Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1201 till 1220 av 2551
Vin
  2009 - Occhipinti - Sicilia IGT - Il Frappato
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Occhipintis viner försvinner med oroande hastighet ur källaren. I kväll rasslar två bort. Men det är första flaskan som får oss att hämta ännu en. Direkt när vi häller upp första glaset ur flaska nummer ett inser vi att något är galet...komplett galet. Dimmigt, slöjigt, mjölkigt...här har grejerna reagerat. Man blir inte direkt sugen på att skicka i sig det här, men det doftar ok och även smaken känns hyfsad. Men ingen av oss är direkt lockade av utseendet. Vasken för flaska nummer ett. Däremot är flaska nummer två den absolut finaste av samtliga Frappato vi druckit. De tidigare har varit punkiga och knäckande charmiga, medan den här flaskan är komplex och enormt Bourgognelik. Fantastisk doft och en med ruggig energi och fin komplexitet i munnen. Osannolikt bra. En bra Bourgogneproducent hade varit jävligt stolt över innehållet. Sirlig och njutbar upplevelse. Absolut en av de bästa natura-flaskorna vi konsumerat. Löjligt bra. Finner faktiskt inte vettiga ord på hur kickar igång på det här. Stor vinupplevelse. (vs2400 2012-03-22 Hemma)
  2010 - Jean Foillard - Morgon AOC - Côte du Py
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Upplyft...upprymd...berikad...sprallig...helt enkelt jävligt härlig inombords. Sicka grejer. Fantastisk glädjespridare. Balansen är fullständigt klockren...syrorna sitter där, fylligheten imponerar, tanninerna nafsar och den lilla Gamay-sötman stöttar. Sammantaget ger det ett lyft i munnen som är svår att beskriva. Det är så förbannat gott...livsfarligt gott. Karaktär, karaktär, karaktär för att inte tömma hela flaskan på studs. Korka igen och göm resten i kylen till dagen efter. Vill testa utvecklingspotentialen.
När man sitter där med de sista cl i glaset och kontemplerar, konstaterar jag att dricka bra Gamay är som att läsa en god text. Upplysande, intressant, lärorikt och redigt skoj. De här vinerna ger mig en helt ny dimension i mitt vinintresse. Jag säger bara tack!
Kvällen efter är det dags att känna på vinets framtid...och den är god. Mer struktur...mer ryggrad (mineraler och tanniner)...mer Bourgogne-lik (Pinot Noir-lik)...det här håller att ligga på i ett gäng år. Kommer naturligtvis bli annorlunda. Upp till var och en hur man vill ha sin Gamay-dricka. Problemet är bara ett...antalet flaskor är på tok för få...rackarna kommer att vara urdruckna långt innan 2017!
(vs2400 2012-03-20 Hemma)
  2001 - Bressan - Venezia Giulia IGT - Ego - Schioppetino
(Italia - Friuli-Venezia Giulia Info)
Visa mer information
  Som vanligt när det står Bressan på etiketten...utmärkt godis av mer klassiskt snitt. Här finns det gott om Bdx-vibbar (Ego levereras med en skvätt fin CF), men med mer värme i både doft och smak. Och Bressan's malörtston finns naturligtvis med bland doftsensationerna. Och precis som vanligt med Bressan's grejer är det godare att dricka för sig än till måltiden. Blir inte riktigt klok på varför hans viner ter sig så här. Funderat men hittar ingen egentlig klockren orsak. Men att bara njuta rakt upp och ned är inte dumt det heller...personligt, elegant, raffinerat och härligt spänstigt. En källare utan Bressan är en ekande tom källare... (vs2400 2012-03-17 Hemma)
  2006 - Fonterenza - Brunello di Montalcino DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Ska bli spännande att dra korken ur den här...vissa nämner Fonterenza i samma andetag som bl a Salvioni...vi får se.
Ner i glaset med Brunellon och likaså min näsa...snälla fat. Alltså ingen likhet med Salvioni...då släpper vi botti-spåret och tar nya friska tag. Fat-tonerna kommer inte från något hårdrostat, utan här är det 4-500-liters fat som dominerar. Något lär vara av ny modell. Ger den där lite silkiga och mjuka framtoningen. Inte dumt, men kanske inte vad jag vill ha i min Brunello.
Väl i munnen är det en kraftfull, men samtidigt elegant uppenbarelse. Hänger ihop fint. På tok för ungt. Kan komma att bli riktigt bra med några års väntan. Frukt och struktur finns på plats. Bara faten glider in i vinet kommer det här bli en trevlig kick. 3-4 år från nu...då så. Matvin av rang naturligtvis.
(vs2400 2012-03-17 Hemma)
  2002 - Weingut Karl Erbes - Ürziger Würzgarten - Riesling - Spätlese
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Mognande och spänstig. Ska drickas kyld...redigt kyld. En enkel Spätlese med tio år på nacken klarar ändå av att ge oss en fin Mosel-kick. Sedan är det upp till var och en hur man vill ha sin Moseldricka. Personligen vill jag ha initiala frukten med en aning mognad. Här kanske mognaden tagit över lite lite grann. Men återigen...kostar 6 euro på plats, så varför gnälla. Borde haft vett och tagit den för 2-3 år sedan. Oavsett...Mosel är en skatt-gömma. (vs2400 2012-03-16 Hemma)
  2010 - Marcel Lapierre - Morgon AOC
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Lika charmant som vanligt. Det här är fantastiskt drickabart...gott...charmigt...busigt...rent ut sagt så jävla bra. Inte en endaste flaska har svajat...full utdelning varje gång. Man blir tårögd! (vs2400 2012-03-14 Hemma)
  2007 - Keller - Westhofener Kirchspiel - Riesling - Grosses Gewächs Trocken
(Deutschland - Rheinhessen Info)
Visa mer information
  Dricks under 4 kvällar, vilket medför att vi får en god bild av hur Kirschspiel utvecklas. Utvcklas gör den, men det är absolut inte fråga om någon dramatik. Inte heller någon oxidationsfara. Men att det är en kraftfull rackare råder inget tvivel om. Doftmässigt är det örter, citrus, mineraler, rök och malkulor som pockar på uppmärksamheten. Munnen fylls av schyssta syror, redig frukt, bra fyllighet, fin längd och en trevlig mineralbeska. Självklart redigt bra. Redigt bra utan att kliva över och bli en stor upplevelse. Tycker att Kirschspiel ska drickas här och nu. Beror ju på hur man är lagd, men ju mer Riesling man tutar...desto piggare vill jag ha dom. (vs2400 2012-03-11 Hemma)
  2001 - Fattoria di Antano - Montefalco Sagrantino DOCG - Colleallodole
(Italia - Umbria Info)
Visa mer information
  Sagrantino borgar för en redig tanninresa, och det är precis vad vi får. Vet man nu om detta och önskar lite mer än en hudflängd gom gäller det att fixa till en måltid som lindrar den grövsta tanninattacken. Vi är aningen sega och gör det därför bekvämt för oss...en kladdig gratäng med massa skön opastoriserad rinnig Mont d'Or som extra krydda.
Över till Colleallodole...visst finns här fat, men med åren har de skapat en fin bakgrundsvinjett av ädelträ och finfina kryddor. Inget som stör i doften. Men kanske inte heller något annat som pockar på uppmärksamheten. I munnen är vi beredda på tanninerna...men ändå...finns få viner som har tanniner som dessa...men när gratängen gör sitt dyker det upp egenskaper som får intresset att vakna till liv...syrorna är toppitalienska...frukten är naturligtvis mörk och intressant...längden lång och faktiskt går det att sätta epitetet finessrik efter en stund. God Sagrantino från Montefalco. Men utan kladd...bortom all räddning.
(vs2400 2012-03-10 Hemma)
  2004 - Conti Costanti - Brunello di Montalcino DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Finstämd Brunello med livsbejande syrastruktur. Lovar en god och hälsosam framtid. Även frukt och tanniner borgar för 3-5 års utveckling.
Men jag undrar om inte greven har börjat nyttja ett och annat litet nyslipat fat i källaren. Vi hittar lite störande ek-vibbar initialt under kvällen, men efter någon timme är de förpassade in i de sköna Sangiovese-dimmorna. Som vanligt när vi tutar Costanti-Brunello konstateras att det här är vår Sangiovesemelodi. Skitbra...finstämd...elegant...matvänlig som få...balanserad och fylld av energisk framåtanda. Vi återkommer till 2004 om 2-3 år.
(vs2400 2012-03-08 Hemma)
  2008 - Domaine William Fèvre - Chablis Premier Cru AOC - Les Lys
(France - Bourgogne - Chablis Info)
Visa mer information
  Ruggigt fin Chablis...knastriga mineraler, härliga syror, skönt lyft och bra längd. Rensare av format. Glädjedricka helt enkelt. Och vi snackar födo-vin av rang. Hittar inga brister överhuvudtaget. Allt sitter förträffligt fint. Doftmässigt är vi på plats och ställe...citrus...musselsaft...mineraler. Och i munnen belönas vi verkligen av Chablis av bästa märke. 2008 har det jag letar efter...syrorna på plats...ryggrad...struktur...energi...och finstämd elegans. Hur bra som helst. Fler beställs omgående.
Lika fin kväll nummer två. Ingen slapphet, utan driv och energi har snarare förstärkts. Dock kan vi konstatera att svavlet ligger på ohälsosamma nivåer...dunkandet bakom pannbenet tyder på det.
(vs2400 2012-03-07 Hemma)
  2006 - Lilbert - Blanc de Blancs
(France - Champagne Info)
Visa mer information
  Vrålungt...gôrgott...och här snackar vi syror. Satan vilket tryck i Chardonnay-syrorna från Cramant. Lilbert gör lagringsdugligt bubbel och det känns verkligen. Initialt ingen utveckling överhuvudtaget...bara stenhårt, men efter ett gäng timmar visar sig en liten föraning om vad som väntar om ett gäng år. Bra tryck, härlig krämighet, fin mousse, lätthet, bra längd, rensare...precis vad jag letar efter i bra bubbeldricka. Fler beställs. (vs2400 2012-03-03 Hemma)
  2010 - Weingut Seehof - Westhofener Morstein - Riesling - Alte Reben
(Deutschland - Rheinhessen Info)
Visa mer information
  Så här ska en tysk Riesling snacka...knastriga syror...härliga syror...mineraliga syror...och sådan där skön ung Riesling-frukt som bara kan vara tysk. Morstein är kanske den främsta vingården i Rheinhessen och Seehof är en relativt ny bekantskap. Ännu inte medlem i VDP och därför är inte vinet GG-klassat. Och inte heller prissatt som ett sådant. För runt 200 sek får vi ett vin som i mitt tycke borde kosta en bra slant till...men jag är inte den som gnäller. Har bara en styck till men fler ska beställas omgående. Lysande grejer. Lysande Riesling. Och hur bra kommer inte detta att bli. Det här är skrattretande bra. (vs2400 2012-03-02 Hemma)
  2005 - Dyer - Cabernet Sauvignon - Diamond Mountain AVA
(Usa - Northern California Coast - Napa Info)
Visa mer information
  Trevlig Napa-Cab som levererar som sig bör. Dock inte något fruktsvulstigt monster, utan en hyfsad mineralisk uppenbarelse. Bra längd, bra tryck...aningen alkig...men riktigt gott. Och funkar naturligtvis förträffligt till biff, bea och hasselbackisar. Skönt när frukten integrerats och likaså är faten borttrollade efter ett gäng år på flaska. Det här bör övertyga de som inte tror att man kan fixa bra prylar i Napa...Köpa fler...nja...här kommer prislappsfrågan in i bilden...runt 400 dkk är väl häftigt. Då vill jag nog ha lite mer av finess och lite mer personlighet. (vs2400 2012-03-02 Hemma)
  2008 - Claudy Clavien - Syrah
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Syrah-tunnel när man absolut inte önskar det. Vilket man i och för sig aldrig gör, men när det är den sista flaskan från Clavien blir man lite ledsen...men men.
Syrorna har gått och gömt sig och efterlämnar inget annat än tyngd, mörker och obalans. Tyvärr. Hade vi haft fler är rekommendationen att glömma i 5-6 år...då kommer grejerna att vara fina...för frukten är imponerande kompakt och jag tror att syrorna kommer att krypa fram på ett positivt sätt.
(vs2400 2012-03-02 Hemma)
  2001 - Domaine Bunan - Bandol AOC - Moulin des Costes
(France - Provence Info)
Visa mer information
  Tunga grejer och med väl häftig alkoholhetta. Åren har gjort sitt och transformerat fruktdoft till mer tobaksliknande doftassociationer. Faten har krupit in och tillför lite kryddliknande dofter. Även tanninerna har slipats ned till mer hanterbart motstånd. Egentligen finns bara ett litet fel och det är den störande alkoholhettan. För övrigt är det gott och givande. Fungerar till de härliga lammracksen. Bra fyllighet. Men som sagt...% ligger och stör ut...Ska drickas här och nu. (vs2400 2012-02-25 Hos Fredrik och Brita)
  2001 - Château Montus (Alain Brumont) - Madiran AOC
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  Moget och drick-klart. Klara Bdx-toner i näsan, men i munnen pekar riktningen längre söderut...kan det vara en lite moderna Rioja...eller med lite mer betänketid pekar tanninstruktur snarare åt Madiran av bättre märke. Visst är det Montus i glaset. Moget...piggt...bra fyllighet...bra tanninstruktur. Även det här glaset är klockrent till lammracksen. Gott...balanserat...utvecklat...
Moget som sagt, men det finns fortfarande kraft för ett gäng år på rygg. Kanske inte kommer att utvecklas extremt, men ett litet snäpp uppåt finns det nog potential till i denna 2001:a.
(vs2400 2012-02-25 Hemma hod Fredik och Brita)
  1998 - Chateau l’Enclos - Pomerol AOC
(France - Bordeaux - Libournais Info)
Visa mer information
  Vad dricker man till perfekt tillagade lammracks? Visst kan man plocka fram en CdP, men i kväll är det Bdx-suget som vinner. Vi letar fram en mogen Pomerol från l'Enclos. Inte något av de större namnen, men han brukar leverera i bra årgångar och med lite ålder. Och en 1998:a klockar in på både år och ålder. Och visst är det full leverans...klockren Merlot-Bdx som lyfter enormt till lammet. Fortfarande kraftfull och fortfarande redigt vital. Inga krämpor överhuvudtaget. Kan lätt ligga 4-5 år till.
Vi hittar blyerts, bra frukt och en och annan orientalisk krydda. I munnen är det fullt blås...syrorna är bra, frukten stor, tanninerna sitter som de ska och fin lång eftersmak. Rensar riktigt fint. Bra grejer, utan att på något sätt vara stort. Skoj att grejerna funkar.
(vs2400 2012-02-24 Hemma)
  2010 - Julie Balagny - Fleurie AOC - En Remont
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Ryggrad för ett bra liv. En av de mer seriösa Beaujolais-prylar jag testat. Här finns bra tanniner, fullödig frukt och tanniner som inte backar undan. Men det som talar för ett trevligt framtida liv i källaren är struktur och ryggrad som inte viker en tum. Mer Bourgognelik än tidigare Beaujolais-viner jag testat. Även om kanske frukten går mer mot det mörka än det röda hållet. Mer mineraler, mer tobak, mer sötlakrits. Härligt imponerad Fleurie. De vi har kvar får ligga till sig 5-8 år innan vi pillar på nästa butelj. (vs2400 2012-02-24 Hemma)
  2010 - Huet - Vouvray AOC - Le Mont - Sec
(France - Loire - Touraine Info)
Visa mer information
  Chenin Blanc när det är som bäst. Vibrerarande energi...laserskarpa stenhårda syror...härlig lätthet...men ändå bra tryck i frukten...allt detta sammantaget skapar ett ruggigt lyft i munnen. Och ett makalöst tryck och en magiskt sug. Löjeväckande gott. Ska man hitta lika fina vitingar måste man upp i redig Riesling-klass eller riktigt spänstigt bubbel. Det här är bra...riktigt bra. Men man måste uppskatta syror som verkligen biter. Har man problem med magen...välj något annat.
Pur ungt, men helt utan baby-hull. Slank som en välbyggd modell. Absolut inte anorektisk, utan formerna sitter där de ska.
Ruggigt bra här och nu, men sicken potential...blir att beställa fler!
(vs2400 2012-02-23 Hemma)
  2008 - Montevertine - Toscana IGT
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Spännande...hur ska Montevertine av årgång 2008 te sig...finns lyftet där...infinner sig smilet i ansiktet...kommer ögonen att tåra sig...kommer beställda flaskor att överleva våren...
Många frågetecken som förhoppningsvis ska rätas ut...
För efter att ha dragit korken, hällt upp ett glas och slängt ned nosen och därefter tagit en mun är det bara att kapitulera...allt är som förut...Montevertine levererar återigen...rödlätt bärig frukt, nyplockade blomster, mineraler och en ljuvlig kryddig anrättning. I munnen briljerar syror, finstämd frukt, härligt lyft, rensare av rang och bra tanninstruktur. Att de fåtal beställda flaskorna ska överleva 2012 blir svårt. Det här är försvinnande gott. Tyvärr redan slutsålt.
(vs2400 2012-02-23 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning