Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1141 till 1160 av 2551
Vin
  2001 - Produttori del Barbaresco - Barbaresco DOCG - Rio Sordó - Riserva
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Vad säger man om det här...man har ju alltid vissa förväntningar när man poppar en Produttori-riserva. Det ska ju bara vara redigt bra...och visst är det bra...men kanske inte riktigt där jag vill ha grejerna. Kinkig...så här mitt i veckan...visst...men man måste vara uppriktig. Men vi snackar detaljer...för Rio Sordó är råtypisk för ursprunget...syror och tanniner kan inte peka någon annanstans...men det är just det...syror och tanniner...det vill till något där emellan också...frukt. Den finns där och då gäller det att trolla vid matbordet. I kväll hade vi inte energi (kan vara så ibland) och då får Rio Sordó lida. Inte rättvist, men vi utlovar revansch för vinet nästa gång.
Doftmässigt är det ett skolboksexempel på en begynnande mognande Barabaresco...det gäller bara att locka fram den väl gömda frukten till nästa gång. Vi lovar.
Med tanke på vår trötthet väntar vi med att uttala oss om framtida potential.
(vs2400 2012-05-31 Hemma)
  2006 - Salvatore Molettieri - Irpinia DOC - Cinque Querce
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  Så här ska en Aglianico te sig...italienska syror, djup mörk frukt och med en tanninstruktur som rycker och sliter med finess. Det här inget annat än en finurlig slugger som lätt framkallar applåder. Och de blir fler vid matbordet. Det är här Aglianico regerar och druvsorten gör det med bestämdhet.
Cinque Querce är ett vingårdsvin utanför appellationen Taurasi och vinet får 12 månader på en blandning av botti och småfat. Småfaten känns av dagen efter i form av skållebånk. Däremot är grejerna fint integrerade under drickfasen. Inget som stör.
Mer balanserat och förfinat än d'Angelos grejer från Basilicata. Aningen mer modernt än Mastroberardino motsvarigheter från Campania.
Oavsett liknelser är det här redigt bra grejer. Köpt på plats i Napoli. Tyvärr inga fler. Lever lätt vidare i 3-5 år.
(vs2400 2012-05-30 Hemma)
  2006 - Fattoria di Felsina - Chianti Classico DOCG - Rancia - Riserva
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Trevligt vin att följa under kvällen, men lika intressant är det att läsa de gamla noteringarna (2-3 år tillbaka). De första noteringarna svämmar över att fat-vibbar, som sedan lindras allt eftersom. Och nu är faten mer eller mindre uppätna...visst finns de där, tydligast känner vi av dem i slutet av munnen...en liten ekbeska yr runt en liten stund.
Annars är det en fin Sangiovese-resa. Bra tryck i doften där bär, frukt och mineraler nu dominerar. I munnen är det de klockrena italienska syrorna, den fina fylligheten och de trevliga tanninerna som tar plats. Allt som allt ett bra vin som gör sitt jobb vid matbordet. I källaren ligger ett par flaskor till och väntar...de får ligga till sig under 2-3 år. Mer än så vill jag nog inte chanslagra.
(vs2400 2012-05-27 Hemma)
  2009 - Les Cailloux - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  När det nalkas grillade hemgjorda hamburgare på närbetad kossa, vad ska skänkas i glasen om inte en ung CdP. Vi plockar en Les Cailloux från 2009 och det är inget dumt val. Grymt läcker till maten och lika bra på egen hand. Helt torr. Förvånansvärt friskt och lätt. Bra frukt. Härliga syror och fin tanninstruktur. Helt enkelt redigt vin. Det här är ett skolboksexempel på hur en CdP borde te sig. Många i CdP's närområde borde köpa en flaska och göra analysen...och konstatera...så kan man också göra... (vs2400 2012-05-26 Hemma)
  2008 - Bartolo Mascarello - Barbera d'Alba DOC - San Lorenzo
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Det här går rakt in på klunkabilitetens topplista. Hamnar redigt högt dessutom i kamp med alla Gamay-killar och Jura-tjejer. Samma lätthet, energi, tempo, självklarhet och kaxighet som nämnda viner.
Och jag är absolut ingen Barbera-diggare, men här presterar Mascarello resultat som få andra Barbera-hantverkare kommer i närheten av.
Ren frukt, tjoande syror och en och annan smygande tannin.
Självklart inget stort vin, men ett stort Barberavin. Vill ha mer! Ska tutas de närmaste 2 åren.
(vs2400 2012-05-25 Hemma)
  2010 - Marcel Lapierre - Morgon AOC
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Snälla nån...så gott...så fint...så klunkbart. Och ja Franko...även detta är den briljanta 13/7-tappningen. Av de flaskor vi konsumerat (det är några stycken nu) är det ingen som har svajat. Samtliga levererar vibrerande godis. Här finns ingen ox...inget hönsavskräde...absolut inget avtändande. Endast kickande glädje med en kvalitet ingen kan blunda för...om man nu har lite sans för att gå utanför de gängse ramarna.
Skuttande frukt och tuggiga mineraler...svalkande gott när man dunkar ned godsakerna innan tempen når 15 grader. De kvarvarande flaskorna kommer knappast att se höstmörkret falla över Sturköbaren.
(vs2400 2012-05-24 Hemma)
  2004 - Arakoon - Shiraz - Doyen
(Australia - South Australia - McLaren Vale Info)
Visa mer information
  En Aussie-Shiraz är egentligen inte så dumt...ibland är det bara för mycket, men i rätt händer kan resultatet bli på gränsen till redigt bra. Charmigt...fruktigt...redig fyllighet...klockrent till grillföda.
I samband med en liten källarinventering konstaterar vi att det börjar bli oroväckande tomt i Aussie-facket. Påfyllnad rekommenderas. Och det typiska går ju inte att gnälla på...för det är precis vad det är...typiskt. Det kan bara inte vara något annat än en Shiraz från Barossa/McLaren Vale. Och med några år på nacken har de värsta vulgära fruktattackerna lugnat ned sig. Det här är gott!
(vs2400 2012-05-20 Hemma)
  2004 - Enrico Santini - Bolgheri DOC - Montepergoli
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Börjar kännas aningen trött och uttorkad. Fundersam. Tveksam. De trista nyitalienska cola-vibbarna tittar fram som på en oönskad beställning. Jag har diggat det här tutet tidigare, men här och nu inser jag att mina preferenser har förflyttats. Till det bättre...inte enligt vissa, men enligt mig...definitivt. Finns inget lyft...finns ingen drickglädje...finns ingen drickglädje...då blir det svårt.
Visst är vinet ok, men i min värld saknas något...just här och nu kan jag inte sätta fingret på det...men det kommer...återkommer...det som saknas är renhet...lyft. Det här känns snarare aningen dammigt och nedstämt. Funkar ok till grillad rygg av vildsvin.
Innerst inne vill jag verkligen digga det här, men ikväll infinner sig inte den rätta kicken...tyvärr Enrico.
(vs2400 2012-05-19 Hemma)
  2010 - Domaine Coursodon - Saint-Joseph AOC - Silice
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Gott. Typiskt. Och redo att njutas här och nu. Behöver inte ligga till sig de stipulerade Syrah-åren. Visst kommer sakerna att harmoniseras, men eftersom detta är Coursodons minsting är det också Silice som ska konsumeras först...och enligt mitt sätt att se på grejerna...inom 2 år.
Doften har alla unga Syrah-egenskaper man kan önska...chark, mörk frukt, yoghurt och hjortron. Munnen får en skönt tung fruktig käftsmäll, där framförallt tanniner och frukt slåss om uppmärksamheten. Tyvärr också en onödig portion alkoholhetta när temperaturen kryper uppåt. Syrorna och lättheten (som 2010 borde domineras av) ser man inte mycket av i Silice. Vi kommer tuta i oss resterande flaskor inom 1-2 år medan vi väntar ut storasyskonen.
(vs2400 2012-05-16 Hemma)
  2009 - A. Christmann - Königsbacher Idig - Riesling - Grosses Gewächs Trocken
(Deutschland - Pfalz Info)
Visa mer information
  Blir inte riktigt klok på vissa av de 'främsta' tyska GG-Rieslingarna. Idig borde formligen osa kvalitet och klass, men ur glasen är det mest en kombination av Grüner Veltliner och Viognier. Bra sådan, men jag vill att min Riesling ska skrika Riesling och inget annat. Och det fortsätter på samma sätt i munnen...enorm fyllighet och kraft, men inget av Rieslingfräschör och skir elegans. Absolut bra, men inte Riesling-bra. Som sagt...blir inte riktigt klok på vissa GG-prylar... (vs2400 2012-05-16 Hemma)
  2006 - d'Angelo - Aglianico del Vulture DOC - Valle del Noce
(Italia - Basilicata Info)
Visa mer information
  En riktig slitstark arbetshäst. Gör sitt jobb oavsett omgivning. River och sliter. Och alltid med fötterna fast förankrade i sin vulkaniska hemmiljö. Här är det blåkläder på.
Doften erbjuder tobak, lite skitigt stall, djuriskt...redigt ruffigt. Munnen får sitt av syror, mörk oborstad frukt och kaxiga tanniner. Inget förfinat överhuvudtaget. Helhetsintryck utan föda är att rönnbärssyrorna dominerar en aning. Till måltiden fyller frukten ut.
Den här typen av viner bör alltid finnas i en vettig vinkällare.
(vs2400 2012-05-13 Hemma)
  2005 - Chappellet - Cabernet Sauvignon - Signature - Napa Valley AVA
(Usa - Northern California Coast - Napa Info)
Visa mer information
  När man bestämt sig för grillkväll är det bara att genomföra...trots att regnet vräker ner...då är det tur det finns kakelugn...finfin glöd...smack på med de små fina bambibitarna...färdigt och vrålgott i all sin simpelhet. Och vad dricker man då till detta...en Napa-cab får sätta livet till. Urtypisk till sin karaktär. Pangfrukt, volym, ännu mera primär frukt och bra integrerad fathantering. Men...här gäller det att ta det lugnt med temperaturen. Icke mer än 16-17 grader. Däröver förvandlas fräschör och drickbarhet till tyngd och alkoholhetta. Är man bara försiktig funkar vinet alldeles förträffligt till bambibitarna. Blir mer och mer övertygad om att man bör ha ett gäng lådor Napa-cab liggandes i källaren.
Det här är redigt gott här och nu och har naturligtvis ännu mer uppsida med ett gäng år till på rygg.
(vs2400 2012-05-12 Hemma)
  2009 - Paul Jaboulet Aine - Hermitage AOC - La Petite Chapelle
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Första...korkad...andra...snacka om potential. Här finns det man villa ha av en Syrah...köttbutik...mörk frukt...blombukett...nyfikenhet...spänning.
Det här är löjligt bra. Koncentration. Spänst. Gôtt. Men...det man mest inser/konstaterar är potentialen.
Frukten kommer tugga i sig fathanteringen på de stipulerade 5-6 Syrahtunnelåren...lätt. Det här är ett stadigt bygge...struktur men ändå med finess. När Syrah är bra...ja, då satan...
Bra nu...stor om 8-10 år. Vad gör man...beställer fler naturligtvis!
(vs2400 2012-05-11 Hemma)
  2006 - Nikolaihof - Riesling - Steiner Hund - Reserve
(Österreich - Niederösterreich - Wachau Info)
Visa mer information
  Rysligt bra Riesling. Lagom utveckling. Alsace-vibbarna (få Wachau-killar ter sig så här) går inte att skoja bort...honung, citrus och mineraler. I munnen regerar mineraler och syror fullständigt. Lång och oerhört elegant. Förfinad och förförisk. Briljant vin helt enkelt. Funkar rakt upp och ned, men är naturligtvis klockren till spänstig vit sparris som kommer med lite smält smör och gooo skinka.
Inte nog med att prylarna är kanon här och nu...framtiden ter sig än större. Här finns utrymme för ännu ett par snäpp upp...och det finns fortfarande några buteljer kvar...i källaren och på bs.
(vs2400 2012-05-11 Hemma)
  1999 - Barale - Barbaresco DOCG - Riserva
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  I sitt absoluta esse. Efter ett par timmar i karaffen levererar Barale en kick som man alltid vill ha i sin Nebbiolo...spänning...komplex...ren...rensande...spänstig. Inget annat än sanslös kombination av mognad, djup frukt, klingande syror och en tiger vid matbordet. Snacka om att regera...
Ett vin att bli riktigt glad tillsammans med. Vill ha mer...
(vs2400 2012-05-10 Hemma)
  2004 - JF Ganevat - Côtes du Jura AOC - Chardonnay - Les Chamois du Paradis
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Vilket lyft i gommen...syror...fascinerad finstämd frukt...exemplarisk fathantering...och dessutom aningen oxiderad. Därav den lilla extra komplexitetsnivån som kittlar. Den här Ganevat är oxad med flit, men det är så j-a förfinat och exemplariskt gjort. Det är bara så himla gott att tuta den här rena Jura-Chardonnay. En ynnest. Pur glädje. En utmaning.
Färgen är det enda som påvisar oxidation. Doften öppnar upp efter ett tag, men istället för röda äpplen är det raffinerade nötter, citrusfrukt och bedårande fathantering. Maken till mineralitet som munnen upplever står inte att finna i Chablis. Det här är unikt bra. Jura-mineraler på topp. Detta sammantaget ger ett lyft i gommen som är knäckande friskt och rensande. Långt och förfinat avslut. Ganevats viner är svåra att få tag på, men om ni ser...KÖP!
(vs2400 2012-05-09 Hemma)
  1990 - Le Piane - Boca DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Känsliga saker...svåra saker...finstämda saker. Här gäller det att gå varsamt fram med flaskans innehåll. Dekantera...vila...fundera på rätt föda...testa av med syror...för det är just syrora i den här gamlingen som ställer till det om man hamnar fel med födan. Kommer man bara runt syrorna finns tillräckligt med frukt och kraft för att få till en härlig vinkick. Nebbiolokaraktär för näsan så det räcker. Mognadskaraktär finns det gott om. Allt detta kommer fram efter 2-3 timmar i karaff. Det behövs. Antagligen mår grejerna än bättre om man låter vinet vila än fler timmar.
Men oavsett antalet timmar i karaff gäller det att hantera vinets syrastruktur. Vi gjorde det inte riktigt, vilket bli en läxa inför kvarvarande gamlingar från Piane. Vinet är verkligen värt det. Gott och en skön upplevelse.
(vs2400 2012-05-04 Hemma)
  2006 - Enzo Boglietti - Langhe DOC - Buio
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Redigt bra blandning av Nebba och Barbera. Mestadels Nebba och det märks tydligt ikväll. Dessutom en bra bit på väg gällande mognad. Absolut den trevligaste Buio vi njutit. Vi möts av Nebba-egenskaper i både doft och smak och Barberan ger fruktunderstöd i munnen. Kombinationen med lite frukt och syror från Barbera och tanniner och syror från Nebbiolo ger bra tryck genom hela kvällen. Funkar dessutom ypperligt till kycklingsalladen.
Kvarvarande flaskor kommer nog att stryka med under de kommande 2-3 åren. Längre än så känns som en liten chansning.
(vs2400 2012-05-03 Hemma)
  2008 - Les Crêtes - Valle d'Aosta DOC - Côteau la Tour - Syrah
(Italia - Valle d'Aosta Info)
Visa mer information
  Klockren Syrah-karaktär. Klockren vinupplevelse. Klockren onsdagskick. Och hur skön som helst när kvällssolen trycker på mot västfasaden. Att den dessutom funkar till den lättgrillade laxen som serveras till en fräsch grönsallad (och hempiskad hollandaise) gör inte saken sämre. Absolut inte.
2008 lyser igenom i form av lätthet och friskhet. Inget att spara. Ska tutas inom två år (snacka om generalisering) eftersom det inte finns tanninstruktur och inte heller den fruktkoncentration som borgar för ett relativt långt hälsosamt liv.
Men att njuta här och nu...absolut! Mer Valle d'Aosta till Sturköbaren.
(vs2400 2012-05-02 Hemma)
  2008 - Agathe Bursin - Sylvaner - Alsace AOC - Eminence
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Lätt den bästa Silvaner/Sylvaner som vi druckit. Och för enkelhetens skull kopierar vi intrycken från senast det begav sig. Intrycken är mer eller mindre de samma. Vassegooo...

2008 ser ut att bli en fantastisk årgång i Alsace. Detta är andra smakprovet (testat Rohrer's Riesling tidigare) och det finns en vibrerande glädje i 08:orna. Känns lite som de tyska 07:orna vi testat frekvent under året.
I glaset i kväll briljerar verkligen en av Alsace kommande stjärnor - Agathe Bursin. Fröken Bursin håller till i Westhalten och har på tok för lite vingårdar för att tillgodose alla som vill testa hennes viner. Här är en hantverkare som säljer slut innan prylarna är i flaskorna. Ta till exempel kvällens Sylvaner som endast produceras i cirka 2-3000 flaskor årligen. Ett annat exempel är hennes Riesling Grand Cru Zinnkoepflé som det endast finns cirka 600 flaskor av. Inte lätt att få tag på dessa godbitar. Jag hade tur att Agathe precis hade buteljerat denna lysande Sylvaner när jag var på besök i våras.
Vad är det då som är så fantastiskt med hennes viner? Det lyser klass redan från det att man ser vinet i glaset. En fantastisk lyster som gör att man bara dras till glaset. Sedan är vinerna fullmatade med perfekt mogen frukt som balanseras upp av strama men otroligt vitala syror. Klockrent balanserade viner helt enkelt.
Ta denna Sylvaner Eminence som exempel...det är egentligen inget annat än en Grand Cru Zinnkoepflé...tyvärr man får ju inte buteljera Sylvaner som Grand Cru från detta läge...regler...skit sak samma när vinet skriker klass. Doften är full av mogen gul frukt, mineraler, citrus, solsken...I munnen möts man av en påtaglig sötma, klockrena syror, en läcker frukt och en längd som överraskar. Enda som talar för att vi har Sylvaner i glaset är en liten beska i slutet.
Sötman kan ställa till det, men vet man om det gäller det bara att ta höjd och servera något med lite sötma...varför inte en lite
(vs2400 2012-05-02 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning