Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1181 till 1200 av 2551
Vin
  2010 - Schäfer-Fröhlich - Bockenauer Im Felseneck - Riesling - Grosses Gewächs Trocken
(Deutschland - Nahe Info)
Visa mer information
  Purungt och egentligen dumdristigt att plocka en Felseneck så här ung. Men nyfikenheten tar överhanden och ett bättre sammanhang (FV på besök och Karlskronas vinelit på plats) finns inte att ge SF ett försök.
I nosen är det väl mycket päron som dominerar. Mineraler, citrus finns där, men döljs effektivt av det ungdomliga babyhullet. Däremot i munnen känner man vinets inneboende kvaliteter...syrastruktur, längd, höjd, fyllighet, finess och elegans. Låt babyhullet försvinna (1-2 år), då kan man ta ännu en butelj. Men ännu hellre kanske 4-5 år för att plocka fram vinets rediga kvaliteter. Då satan vill man vara med.
(vs2400 2012-04-06 Hemma)
  2009 - JF Ganevat - Côtes du Jura AOC - Chardonnay - Cuvée Florine
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Här ryker Ganevat-oskulden för samtliga runt bordet. Och vad kan vara bättre an att ge samtliga möjligheten att njuta en Chardonnay (gammaldags vinmakning i form av gamla fat...mer eller mindre ingen påverkan och inte en gnutta svavel...defekt vin med andra ord) från Jura's häxmästare nummer ett. Och det ger ett rustikt intryck...inga vaniljiga fat, inga inställsamma rostningar, utan snarare en tillbakablick på hur man gjorde viner förr i tiden. Färgen är mer gyllene (inte oxiderad), doften har flera lager av finessrikedom och smaken besitter härliga syror, bra frukt (redigt gul), en liten rökighet och en självklar mineralitet. Om jag blir sugen på Chardonnay är det i form av Champagne, Chablis och faktiskt Ganevat's tolkning av druvsorten. Det här går jag i gång på. (vs2400 2012-04-06 Hemma)
  2007 - Montevertine - Toscana IGT
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Montevertine i Magnum gör entré till kycklinganrättningen. Och maken till matvin får man leta efter. Här finns syror som matchar födan, frukten fyller ut, rensningseffekten är precis vad man vill uppnå, längden briljerar...ja ta mig fan är det inget annat än underbart. Så förbannat självklart beter sig Montevertine vid matbordet. Och dessutom i magnum. Vi har för få magnum hemma. (vs2400 2012-04-06 Hemma)
  2009 - Salvioni - Rosso di Montalcino DOC
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  För att ge Montevertine en match till maten låter vi Salvioni ta upp kampen med hans Rosso. 2009 gjordes ingen Brunello, utan allt pillades ner i deras Rosso. Och det är en Sangiovese i lite mörkare kostym som tar plats i glaset. Ett större vin, aningen djupare och absolut annorlunda än den mer rödfruktigt syrliga Montevertine. Men även den här tolkningen av Sangiovese faller bordet i smaken. Gott gott gott! (vs2400 2012-04-06 Hemma)
  1982 - Domaine La Bastide Blanche - Bandol AOC
(France - Provence Info)
Visa mer information
  Moget till Bandol-fulländning. Stor vinkick. Förvånansvärt vital. Härlig kompex doft. Moget naturligtvis, men fortfarande gott om frukt och örter. Imponerande. Och lika imponerad blir man när man smakar på grejerna. Italiensak syror, maffiga tanniner och som sagt...imponerande frukt. Bra djup. Intresseväckande rakt igenom. Skitroligt och skitgott. Sa jag imponerad.... (vs2400 2012-04-06 Hemma)
  1958 - Franco Fiorina - Barolo DOCG
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Det här tror jag initialt är korkat, men efter att FV bett mig ge vinet några minuter i glaset, drar jag tillbaka defekten.
Efter rejäl luftning kan man inte låtas bli att imponeras av doftbuketten. Moget naturligtvis, men inte en tanke på att vi ska tillbaka drygt 50 år i historien. Men klara Nebbiolo-detlajer hittar vi...kanske aningen för mycket rönnbär för att jag ska spinna fullt ut. Och även i munnen slås man av hur väl vinet klarat de drygt 50 åren i flaskan. Förvånansvärt vitalt. Kanske inte riktigt min grej fullt ut (återigen rönnbären). Men fantastiskt roligt att få knäcka en Barolo från det legendariska 1958.
(vs2400 2012-04-06 Hemma)
  nv - JF Ganevat - Vin de Table VdT - J'en veux!!!
(France - France Info)
Visa mer information
  Kolla etiketten. Kvällens absoluta konstverk. Provokativt...inte i min värld, men det går ju inte att låta bli att rycka till en aning.
Kvällens andra Ganevat...nu rött och med en salig blandning mer eller mindre utdöda Jura-druvsorter. Fjorton stycken närmare bestämt.
Endast 11 procent säger etikett, men vi upplever inte prylarna som direkt tunna eller svaga. Däremot personligt. Herre jävlar vilken lirare Ganevat verkar vara. Sicket vin...sicken doft...salig blandning av diverse olika doftintryck...inget riktigt man kan ta på, utan det är helheten som imponerar. Och i munnen fullständigt exploderar intrycken. Mungiporna pekar rakt upp. Inget annat än ren pur glädje. Och som sagt...11 procent i glaset. Skönt...avslappnat...personligt.
Endast 24 flaskor till Norden, min enda rök här och nu. Det här är inget som ska sparas och det ska njutas i rätt sällskap...och det gjorde det!
(vs2400 2012-04-06 Hemma)
  1998 - Roagna - Barbaresco DOCG - Pajé - Crichet
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Klockren Nebbiolo som fortfarande sitter på en bra framtid. Inte färdig med andra ord. Enorm tanninstruktur som verkligen kräver sina år. Frukten finns där. Men som sagt...tio år till kanske?

En invändning måste ändå vara priset...runt en tusing känns väl magstarkt. Då vill man ha ett extra lyft, som inte riktigt infinner sig i Roagna's prestigeprojekt. Andra gånget som Crichet testats. Vid första tillfället var det 98:an. Absolut bra men...priset avskräcker.
(vs2400 2012-04-06 Hemma)
  2009 - Dard & Ribo - Saint-Joseph AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Slurp...och där var det tomt i glasen. Försvinnande gott med andra ord. Lättdrucket...charmigt...piggt...dynamiskt...energiknippe. Det är så jag vill beskriva D&R's fräcka version av Saint-Joseph. Visst kan man dra till med Syrah-klyschorna, men det är inte de egenskaperna som är unikt för det här vinet. Det är snarare de första beskrivningarna. Och det är sådan man känner sig när innehållet är konsumerat. Man känner sig pigg, full av energi, charmig (enligt min fru)...man blir helt enkelt redigt glad. Och det är inget dumt betyg att få. Sista flaskan, men 2010:orna bör snart vara på ingång. (vs2400 2012-04-05 Hemma)
  2002 - Labranche Laffont - Madiran AOC - Vieilles Vignes
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  Käftsmäll...ingen vulgär sådan, utan en redigt bonnig sådan. Gott om skit under naglarna med andra ord.
Kompakt tät i färgen trots sina snart 10 år. Inte en endaste liten tendens att släppa på färgintensiteten. Dessutom gott om krafs i flaskan. Näsan belönas med mynta i massor...friskare än Colgate...och när man hittar tandkrämsvibbar...då pekar ganska mycket mot en bra Tannat. Nu är det ju inte bara god andedräkt, utan en kompakt mörk vägg av frukt och annat gottigt. Rustikt och inte vulgärt. Och riktigt franskt.
Tanninerna är som sig bör i en Madiran effektivt tuggande, dessutom fortfarande maffigt fruktigt och bra syrastruktur. Inte ett endaste tecken på mognad. Fortfarande ung till sin karaktär. Blir inte riktigt klok på de här Madiran-killarna. Och ju mer Tannat (denna är ren Tannat) desto krångligare väg mot mognad. Tyvärr får vi inget besked om den här varianten...vår sista flaska gick igår. Trevliga kickar har det varit...tack Labranche Laffont.
(vs2400 2012-04-04 Hemma)
  2005 - Domaine Pinson - Chablis Premier Cru AOC - Montmain
(France - Bourgogne - Chablis Info)
Visa mer information
  Lite trögstartad...men med lite luftning börjar Chablis-typiciteten visa sig med redig tydlighet. I en liten fatad version i och för sig, men i det här fallet ger det en extra dimension och komplexitet. Vackert vin. Doftmässigt bra Chardonnay-stuk med tydlig riktning mot Chablis. Även i munnen är det klara Chablis-indikationer...syrorna ligger och lurar bakom den finstämda fruktfatade fasaden. Härlig...snygg...elegant...bra djup...riktigt gott.
Vi sparar drygt halva flaskan för att se vad som händer med en extra natt i kylen.
Ännu ett snäpp upp jämfört med dag ett. Mer tryck i syrorna. Mer elegans. Mer Chablis!
(vs2400 2012-04-04 Hemma)
  2010 - Domaine Richaud - Côtes du Rhône Villages AOC - Cairanne
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Kompakt, men ändå spralligt pigg. Det här är skitgott och härligt karaktärsfullt. Frukten är inget annat än exempellöst bra. Tät, men ändå fylld med energi och renhet. Kan inte hitta en endaste lucka...möjligtvis när temperaturen stiger en aning...då blir det lite tungt. Men ligger man på max 17-18 grader får man en fin tripp till södra Rhône. Och är det här ett uttryck för hur 2010 kommer att te sig...ja då blir det till att öppna plånboken på vid gavel. Inte bara gott här och nu...utan även med stor potential på 10 års sikt.

Men så här initialt är det naturligtvis frukten som driver grejerna.
(vs2400 2012-04-01 Hemma)
  2009 - Aurora - Rosso Piceno DOC - Superiore
(Italia - Le Marche Info)
Visa mer information
  Prisvärdhet är inte något som vi i vanliga fall fokuserar på här på Sturköbaren, men med det vi har i glaset under matlagningen går det bara inte att bortse från kvalitet kontra pris. Aurora's Superiore är inget annat än prisvärdheten vinifierad. Vi snackar 110 danska pengar, men det smakar som bra många fler. Bara det nosen får presenterat är värt entrépengen. Mogen Montepulciano-frukt (lite lagom reduktiv), järn, grillkol...och i munnen är det inget annat än bonus i form av kaxig frukt, fina syror, bra bitande tanniner och en skönt rensande eftersmak. Redigt...lite bonnigt...kaxigt...uppkäftigt. Inte elegant...inte förfinat...bara ett klockrent italienskt matvin. Och allt det här för endast 109 danska pengar. Satans fint fynd! (vs2400 2012-03-31 Hemma)
  2004 - Giacomo Fenocchio - Barolo DOCG - Bussia - Riserva
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Då var det dags...efter FV stora vinupplevelse av detta vin för ett tag sedan är förväntningarna uppskruvade...redigt uppskruvade. Fenocchio's Riserva får sig 3-4 timmar i dekantern innan det är dags för måltid.
Upp till bevis. Tyvärr är doften fullständigt sluten...endast fråga om en variant vi kan finna...och det är en lätt ton av målarfärg. Vi släpper doften och låter munnen få sitt...och här sitter allt som en smäck...sicket lyft...sicka syror...sicken renhet...sicken potential. Det här är stort...redigt stort. Redan nu men det är inget mot vad vi kan förvänta oss om en 5-6 år. Och därefter ett gäng år till. Lite synd med doften, men när man får den kicken vid matbordet och glasen därefter...ja, då sitter vi där med ett saligt leende. Ruggigt fin Barolo av gammal redig botti-klass. Glad att det ligger några till och vilar i källaren.
(vs2400 2012-03-31 Hemma)
  2000 - Domaine Mittnacht-Klack - Riesling - Alsace Grand Cru AOC - Rosacker
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Sista flaskan av Mittnachts Rosacker av modell 2000. Och inget att gråta över att de är slut. Här finns ingen framtida potential att snacka om. Syrorna är på väg att vika ned sig.
Doftmässigt så är vi klockrent i Alsace...här finns knäckigheten, honungen, rökigheten, den lilla skitigheten och citrusen. Ett litet drag av arrak visar sig också i doftkarusellen. Smakmässigt har syrorna sett sina bästa stunder, sötman (Mittnacht kör ofta med en rejäl dos restsötma) har transformerats på ett positivt sätt...mer komplexitet när godsakerna smyger in tillsammans med mineraler och frukt. Trevlig att sippa innan maten. Intressant till sin karaktär. Men det rensande draget vill aldrig infinna sig. Saknas den lilla extra syrakicken så saknas den. Går inte att ersätta. 2000 var ju ett varmt år i Alsace och det börjar nog bli dags att tömma källaren på Alsaceprylar från 2000. Kanske borde gjorts redan för 2-3 år sedan. Nu vet man...
(vs2400 2012-03-30 Hemma)
  1999 - Conti Costanti - Brunello di Montalcino DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Oj, oj, oj vilken fin liten Brunello. Finstämd och elegant. Fortfarande vital. Mognaden har börjat sin transformation av Sangiovesefrukten. Det här är bra. Det här är överjävligt gott.
Trots att förkylningen inte släppt taget fullt ut, belönas näsan av en elegant och mogen Sangiovese-puff. Här finns fortfarande lite blommor, solmogen frukt och pigg balsamico. Smaken är en smekning...tanninerna är moget mjuka, frukten fortfarande intensivt solmogen och syrorna är självklart italienskt fräscha. Sammantaget ett vin i fullständig balans och harmoni. Inget skrikande. Inga yviga gester. Endast aristokratiskt självklar. Briljanta grejer. Tål ett gäng år till, men den enda återstående buteljen kommer att ryka inom kort...
(vs2400 2012-03-30 Hemma)
  2010 - Keller - Westhofener Kirchspiel - Riesling - Grosses Gewächs Trocken
(Deutschland - Rheinhessen Info)
Visa mer information
  Vansinnigt egentligen, men nyfikenheten går inte att bota...kork ur! Citrus och mineraler. Inget babyhull. Stramhet och hårdhet. I munnen är det syror och de självklara mineralerna som intar scenen. Lagra, spara...helt enkelt glömma de här Kirschspiel en 4-5 år. Antagligen bättre att skicka i sig 07:or och 09:or under de kommande 2-3 åren.
Absolut bra grejer, men orättvist att ge sig i kast med en vettig bedömning.
(vs2400 2012-03-24 Hemma)
  2007 - Saint Jean du Barroux - Côtes du Ventoux AOC - SJB4
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Pigg och fräsch sydfransos. Men ändå med bra fyllighet i den rena frukten och dessutom med en trevlig tanninstruktur.
Till vildsvinsgrytan är SJB4 ett välkommet ljust tillskott. Sätter precis den prägel på måltiden jag hoppats på. Grytan bjuder på mörka smaker och vinet har den lilla fruktsötman och den pigga attacken som lyfter anrättningen dit vi hoppats. Redigt trevligt vin. Tack Patrik!
(vs2400 2012-03-24 Hemma)
  2001 - Clos de Lapeyre - Jurançon AOC - Vent Balaguèr
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  Sötsliskigheter är inget som dricks i volymer på Sturköbaren. Lite synd med tanke på vilken kick den här Jurançon'en ger oss till desserten. Skälet är delvis att prylarna legat till sig bra många år (köptes 2005 på plats) i källaren. Komplexiteten har tilltagit. Redigt bra djup. Torkad karaktär på frukten...tänk fikon...tänk lite nötter...tänk lite torkat thé. Vinet är gjort på solmogna druvor (Petit Manseng) som får torka på vinstocken. Ingen botrytis. Absolut inget kladd, utan fin struktur på grejerna. Petit Manseng har klockrena syror, vilket kvällens vin är bevis på. Gillar det här. Kanske inget man dricker varje vecka, men lite oftare än en gång i halvåret får det bli fortsättningsvis. Fler sötingar kommer att sätta livet till på Sturköbaren. (vs2400 2012-03-24 Hemma)
  2004 - Santa Maria - Brunello di Montalcino DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Urtrevlig bekantskap. Klockrent klingande Sangiovesefrukt av yppersta klass. Och varsamt hanterat av en hantverkare som kan sitt kall. Botti botti botti. Kanske någon ny planka i något av de fåtal botti som finns i källaren. En litet doftspår pekar på det. Men här tillför det faktiskt en fin parfym som ger ett extra djup. Annars är det den finaste Sangiovesedoft man kan tänka sig. Likaså i munnen...spralligt, men ändå elegant. Fint balanserat. Bra djup. Härlig längd. Fin fredagsdricka. Utmärkt till lammracksen. Ännu en liten skön hantverkare som har sin gjutna plats på Sturköbaren. (vs2400 2012-03-23 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning