Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1121 till 1140 av 2551
Vin
  2002 - JJ Christoffel Erben - Ürziger Würzgarten - Riesling - Spätlese
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  När en Mosel-Riesling fått sina tio stipulerade år på rygg...då kan det sjunga till redigt ordentligt. Och här sitter varenda stämma klockrent. Syror, frukt, längd, sötma, komplexitet, mognad...allt flätas ihop till en harmonisk helhet. Det här är inget annat än en härlig vinkick. Briljant bra. Löjligt gott. Den gode Christoffel vet hur Riesling-kniven ska slipas! (vs2400 2012-06-16 Hemma)
  2007 - Montevertine - Toscana IGT
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Det här måste vara ett av de mest mångsidiga och tillämpliga viner som ligger på hyllorna här hemma. Och inte bara här hemma, utan på flertalet ställen. Det funkar till det mesta (de briljanta syrorna är hemligheten) och vi blir inte överraskade att vinet sjunger till en chèvresallad. Kan i dagsläget inte tänka mig en vinkällare utan ett antal Montevertine liggandes. Gudomligt gott! (vs2400 2012-06-15 Hemma)
  2010 - Giuseppe Rinaldi - Langhe Nebbiolo DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Ännu en legendar vid bordet på Sturköbaren. I och för sig inte någon av deras prestigeprylar, utan en nerklassad Barolo i form av Langhe Nebbiolo. Och nu är det en 2010 som ska få sätta livet till vilket medför ett par timmar i karaff innan mat och vin ska njutas i samklang. Den här fina ungdomen behöver denna doping för att släppa till en aning. Vi konstaterar när vinet väl hamnar i glaset en skön mörk ungdomlig variant av Nebbiolo i doften. Dessutom en liten ton av fatrost. En ny botti som tagits i bruk kanske...
Naturligtvis barnarov att nypa en 2010, men när nyfikenheten inte går att stilla är det bara att kapitulera och rycka korken. Även i munnen märker man av nyansen av mörker. I mitt tycke är det mer blå frukt än röd. Kanske är det ett gäng unga stockar som bygger denna LN...oavsett är det gott...skitgott...kanske inte fullt ut på egen hand, men till bönor och ragu...snälla nån vad fint det blir. Syrorna lyfter, frukten fyller ut och nebba-tanninerna river så där lagom som man vill. Som sagt vad...väl ungt, men det här kommer att bli fina grejer. Som alltid gäller dock att tänka till när det gäller föda...och ge grabben luft...karaffera ett par timmar!
(vs2400 2012-06-14 Hemma)
  2008 - Eugenio Rosi - Vallagarina IGT - Marzemino - Poiema
(Italia - Alto Adige Info)
Visa mer information
  Frågan är om man kan tänka sig ett mer typiskt italienskt vin än detta. Skriande syror, körsbärsfrukt och ett ypperligt sällskap till kvällsfödan. Det här är rent, piggt, fräckt, gott, gott, gott och klockrent rensande.
Även nosen får sitt av ung rolig frukt. Och alla känner naturligtvis till Vallagarina...inte...plugga. Och lika självklar är ju druvsorten...Marzemina...inte...plugga. Det är bara att ge sig ut och resa...Trentino och ett besök hos herr Rosi känns ju självklar. Det här har potential att vara Sturköbarens husvin.
(vs2400 2012-06-10)
  2007 - Domaine Monier - Saint-Joseph AOC - Les Serves
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Efter en hel dags bilkörande och ett gäng timmars vinspottande...då är man mogen för ett redigt Syrah-vin. Och till hempiskad bearnaise är inte tanken bara god, utan klockren. Funkar förträffligt vid matbordet.
På egen hand är det aningen för inställsamt initialt. Grejerna behöver ett par timmar för att komma till sin rätt fullt ut. Inte fullt balanserat just nu. Men samtidigt känner man att prylarna ligger och lurar för att till slut falla på rätt plats. Syrorna är bra, frukten går inte att gnälla på (kanske lite väl mycket sötma) och tanninerna gör sitt jobb. Ingen tunnel, men vinet vinner på att ligga till sig 3-4 år.
(vs2400 2012-06-09 Hemma)
  nv - Pierre Callot - Blanc de Blancs
(France - Champagne Info)
Visa mer information
  Testas över tre kvällar.
Känns aningen obalanserad första kvällen. Fyller inte ut riktigt som man önskar. Men redan andra kvällen har sakerna börjat trilla rätt. Mer harmoni, mer balans, mer spets. Bra skjuts i grejerna. Men bubblet är absolut mest till sin rätt sista kvällen...det sista glaset sitter klart bäst. Fin aperetif-bubbel. Bra blanc de blancs.
(vs2400 2012-06-08 Hemma)
  2011 - Occhipinti - Sicilia IGT - SP68
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Testas över två kvällar...vilket kräver redig disciplin...men det var mödan värt...med råge. För första kvällen var vi inte riktigt på fot med varandra...upplevde SP68 som väl onyanserad i svansen, där fanns en liten beska som vi inte gick igång på. Kändes nästan som man pressat druvorna lite väl mycket. Den lilla beskan finns kvar även kväll två, men den har trängts undan av frukt, energi, finess, explosivitet och klunkabilitet. Skitgott! Inget att kontemplera kring, utan det ska klunkas...klunkas tills flaskan är slut.
Okomplicerat men med redig tanke. 12,5% är heller ingen nackdel. Klockren kompis vid matbordet.
Att vinet är bättre kväll två tyder ju på framtida potential, men framtiden lär inte sträcka sig längre än ett år...för då kommer ju 2012!
(vs2400 2012-06-07 Hemma)
  nv - Roagna - Vino da Tavola VdT - Opera Prima
(Italia - Italia Info)
Visa mer information
  Här var det redigt drag. Fullt öppet. Tvärdrag. Skitgod drickvänlig nästan-Barolo. Det är ju ingen tvättäkta Barolo eftersom Opera Prima är en blandning av tre olika årgångar.
Här finns inga störande tanniner (däremot stöttande), syrorna är ljuvligt italienska och frukten är förvånansvärt fyllig. Det här är inte bara bra, utan redigt bra. Ett vin att bli glad av, ett vin att imponeras av, ett vin att sätta på matbordet. Jag vet inte vad tanken med OP är, men oavsett vad Luca klurat på så är resultatet inget annat än skitbra. Det här är rolig nebba att dricka medan de alltför unga Barolo-grejerna mognar. Kanske det som är tanken...
(vs2400 2012-06-07 Hemma)
  1999 - Cantalupo - Ghemme DOCG
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Var vi befinner oss och vilken druvsort det rör sig om, därom råder inget tvivel. Och att vinet dessutom har ett gäng år på nacken går inte heller att ta miste på. Piemonte...Nebbiolo...drygt 10 år. Så kan man sammanfatta de första intrycken efter att vinet fått sig en dryg timma i karaffen. Och gott dessutom...inte minst viktigt. Men att vi befinner oss i Ghemme hade vi nog inte gissat.
Men som sagt...bra tryck i nosen i form av mognad nebba och bra fart i munnen av syror, hyfsad frukt och en fortsatt imponerande tanninstruktur. Hänger ihop väl, men vinet ska absolut konsumeras inom kommande två år. Det finns en liten antydan till rönnbär i munnen som borgar för att grejerna har nått sin pik.
Gott sam sagt och ett utomordentligt bevis på att bra nebba inte bara görs i Barolo och Barbaresco...glöm inte heller Boca...Gattinara...Roero...Valtellina...Norditalien har många trevligheter på lut!
(vs2400 2012-06-06 Hemma)
  2009 - Julien Courtois - Vin de Table VdT - Autochtone
(France - France Info)
Visa mer information
  Vit bio-tjosan med allt vad det innebär...äpplig...mineralig...fräsande...belgisk öl...intressant och utmanande. Ska fler inhandlas...nips. Skoj att prova, men inget att klunka. (vs2400 2012-06-02 Hemma med IV)
  2005 - Vincent Pinard - Sancerre AOC - Harmonie
(France - Loire - Centre Info)
Visa mer information
  Fatlagrad SB från Sancerre visar sig inte vara min grej. Saknar syror och mineraler. Återigen ett intressant vin, men rycket i mungiporna infinner sig inte. (vs2400 2012-06-02 Hemma med IV)
  2010 - Maccario Dringenberg - Rossese di Dolceacqua DOC
(Italia - Liguria Info)
Visa mer information
  Det här var riktigt gott. Här infinner sig törsten på allvar. Läskande med en trevlig sötma i slutet. Klockren överraskning som levererar så länge temperaturen håller sig runt 15. Inget snack om att vi har en italienare...syror, lite körsbär och en och annan tannin. Det här kan jag tänka mig fler gånger...men då får man ta sig till Ligurien. (vs2400 2012-06-02 Hemma med IV)
  2002 - Trimbach - Riesling - Alsace AOC - Cuvée Frédéric Emile
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Urtypisk gällande både ursprung, druvsort och årgång. Knastertorr, rysligt fina syror, bra längd, rensande, utvecklad Riesling-karaktär, men fortfarande bra många års kapacitet att prestera vid matbordet. Som sagt...rysligt bra Riesling med bra årgångskaraktär. (vs2400 2012-06-02 Hemma med IV)
  2007 - Demeter Zoltán - Kakas
(Hungary - Tokaj-Hegyalja Info)
Visa mer information
  Ännu en fullträff. Här infinner sig bio-vibbarna på ett positivt sätt även om vi har vitt i glaset. Visst finns lite röda äpplen, men så oerhört mycket annat...nötighet...finstämda fat...tropisk frukt...sjungande syror...härlig fyllighet...hoppande mineraler och en redig längd.
Kvällen innan hade vi Kakas till nyplockade piggvarar, nypotatis, skirat smör och riven pepparrot...klockrent på alla sätt. Frukt och mineraler fullständigt flög fram i munnen. Det här är, enligt mig, Demeters förnämsta tolkning av Furmint.
(vs2400 2012-06-02 Hemma med IV)
  1989 - Castello Conti - Boca DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  En riktig vinkick!
Låt oss börja med doften som har redigt svårt att släppa till...initialt inget annat smörkola och yoghurt...men med tid i glaset (vi snackar 30-40 minuter) dyker Nebbiolo-markörerna upp...blommor, mörk frukt, tobak, tjära...rediga grejer. Även om doften till slut visar vinets potential är det ändå i munnen det smäller till. Kvällens absolut finaste vin...hela 1989 års storhet blommar ut i munnen...vi snackar syror, vi snackar elegans, vi snackar balans, vi snackar redig vinkick. En ynnest att sitta att suga på under kvällen. Löjligt bra helt enkelt!
(vs2400 2012-06-02 Hemma med IV)
  1967 - Castello Conti - Boca DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Redan färgen säger gammelvin. Jag trodde vi var nere på 70-talet, men det visar sig att vi ska ner några år till.
Det här vinet regerar i näsan...klockrena mognadstoner som man kan försvinna bort i kvart efter kvart. Ett redigt sniffarvin. Tyvärr lever inte grejerna upp smakmässigt. Här blir det för mycket rönnbär/lingon för att vinkicken ska infinna sig. Men doften...fina grejer.
(vs2400 2012-06-02 Hemma med IV)
  2000 - Enzo Boglietti - Barolo DOCG - Casa Nere
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Bra Nebbiolo är bra vin. Och Boglietti vet hur en Nebbiolo-druva ska hanteras. Och när hantverket är klanderfritt...ja då sitter man och njuter av en ruggigt kraftfull (men elegant och balanserad) vinkick i glaset. Trots året (2000 anses vara lite tveksamt) finns här fortfarande bra tryck för ett gäng år till på rygg. Inte ett endaste litet tecken på att Casa Nere börjat vika ned sig. Absolut inte.
Näsan får sitt av Nebba-markörer och orientaliska kryddor. Munnen invaderas av skön syrastruktur, redig frukt och de självklara tanninerna. Struktur och ryggrad så det räcker. Ännu en fin vinkick!
(vs2400 2012-06-02 Hemma med IV)
  2009 - Paul Jaboulet Aine - Hermitage AOC - Chevalier de Sterimberg
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Allt för sällan det hälls vit Hermitage i glasen på Sturköbaren. Och utifrån detta exemplaret borde det ske betydligt oftare. Det här är fantastiskt gott...och elegant...och enormt välgjort...och kontemplativt. Sniffarvin och sanslöst fint i munnen. Tokungt, men inga som helst problem att ge sig i kast med en flaska. Påvisar bara innehållets enorma potential. Nu är det väl som så att Norra Rhône-tunneln dyker upp om ett år och då är det bara att glömma prylarna 7-8 år. Om ni har en sådan här liggande är det bara att bestämma sig...nu eller om tio år.
Ska man plocka en nu får man bäst utdelning om man låter temperaturen krypa upp till c:a 12 grader. Då letar sig blommor, tropisk frukt, lite linement, komplexitet och en briljant fathantering fram ur glaset. Munnen får sitt av bra syrastruktur, enormt fin fyllighet, återigen den briljanta fathanteringen och mineraler från Hermitage-kullen. Det här är löjligt gott...och här ska beställas ett par till rackare.
(vs2400 2012-06-02 Hemma med IV)
  2008 - Luca Faccinelli - Valtellina Superiore DOCG - Ortensio Lando
(Italia - Lombardia Info)
Visa mer information
  Kan vara den bästa Valtellina som serverats på Sturköbaren. Och jag tycker dessutom att den presterar i den klass där Valtellina-grejerna hör hemma...den lite mer rödlätta och läskande ligan. Allt med Nebbiolo som grund behöver inte vara dundertanninstinna viner som behöver tio år på rygg. Den här 08:an gör sin grej här och nu...och dessutom briljerar den vid matbordet. Bör drickas sval med tanke på den lilla sötman som busar runt på tungan. Urtrevlig bekantskap. (vs2400 2012-06-02 Hemma med IV)
  2011 - Julian Haart - Wintricher Ohligsberg - Riesling
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Har normalt väldigt svårt för torra Mosel-Rieslingar. De har inte den kropp som behövs för att lyfta mitt Riesling-gomsegel. Att de gör Riesling med restsötma i världsklass är en annan historia.
Men den här torringen får mig att överge mina principer (provar bara sötingar vid hantverksbesök) när det gäller Mosel. För det här är bra...riktigt fint hantverk. Inte helt torr i och för sig (10 g restsötma kanske), men vill ändå beteckna det som ett torrt vin.
Naturligtvis påtagligt ung...det är ju en 2011 i glaset...svår att få grepp om kväll ett, men kväll två har päron och andra nybuteljeringsegenskaper tranformerats en aning. Som sagt vad...riktigt gott. Bra balans...syrorna...den lilla sötman...frukt/fyllighet...längd och mineralöverfall. Lätthet och elegans. Och det här kommer bara att bli bättre de närmaste tio åren. Här gäller det att vänta ut torringarna och njuta av Haarts sötingar (framför allt hans Kabinetter) tills dess.
Nytt namn...mer vin...mindre pengar. Hårt liv det här att vara passionerad.
(vs2400 2012-05-31 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning