Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1161 till 1180 av 2551
Vin
  2010 - Barraco - Sicilia IGT - Pignatello
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Perricone (Pignatello)...hur ofta tutar man Perricone? För oss är det här första gången vi dricker en druvren sådan, men utifrån detta exemplaret är det absolut inte sista. Piggt...italienskt...lite småtjurigt...definitivt personligt...och självklart matvänligt. Överraskande bra på alla plan. Och dessutom klockar vi in endast 12,5%. Sådant tycker vi om på Sturköbaren.
Doftmässigt får vi direkt associationer till andra sicilianska storheter (Vigo och Il Frappato) och samma liknelser dyker upp i munnen initialt. Men...det är i slutet av smaken som den stora avvikelsen infinner sig...i stället för den lilla sköna syrasötman som tidigare nämnda viner ger, möts vi här av en mer typisk italiens kärnbitterhet. Inget att bry sig om egentligen, men visst är det ett pyttelitet störningsmoment. Men vi skiter glatt i det med tanke på hur mycket gott för övrigt vinet levererar. Här ska köpas fler!
(vs2400 2012-04-29 Hemma)
  2002 - Rolly Gassmann - Riesling - Alsace AOC - Pflaenzerreben de Rorschwihr
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  När Rolly's Rieslingar får ligga till sig så att den oftast närvarande restsötman börjar krypa in bland syror och skön frukt...då visar vinerna upp sig på ett förtjänstfullt sätt. Det här är gott...riktigt j-a fint. Med åren blir Rolly-Rieslingarna riktigt Mosel-lika...bra mineralitet, bra syror, härlig frukt, skönt lyft och en så där lagom längd. Gör sitt Riesling-jobb i eftermiddagssolen.
Det är som alla förstår inget komplext monster som innebär pannveckande och funderande. Bygger mer på magkänsla och inspiration.
En källare utan Rolly-dricka känns lite mindre komplett.
(vs2400 2012-04-28 Hemma)
  2004 - Keller - Dalsheimer Hubacker - Riesling - Spätlese
(Deutschland - Rheinhessen Info)
Visa mer information
  God välkomstdricka. Lättsam lågprocentare som börjat sin färd mot mognad. Syrorna har börjat slipats ned, sötman transformerat mot komplexitet, mineralerna tittar fram och därmed blir sakerna mer balanserade och harmoniska. Klunkbarheten finns där och Hubacker försvinner i snabb läskande takt. Den här Rieslingen har alltid levererat och den kommer att fortsätta sitt behagliga jobb med lätthet de kommande 5 åren. Våra två kvarvarande buteljer kommer kanske att överleva tills dess...vem vet. (vs2400 2012-04-28 Hemma)
  2010 - Mas Foulaquier - Coteaux du Languedoc AOC - Pic Saint Loup - Tonillières
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Skön sydfransos som bygger på pigghet trots ursprung. Nu är det väl 2010 som är en stor del av förklaringen, för fruktens renhet känns väldigt årgångsrelaterad. Ingen klumpighet, inga bångstyriga procent, utan här finns rena syror, ren frukt och mogna fina tanniner. Allt paketerat så som vi vill ha våra viner på Sturköbaren...renhet, struktur och satans goda. Det här är försvinnande gott nu och kommer naturligtvis att vinna ett par snäpp med 3-4 års lagring. Vi får väl se om vi kan hålla oss... (vs2400 2012-04-28 Hemma)
  2001 - Domaine Clusel-Roch - Côte Rôtie AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Här kan man lätt bli fullständigt bortdribblad. Lurad långt upp på läktaren. Genom hela flaskfärden påminner innehållet mer om en stram, och ännu inte fullt utvecklad, Cab-dominerad Bdx. Det gäller både doft och smak. Det finns små korta moment till maten där vissa Syrah-komponenter tittar fram. Annars är det cassis, ceder och järn som lilla nosen får, medan munnen får sitta av pigga syror, lätt frukt och en bra tanninstruktur. Vi kan snacka Syrah-tunnel, men här tror jag inte att transformeringen räcker till. Kommer nog alltid att vara dominerat av syror och tanniner. Matvin är bara förnamnet. En flaska ligger kvar i källaren...där får den nog ligga 4-5 år till. (vs2400 2012-04-27 Hemma)
  2008 - Domaine Gauby - Côtes du Roussillon-Villages AOC - Vieilles Vignes
(France - Languedoc-Roussillon - Roussillon Info)
Visa mer information
  Klockren frukt. Bra lyft. Knôkad med energi. Härliga tanniner. Fin syrastruktur. Som synes en skön vinkick.
Framförallt är det renheten som imponerar. Både doft- och smakmässigt. Sjunger från första klunk till den sista. Lysande bra vin.
(vs2400 2012-04-25 Hemma med Ulrik)
  2000 - Château Montus (Alain Brumont) - Madiran AOC - La Tyre
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  Tuffa grejer. Tunga grejer. Maffiga tanniner. Allt är som sig bör med tanke på innehållet. Prestige-Tannat från Brumont. Och vinet håller vad det lovar...om än inte färdigutvecklat...på långa vägar. Det har börjat anta lite Bdx-likheter i både doft och smak, men fortfarande finns det lite väl mycket fatvanilj och fullödiga tanniner. Om man hade haft möjlighet (tyvärr enda flaskan) att återkomma till La Tyre om 4-5 år då hade man nog fått än mer vinkick. Visst får man en liten föraning om vad som väntar runt hörnet, men elegansen är ännu inte där den kommer att vara om de där 4-5 åren.
Men gott är det och La Tyre funkar ypperligt till de grillade hjortbitarna. Innehållet försvinner i förväntad takt...snabbt!
(vs2400 2012-04-25 Hemma med Ulrik)
  2001 - Valsardo - Superiore - Reserva - Ribera del Duero D.O.
(España - Castilla y León Info)
Visa mer information
  Om övriga viner under kvällen är försvinnande goda, kan jag inte säga detsamma om det här. Uppträder som förväntat (Tempranillo-sötma, Tempranillo-tyngd, Tempranillo-trög) och väl är väl det, men det här har jag vuxit ifrån. Det är tungt, sött, trögt...förbannat tråkigt helt enkelt. Jag hittar inga förmildrande omständigheter. Jag vill inte dricka sådant här. Knappt halva flaskan förtärs! Mer bevis behövs inte! (vs2400 2012-04-25 Hemma med Ulrik)
  2010 - Domaine de la Cybellyne - Arbois AOC - Poulsard - Les Plosses
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Inne i ett sallads-sug av stora mått. Till det vill man ju ha något lätt att dricka och det behöver ju inte alltid vara vatten. Så vad kan vara bättre än en 12-procentare från Jura...knappast något visar det sig. Les Plosses är en blandning av lika delar Poulsard och Pinot Noir och här och nu är det främst PN som dominerar i glaset...åtminstone doftmässigt. Klockrena lätta unga naturliga PN-attribut stiger ur glaset. I munnen är vinet torrt...redigt torrt med bra syror, lätt frukt, naturlig pigghet och bra tanninstruktur.
Inga stora grejer, men stor drickbarhet och i vår värld ger det oss de kickar man förtjänar en tisdagskväll.
Ungdomlig struktur på grejerna som bör växa till sig inom de närmaste 3-4 åren. Dock ett litet frågetecken med tanke på låg svavelhalt. Våra kvarvarande flaskor från Cybellyne kommer nog att stryka med innan dess. Domaine de la Cybellyne är något att hålla ögonen på för er som gillar nyheter och har ett nyfiket sinne.
(vs2400 2012-04-24 Hemma)
  2004 - Gaston Chiquet - Special Club 1er Cru
(France - Champagne Info)
Visa mer information
  Återigen serveras det bra bubbel på Sturköbaren. En Special Club från 2004 står på agendan och det är bara att konstatera...det dricks för lite Champagne...för det här är förtvivlat gott...försvinnade läckert. Chiquet's Special Club består av 70% Chardonnay och 30% Pinot Noir. Skulle tro att det PN som gör den lättdrucken. Den är len, harmonisk, finstämd, ren och som gjord att dricka här och nu. Finns naturligtvis utrymme för stigande form, men den enda kvarvarande flaskan lever farligt. Som sagt...mer bubbel på Sturköbaren. (vs2400 2012-04-21 Hemma)
  2007 - Moric - Sankt Georgen - Blaufränkisch
(Österreich - Burgenland Info)
Visa mer information
  Intressant vin...växer och utvecklas...ställer hela tiden frågor till mig...men besvarar aldrig mina. Dricker vinet under två kvällar och det är definitivt mer harmoniskt andra kvällen. Vilket i sin tur leder till den självklara slutledningen att här finns redigt uttrymme till utveckling.
Första kvällen finns de, för mig typiska, smågröna dragen som stör en aning. Kvällen efter är det mer eller mindre borta. Som sagt...potential i grejerna.
Doftmässigt är det inget skrikande ur glasen precis...det är det finstämda och lugna som regerar...vi erbjuds en rödlätt bärig doft som till kväll två har vuxit ut till en mer djup innebörd. Jag får hela tiden parera för vinets utmaningar...får hela tiden tänka till...får hela tiden ta ställning. Intressant som sagt. I vissa lägen infinner sig ett djup, medan vinet i nästa stund rensar käften förtjänstfullt. Balansen av syror, sköna tanniner och ren frukt leker med mig konstant. Tycker om det här som sagt...men man får se till att ta sig tid och låta Moric få komma till tals. Ingen direkt charmör, utan en komplex och krävande figur. Oavsett...riktigt bra och utvecklande.
(vs2400 2012-04-21 Hemma)
  2010 - Hermann Dönnhoff - Niederhäuserer Hermannshöhle - Riesling - Grosses Gewächs
(Deutschland - Nahe Info)
Visa mer information
  Det har viskats i mitt öra att Hermannshöhle av årgång 2010 inte är på förväntad nivå. Dags att själv bilda sig en uppfattning. Det är alltid en aning kluvet att ta sig an ett vin där vissa småsågat och där etiketten borde utlova storverk. Även om man försöker greppa tillfället så nollställd som möjligt är det svårt att inte ha med minisågen i bakhuvudet.
Ok, nu kör vi...doften avslöjar pur ung tysk Riesling där päron är en självklar egenskap. Med temperaturhöjning smyger det på en liten grön gelékula som ger en och annan Grüner Veltliner-vibb. Vi återkommer till GV-spåret. Det är väl ungefär vad lilla nosen får av Hermannshöhle i dagsläget.
Munnen får en bra käftsmäll av mogen frukt och redig längd. Hermannshöhle är stor, men det är något som saknas här och nu...syrorna...de ligger och lurar, men fan vet om de är tillräckliga för framtida storverk. Och det är kanske främst här i munnen som GV-vibbarna får fritt utrymme...kraftfull...nästan lite kryddig...% slår igenom en aning...och allt detta blir tydligare när temperaturen stiger. Kylskåpskall är det ett gott glas, men av Hermannshöhle vill man ha lite mer.
Resterande flaskor får ligga till sig några år och då har förhoppningsvis en skön transformation genomförts.
(vs2400 2012-04-19 Hemma)
  2007 - Aurora - Marche IGT - Barricadiero
(Italia - Le Marche Info)
Visa mer information
  Här är den ruffige och lite skitige grabben från landet. Och grov i mun dessutom. Och hungrig. Se till att bordet snabbt dukas så att Barricadiero får något att sätta tänderna. Då blir grabben harmonisk...och kommunikativ...och balanserad...och jävligt god.
Däremot på egen hand blir det grejerna aningen kärv och burdus. Inget för de fina salongerna...på egen hand alltså...för när maten serveras förvandlas Auroras prestigevin till en skön lirare...kanske ingen gentleman...men vem bryr sig. Det här är bra...riktigt bra. Kvarvarande flaskor kommer att överleva 2-3 år utan problem. Längtar efter version 2009.
(vs2400 2012-04-19 Hemma)
  2009 - Christophe Pacalet - Fleurie AOC
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Efter en lång dags bilkörande och uppackande känns det som en rättmätig belöning att få korka upp en Fleurie till kroppkakorna. Det känns på förhand som en ganska vettig matchning och resultatet är mer än vettigt...redigt bra helt enkelt. Christophe Pacalet har ingen egen mark, utan jobbar uteslutande med odlare som han har redigt förtroende för. Hantverket som tar vid efter skörd är traditionellt (foudre och så lite påverkan som möjligt) och endast en liten svaveltillsats i samband med buteljering.
Hans 2009 Fleurie börjar visa framfötterna...härlig doft som verkligen gränsar till bra Pinot...likadant i munnen...Pinot-känslan är påtaglig...bättre syror än de flesta andra Gamay av den solvarma årgången...bra tryck i frukten och en och annan tannin går att frambringa. Riktigt gott. Och som sagt...klockrent till kroppkakorna. Precis som vanligt är det av yttersta vikt att passa på temperaturen. Så fort den klättrar över 16-17 grader sprider Gamay-sötman ut sig i munnen. Runt 15 är idealiskt.
Bra potential i Pacalets Fleurie. Två kvar...kommer att sparas ett par år.
(vs2400 2012-04-15 Hemma)
  2007 - Bartolo Mascarello - Langhe Nebbiolo DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Mmmmmmascarello...mer Mascarello på Sturköbaren. Helvete vad bra denna simpla Nebba är. Doftmässigt saknas kanske de attribut man vill ha på en topp-Nebba, men i munnen...där sitter mini-Barolon som en smäck...syror, bra tryck i frukten och sådär lagom sköna tanniner. Och till en enkel ragu sviker aldrig Mascarello...aldrig.
Det här är bra som ni förstår...redigt bra, men jag tror inte grejerna kommer att utvecklas så där jättemycket mer. Den har nog nått nivån den har kapacitet till. Men självklart kommer den att ligga kvar på den här nivån ett gäng år. Blir till att kontakta Töpler och shoppa lite mer Mascarello-godis.
(vs2400 2012-04-12 Hemma)
  2009 - Hudelot-Noellat - Chambolle-Musigny AOC
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Gott...redigt gott. Men antagligen inget att spara mer än 3-4 år. Det som saknas för lite längre horisont är struktur i form av syror och tanniner. Frukt finns så det räcker. Allt behöver ju nu inte sparas, framförallt när ett vin är så förbannat gott och njutningsfullt som denna 'enkla' Chambolle.
Lilla nosen får sitt av jordgubbar (redigt mogna), lätta mineraler och allmän somrig känsla. Men det är i munnen som vinet visar sin rätta sida...sammetslen...fyllig...men ändå relativt lätt frukt...på något sätt känns det som en cocktail på lite Nerello och Gamay...förutom syror och tanniner...svårt att förklara, men när vinet är bra tempererat (max 16 grader) är det klara Etna-vibbar (Vigo) minus tanniner. När graderna går upp en aning är det Beaujolias-Cru som poppar upp i huvudet...minus klunkabiliteten.
Oavsett är det här skitgott och kvarvarande flaskor kommer aldrig att uppleva 5-årsdagen.
(vs2400 2012-04-11 Hemma)
  2004 - Georg Breuer - Rauenthaler Nonnenberg - Riesling
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  Nja...lever inte upp till mina förväntningar. Strulet börjar redan vid öppnandet...korken sitter stenhårt. Tyvärr ett ganska vanligt fenomen för tyska vitingar, framförallt de som är buteljerade 2002 och 2004 (2003 vet jag inget om). Korken går av på mitten och jag tvingas trycka ned resterande halva. Tyvärr hänger ett redigt gäng smulor med, vilket medför dekantering inklusive grovfiltrering. Sedan tillbaka i flaskan där den stora korkhalvan fortfarande befinner sig. Ingen bra början för Nonnenberg.
Doften är tyvärr redigt svag...inte mycket som yppar sig...knuten och blyg. Däremot smakmässigt ger Nonnenberg ifrån sig bra Rieslingkaraktär...syror...lyft...längd...tryck. Bra grejer om än inte omvälvande. Har inte riktigt den spänst som etikettens förväntningar bär med sig. Sparar en dryg halvflaska med korken guppande där i...stort misstag! Den får dessutom stå 2 dagar i kylen och det har inte hänt något positivt...tvärt om. Korkens påverkan går inte att blunda för...vinet är nu inte bara stumt i doften, utan minst lika kärv i munnen. Inget trevligt alls. Mitt misstag gör att såsförrådet fylls på med fina droppar Nonnenberg-Riesling. Inte roligt...
(vs2400 2012-04-09 Hemma)
  2007 - Domaine de la Janasse - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Det här håller inte ihop. Tyngre än tungt vatten. Mer port (och helt utan dynamik och finess) än någon CdP jag direkt kommer på. Här märker man tydligt av att smaken (min egen) förflyttats kontinuerligt. Och i min värld till det bättre. Det här vill jag bli av med. Var är syrorna? (vs2400 2012-04-08 Hemma)
  2005 - Alain Chabanon - Coteaux du Languedoc AOC - Les Boissieres
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Jämfört med Janasse variant av Grenache-tolkning är Chabanons mer i min linje. Piggare, mer struktur, mer ryggrad...helt enkel en bättre skiss av den tunga och aningen söta druvsorten. Här finns den mer torra (ingen sötma i syne) och, i min värld, rena Grenache-bilden. Det här vill jag gärna dricka igen. Och det får jag eftersom det ligger några flaskor och vilar. De ska få ligga till sig ett par år minst. Gott! (vs2400 2012-04-08 Hemma)
  nv - Lilbert - Perle Blanc de Blancs
(France - Champagne Info)
Visa mer information
  Välkomstbubbel som fyller sitt syfte fullt ut. Äppligt, rent, piggt, bra mousse, rensande...aningen kort. Men absolut värt insatt kapital. Trots att den legat under kork ett antal år (bygger det på korkens utseende) är det ändå framtidspotential i rackaren. Lilbert gör hårda och lagringskrävande saker. Gott Chardonnay-bubbel. (vs2400 2012-04-06 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning