Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1221 till 1240 av 2551
Vin
  2004 - Villa Cafaggio - Toscana IGT - San Martino
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Dags att försöka tömma källaren på Toscana-grejer med modernt stuk...tung uppgift eftersom det inte direkt lockar fram smilgroparna. Men i fallet San Martino funkar det ändå mer än hyfsat. Visst ligger sötman och cola-tonerna och dallrar i bakgrunden, men frukt, tanniner och finess gör att man inte drar liknelser med julmust...För det här är ett schysst tjut som förgyller måltid och bras-mysande. Om jag ska köpa fler...med tanke på priset så blir nog svaret ett klockrent nej...det finns annat vin som numera får oss att garva betydligt mer än så här. (vs2400 2012-02-22 Hemma)
  2004 - Chateau de Roquefort - Côtes de Provence AOC - Rubrum Obscurum
(France - Provence Info)
Visa mer information
  Riktigt trevligt. Förvånansvärt piggt och med en utmärkt syrastruktur. Italienskt stuk på syrorna. Och det är inte första gången som man får Italien-vibbar när man har provencalskt godis i glaset. Även vissa Bandol-prylar skulle lätt slinka ned som en italienare.
När det gäller Roquefort's prestigevin är det Grenache, Carignan och Mourvèdre som ingår. Och i det här fallet finns ingen trist tyngd, utan enbart en finstämd spänst som sitter som gjutet till den lilla kalv-entrecôten. 2004 är ju en lite lättare årgång som antagligen vinet inte har ont av. Bra mineralitet i grejerna. Faten har integrerats med tiden och ger lite styrsel och krydda till anrättningen. Det här skulle man absolut haft fler av i källaren. Riktigt bra.
(vs2400 2012-02-20 Hemma)
  2007 - Keller - Dalsheimer Hubacker - Riesling - Grosses Gewächs Trocken
(Deutschland - Rheinhessen Info)
Visa mer information
  Tysk Riesling när den är som allra bäst, ja Riesling när den är som allra bäst. Det blir inte så mycket bättre än så...alla kategorier. Visst är det fortfarande ungt och visst är Hubacker inte Kellers topp-Riesling...bara så man vet vad som väntar när man plockar fram Morstein och Absterde.
I Hubacker finns fortfarande gott om baby-hull, men som lägger sig till kväll nummer två. Med andra ord enorm potential i grejerna och ge vinet luft. För belöning i form av citrus, blommor, mineraler, kryddor och grym Rieslingkomplexitet ligger på lur. Likadant i munnen...under frukt och fyllighet ligger de grannaste syror man kan tänka sig, enorm längd, finess, elegans och balans. Bara så gott. Bara så bra. Och vetskapen om att det kommer att bli än bättre...vad ska man säga...
(vs2400 2012-02-18 hemma)
  2008 - Fattorie Romeo del Castello - Etna DOC - Vigo
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Bara att kapitulera. Sanslöst gott och alldeles fantastiskt läskande. Finns inte nog med positiva kommentarer...bara att rabbla på. Inte nog med att alla de naturliga attributen (frisk, briljanta syror, renhet, ärlighet etc) finns på plats, dessutom är detta Etna-vin elegant och härligt välbalanserat. Påminner en hel del av Montevertine av årgång 2006. Man vill bara ta en liten mun till...och en till...och ännu en. Försvinnande gott. Imponerande grejer. (vs2400 2012-02-17 Hemma)
  2006 - Roagna - Barolo DOCG - Vigna Rionda
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  En redig Nebbiolo-härförare. Och en mörk sådan. Ljusstark fyr som verkligen pekar ut farleden mot hur en klockren traditionell klass-Barolo ska te sig. Pur ung, men ändå finns de klassiska dragen på plats. Första sniffen ger oss välputsat ädelträ...mörk frukt...mineraler...djup komplexitet...satans härligt drag. Och i munnen förförs vi av kraftfull elegans, briljanta syror, enorm frukt som pekar på ett långt liv och förvånansvärt trevliga tanniner. Hela bygget står på fast och solid mark. Lovar gott för framtiden, men går alldeles utmärkt att förtära redan nu. Men återigen...Vigna Rionda spelar definitivt i det mörka Barolo-laget. (vs2400 2012-02-16 Hemma)
  2009 - Maxime Magnon - Corbières AOC - Rozeta
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Naturlig Carignan men lite Grenache, Syrah och dessutom lite gröna druvsorter...skön blandning med andra ord. Och det känns direkt i näsan att det är lite annorlunda stuk på grejerna...definitivt naturligt, men också ovanligt blommigt och löjligt rödfruktigt. Härlig sniff. I munnen möts vi av aningen mycket restsötma för att tummarna ska peka rakt upp. Definitivt gott, men sötman stör lite väl mycket. Funkar om man håller nere temperaturen, men när den rasslar uppåt blir slutresultatet aningen kladdigt. Vi testar på nytt på fredagkväll. Återkommer.
Ett snäpp upp mot igår. Mer rolig frukt framförallt. Spralliga grejer. Visst...sötman finns kvar och irriterar aningen fortfarande. Lite mer syror så...
Annars ett klart godkänt tjut från södra Frankrike.
(vs2400 2012-02-16 Hemma)
  2008 - Jean Foillard - Fleurie AOC
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Helt annan karaktär på Foillards Fleurie än hans olika Morgon-tappningar. Och det har inte bara med årgången att göra, utan här finns helt andra tanniner (redigare) och ett friskt grönt drag rakt igenom hela buteljen. Likheter finns i form av saftigt mörk frukt och den sköna Gamay-sötman. Hans Morgon-varianter har samtliga ett drag av mineralitet, vilket mer eller mindre saknas här. Oavsett är det här ett redigt gott glas. Återigen förstummas vi över hur gott Beaujolais är när hantverkaren kan sitt kall. Bara att bocka och buga för Foillards genuint djupa kunskap.
Gamay-drickat funkar även efter vi har njutit i fulla drag av Perrot-Minot's gudomligt fina Chambolle...kunde inte låta bli att testa hur Foillard står sig mot en klass-Pinot...och resultatet överraskar enormt positivt.
Återigen ett bevis på att de här fina Beaujolais-vinerna står på fast mark även om man jämför med andra franska storheter. Bra Beaujolais är bra vin!
(vs2400 2012-02-12 Hemma)
  1999 - Domaine Henri Perrot-Minot - Chambolle-Musigny Premier Cru AOC - La Combe d’Orveau - Vieilles Vignes
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Fantastiskt vin. Sicken elegans. Sicken kraft. Sicken balans. Och energi. Och driv. Och och och.
Nosen får sitt av våt skogspromenad, kött, blommor, mineraler, sötlakrits...det finns hur mycket klassiska Pinot-toner som helst, men också grejer som man absolut inte förknippar med Pinot...den rediga kött-tonen pekar ju spikrakt söderut mot Syrah-land.
I munnen är Chambollen ett fullständigt under av elegans, renhet, balans, tryck, energi och gudomligt driv. Men det är klart...det är ju inte vilken Chambolle som helst...utan vi har La Combe d’Orveau från toppårgången 1999. Mer eller mindre en Grand Cru egentligen. Det är är ett stort vin, ett jävligt stort vin. Och som ger oss en upplevelse av format.
Tack Christophe Perrot-Minot!
(vs2400 2012-02-11 Hemma)
  1999 - Guigal - Côte Rôtie AOC - Brune et Blonde
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Konventionellt och processat. Skickligt utfört och definitivt gott. Men ändå sitter vi där och konstaterar att något saknas i glaset...kan det bero på att vi under matlagningen njutit av Bornards punk-Poulsard 'Point Barre'...antagligen är det så. Där Bornard tillför liv och energi, där ger Guigal en massa malolaktisk karaktär till vinet. Skillnaden är enorm när man tar första klunken av Brune et Blonde...grejerna känns nästan sterila...helt utan spänst. Det rättar naturligtvis till sig när vinet får gå kampen utan motstånd. Då kommer de tillrättalagda Syrah-tonerna fram på ett annat sätt. Men råheten och det uttrycksfulla saknas genom hela flaska. Definitivt ska grejerna drickas här och nu. Som sagt...vinet är absolut gott...men... (vs2400 2012-02-10 Hemma)
  2009 - Occhipinti - Sicilia IGT - Il Frappato
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Det finns inte tillräckligt med ord för att hylla Occhipinti och hennes klunkbara viner. Ännu en Frappato sänks med oroande hastighet...och det är inget annat än försvinnande gott. Läskande på egen hand och rensande till maten. Leendet sitter som gjutet så fort man släpper loss doftorganet ner i glaset. Det här är inga viner att grubbla över eller analysera. Låt bara energin och trycket flöda rakt över er. Finns helt enkelt inget stopp på grejerna. Det här är rock'n'roll-vin med ett och annat punkanslag i bakgrunden. Återigen är det bara att kapitulera för trollkvinnan från södra Sicilia. (vs2400 2012-02-09 Hemma)
  2007 - Schäfer-Fröhlich - Monzingener Halenberg - Riesling - Grosses Gewächs Trocken
(Deutschland - Nahe Info)
Visa mer information
  Rysligt elegant och förträfflig tysk Riesling-karaktär. Rent...balanserat...förfinat...raffinerat...helt enkelt en tysk Rieslingtripp så som den bör. När det gäller 07-frukten har den börjat släppa ifrån sig baby-fettet, och låter mineral och syror träda fram på scenen. Gudomligt gott rakt upp och ned. När Rieslingen ter sig så här vill jag inte blanda in mat, utan här vill jag få full utdelning av vinet och låter glaset vara enda sällskapet framför brasan. Halenberg är värd det. Bara början av utvecklingsfasen. Här kommer hända mer under de närmaste 5 åren. Sista flaskan får utvecklas under den perioden i lugn och ro. Schäfer-Frölich gör överjävligt bra grejer. (vs2400 2012-02-09 Hemma)
  2009 - Giuseppe Rinaldi - Langhe Nebbiolo DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Dra korken...häll upp...släng ner näsan i glaset...ta en redig mun...svälj...och konstatera att det här med vin behöver inte vara så jävla komplicerat. Åtminstone stämmer resonemanget klockrent när man har en 'simpel' Nebba från legenden G Rinaldi i glaset. Rent...klunkbart...rensande...driv...energi och löjligt gott. Bara sådär självklart balanserat...härliga syror, bra frukt och mjukt nafsande tanniner. Gott på egen hand och ännu finare när maten serveras.
Hur fin som helst här och nu...och den kommer att ligga på den här nivån, och snäppa upp en aning, de kommande 2-3 åren. Men de kommer inte att bli liggande så länge...ingen chans!
(vs2400 2012-02-08 Hemma)
  nv - David Léclaparte - L'Amateur
(France - Champagne Info)
Visa mer information
  Bara att konstatera...imponerande bubbel från en naturlig hantverkare. Rent, friskt, kristallklart, naket, briljant rensande...så enkelt och så självklart. Hur delikat kick som helst. Léclaparte visar var bubbel-skåpet ska stå. Det är 2008 som döljer sig i glaset och vid nästa besök på Petillant i Cph kommer vi att bunkra på oss. Det här är löjligt bra och med stor framtida potential. (vs2400 2012-02-04 Hemma)
  2004 - Alain Chabanon - Coteaux du Languedoc AOC - Les Boissieres
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Tas vid absolut rätt tidpunkt...nedslipade mogna fina tanniner, mogen frukt, aningen slappa syror...men visar upp en typisk Grenache-målning. Och till en murrig värmande viltgryta spinner Chabanon tillräckligt för att få oss på skönt humör. Ligger ni på några 04:or är det bara att korka ur...inget att spara på. (vs2400 2012-02-04 Hemma)
  2006 - Salvioni - Brunello di Montalcino DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Stort...stort...stort. Redigt stort vin som flyttar fram Sangiovese-positionen till en nivå vi aldrig upplevt. Direkt när vi får vinet i munnen inser vi att ett nytt kapitel kommer att skrivas...och det är kapitlet om den renaste, ärligaste, största, finessrika, eleganta, mest balanserade Sangiovese vi testat. Och det är inte många andra viner heller som kommer i närheten av den storhet vi nuddar under kvällen. Inte bara ett enormt fint vin, utan en upplevelse som går att plocka fram många gånger ur minnet. Storslaget och löjligt självsäker...dock ingen kaxighet, utan bara så självklart. Pondus, lyft...ja ni greppar. Ibland går tiden lite långsammare, och ikväll har vi förmånen att ta del av denna vinösa tripp. Vi bockar och bugar...och med vetskapen att vi just tutat i oss en 2006:a med den fantastiska framtida potential som vinet besitter är vi glada att det ligger några ytterligare flaskor och trycker. Vi klämmer inte nästa förrän om 4-5 år. (vs2400 2012-02-03 Hemma)
  2009 - Stefano Amerighi - Cortona DOC
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Syrah från Italien...kan det vara värt att utsätta levern för sådant? Vi får väl se...doften är klockren Syrah med hela charkdisken presenterad för nosen, massor av mörk frukt och aningen för mycket mjölkchoko (malo). Men sammantaget hamnar doften på väl godkänt. Likaså i munnen...fyller ut på ett förtjänstfullt sätt, bra tanniner...redigt trevligt. På minuskontot saknar vi lite stuns i syrorna, likaså dyker det upp lite väl mycket tyngd i slutet. Där man vill ha lyft infinner sig baktunghet. Men på det hela...hänger ihop förtjänstfullt. Och för att vara en italiensk Syrah...gav det mersmak. Naturliga grejer i glaset. (vs2400 2012-02-03 Hemma)
  2003 - Roagna - Barbaresco DOCG - Pajé
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  En bra nebba är en bra nebba...och Pajé är tveklöst en bra nebba. Om än aningen märkt av 2003...det finns en lite solbränd ton i doften som ger vibbar av torkad frukt. Men vi snackar smågnäll vilket känns lite överdrivet. Men ligger man på ett stort gäng i källaren ska man nog börja nalla lite i lådorna. Våra kvarvarande ska vi nog rycka inom 2-3 år. Tycker nämligen att de torkade dragen avancerat påtagligt sedan vi sågs senast. Men till en klassisk ragu träder de mer klockrena Pajé-dragen fram. Bra syror, stunsig frukt och trevliga tanniner. Bra grejer helt enkelt. Skön påsyn som ger oss indikationer på att nafsa på lagret... (vs2400 2012-02-02 Hemma)
  2007 - Muhr - Niepoort - Blaufränkisch - Spitzerberg
(Österreich - Niederösterreich - Carnuntum Info)
Visa mer information
  Här snackar vi transformation...och till det mer nyanserade och eleganta slaget. Förra flaskan var mer busig och charmig. Dessutom mer matkrävande. Nu är det en saligt vacker upplevelse vi njuter av framför brasan. Doften inbjuder till vidare sniffande...läckert finstämd röd frukt, fint fatarbete, klass, elegans och allt med den kaxiga Blaufränkisch-tonen som man antingen gillar eller ej. Tar sin tid att falla för, men väl i BF-träsket är man fast. Om näsan är fin är det inget mot vad som väntar i munnen. Briljant elegans, klockren balans, syrorna sitter, frukten bär och tanninerna gör jobbet. Sammantaget blir det en skön Pinot Noir-känsla rakt igenom och vi snackar Bourgogne av bra snitt. Det här blir man inte trött på...lockar till ännu en liten mun. Och allt paketerat i endast en 12,5 procentig kostym. Klass...storartat jobb...alltså en vinkick för oss framför brasan. (vs2400 2012-02-01 Hemma)
  2007 - Le Vigne di Raito - Colli di Salerno IGT - Ragis
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  Nja...ännu ett vin som trillar ner i barrique-fällan (om än större - 500 liter) och där typicitet i druvsort går förlorad. Här blir det mestadels cola/vanilj/malo som döljer den garanterat fina Aglianico/Piedirosso-frukten. Tänk om grejerna hade fått gotta sig i lite slitna botti i stället. Kan lova att prylarna hade stått starkare när Vinosapien-munnen fått sitt.
Funkar dock mer än väl till kvällens ragu. Här döljs fat-kladdet förtjänstfullt. Efter maten blir det återigen väl sliskigt att avsluta kvällen med. Resterande del av flaskan går i sås-burkarna. Inga fler köp planeras av förståliga skäl.
(vs2400 2012-01-30 Hemma)
  2010 - Nicolas Carmarans - Vin de Pays de l’Aveyron VdP - L'altre
(France - France Info)
Visa mer information
  Då har det hänt igen...smack...zzing...rassel och bånk. Sicken fantastisk fredags-kick! Något av det mest levande, renaste, läckraste, spännande, läskande och häftigaste vi skickat i oss det senaste året. Vi snackar ren Fer Servadou i glaset och vi snackar Sud Ouest i Frankrike. Det är sådant rysligt drag i glaset av syror, frukt (tänk Cab Franc) och njutningsfulla tanniner. Allt serverat med endast 12% i form av alkohol. Dominerar kvällarna två. Vi kommer på oss själva med saliga leenden och det är nästan så att ögonen tåras. Naturligt...skojar du! Tror det räcker så... (vs2400 2012-01-27 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning