är. Man kan känna mineralerna vibrera redan nu, men då snackar vi skred av de finaste...godaste mineralstinna Pinot-droppar. (vs2400 2012-06-24 Hemma med FV)
  2009 - Domaine Arnoux-Lachaux - Vosne-Romanée AOC
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Kan man gå fel vinmässigt i Vosne? Sannolikheten är ganska liten, tack och lov visar sig det stämma även med det här vinet. Kommer i en lite mer modern kostym (mullrande och lite mörkare frukt, mer förnäm fathantering och där årgången talar sitt tydliga språk), men det rör oss inte i ryggen. Det här är förfinat, stor framtid, läcker tanninstruktur och grym till den dijonsenapstinna potatissalladen. Dijonsenap (naturligtvis inte på egen hand) och Pinot...där har vi en kombo.
Ännu ett vin man vill närma sig om 5-6 år. Nu ser man bara nyanser och tendenser till vad som kommer att växa till sig under de stipulerade åren. Gott redan nu, men men men...
(vs2400 2012-06-24 Hemma med FV)
  1996 - Barale - Barolo DOCG - Castellero
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  En liten läxa till nästa gång. Visst är Barolo gott på egen hand, men ska en lite lagom åldrad Nebba sjunga gäller det att tänka till matmässigt. Den här slanka och tanninrika grejen behöver syror och gegg att tugga på.
Personligen saknar jag frukt - syror och tanniner finns det så det räcker. Men jag vet också att med rätt mat kan man lätt justera både syror och tanniner. Retar mig bara att vi tänkte lite fel här...
(vs2400 2012-06-24 Hemma med FV)
  2009 - Paul Jaboulet Aine - Hermitage AOC - La Petite Chapelle
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Här finns det man villa ha av en Syrah...köttbutik...mörk frukt...blombukett...nyfikenhet...spänning.
Det här är löjligt bra. Koncentration. Spänst. Gôtt. Men...det man mest inser/konstaterar är potentialen.
Frukten kommer tugga i sig fathanteringen de kommande 5-6 Syrahtunnelåren...lätt. Det här är ett stadigt bygge...struktur men ändå med finess. När Syrah är bra...ja, då satan...
Bra nu...stor om 8-10 år. Vad gör man...beställer fler naturligtvis!
(vs2400 2012-06-24 Hemma med FV)
  2011 - Julian Haart - Piesporter Schubertslay - Riesling - Kabinett
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Allt man kan önska sig av en Mosel-Kabinett...lätt...ren...frisk...finessrik syra...återhållsam sötma. Det här är faktiskt en förträfflig 9-procentig kick från Piesport.
Mineralstinn och smal. Läskande. Försvinner snabbt i den bortflyeende eftermiddagssolen. Så här vill jag ha mina Kabinetter!
(vs2400 2012-06-23 Hemma med FV)
  2011 - Josef Leitz - Rüdesheimer Berg Schloßberg - Riesling - Ehrenfels
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  Här är butiken initialt råstängd. Dröjer en 30 minuter innan Riesling-karaktären börjar titta fram. Innan dess är det en anonym rackare som inte lämnar ett spår i doften. I munnen har vi framträdande och fina syror, bra frukt, mer eller mindre helt torr och en angenäm längd. Kommer att bli bra grejer, men vi väntar nog 2-3 år innan vi tittar till Leitz 2011:or. (vs2400 2012-06-23 Hemma med FV)
  2004 - Hugel - Riesling - Alsace AOC - Jubilée
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Sista flaskan av pärlan bland Hugels torringar. Och modell 2004 har hela tiden levererat mer än vad prislappen anger.
Den här buteljen domineras av klockren mogen Riesling i toppklass från Alsace. Inte många som piskar den här killen.
Komplexitet så det skriker om det...vissa vill ha det till petroleum i kombination med arrak, honung, gula äpplen, mineraler...för min del räcker det med komplex Rieslingkaraktär...
Helt torr i munnen med en längd som imponerar och rensar. Enormt fint tryck genom munnen. Balanserad och krävande. Stenigt god. Bra grejer helt enkelt.
(vs2400 2012-06-23 Hemma med FV)
  2006 - Prager - Grüner Veltliner - Achleithen - Smaragd
(Österreich - Niederösterreich - Wachau Info)
Visa mer information
  Är det någon i Wachau som vet hur GV ska hanteras är det Prager. Och kanske ett par till. Många är det tyvärr inte, utan de flesta får sina GV med väl mycket gump i baken. Prager däremot lyckas med konststycket att få sina GV med bra lyft, fin mineralitet och en härlig balans. Elegant vin helt enkelt. Och ett sanslöst fint sällskap vid matbordet. Precis samtliga egenskaper uppvisar Achleiten här ikväll.
Man kan inte ha nog av Pragers grejer i källaren.
(vs2400 2012-06-23 Hemma med FV)
  2010 - Domaine de la Tournelle - Arbois AOC - Trousseau - des Corvées
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Naturligt så det förslår. Men Tournelle lyckas inte charma mig på samma sätt som Bornard etc. Visst finns det typiskt naturliga på plats, men det sticker inte ut på ett sätt som lockar fram smilgroparna. Dessutom finns det en liten störande orenhet i slutet. Det saknas något här... (vs2400 2012-06-23 Hemma med FV)
  2010 - Domaine Ilarria - Irouléguy AOC
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  Grönt är det första som slår en. Inte Loire-grönt (som jag oftast gillar), utan redigt paprikagrönt. Och det är inget jag rasslar igång på. Mina Tannat-viner vill jag ha med så mycket Tannat som möjligt. Här blir det bara kärvt, hårt, kantigt och svårhanterbart. Mer Tannat i blandningen tack. (vs2400 2012-06-23 Hemma med FV)
  2000 - Clos Triguedina - Cahors AOC - Prince Probus
(France - Sud-Ouest - Haut Pays Info)
Visa mer information
  Ännu ett vin man vuxit ifrån. Det här har jag verkligen gått igång på tidigare, men nu är det inget annat än plank, spån, julmust...påminner tyvärr alltför mycket om en sönderekad Sangiovese. Här finns inga förmildrande omständigheter...bort min gamle vän. (vs2400 2012-06-23 Hemma med FV)
  2009 - Forman - Cabernet Sauvignon - Chateau la Grande Roche - Napa Valley AVA
(Usa - Northern California Coast - Napa Info)
Visa mer information
  God och friktionsfri. Ska man gnälla hittar vi lite väl mycket vanilj och malo-toner. Men vi charmas lika mycket av frukt och drickbarhet. Och kväll nummer två har Formans andravin vuxit ett par snäpp...mer struktur, mer attityd, mer redigt. Och till lite grillade vilddjur...gissa om det funkar... (vs2400 2012-06-23 Hemma med FV)
  1986 - Castell'in Villa - Chianti Classico DOCG - Riserva
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Förträfflig i nosen, men långtifrån lika lyckad i munnen. Gjort sitt helt enkelt. Gillar man åldrade grejer kanske det funkar, men här saknas frukt. För obalanserat för mina smaklökar. Trist. (vs2400 2012-06-23 Hemma med FV)
  2004 - Château Rayas - Châteauneuf-du-Pape AOC - Pignan
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Och där satt den...den klockrena kompromissen...den sanslösa synergin. Och som ni greppar så snackar vi inte ftg-sammanslagningar, utan härliga vinkompromisser. För här har vi en skiten kille som både gjort sitt valkiga jobb i Bourgogne och sitt mer välstrukna värv i Rhône. Ruggigt bra. Snuskigt (ta mig fan är vinet snuskigt bra) ryggradsstabilt. Sanslöst välutvecklat. Här finns det finstämda CdN och det burdusa och skitiga CdP. Vulgärt välmående. Komplext. Ostbutiken dyker upp. Utvecklad...absolut, men lååååångtifrån redigt färdig. Välbalanserad och harmoniserad, men samtidigt så kaxigt oberäknelig. Stort vin. Härlig kick! Vi bara skriker vår vällust! (vs2400 2012-06-22 Hemma)
  2009 - Keller - Riesling - Trocken - Von der Fels
(Deutschland - Rheinhessen Info)
Visa mer information
  Kalasgod Von der Fels. Fått den där lilla utvecklingen som gör att Riesling är den vita favoritprylen alla kategorier (redigt bubbel undantaget). Inget pärontjafs här inte, utan rena klingande mineraler...citrus av alla de slag...och så där löjligt rensande som bara redigt torra prylar är. Bra längd, bra balans, bra Riesling helt enkelt. Ser till min förtvivlan att det här var sista 09:an av Von der Fels. Inte bra... (vs2400 2012-06-21 Hemma)
  2010 - Domaine Lafran-Veyrolles - Bandol AOC
(France - Provence Info)
Visa mer information
  Ser aningen oxad ut i färgen. Tappat sin skimrande roséfärg en aning. Men både nos och mun får sitt av förra årets klockrena roséupplevelse. Lika fin i år...verkligen. Bra syrastruktur, fin lätt frukt, rensande och läskande. Dessutom trevlig vid matbordet...och i solskenet. Mer än så behöver inte rosévinerna erbjuda...faktiskt inte. (vs2400 2012-06-20 Hemma)
  2009 - Alice Bonaccorsi - Sicilia IGT - Domminkio
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Förvånansvärt tanninfri sicilianare. Inget fel på det hela taget eftersom Alice Bonaccorsi vanligtvis brukar kunna få till det på ett personligt sätt. De tidigare alstren vi prova från henne har verkligen presterat. Och det gör även Domminkio. Men färgen går nästan mot rosé...väldigt otät sak. Doftmässigt är det jordgubbar som fullständigt dånar ur glaset. Och i munnen är det som sagt vad förvånansvärt snällt. Mjuk i sin attack, mjuk i sin framställning, mjuk...mjuk och riktigt trevlig bekantskap. Kan inte se någon stor potential på sikt, tycker nog att man ska dricka det här och nu. Ett vin jag inte riktigt blir klok på... (vs2400 2012-06-19 Hemma)
  nv - Laherte - Les Clos
(France - Champagne Info)
Visa mer information
  Ett bubbel med följande druvsorter (utöver de normala): Arbanne, Pinot Blanc, Fromenteau och Petit Meslier. Och samtliga druvsorter är planterade på en och samma plätt...Les Clos. Ett experiment som heter duga. Då gäller det bara att grejerna presterar...och det gör det...inte. Åtminstone inte första kvällen...väl syrligt och snipigt...beror med all säkerhet att bubblet inte har ett endaste gram dosage. Här och nu behövs det. Däremot har sakerna byggts upp till en trevlig helhet kväll nummer två. Då funkar det som ett bra välkomstbubbel när grillen går varm. Gott bubbel, men jag blir allt mer tveksam till bubbel helt utan dosage. Behövs för fyllighet och balans...och för vinets elegans. (vs2400 2012-06-16 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning